22 Μαΐου 2020

Ν. Μαρτάκης: Χωρίς το άμεσο άνοιγμα της Βρετανίας και Γερμανίας οι προοπτικές για τη χρονιά θα είναι ακόμα χειρότερες



Γράφει ο Νότης Μαρτάκης,πρόεδρος του MTC Group 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ οι πρώτες χώρες που θα στείλουν επισκέπτες στην Ελλάδα είναι οι εξής: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία. Ωστόσο, αν δεν ενεργοποιηθούν άμεσα η Βρετανία και η Γερμανία που είναι οι δύο βασικοί πυλώνες στήριξης του τουρισμού σε αφίξεις και έσοδα, οι προοπτικές για την εξέλιξη της χρονιάς θα είναι ακόμα χειρότερες από ότι αναμενόταν.
Και αυτό γιατί ήδη η πίττα, ακόμα και από τις δύο αυτές χώρες μικραίνει, αφού, σύμφωνα με έρευνες, ένα μεγάλο ποσοστό δεν επιλέγει ταξίδια στο εξωτερικό, την ίδια στιγμή που χώρες με σοβαρή επιδημιολογική επιβάρυνση, όπως η Ιταλία και η Ισπανία ανοίγουν τις πύλες τους νωρίτερα από την ασφαλή Ελλάδα!
Είχα προτείνει από τις πρώτες ημέρες του Απριλίου να εξετασθεί το ενδεχόμενο θέσπισης υγειονομικής visa ώστε να επιτρέψει σε όλους τους επισκέπτες της Ελλάδας να ταξιδέψουν χωρίς ούτε οι ίδιοι ούτε και οι προορισμοί υποδοχής να διακατέχονται από το φόβο της μόλυνσης. Το θέμα βέβαια μετατίθετο στην όποια διακρατική συνεννόηση ώστε το κόστος του τέστ να μην είναι αποτρεπτικό, αφού στη Βρετανία ανέρχεται στις 370 λίρες.
Πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτό, ότι ο Τουρισμός, ως οικονομική δραστηριότητα, μετρά τις επιδόσεις του περισσότερο σε εισπράξεις και λιγότερο σε αφίξεις. Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο να υπολογίζουμε "κεφάλια" αλλά κεφάλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin