6 Μαρτίου 2020

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΧΙΚΟ ΜΑΣ ΜΟΝΤΕΛΌ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Γράφει ο Γεώργιος Οικονόμου

Το ºUmeteo σε συνεργασία με το Arachovameteo.gr αναπτύσσει μία νέα υπηρεσία, η οποία σύντομα θα είναι διαθέσιμη και από τις δύο ιστότοπους:

Αριθμητική πρόγνωση καιρού πολύ υψηλής ανάλυσης, με σκοπό την κάλυψη του Παρνασσού και ευρύτερα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Με επίκεντρο τον Παρνασσό, στόχος μας είναι η παροχή πολύ εξειδικευμένης πρόγνωσης, η ανάδειξη τοπικών χαρακτηριστικών, η μελέτη του μικροκλίματος και η έρευνα. Εκτός των παραπάνω, θεωρούμε πως με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλουμε ουσιαστικά στην καιρική ενημέρωση των επισκεπτών και των εκδρομέων σε όλες τις εποχές του έτους.

Γίνονται προσπάθειες ώστε στην περιοχή πολύ υψηλής ανάλυσης να συμπεριληφθεί και η Αττική αλλά και μεγάλο τμήμα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Η πιθανή περιοχή έχει σημειωθεί σε κόκκινο πλαίσιο με την ένδειξη "d03". Σε λευκό πλαίσιο με την ένδειξη "d02" συμπεριλαμβάνεται το σύνολο της Επικράτειας, της Αλβανίας, των Σκοπίων, το μεγαλύτερο τμήμα της Βουλγαρίας και τα δυτικά παράλια της Τουρκίας με ανάλυση 4km ενώ παράλληλα θα καλυφθεί και η Ευρώπη σε ανάλυση 12km και θα πρόκειται για τις υψηλότερες αναλύσεις που υπάρχουν διαθέσιμες αυτήν την στιγμή.

Σχετικά με το μοντέλο: Πρόκειται για την τελευταία (4η) έκδοση του συστήματος αριθμητικής πρόγνωσης WRF-ARW, στο οποίο εφαρμόζονται οι κατάλληλες παραμετροποιήσεις με σκοπό την γενική πρόγνωση των καιρικών συνθηκών. Η περίοδος ανανέωσης θα είναι αρχικά 1 φορά την ημέρα (πρωινές ώρες) και ο προγνωστικός ορίζοντας οι 72 ώρες (3 ημέρες) με χρονικό βήμα 1 ώρας. Η αρχική έκδοσή του θα πρέπει να θεωρηθεί ως πειραματική, μέχρι να αξιολογηθεί με βάση επίγειες παρατηρήσεις, οπότε στη συνέχεια θα αποκτήσει επιχειρησιακό χαρακτήρα.

Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε τους πρώτους διαθέσιμους χάρτες καιρού ενώ στη συνέχεια θα αναπτυχθούν περισσότερο εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες των ιστοσελίδων μας!

Οι servers που θα υποστηρίζουν την ανάπτυξη του μοντέλου θα βρίσκονται στο κτίριο του μετεωρολογικού σταθμού Αράχωβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin