14 Σεπτεμβρίου 2016

Αντίκυρα:H…θάλασσα του Παρνασσού!






Το γραφικό επίνειο του Παρνασσού, ο παραθαλάσσιος οικισµός της Αντίκυρας, µε το βλέµµα στραµµένο στον ανοιχτό ορίζοντα, µας έχει συστήσει µια νέα οπτική για το πώς µπορεί η θάλασσα να συνδυάζεται ιδανικά µε το βουνό!

Από την Κατερίνα Ρίγκου Φωτό: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου 


Η θέα της Αντίκυρας από τον Προφήτη Ηλία

Πώς σας φαίνεται το γεγονός ότι από τα χιονισµένα τοπία της Αράχωβας σε µόλις 20 λεπτά οδικώς µπορείτε να τρώτε ολόφρεσκο ψάρι δίπλα στη θάλασσα; Στους πρόποδες του Παρνασσού αξίζει να ανακαλύψετε την άλλη πλευρά του βουνού… Στη Γη των Μουσών, εκεί που το βουνό συναντά τη θάλασσα και η παράδοση σµίγει µε τον πολιτισµό, βρίσκεται η Αντίκυρα µε ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων… Μπορεί η πορεία της ανάπτυξης να ξεκίνησε µε την ίδρυση του εργοστασίου αλουµινίου το 1960, όµως πρόκειται για ένα µέρος γαλήνιο, µε το προνόµιο να είναι παραλιακό… Ένα γραφικό ψαροχώρι, µε το φάρο στο λιµάνι του να θυµίζει εικόνες από νορβηγικά φιόρδ!


Φτάνοντας αντικρίζουµε έναν απάνεµο κόλπο, µε το τεράστιο βουνό Κεφαλή απέναντι να «κόβει» τον ορίζοντα προς τον Κορινθιακό, κάνοντας το τοπίο ακόµα πιο ατµοσφαιρικό… Λίγα σπίτια, ένας παραλιακός δρόµος, ιδανικό µέρος για να περιπλανηθούµε, να περπατήσουµε, να θαυµάσουµε τη δύναµη της οµορφιάς και της ηρεµίας του τόπου… Αρκεί να κάνουµε µια βόλτα κατά µήκος της παραλίας, στο λιµανάκι µε το φάρο και τα αραγµένα tug boats (ρυµουλκά) και θα διαπιστώσουµε πως στο µικρό αυτό µέρος δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις πολύ προσεγµένες και σύγχρονες, που σίγουρα ανεβάζουν τα standards και υπόσχονται υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.


Νέες επιχειρήσεις που έχουν δώσει αέρα ανανέωσης και, σίγουρα, ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της Αντίκυρας, ευρεία γκάµα εκλεκτών γευστικών προτάσεων –από εξαιρετικό ψάρι ηµέρας µέχρι ντόπιες συνταγές µε φρέσκες πρώτες ύλες–, προσεγµένα cafés και προτάσεις διαµονής –όχι πολλές– αλλά σίγουρα προσεγµένα, άνετα και σε πολύ καλές τιµές καταλύµατα. Το καλοκαίρι γίνεται πιο ελκυστικό –µάθαµε ότι είναι και αραξοβόλι ιστιοπλοϊκών–, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι θα λησµονήσουµε το παραµυθένιο χειµωνιάτικο τοπίο που απολαύσαµε…


Προφήτης Ηλίας

Στον Προφήτη Ηλία, η θέα από ψηλά, που φτάνει –καιρού επιτρέποντος– µέχρι τον Παρνασσό, κόβει την ανάσα, ενώ η ηρεµία και η ενέργεια του τόπου κατακτά όλες τις αισθήσεις… Όλα αυτά σε συνδυασµό µε την αγάπη και την προσπάθεια των ανθρώπων για τον τόπο τους αλλά και µε τη ζεστή φιλοξενία προς τους επισκέπτες δεν µπορεί παρά να σε κερδίσουν!

Άγιος Ισίδωρος

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί ο Άγιος Ισίδωρος, σε απόσταση λίγων χιλιοµέτρων. Με µπλε σηµαία, η παραλία του µε τα υπέροχα beach bars το καλοκαίρι σφύζει από ζωή και γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή. Βέβαια, εδώ θα συναντήσουµε και πολλές ανοργάνωτες, παρθένες παραλίες, όπως τα Ποτάµια και ο Βάλτος, πίσω από τον Προφήτη Ηλία, µε τη διαδροµή µέχρι εκεί να είναι το λιγότερο µαγευτική!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin