21 Απριλίου 2016

Πρωτοβουλία πολιτών για μείωση κρατικών δαπανών, φόρων και εισφορών



.


Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, που «τρέχει» διαδικτυακά (αλλά όχι μόνο) και πέρα από κόμματα και πλατφόρμες. Μια κίνηση πολιτών που θέτει ως μοναδικό της αίτημα την «ταχεία και ταυτόχρονη» μείωση φόρων, εισφορών και κρατικών δαπανών.

Κάποιοι ίσως βρίσκουν το αίτημά τους… ρομαντικό και τον στόχο πιθανώς ανέφικτο. Οι άνθρωποι όμως που πήραν αυτή την πρωτοβουλία πιστεύουν στην προσπάθειά τους.

Ας δούμε πως περιγράφουν οι ίδιοι το εγχείρημά τους: 

Ξεκίνησε από απόγνωση.

Απόγνωση για τη μηδαμινή επιρροή στη διαμόρφωση του δημοσίου διαλόγου από τους ανθρώπους της παραγωγής.

Δεν είναι περίεργο εμείς που πληρώνουμε για τον πληθωρικό, αναποτελεσματικό και καθόλου ανταποδοτικό δημόσιο τομέα, να πληρώνουμε αδιαμαρτύρητα; Τόσο συμφιλιωμένοι είμαστε με το μοιραίο;

Όλοι μας, ή σχεδόν όλοι καταλαβαίνουμε ότι το πράγμα δεν «πηγαίνει». Έχουμε ξεκάθαρο στο μυαλό μας το αδιέξοδο της συνεχούς φορολόγησης σε ό,τι κινείται κι αναπνέει. Βλέπουμε πως το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του κράτους μεταβιβάζεται διαρκώς στην παραγωγική οικονομία, η οποία συρρικνώνεται, μειώνοντας περαιτέρω τα κρατικά έσοδα, δημιουργώντας νέα ελλείμματα, τα οποία επαναμεταβιβάζονται στους όλο και λιγότερους εργαζομένους, επαγγελματίες κι επιχειρήσεις που παραμένουν στη χώρα. Ο δρόμος αυτός μας οδηγεί με βεβαιότητα στην απώλεια κάθε εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας.

Κάποια στιγμή ένας από εμάς γράφει στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook το εξής: «Θα ξέρω ότι κάτι αλλάζει στη χώρα όταν γίνει η πρώτη μαζική διαδήλωση με αίτημα τη μείωση των δαπανών του κράτους».

Άλλοι γέλασαν ή αδιαφόρησαν. Άλλοι τον είπαν ονειροπόλο. Άλλοι διαβεβαίωσαν ότι δεν θα γίνει ποτέ κάτι τέτοιο στην πατρίδα μας. Ένας άλλος από εμάς πρότεινε να κάνουμε εμείς την αρχή: ακτιβισμό για τη μείωση των κρατικών δαπανών, ακόμα κι αν βρεθούμε ελάχιστοι. Κάποια στιγμή θα γίνουμε πολλοί.

Κι έτσι ξεκινάμε. Σχηματίζουμε μια πρωτοβουλία πέρα από κόμματα και πλατφόρμες. Μια μονοθεματική κίνηση πολιτών με θέμα την ταχεία και ταυτόχρονη μείωση φόρων, εισφορών και κρατικών δαπανών.

Ταυτόχρονη, γιατί αλλιώς δεν γίνεται. Ούτε υπάρχει δυνατότητα ούτε θέλουμε άλλα δανεικά. Η πιστωτική επέκταση για τη χώρα έχει τελειώσει.

Ταχεία, γιατί ο χρόνος που απομένει για τη χώρα είναι λίγος. Ελάχιστος.

Χωρίς να εστιάσουμε στις προφανείς δυσκολίες (ανυπαρξία πόρων, μηχανισμών κλπ.), αποφασίζουμε να τολμήσουμε. Ως τώρα:

1. Φτιάξαμε μια ομάδα στο Facebook με τίτλο «Οικονομικό & Ανταποδοτικό κράτος»

2. Προγραμματίζουμε ειρηνική διαδήλωση με αίτημα τη μείωση των κρατικών δαπανών και την ταυτόχρονη και ισοδύναμη μείωση φόρων & εισφορών, στην αρχή του πεζόδρομου της Ερμού στην Αθήνα, το Σάββατο (του Λαζάρου) 23/04/2016 στις 14:30 (https://goo.gl/OmPmmj).

3. Τρέχουμε καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών για δημόσιο διάλογο και διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τις στρατηγικές επιλογές της δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας (https://goo.gl/oMRYMA).

Θα ακολουθήσουν κι άλλα, πάντα στο πλαίσιο της μονοθεματικής μας στόχευσης. Ελπίζουμε σύντομα να βρούμε κι άλλους «ονειροπόλους» σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ήδη με αρκετούς μιλάμε.

Προσκαλούμε επαγγελματικές οργανώσεις κι ενώσεις. Προσκαλούμε πολιτικά κόμματα και κινήματα. Προσκαλούμε τους ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες. Ζητάμε από όλους να τοποθετηθούν με απόλυτη σαφήνεια στο μεγάλο δίλημμα:

- Ναι ή όχι στην ΆΜΕΣΗ και ταχεία μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών;

- Ναι ή όχι στην ΆΜΕΣΗ και ταχεία μείωση των κρατικών δαπανών;

Τα δυο ερωτήματα είναι η δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Το ΌΧΙ επιτρέπει στις κυβερνήσεις και τους δανειστές να συνεχίζουν να αναβάλλουν τις μεγάλες τομές, διαιωνίζοντας τις αδικίες και τα αδιέξοδα, μεταφέροντας περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, προκειμένου ο δημόσιος τομέας να παραμένει αμετάβλητος, μέχρι το αδιέξοδο να γίνει απόλυτο. Είναι η πολιτική που ως τώρα εφαρμόζουμε με δραματικά αποτελέσματα για την παραγωγική οικονομία και τις προοπτικές της χώρας.

Το ΝΑΙ πιστεύουμε πως οδηγεί με βεβαιότητα σε ταχεία ανάπτυξη και εκτίναξη της απασχόλησης με ταυτόχρονη υποχρεωτική αναδιάρθρωση του κράτους. Φυσικά θα μειωθούν οι συντάξεις σε επίπεδα ώστε να αντιστοιχούν στις εισφορές που πραγματικά έχουν καταβληθεί. Ασφαλώς θα περικοπούν κρατικές θέσεις εργασίας και προσωρινά αρκετοί συμπολίτες μας θα χρειαστεί να αλλάξουν δουλειά. Όμως σε μια ακμάζουσα και ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία τα προβλήματα ξεπερνιούνται γρήγορα και όλοι βρίσκουν το αντικείμενο που τους ταιριάζει περισσότερο, στο οποίο μπορούν να είναι πιο παραγωγικοί.

Ποιος έχει τα κότσια να λάβει ξεκάθαρη θέση στο ερώτημα; Ποιος είναι έτοιμος να πει ανοιχτά στους πολίτες ότι το πελατειακό κράτος πρέπει να περάσει στην ιστορία; Εμείς τολμάμε γιατί δεν έχουμε κομματική ατζέντα. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα για πολίτες, συλλογικότητες και πολιτικούς.

Προσωρινή συντονιστική επιτροπή πρωτοβουλίας:

Διονύσης Βενιεράτος, Ιατρός Γενικής Ιατρικής – Πανεπιστημιακός

Θανάσης Αγγελόπουλος, Μηχανολόγος Μηχανικός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Μιχάλης Ιακωβίδης, Μηχανικός – Επιχειρηματίας

Γιώργος Μπιλίνης, Μηχανικός – Επιχειρηματίας

Σεραφείμ Κοτρώτσος, Ηλ. Μηχανικός Η/Υ – Επιχειρηματίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin