Κοινωφελής: Τον Ιούνιο πιάνουν δουλειά 6.918 άνεργοι σε 17 δήμους – Τον Σεπτέμβριο 12.656 σε ακόμη 34 (λίστα)
Έως τα τέλη Απριλίου θα έχει βγει η ανακοίνωση από τον ΟΑΕΔ για την πρόσληψη των πρώτων 6.918 ανέργων από 17 δήμους, θύλακες υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας, που θα συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου οι συγκεκριμένοι άνεργοι αναμένεται να πιάσουν δουλειά μέσα σε 45 ημέρες (άρα περί τα μέσα Ιουνίου). Όσον αφορά τη δεύτερη φάση του προγράμματος, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, θα αφορά ακόμη 34 δήμους, επίσης θύλακες υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας, και 12.656. ανέργους. Συνολικά, δηλαδή, 19.574 άνεργοι πρόκειται να προσληφθούν σε 51 δήμους στα πλαίσια της νέας Κοινωφελούς συνολικού ύψους 132 εκατ. ευρω (45+87) η οποία, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
-Θα είναι οκτάμηνη αντί για πεντάμηνη και οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
-Θα περιλαμβάνει τετραήμερη αντί για πενθήμερη εργασία, με την πέμπτη ημέρα να αφιερώνεται σε συμμετοχή των ωφελούμενων σε ενημερωτικά και επιμορφωτικά σεμινάρια είτε για την καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού (ηλεκτρονική ανανέωση της κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ, παρακολούθηση εγκυκλίων, λειτουργία του taxis κλπ), κάποια εκ των οποίων θα οδηγούν και σε πιστοποίηση είτε για την ενημέρωση σε θέματα δημιουργίας επιχείρησης ή άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος ή συμμετοχή στην κοινωνική οικονομία. Συγκεκριμένα, οι ωφελούμενοι θα μπορούν α επιλέξουν: α) Πρόγραμμα κατάρτισης στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), διάρκειας 120 ωρών β) Πρόγραμμα κατάρτισης στην Επιχειρηματικότητα και Κοινωνική Οικονομία, διάρκειας 120 ωρών. Αν ο ωφελούμενος δεν επιλέξει κανένα από τα παραπάνω δύο προγράμματα κατάρτισης, τότε θα εργάζεται και τις 5 ημέρες της εβδομάδας.
-Ένα ποσοστό του κόστους των υλικών (ίσο με το 5% του κόστους ανθρώπινου δυναμικού που θα προσληφθεί σε κάθε δήμο) θα καλύπτεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης
Όπως είπε η κ. Αντωνοπούλου, οι συγκεκριμένοι ωφελούμενοι θα κληθούν να απασχοληθούν, κυρίως, στις επισκευές κτηρίων σχολείων, κοινωνικών δομών, βιβλιοθηκών αλλά και παιδικών χαρών, ενώ παράλληλα θα απασχολούνται σε ήπιες εργασίες καθαρισμού, όπως δρόμων και πάρκων. «Δεν θα ανεβαίνουν σε απορριμματοφόρα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνοπούλου, ερωτηθείσα σχετικά από την aftodioikisi.gr για τα πρόσφατα δυστυχήματα και ατυχήματα σε δήμους
ΟΙ 17 ΠΡΩΤΟΙ ΔΗΜΟΙ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ – ΜΥΚΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΦΥΛΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ – ΕΥΟΣΜΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ 17 ΔΗΜΟΥΣ
ΟΙ 34 ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΦΑΣΗΣ
Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αλεξανδρείας, Αχαρνών, Βέροιας, Γρεβενών, Δέλτα, Δράμας, Ηλίδας, Θεσσαλονίκης, Ιλίου (Νέων Λιοσίων), Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κύμης-Αλιβερίου, Λαγκαδά, Λαμιέων, Λαυρεωτικής, Λεβαδέων, Μεγαρέων, Νάουσας, Ναυπακτίας, Νεάπολης-Συκέων, Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Πατρέων, Πετρούπολης, Πρέβεζας, Πύργου, Τρικκαίων, Φλώρινας, Χαλκηδόνας.
ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αλλάζουν… Τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σχεδιάστηκαν με επίκεντρο τον άνεργο και τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Είναι οκτάμηνης διάρκειας και όχι πέντε μηνών, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, και παρέχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Τα νέα προγράμματα απευθύνονται κυρίως στους μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι αποτελούν την πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα για δύο λόγους: α) Οι μακροχρόνια άνεργοι παραιτούνται πιο εύκολα από τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας και β) οι πιθανότητες πρόσληψης ενός ανέργου από μία επιχείρηση μειώνονται όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του εκτός εργασίας.
Οι επιχειρήσεις, γνωρίζοντας ότι η μακροχρόνια απουσία από την εργασία συνεπάγεται απώλεια εργασιακής εμπειρίας και απομάκρυνση του ανέργου από το επαγγελματικό του γνωστικό αντικείμενο, εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές στην πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων. Πέραν των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί η μακροχρόνια ανεργία στο ίδιο τον άνεργο, η υπερσυγκέντρωση μακροχρόνια ανέργων οδηγεί παράλληλα σε μαρασμό την τοπική οικονομία και στην επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών.
Η νέα γενιά προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας εμπεριέχει ένα νέο μίγμα πολιτικής που συνδυάζει την εργασία και την αναβάθμιση των προσόντων του ανέργου με το κοινωνικό όφελος και τη στήριξη της τοπικής αγοράς.
Στα νέα προγράμματα προκρίνονται έργα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των Δήμων με την αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, καθώς και στην ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος και στη στήριξη της τοπικής αγοράς.
Για πρώτη φορά, μετά από ενέργειες του Υπουργείου τα υλικά για την υλοποίηση των έργων στους Δήμους θα χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ξεκινούν από τους 51έναν Δήμους με τη μεγαλύτερη μακροχρόνια ανεργία και θα συνεχιστούν στους υπόλοιπους Δήμους της χώρας.
Εντός Απριλίου αναμένεται να έχει εκδοθεί η πρώτη πρόσκληση για τη δημιουργία 6.900 θέσεων εργασίας σε 17 Δήμους, θύλακες υψηλής ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας. Θα ακολουθήσουν άλλες 12.600 θέσεις στους υπόλοιπους 34 Δήμους με υψηλή μακροχρόνια ανεργία, με στόχο το πρόγραμμα να επεκταθεί το πρόγραμμα σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Ο νέος τρόπος υλοποίησης της κοινωφελούς εργασίας είναι αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απασχόλησης. Ως γνωστόν, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, θεωρούνταν μέχρι σήμερα από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως παθητικές πολιτικές.
Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε σθεναρά ότι τα κοινωφελή προγράμματα δε συνιστούν παθητική πολιτική στην αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς απευθύνονται κυρίως σε μακροχρόνια ανέργους τους οποίους βοηθούν να επανασυνδεθούν με την παραγωγική διαδικασία. Επομένως, τα κοινωφελή προγράμματα αποτελούν ενεργητική πολιτική και αν συνοδεύονται με παράλληλη αναβάθμιση των προσόντων των ανέργων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία καλή πρακτική στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Η προσέγγιση αυτή έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαία Επίτροπο Απασχόλησης, Μαριάν Τίσσεν κατά τη τελευταία συνάντηση με την ελληνίδα υπουργό.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα προγράμματα απασχόλησης έχουν ως βασικό άξονα την κατάρτιση. Όμως κατά πόσο μπορούν τα προγράμματα κατάρτισης να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε ένα περιβάλλον, όπως είναι το ελληνικό, όπου το πρόβλημα δεν είναι η ποιότητα του εργατικού δυναμικού, αλλά η έλλειψη ζήτησης του; Δεν υπάρχουν δουλειές. Αυτός είναι ο λόγος που εκτοξεύεται η ανεργία και παρατηρείται το φαινόμενο του brain drain.
Για να τονωθεί λοιπόν η ζήτηση εργασίας και από τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας δεν δύναται να δημιουργήσει ικανό αριθμό θέσεων εργασίας προκειμένου να περιοριστεί ουσιαστικά το ποσοστό ανεργίας, απαιτείται δημοσιονομική επεκτατική πολιτική.
Η παροχή εγγυημένης απασχόλησης στα προγράμματα υποστήριξης των ανέργων, όπως τα κοινωφελή προγράμματα, αποτελεί τμήμα αυτής της πολιτικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.