25 Απριλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΔ για 6ο ΔΣ Απριλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε η 6η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας στα γραφεία της, στη Λαμία. Αρχικά, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Ορχομενού, κ. Λουκάς Υπερήφανος καλωσόρισε τα μέλη και κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.
Ο Πρόεδρος αναφερόμενος στο πρώτο θέμα της συνεδρίασης, το οποίο αφορούσε την προετοιμασία της διοργάνωσης της Γενικής Συνέλευσης των Μελών της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας επεσήμανε: «Έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη και δίνουμε καθημερινά αγώνα για να παρέχουμε λύσεις στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης θα πρέπει συλλογικά και με υπευθυνότητα να αναδείξουμε τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση και να καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, έτσι ώστε να συμμετάσχουμε συντεταγμένα στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην προετοιμασία των εισηγήσεων των Θεματικών Επιτροπών της ΠΕΔ και να φωτιστεί κάθε πτυχή των ζητημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες και οι Δήμοι μας. Στη βασική μας θεματολογία θα πρέπει επίσης να βρίσκεται, εκ των ουκ άνευ, το ζήτημα της υποχρηματοδότησης της Στερεάς Ελλάδας από το ΕΣΠΑ 2014-2020, η ανάγκη αλλαγής των κριτηρίων κατανομής των πόρων στους Δήμους καθώς και τα οικονομικά και τα θεσμικά προβλήματα των Δήμων». Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν τα μέλη του Δ.Σ. και πρότειναν με τη σειρά τους θέματα για την Γενική Συνέλευση. Αποφασίστηκε ομόφωνα η διοργάνωση της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (1 μήνα πριν το συνέδριο της ΚΕΔΕ), ενώ ανατέθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή να αποφασίσει τον τόπο και τη διάρκεια της εν λόγω συνεδρίασης.
Στο πλαίσιο του 2ου θέματος για το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς  Εργασίας,
ο κ. Υπερήφανος ανέφερε πως είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί σε όλους τους Δήμους της Χώρας, με δίκαιη κατανομή των θέσεων και μάλιστα άμεσα, ενώ χαρακτηριστικά τόνισε: «Το μοντέλο που επέλεξε η Κυβέρνηση είναι άδικο, γιατί σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει την ίση μεταχείριση των ανέργων και ίσες ευκαιρίες για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει άμεσα». Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. και του Ελληνικού Κοινοβουλίου (ΣΥ.ΡΙΖ.Α), κ. Πρατσόλης ανέλυσε τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος και διαβεβαίωσε πως θα εφαρμοστεί σε όλους τους Δήμους από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μετά τις τοποθετήσεις των μελών, το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση απόφασης με την οποία θα ζητείται η δίκαιη κατανομή των θέσεων σε όλους τους Δήμους, που θα διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή των ανέργων στο πρόγραμμα, με κριτήριο το ποσοστό ανεργίας ανά περιοχή.
Εισηγητής του 3ου θέματος της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε την ανάδειξη του προβλήματος της διακοπής χρηματοδότησης των έργων που είχαν ενταχθεί στο leader της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 και δεν ολοκληρώθηκαν, ήταν ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιωτόπουλος. «Θεωρούμε πως θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε η υλοποίηση των έργων, που είχαν ενταχθεί στο Leader και δεν ολοκληρώθηκαν να επανεκκινήσει  άμεσα, με σκοπό να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις μιας και μιλάμε για απολύτως ώριμα έργα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. Το Σώμα συμφώνησε ομόφωνα με την εισήγηση και αποφασίστηκε η αποστολή του σχετικού αιτήματος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την ΚΕΔΕ.
Εν συνεχεία εγκρίθηκε ομόφωνα η συμμετοχή της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας στo Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών και Νήσων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» και ορίστηκαν οι εκπρόσωποί της.
Ακολούθησε η εισήγηση του Δημάρχου Λοκρών, κ. Λιόλιου για τις Κτηματικές Υπηρεσίες και τις ζώνες αιγιαλού και παραλίας σε σχέση με τους Δήμους. Ο κ. Λιόλιος τόνισε: «Οι ΟΤΑ είναι αντίθετοι με την  μεταφορά της αρμοδιότητας της διαχείρισης του Αιγιαλού και της παραλίας εκτός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι αυτό θα σημαίνει τεράστια απώλεια εσόδων για τους Δήμους. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε την έκδοση νέας ΚΥΑ ισχύος μέχρι 31.12.2016, η οποία θα συνυπογράφεται από τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και θα δίνει λύση στο πρόβλημα». Η συγκεκριμένη εισήγηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Σώμα και αποφασίστηκε η προώθηση του αιτήματος στα αρμόδια Υπουργεία.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με δύο ακόμη ομόφωνες αποφάσεις, οι οποίες αφορούσαν αφενός την υλοποίηση Ολοκληρωμένου Προγράμματος Επιμόρφωσης του Ανθρώπινου Δυναμικού των Δήμων από την ΕΕΤΑΑ και αφετέρου τη διοργάνωση σεμιναρίου για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ της Στερεάς Ελλάδας  με θέμα την νέα νομοθεσία για την ανάθεση, σύναψη & εκτέλεση Δημοσίων Συμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin