5 Φεβρουαρίου 2016

Στο... συρτάρι οι αποζημιώσεις για το Δίστομο




Και η σημερινή κυβέρνηση βάζει στον «πάγο» την αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου το 2000 για αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο! Αυτό προκύπτει από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Γερμανικών Αποζημιώσεων στη Βουλή (προχθές), στην οποία παρευρέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Οπως είπε ο ίδιος: «Μια ενδεχόμενη άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης να προχωρήσει μια εκτέλεση είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ανακοπή, όπως έχει γίνει στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις, δηλαδή στην άσκηση ενός ένδικου μέσου από την πλευρά του υπεύθυνου κράτους και στην περίπτωση του Διστόμου από την πλευρά της Γερμανίας». Εξήγησε επίσης ότι η κυβέρνηση θα θέσει ξανά το θέμα «σε μια στιγμή που οι πολιτικοί όροι θα είναι κατάλληλοι και αυτή η στιγμή δεν είναι μακριά».

Ο κ. Παρασκευόπουλος ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει πολιτική συζήτηση, παραπέμποντας το θέμα για το μέλλον. «Εάν η πολιτική συζήτηση αυτή αποβεί τελικά άκαρπη, τότε η προσφυγή στη Δικαιοσύνη μπορεί να χρειάζεται, ακόμα και μόνο για λόγους συμβολικούς, αλλά προς το παρόν προέχει συζήτηση αυτή» τόνισε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει λέγοντας: «Επειδή και η διεθνής Δικαιοσύνη έχει πει ότι πρέπει να προηγηθεί η πολιτική διαπραγμάτευση και επειδή αλλιώς δεν θα είχε επιτυχία η δικαστική διεκδίκηση, εν όψει της ανακοπής, η οποία θα γινόταν, νομίζω ότι η χώρα μας θα πρέπει για ένα διάστημα να περιμένει».

Στην ίδια συνεδρίαση παρέστη και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να προχωρήσει στις αναγκαστικές εκτελέσεις. «Αύριο να πας να κάνεις κατάσχεση υπέρ του Διστόμου και του Αιγίου για τα θύματα στο Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" που έχει η γερμανική κυβέρνηση» υπογράμμισε με έμφαση.

Αλ. Διαμάντης

http://www.dimokratianews.gr/content/58619/sto-syrtari-oi-apozimioseis-gia-distomo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin