26 Μαρτίου 2015

Ο " αρμαρτολός" Γιάννης Σταθάς..




Την σχέση του Βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σταθά με το χωριό Σταθάς της Αιτωλοακαρνανίας και τον αρματολό την εποχή της τουρκοκρατίας Γ. Σταθά αποκαλύπτει η εφημερίδα «Δημοκρατία» επικαλούμενη σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αιτολωακαρνανικός Τύπος».

Πιό συγκεκριμένα γράφει η «Δημοκρατία» στις 23 Μαρτίου:

«Συνεχίζω με μια μικρή αποκάλυψη: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς φέρεται οτι είναι απόγονος το ξακουστού αγωνιστή προπάππου του Γιάννη Σταθά. Το ειδησάριο το αλίευσα στον «Αιτολωακαρνακνικό Τύοπ», ο οποίος υπερηφανεύεται οτι η απώτερη καταγωγή του συριζαίου είναι από τον Βάλτο.

Ποιός ήταν ο αρματολός Γιάννης Σταθάς (1758-1812): Ήταν συναγωνιστής του ξακουστού Νοκοτσάρα και πρωταγωνίστησε σε διάφορες φάσης της επανάσταση. Το πιο μεγάλο επίτευγμα του είναι οτι αρμάτωσε τα «μαύρα καράβια», εβδομήντα πλοιάρια τα οποία έβαψε στο αυτό χρώμα για να κάνουν κουρσάρικες επιδρομές κατά των τούρκων στην Μικρά Ασία. Ήταν τόσο μεγάλος θρύλος ώστε το όνομά του έγινε δημοτικό τραγούδι αλλά και όνομα χωριού (Σταθάς ) στον Άνω Βάλτο.

Πιο συγκεκριμένα το site του Δήμου της περιοχής, γράφει από που προέρχεται ακριβώς το όνομα Σταθάς που έχει δοθεί σε τοπικό διαμέριμσα καθώς και αναλυτικά για τον Σταθά της περιοχής:

Σταθάς
Παλαιότερα ο Σταθάς ονομαζόταν Δούνιστα και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αποτελούσε την έδρα του αρματωλικίου του Γερο-Δήμου Σταθά και αργότερα του δευτερότοκου γιού του Γιάννη Σταθά. Για να τιμηθεί ο Ναύαρχος, ο Επαναστάτης, ο Ήρωας, το χωριό μετονομάστηκε Σταθάς και αναρτήθηκε προτομή του στην πλατεία του χωριού. Στην ίδια περιοχή έδρασε και άλλη οικογένεια αρματωλών του Βάλτου, οι Ισκαίοι ( Ίσκος ή Καραίσκος) απόγονος των οποίων ήταν ο Γεώργιος Καραισκάκης ή Καραίσκος (Η κατοικία των Ισκαίων –με έτος κατασκευής το 1779-και ανακαινισμένη το 1847 από τον Καπετάν Ανδρέα Ίσκο υπάρχει ακόμη και σήμερα καλά διατηρημένη από τους απογόνους τους ). 

Η πλούσια δράση των οπλαρχηγών της Δούνιστας Γιάννη Σταθά και Ανδρέα Ίσκου τραγουδήθηκε και από τη λαϊκή μας μούσα: Για τον Γιάννη Σταθά, που δολοφονήθηκε στην Μπούκα Αμφιλοχίας το 1808 μετά την άφιξή του από τις Βόρειες Σποράδες, όπου ως ναύαρχος 70 μικρών καραβιών ανέπτυξε πλούσια δράση...

«να ταν η μέρα βροχερή κι η νύχτα χιονισμένη, όταν εβάλαν τη βουλή άρχοντες Κάρλελιώτες...»
«εγώ είμαι ο Γιάννης του Σταθά, γαμπρός του Μπουκουβάλα, λεβέντες ρίξετε στην πλώρη το καράβι...»
Για τον Ανδρέα Ίσκο .… «τρεις στρατηγοί ξεκίνησαν να παν στο Μεσολόγγι. Ήλθε ο Μακρής απ'το Ζυγό κι ο Ίσκος απ'το Βάλτο. Ήλθε κι ο Μάρκο` Μπότσαρης από τη Λάκα Σούλι.»



Όσο για τον απόγονο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας φαίνεται οτι τιμά το όνομά του. Αν αναλογιστεί κανείς οτι δίνει μέρος του μισθού του για τη λειτουργία σχολείων στην Ίμβρο, οτι δεν πήρε βουλευτικό αυτοκίνητο και οτι την αστυνομική φρουρά του τη διέθεσε στο Τμήμα Τάξης Αλιάρτου φαίνεται οτι είναι από την ίδια πάστα».

Με πληροφορίες από το viotianet και από το site του Δήμου Ινάχου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin