14 Μαρτίου 2015

Ένα βουλευτικό αμάξι, η δεοντολογία κι η πολιτικά έωλη λάμψη του ανθρωπισμού

Γράφει ο Ηλίας Τσίγκας
Ούτε η καταληκτική αποστροφή του τίτλου ούτε το όλο θέμα αφορά ευθέως στο νεοεκλεγέντα Βουλευτή Φωκίδας Ηλία Κωστοπαναγιώτου. Η παρέμβαση αυτή πρόεκυψε, απλώς, από το γεγονός -είδηση για τους ασχολούμενους με τον τομέα της ενημέρωσης- της επιλογής του να μην κάνει χρήση του βουλευτικού αυτοκινήτου και της προσωπικής ασφάλειας, που, σύμφωνα με τις σχετικές κείμενες διατάξεις, δικαιούται.
Το Amfissaface από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα έκανε πρωτογενές ρεπορτάζ κι ενημέρωσε την τοπική, κι όχι μόνο, κοινή γνώμη, για την εξέλιξη αυτή αποκλειστικά. Από χτες το απόγευμα, ωστόσο, κάνει το γύρο του τοπικού και πανελλήνιου διαδικτύου και των social media κείμενο υπογραφόμενο από δημοσιογράφο-μέλος της ΕΣΗΕΑ, στο οποίο, πέραν της είδησης, αναφέρεται εμφατικά ότι αυτό γράφτηκε επειδή η είδηση "δε δημοσιεύτηκε πουθενά αλλού", αδικώντας "η παράλειψη" κατ αυτό τον τρόπο το ήθος του Βουλευτή, του οποίου η ανιδιοτελής κι ανθρωπιστική προσφορά εξαίρεται για τη στάση του ως Χειρουργού όλα αυτά τα χρόνια της επιστημονικής-επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.
Το εν λόγω κείμενο στάλθηκε και στο amfissaface μέσω e-mail. Το επιστρέψαμε, ωστόσο, στον αποστολέα του με την παράκληση να διορθωθεί η αποστροφή "περί μη δημοσίευσης πουθενά αλλού", λόγος που, κατά το συντάκτη του, αποτέλεσε και το έναυσμα σύνταξης και κοινοποίησής του στο σύνολο του τοπικού  κι όχι μόνοΤύπου, επισυνάπτοντας και το σχετικό link. Απάντηση δε λάβαμε...
Αντιθέτως, διαπιστώσαμε χθες και σήμερα αυτό να δημοσιεύεται σε πληθώρα  ιστοσελίδων κι ιστολογίων σε πανελλήνια εμβέλεια, μηδενίζοντας κατά τον τρόπο αυτό την ανάρτηση της δικής μας ιστοσελίδας και συμμετέχοντας, πρόσθετα, στην παραπληροφόρηση του κοινού επί του θέματος. H σχετική ανάρτηση του Amfissaface έχει διαβαστεί ως τώρα από 500 αναγνώστες. Τυχόν επίκληση της πρόφασης ότι "δεν το γνώριζαν" επαφίεται στην κρίση των αναγνωστών...Άλλα τοπικά μέσα δεν το δημοσίευσαν, αναφέροντας ότι το θέμα έχει καλυφθεί από την ιστοσελίδα μας, θεωρώντας, επομένως, άκυρη την επισήμανση περί μη αναφοράς του στον  Τύπο. Είναι προς τιμήν τους και τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό.
Η είδηση καθ εαυτή και το όλο θέμα δεν έχει, ασφαλώς, τη σημασία που της δίνεται από αυτό το κείμενο. Η αντιμετώπισή της, όμως, από όσους επιδιώκουν να ενημερώνουν την κοινή γνώμη, όμως (πάρα) έχει. Ειδικότερα, η συνειδητή προβολή του ότι η είδηση περί αποποίησης του δικαιώματος Κωστοπαναγιώτου σε αυτοκίνητο κι ασφάλεια δεν "αναφέρθηκε πουθενά".
Τέλος, δυο λόγια αμιγώς πολιτικά για το ήθος του Ηλία Κωστοπαναγιώτου και περισσότερο για όσους αποσκοπούν στο να οικειοποιηθούν, ίσως, λίγη από την ανθρωπιστική λάμψη του. Κι εγώ κι η οικογένειά μου γνωρίζουμε προσωπικά πολύ καλά το νέο Βουλευτή Φωκίδας από τριανταετίας και κάτι παραπάνω. Έχουμε, παράλληλα, πολλά τεκμήρια που καταδεικνύουν κι επιβεβαιώνουν την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, την ανιδιοτέλεια και τον ανθρωπισμό του. Πολιτική, εν τούτοις, δεν είναι η ηθικολογία. Κάτι τέτοιο είναι βαθιά συντηρητική αντίληψη. Και ως τέτοια ξένη, θέλουμε να πιστεύουμε, στο Βουλευτή.
Ο νομός Φωκίδας αντιμετωπίζει συσσωρευμένα εκρηκτικά κι υπαρξιακά προβλήματα. Η αποτελεσματικότητα του όποιου Βουλευτή της δε θα κριθεί από το αν υπήρξε καλός δικηγόρος, επιτυχημένος οικονομολόγος ή αν χειρούργησε αμισθί αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας. Αλλά, αποκλειστικά και μόνο, από το αν καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να τροχοδρομήσει (έστω κάποιες) λύσεις στα αδιέξοδα που σοβούν. Τα υπόλοιπα συνιστούν ή πολιτική αφέλεια και δηθιότητα ή διατυπώνονται εκ του πονηρού και με ιδιοτέλεια αποσκοπώντας στην όποια ιδιοποίηση της ανθρωπιστικής αύρας που συνοδεύει τον Κωστοπαγιώτου. Και, κατά τη γνώμη μας, χρήσιμο είναι ο νέος μας Βουλευτής να έχει έννοια για το ποιοί μιλούν για αυτόν χωρίς αυτόν. Κι οι οποίοι σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα είναι ανησυχητικά πολλοί...
Παράλληλα, το να υπερτονίζεται το ήθος κάποιου από όσους διεκδίκησαν την ψήφο των Φωκέων στις πρόσφατες εκλογές έναντι άλλων υποψηφίων από τον ίδιο ή ανταγωνιστικό πολιτικό χώρο είναι υποκειμενικό κι unfair για τους άλλους πολιτευθέντες της 25ης ΙανουαρίουΤο ήθος Κωστοπαναγιώτου είναι γνωστό σε όλους. Το να προβάλλεται, ωστόσο, ως πολιτικό επιχείρημα σημαίνει ότι σε αυτό ορισμένοι άλλοι υστερούν ή ότι κάποιοι παίζει να ναι και λαμόγια. Τότε, γιατί δεν το έλεγαν και σε μας τους υπολοίπους όταν ήταν καιρός; Επιμένουμε να θεωρούμε ότι στις 25 στη Φωκίδα εκλέξαμε Βουλευτή κι όχι επίτροπο ενορίας!

Εν τέλει, το να μιλά κανείς για πολιτική ξεκάθαρα πολιτικά κι όχι ηθικολογικά φαίνεται πως είναι ζόρικο πολύ. Το ίδιο και περισσότερο όσον αφορά στη δεοντολογία...


http://amfissaface.gr/31-protoselido/3209-2015-03-14-12-54-01.html
Blog Widget by LinkWithin