Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών συνεδρίασε και αποφάσισε την ανέγερση μνημείου στην Επτάλοφο για τους εκτελεσθέντες από τα κατοχικά στρατεύματα στις 8 Οκτωβρίου 1943 και πεσόντων στο Αλβανικό Μέτωπο (1940-41), στο δημοτικό χώρο του Κοινοτικού Καταστήματος. Στο μνημείο θα αναγραφούν τα ονόματα των θυμάτων με ευθύνη του Τοπικού Συμβουλίου.
Νωρίτερα, προηγήθηκε εισήγηση του θέματος από τον αντιδήμαρχο, κ. Νικόλαο Μολιώτη, ο οποίος είπε τα εξής:
"Η Κοινότητα Επταλόφου έχει χαρακτηριστεί με Προεδρικό Διάταγμα «Μαρτυρικό Χωριό» γιατί την περίοδο της Κατοχής υπέστη σημαντικές καταστροφές από τα στρατεύματα των Γερμανών.
Συγκεκριμένα στις 8 Οκτωβρίου 1943 Γερμανικές δυνάμεις έκαψαν σχεδόν ολοσχερώς το χωριό. Από τα 184 σπίτια που είχε τότε το χωριό κάηκαν τα 146 και όσοι κάτοικοι δε μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν σφαγιάστηκαν ή κάηκαν ζωντανοί, από νήπια αβάπτιστα έως ανήμποροι γέροντες. Το σύνολο των θυμάτων ανήλθε στα 17 άτομα, εκ των οποίων σε μια και μόνο οικογένεια μαρτύρησαν 7.
Οι κάτοικοι της Επταλόφου, δια μέσου του Τοπικού Συμβουλίου (με την αριθ. 4/11/12.12.2014 ομόφωνη απόφαση), θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες και γι αυτό ζητούν την ανέγερση ενός απέριττου μνημείου, στο οποίο να αναγραφούν τα ονόματά τους καθώς και τα ονόματα των πεσόντων του Αλβανικού Μετώπου.
Θεωρούμε ότι ο Δήμος Δελφών έχει χρέος να συμβάλει στην ικανοποίηση του αιτήματος των κατοίκων της Επταλόφου".
Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Συμβουλίου ανέγνωσε την από 17.2.2015 επιστολή του κ. Γιάννη Ν.Πάλλα, π.Προέδρου ΔΔ Επταλόφου (2003-2006) σχετική με το προαναφερόμενο θέμα, η οποία έχει ως εξής:
Επτάλοφος (Πανω Αγόριανη) 17-2-2015
ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Δ.Σ Δήμου Δελφών, κα Τσακίρη με την παράκληση να διαβαστεί κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18 Φεβρουαρίου/ αριθ. Θέματος της ημερήσιας διάταξης 16ο «Ανέγερση μνημείου πεσόντων….»\
Κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Δήμαρχε,
Κύριες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Με αφορμή το 16ο θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού σας Συμβουλίου που αφορά την ανέγερση μνημείου εκτελεσθέντων από τα κατοχικά στρατεύματα στο δ.δ. Επταλόφου (Π. Αγόριανης) στις 8-10-1943 θα ήθελα να γνωστοποιήσω στο σώμα τα παρακάτω:
Η στοιχειώδη υποχρέωση κάθε τοπικής κοινωνίας είναι η αναγνώριση και η απόδοση της δέουσας τιμής σ αυτούς που κατά καιρούς αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Με αυτό το δεδομένο για το δ.δ. Επταλόφου και την τοπική κοινωνία η ανέγερση μνημείου αποτελούσε και αποτελεί πάγιο αίτημα.
Κατά την διάρκεια της θητείας μου ως Προέδρου του Τ.Σ. της Τοπικής Κοινότητας Επταλόφου του τότε Δήμου Παρνασσού (2003-2006) το θέμα αυτό αποτέλεσε βασική προτεραιότητα. Για τον λόγο αυτό και μετά από σχετική απόφαση του Τοπικού και εν συνεχεία του Δημοτικού Συμβουλίου (τα σχετικά πρακτικά υπάρχουν) συγκροτήθηκε επιτροπή από έγκριτους συμπολίτες μας (ομόφωνες αποφάσεις) την οποία αποτελούσαν:
1. Βακράκης Γεώργιος, Δάσκαλος, συγγραφέας και ιστορικός.
2. Γκούμας Χρήστος, ιστορικός και
3. Σούλιος Δημήτριος του Θεοδώρου, δάσκαλος στο
Ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο και ιστορικός οι οποίοι ανέλαβαν την υποχρέωση αφού μελετήσουν τα ιστορικά δεδομένα να κάνουν εισηγητική έκθεση για το περιεχόμενο, τον τρόπο και τον τόπο κατασκευής.
Η εισήγηση λοιπόν της επιτροπής των συμπατριωτών μας περιληπτικά κατέληξε στην εξής πρόταση:
Το Μνημείο που θα κατασκευαστεί
α) να είναι διαχρονικό για την ιστορία του τόπου από το 1821 έως και τον Β’ Παγόσμιο πόλεμο μιας και υπήρξαν θύματα και αγωνιστές της Αγόριανης σε όλους τους πολέμους της Χώρας μας ιστορικά αποδεδειγμένα
β) να γραφούν τα ονόματα όλων των πεσόντων αγωνιστών και θυμάτων κατά την διάρκεια των τεσσάρων σημαντικών πολέμων (απελευθέρωση 1821-Α’ Παγκόσμιος- Μικρασιατική καταστροφή- έπος του 1940 και Εθνική Αντίσταση)
γ) Να γίνουν δύο προτομές στον χώρο του Μνημείου με τα δύο πιο σημαντικά διαχρονικά ιστορικά πρόσωπα συγχωριανών μας αγωνιστών οι οποίοι ήταν και ιστορικά αποδεδειγμένα ο Κομνάς Τράκας (περίοδο 1821) και ο καπετάν Νικηφόρος ή Δημήτρης Ν. Δημητρίου (έπος του 1940 και Εθνική Αντίσταση)
δ) να κατασκευαστεί το μνημείο στον χώρο της κεντρικής πλατείας ή στο περιβάλλον χώρο του Κοινοτικού καταστήματος.
Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν ο Κομνάς Τράκας ήταν ο πρώτος νεκρός κατά την απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων από τους Τούρκους και ο πατέρας του Θεόδωρος Τράκας όταν του ανακοίνωσαν τον χαμό του γιού του είπε την περίφημη φράση που έμεινε στην ιστορία «γάμος χωρίς σφαχτά δεν γίνεται…». Είχε επίσης λάβει μέρος σε πολλές μάχες με τους τούρκους με κορυφαία στο Χάνι της Γραβιάς.
Ο δε καπεταν Νικηφόρος ήταν ο πρώτος εν ενεργεία αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού που βγήκε στην αντίσταση (ΕΛΛΑΣ) και ως επικεφαλής της εφεδρικής ομάδας κατά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου είχε καθοριστική συμμετοχή στην επιτυχία της επιχείρησης στην μάχη που έγινε πριν την ανατίναξη.
Με τα δεδομένα αυτά τόσο η έγκριτη επιτροπή όσο και το τότε Τοπικό Συμβούλιο, του οποίου είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος, θεωρήσαμε ότι το μνημείο Εθνικής Αντίστασης πληρούσε διαχρονικά την υποχρέωσή μας απέναντι στους πεσόντες και αγωνιζομένους συμπατριώτες μας κατά τις τέσσερις τελευταίες ιστορικές περιόδους της Ελλάδας.
Δυστυχώς κατά την γνώμη μου, την τότε απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου την απέρριψε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παρνασσού γατί κατά την γνώμη μου ο τότε Δήμαρχος και κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι προτίμησαν την ….άγραν ψήφων και όχι την αποτύπωση της ιστορικής πραγματικότητας! Ουδέν σχόλιο πέραν αυτού!!
Σήμερα την απόφαση που το Δημοτικό σας Συμβούλιο καλείται να πάρει ( θεωρώ ως αυτονόητη την αποδοχή από μέρους σας) αποτελεί σίγουρα μεγίστη τιμή για τα αθώα θύματα των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής αλλά, κατά την γνώμη μου, είναι «κουτσουρεμένη» απόδοση τιμών στην ιστορία του τόπου μου και στους αγωνιστές που ανέδειξε διαχρονικά!!
Καλοδεχούμενο λοιπόν το Μνημείο πεσόντων αλλά θεωρώ ότι έχω το δικαίωμα να σας προτείνω κ. Δήμαρχε και κυρίες Δημοτικοί Σύμβουλοι ότι στους επόμενους προγραμματισμούς σας για παρόμοια θέματα επιβάλλεται να αποκαταστήσετε με την τιμή που τους πρέπει τους αειμνήστους αγωνιστές του Νομού μας Κομνά Τράκα και καπεταν Νικηφόρο (Δημήτρη Ν. Δημητρίου).
πίσης να σας καταθέσω και μια ιδέα προς αξιοποίηση σχετικά με την ιστορία του τόπου: Η κατασκευή ενός μνημείου (μαρμάρινη πλάκα, καταγραφή γεγονότος και ονόματα πεσόντων) στην περιοχή «ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ» πλησίον του Περιφερειακού δρόμου Επταλόφου, στο σημείο που κατέπεσε το αεροπλάνο των συμμαχικών δυνάμεων από τά πυρά των Γερμανικών καταδιωκτικών θα μπορούσε -σε συνεργασία με τις πρεσβείες Αμερικής, Καναδά και Υπ. Εθ. Άμυνας (αρχειακό υλικό υπάρχει) - να αποτελέσει πόλο έλξης και απόδοσης τιμής για τους χιλιάδες τουρίστες των δύο παραπάνω Χωρών που επισκέπτονται την Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά οφέλη του Νομού μας.