10 Απριλίου 2024

9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών | Ημέρα 1η













Περισσότεροι από 1.000 ομιλητές από 70 χώρες, ηγέτες από όλο τον κόσμο, υπουργοί, ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών, διακεκριμένοι επιχειρηματίες από διάφορους τομείς, κορυφαίοι διανοητές και αναλυτές των διεθνών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων συγκεντρώνονται στους Δελφούς, όπου σήμερα ξεκίνησε το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τις εργασίες του κήρυξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία, αφού έκανε λόγο για έναν διεθνή θεσμό που έχει καταστεί πλέον σημείο αναφοράς για την Ελλάδα και όχι μόνο, τόνισε: «Η Ελλάδα μετέχει ισότιμα στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Συμμερίζεται τις κοινές αξίες που ενσαρκώνει η Ευρώπη και αγωνίζεται ενεργά για την προώθηση και εμβάθυνσή τους […] Ως χώρα με εμπεδωμένη δημοκρατία και αποδεδειγμένη δέσμευση στην Ενωμένη Ευρώπη, πρωταγωνιστεί στην υποστήριξη της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων και στην αναβάθμιση της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης […] Προϋπόθεση για αυτό, βέβαια, είναι ο απαρέγκλιτος σεβασμός, από όλα τα κράτη της περιοχής, των αρχών του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου». Αναφερόμενη στην Ουκρανία η κυρία Σακελλαροπούλου επισήμανε: «Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, εκτός από κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου εν γένει, παραμένει σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την παγκόσμια σταθερότητα».

Ο Volodymyr Zelensky

Η πρώτη ημέρα του φόρουμ φιλοξένησε και την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, ο οποίος, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους «ήρωες στρατιώτες μας που υπερασπίζονται τη χώρα μας», είπε: «Είναι πολύ δύσκολο να σταθούμε απέναντι στον εχθρό και να ανακαταλάβουμε περιοχές. Χρειαζόμαστε ενότητα και όπλα από τη Δύση. Χωρίς στήριξη με οπλικά συστήματα η Ουκρανία θα χάσει εδάφη. Αν χάσουμε τη μια περιοχή μετά την άλλη, θα χάσουμε τη χώρα […] Αν κανείς δεν θέλει να σύρει ο Putin τον πλανήτη στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρέπει να τον κερδίσουμε».
«The Great Transition»

Η ένατη ετήσια συνάντηση του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, που έχει τον τίτλο «The Great Transition», θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 13 Απρίλιου και θα επικεντρωθεί στις πολύπλευρες μεταβάσεις που βιώνει ο κόσμος μας σήμερα.

Στη διάρκειά του, προσωπικότητες από ευρύ πολιτικοοικονομικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό φάσμα θα εμβαθύνουν στις πολυπλοκότητες και στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, διερευνώντας καινοτόμες λύσεις και στρατηγικές για να ωθήσουν τις κοινωνίες προς ένα πιο βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς, και με ευημερία μέλλον.
Στόχος η Αναζήτηση Λύσεων

Καίρια ζητήματα όπως η μετατροπή της κλιματικής αλλαγής σε κλιματική κρίση, η αναζωπύρωση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, η διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου, η ανάδυση νέων επαναστατικών τεχνολογιών, η επάνοδος της λογικής του πολέμου αλλά και το μέλλον της δημοκρατίας θα διερευνηθούν διεξοδικά, με στόχο να αναζητηθούν διέξοδοι και να καταγραφούν πιθανές και υλοποιήσιμες λύσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και φέτος στα ζητήματα που αφορούν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της χώρας μας, με σειρά θεματικών για την υγεία, την παιδεία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση, αλλά και το μέλλον επιμέρους κλάδων της οικονομίας, όπως οι τράπεζες, η ενέργεια, η ναυτιλία, το real estate και οι υποδομές. Το παρών αναμένεται να δώσουν όλοι οι σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και επιχειρηματικής πρωτοπορίας της χώρας. Ειδικές συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν και με αφορμή τη συμπλήρωση της εμβληματικής επετείου των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αλλά και για τα 20 χρόνια από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Η CEO της αθηΝΕΑς Μαριάννα Σκυλακάκη θα βρίσκεται ανάμεσα στους ομιλητές για το «Unlocking Potential, Addressing Challenges: Research Findings for the Primary Sector», ενώ θα συντονίσει τη συζήτηση «Empowering Communities: Financially Literacy for Social Change».

Η αθηΝΕΑ –και φέτος– θα μεταφέρει τον παλμό του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τακτικές ενημερώσεις σε συνεχή ροή, μέσω του pop-up newsletter «Delphi Confidential», στο οποίο μπορείτε να εγγραφείτε δωρεάν κάνοντας κλικ εδώ, αλλά και μέσα από 
το live-blogging microsite «Delphi Dashboard».

https://a8inea.com/9o-ikonomiko-foroum-delfon-imera-1i/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin