8 Σεπτεμβρίου 2023

Γιώργος Δ. Ανδρέου : Τα μικρά αναιρούν τα μεγάλα







Δεν είναι μόνο οι κλιματικές συνθήκες, τα έκτακτα και έντονα φαινόμενα, οι φυσικές καταστροφές, οι φωτιές, οι πλημμύρες που αναδεικνύουν τις αδυναμίες και την ανάγκη εκτεταμένων διορθωτικών παρεμβάσεων στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.



Ακρόαση άρθρου5 λεπτά



Εξ ίσου σημαντικά είναι και τα θεωρούμενα δευτερεύοντα.


{ Έχω αναφερθεί ειδικά στην λανθασμένη δομή των δασικών υπηρεσιών που με τον απαράδεκτο διοικητικό δυισμό σε κάθε νομό (Διευθύνσεις Δασών και Δασαρχεία σε κάθε πρωτεύουσα νομού, σε πολλούς μάλιστα νομούς περισσότερα του ενός Δασαρχεία) υποθάλπουν απίστευτη γραφειοκρατία με τις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, ειδικά στις επενδύσεις, κυρίως όμως συνεπάγονται σπατάλη πόρων σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, λειτουργικές δαπάνες κλπ}.

Είναι οι πολλές μικρές (δυσ)λειτουργίες της καθημερινότητας που επιτείνουν το πρόβλημα αναποτελεσματικότητας του δημοσίου και ταλαιπωρούν τους πολίτες. Παράδειγμα.

Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στο ομολογουμένως σωστό στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» (χαμηλότοκο στεγαστικό δάνειο έως 150.000€ για νέους ή ζευγάρια 25-39 ετών για την αγορά πρώτης κατοικίας).

Ενεργοποιήθηκαν μεσίτες, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, ερευνήθηκαν σπίτια, υποβλήθηκαν αιτήματα στις τράπεζες, δρομολογήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες και φαινόταν πως μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα γινόταν οργασμός μεταβιβάσεων με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία.

«Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε ο θεός κελεύει» έλεγαν οι αρχαίοι. Ο Θεός βέβαια δεν ασχολείται με μεταβιβάσεις σπιτιών και υλοποίηση στεγαστικών προγραμμάτων, εμπλέκονται όμως τα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία , στα οποία, κυρίως στα μεγάλα, παρατηρούνται πολύμηνες καθυστερήσεις καταχωρήσεως συμβολαιογραφικών πράξεων και χορήγησης πιστοποιητικών, σε κάποια μάλιστα η καθυστέρηση εγγίζει τα όρια του αδιανόητου ( μέχρι και 2 χρόνια).


Οι καθυστερήσεις αυτές μπλοκάρουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων γενικά και ειδικά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου»:
-Σε πρώτο στάδιο καθυστερούν οι καταχωρήσεις των απαιτούμενων συμβολαιογραφικών προσαρμογών των τίτλων του σπιτιού που πληροί τις προϋποθέσεις και έχει προεγκρίνει η Τράπεζα, ειδικά σε σχέση με τις «τακτοποιήσεις» αυθαιρέτων χώρων που αλλάζουν τα μετρικά δεδομένα, όρος απαραίτητος για να γίνει το συμβόλαιο μεταβίβασης.

-Μετά καθυστερεί η καταχώρηση του συμβολαίου μεταβίβασης από την οποία εξαρτάται η εκταμίευση του δανείου, αφού απαιτείται και πιστοποιητικό μεταγραφής για να εξετάσει το φάκελο η Τράπεζα που θα χορηγήσει το δάνειο.
-Ακολουθεί η καθυστέρηση καταχώρησης στο κτηματολόγιο και έκδοσης σχετικού πιστοποιητικού της προσημείωσης που εγγράφει απαραίτητα η Τράπεζα στο ακίνητο για να εξασφαλίσει το δάνειο που χορηγεί.

Οι καθυστερήσεις αυτές αθροίζονται και επηρεάζουν το χρόνο στον οποίο θα καταβληθεί το ποσό του δανείου στον πωλητή. Κανένας πωλητής δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί χρόνο εξόφλησης της δόσης του δανείου μεγαλύτερο από τρεις, άντε τέσσερις μήνες, από την υπογραφή του συμβολαίου, οπότε αν το κτηματολόγιο καθυστερεί πολλούς μήνες ή και χρόνο η μεταβίβαση και η ένταξη στο πρόγραμμα οδηγείται σε ναυάγιο.

Και δεν είναι λύση να συμφωνήσει αφελώς ο αγοραστής σε προθεσμία εξόφλησης της δόσης του δανείου π.χ. τριών μηνών πιστεύοντας ότι θα τα καταφέρει, γιατί διατρέχει τον κίνδυνο να απαιτήσει ο πωλητής να του καταβάλει το ποσό «εξ ιδίων» (σχετικός όρος μπαίνει στα συμβόλαια) κι αν δεν έχει χρήματα κινδυνεύει να βγει το αγορασμένο σπίτι στον πλειστηριασμό και να το χάσει.



Καλό και χρήσιμο κ. κ. Γεωργιάδη και Φλωρίδη το πρόγραμμα «Σπίτι μου», αν όμως δεν βρεθεί τρόπος να διεκπεραιώνονται ταχύτητα οι καταχωρήσεις στο κτηματολόγιο, είναι σαν να μην υπάρχει. Τα μικρά «καταπίνουν» τα μεγάλα.

Αν μάλιστα αναλογιστείτε πόσες επενδύσεις εξαρτώνται από καταχωρήσεις συμβολαιογραφικών πράξεων στα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά γραφεία, το πρόβλημα της καθυστέρησης αυτής αναδεικνύεται σε πολύ σοβαρότερο απ’ ότι φαίνεται και επιβάλλει άμεση και ριζική αντιμετώπιση.


Τέτοιες περιπτώσεις δυσλειτουργιών που ταλαιπωρούν αφάνταστα τους πολίτες, δυσκολεύουν τις συναλλαγές και την κινητικότητα της αγοράς και δημιουργούν κοινωνική αγανάκτηση, υπάρχουν δεκάδες στις δομές του κράτους και επιβάλλεται να εξεταστούν συστηματικά και να διορθώνονται μία προς μία.

Αν και το σωστό είναι τα τυχόν προβλήματα και οι δυσλειτουργίες να προβλέπονται, να εξετάζονται και να επιλύονται πριν εξαγγελθεί ένα καλό κατά τα λοιπά μέτρο, για να μην καταλήξει ανεφάρμοστο ή βάσανο για τους πολίτες και αντί θετικές να προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις.

Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό αλλά και εξόχως πολιτικό. Η εικόνα του πολιτικού παζλ σχηματίζεται από πολλά μικρά τεμάχια και κυρίως «εκ του αποτελέσματος».






*Ο Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin