10 Μαΐου 2023

Ο Αρχιεπίσκοπος στον Όσιο Λουκά






Ο Αρχιεπίσκοπος με Αγιορείτες σε Όσιο Λουκά και Κέντρο Γεροντολογίας (ΦΩΤΟ)





Προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη στην Βοιωτία πραγματοποίησαν σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος και ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου όρους Γέροντας Χριστοφόρος Ιβηρίτης, με την αντιπροσωπεία των μοναχών που συνοδεύουν την ιερά εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστι», που βρίσκεται προς προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ενώ παρέστησαν, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, ο Υποδιοικητής κ. Αρίστος Κασμίρογλου, ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο Αρχιδιάκονος του Αρχιεπισκόπου, π. Ιωάννης Μπούτσης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου κ. Ιωάννης Σ. Τσούρας.

Τους υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Καθηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Παυλίδης και οι μοναχοί της Μονής. Επιπροσθέτως, το «παρών» έδωσαν ο Δήμαρχος Διστόμου - Αράχωβας κ. Γιάννης Σταθάς, Πολιτευτές, κληρικοί και λαϊκοί.

Μετά την Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής, ο Μητροπολίτης Θηβών αναφέρθηκε στην σημασία και στην αξία της ιεράς εικόνας «Άξιον Εστι». Μίλησε για την Βυζαντινή Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, την αρχιτεκτονική και την ιστορία της.

Κατόπιν, ο Πρωτεπιστάτης εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την προσκυνηματική επίσκεψη στο εν λόγω Μοναστήρι. Μίλησε με θαυμασμό για την ιστορία της Μονής, αλλά και για τους ήρωες Μοναχούς που αγωνίστηκαν στην Επανάσταση του 1821 με πρώτο τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία της Μονής κι αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος συνέχισε την ξενάγηση.

Παράλληλα, μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον Αρχιεπίσκοπο κατά την έξοδό του από το Καθολικό της Μονής.

Μαθητές από το Γυμνάσιο Νέας Λαμψάκου Ευβοίας που πραγματοποιούσαν εκείνη την ώρα εκπαιδευτική εκδρομή στο Μοναστήρι ζήτησαν από τον Μακαριώτατο να πάρουν την ευχή του και να συνομιλήσουν μαζί του.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στα παιδιά για το βίο και το έργο του Οσίου Λουκά, καθώς, επίσης, για την ιστορία της Μονής και κυρίως για την προσφορά της στον αγώνα της Επαναστάσεως.

Μοιράστηκε, ακόμη, αναμνήσεις από την εποχή που ο ίδιος ήταν μαθητής στην Εύβοια, αλλά και από την περίοδο που δίδασκε σε σχολεία ως εκπαιδευτικός.

Αρκετοί μαθητές και μαθήτριες έθεσαν διάφορα ερωτήματα στον Αρχιεπίσκοπο και ζήτησαν να μάθουν περισσότερα για την ζωή του. Ο Μακαριώτατος, αφού απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, ευχήθηκε στα παιδιά υγεία και πρόοδο και τα παρότρυνε να ακούν τους καθηγητές τους, τους γονείς τους και βέβαια να διαβάζουν, ώστε να αποκτήσουν γερά εφόδια.

Νωρίς το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος, ο Πρωτεπιστάτης και οι συνοδείες τους είχαν επισκεφθεί το Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστηρίξεως «ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ» της Ι. Α. Α. στο Δήλεσι Αττικής.

Τους υποδέχθηκε η Διευθύντρια του Κέντρου κ. Μάρθα Καλκανδή, καθώς και προσωπικό και συνεργάτες του Κέντρου.

Η κ. Καλκανδή τους ενημέρωσε για την λειτουργία του Κέντρου, για τους τρόφιμους που φιλοξενεί, καθώς και για τις παροχές που προσφέρει. Στην συνέχεια προσκύνησαν στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου - Αγίου Πορφυρίου.

Ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε, στην γνωριμία του με τον Όσιο Πορφύριο, στην λειτουργία του Κέντρου, αλλά και στους Παιδικούς Σταθμούς της Αρχιεπισκοπής που λειτουργούν στο Δήλεσι.











































Πηγή : https://www.romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin