19 Μαΐου 2023

Οι μαθητές του Διστόμου "είδαν " την Μονή του Οσίου Λουκά με μια άλλη ματιά!

Γράφει ο Λουκάς Δημάκας







Την Πέμπτη 18 Μαϊου 2023, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ διοργάνωσε μια άλλου τυπου παρουσίαση της Μονής του Οσίου Λουκά - ένα από τα πιο γνωστά και ξεχωριστά Βυζαντινά και Θρησκευτικά Μνημεία της χώρας, που καθιστά το Δημοτικό Διαμέρισμα Διστόμου ένα σημαντικότατο τουριστικό προορισμό.
Παρόλο που λίγοι κάτοικοι της περιοχης ανταποκριθηκαν ( 2 από Δίστομο και 2 από Παραλία Διστόμου - και στεναχωρήθηκα για αυτό), η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ήταν ότι στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε το ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΙΣΤΟΜΟΥ οι μαθητές και μαθήτριες του οποίου, μαζί με πολλές καθηγήτριες τους παρακολούθησαν την ξενάγηση.
Η αρχαιολόγος Ελισσαβετ Τζαβέλλα παρουσίασε με έναν διαδραστικό τρόπο την Μονή του << εν Στειρίω μονάσαντα >> Οσίου Λουκά, τα ψηφιδωτά, την Κρύπτη στην Αγια Βαρβάρα, το ηλιακό Ρολόι, την Τράπεζα με αρχαιολογικά ευρήματα από Δίστομο, Αντίκυρα, Μετόχι κ.α. (υπεύθυνος Panagiotis Zisis ) όπως και όλο το περιβάλλον αλλά και τα στοιχεία που καθιστούν την Μόνη την <<Αγία Σοφία της Ρούμελης>>.
Οι μαθητές ολοκλήρωσαν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα τους με την σύνταξη Φύλλων Εργασίας του Γυμνασίου στον υπέροχο προαύλιο χώρο της Μονής , κάτω από τα πλατάνια και τα πεύκα .
Να σημειώσουμε οτι αυτή την περίοδο πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα   εχουν και η Αρχαιολογική Συλλογή Διστομου ( που και αυτή ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας) και βεβαίως το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου το οποίο περιλαμβάνεται σε πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα Σχολείων και Γυμνασίων -Λυκείων απ' όλη την Ελλάδα .Μάλιστα πολλές εκδρομές συνδυάζουν ως κοινό προορισμό τα Μουσεία του Διστόμου και την Μονή του Όσιου Λουκά.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin