28 Μαΐου 2022

Μικρόψυχοι και Μικροπρεπείς . Γράφει ο Γιώργος Δ. Ανδρέου








Αν ήταν ένα, άντε δύο, τα συμπτώματα θα μπορούσε να θεωρηθεί λάθος, παραδρομή. Αν και αυτός που κάνει λάθος ή διαπιστώνει παραδρομή ζητάει δημόσια συγγνώμη, δείχνοντας μεγαλείο και περίσσευμα ψυχής. Το αντίθετο της μικροψυχίας. Η επανάληψη όμως δείχνει συνειδητή επιλογή, δόλο, σχέδιο, αμοραλισμό.
Δείχνει όμως παράλληλα πολιτικό πανικό και αδιέξοδα.


Στόχος της μείζονος αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός, καθώς όλες οι μετρήσεις δείχνουν επίμονα και διαχρονικά ότι υπερέχει, σχεδόν στο διπλάσιο, του δικού της αρχηγού, σε όλους τους δείκτες, αφήνοντας πίσω όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους. Παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα.



Έχουν πεισθεί, φαίνεται, στο Σύριζα, πως είναι ανώφελη και ατελέσφορη η αντιμετώπισή του με πολιτική αντιπαράθεση και επιχειρήματα. Επέλεξαν έτσι χωρίς ηθικές αναστολές, τον προσωπικό πόλεμο με ανέντιμα μέσα, την προσπάθεια προσωπικής εξόντωσης του πολιτικού τους αντιπάλου.

Όπλα τους το ψέμα και οι κατασκευασμένες, στα προσφιλή στην αριστερά χαλκεία, ψευδείς ειδήσεις και δημοσιεύματα. Τα γνωστά fake news.


Πληθαίνουν τα συμπτώματα, εμφανείς φλύκταινες μολυσματικής επιδημίας. Κι όσο πλησιάζουν οι εκλογές και οι δημοσκοπήσεις επιμένουν να προεξοφλούν νίκη της σοβαρότητας και της πολιτικής ορθότητας, τόσο η απόγνωση μεγαλώνει και οι αρρωστημένες επιλογές θα πληθαίνουν.

Μόνιμος στόχος των κεκρακτών η Μαρέβα και πρόσφατα ο γιός του πρωθυπουργού, επειδή βρήκε δουλειά ως συνεργάτης Ισπανού Ευρωβουλευτή.

Τον τελευταίο όμως καιρό στόχος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεν πάει πολύς καιρός που τον κατηγόρησαν ότι πήγε στην Αντίπαρο με πολεμικό πλοίο, σε συνάντηση με τον Τομ Χανκς και άλλες παγκόσμιας εμβέλειας προσωπικότητες. Πρόσφατα, μη αντέχοντας την επιτυχία του ταξιδιού του στην Αμερική, τι κι αν αυτό ωφέλησε τη χώρα, εκδήλωσαν δημόσια τη μικρότητα και τη μικροψυχία τους. Πρώτα δια στόματος Σκουρλέτη, γνωστού για το καλοσυνάτο χαμόγελο και το «ευπροσήγορο» ύφος του. «Τον χειροκρότησαν (στο Κογκρέσο οι Αμερικανοί βουλευτές - κλακαδόρους του πρωθυπουργού τους χαρακτήρισαν κάποιοι από το συνάφι) γιατί ήταν διασκεδαστικός» είπε, εκθέτοντας σε χλεύη εαυτόν και τους «συντρόφους» του που τον κάλυψαν σιωπώντας. Μπέρδεψαν προφανώς το Κογκρέσο των ΗΠΑ με συγκέντρωση κομματικής τους οργάνωσης με ομιλητή το γνωστό αμετροεπή νταή.


Προχθές όμως συμπληρώθηκε το παζλ με κατασκευασμένο έγγραφο από τα ελεγχόμενα από το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο trolls του διαδικτύου. Πλαστογράφησαν, αλλάζοντας το περιεχόμενο επίσημης απόφασης του Υπουργείου Εξωτερικών ανηρτημένη στη διαύγεια, για να κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποίησε δημόσια χρήματα, χίλια ευρώ και κάτι, οι ψιλικατζήδες, για να παρακολουθήσει ματς και να αγοράσει αναψυκτικά και ποπ κορν.

Εμφανίστηκε μάλιστα σε ένα πάνελ κάποιος Τριανταφυλλίδης, βουλευτής Θεσσαλονίκης του Σύριζα έγραφε κάτω από την εικόνα του, να χασκογελάει ειρωνευόμενος με εμφανή εμπάθεια τον πρωθυπουργό, κάνοντας χρήση του πλαστού εγγράφου, την οποία μάλιστα χρήση συνέχιζε παρ’ όλο που του επισημάνθηκε η πλαστότητα. Πέρα από το ποινικό αδίκημα της εκ δόλου χρήσεως πλαστού, οι συμπεριφορές αυτές πολλών «στελεχών», δείχνουν έλλειμμα ήθους και πολιτικού, και όχι μόνο, πολιτισμού.

Είναι απορίας άξιο με ποια συλλογιστική, ποια πληροφόρηση και κυρίως με ποιο κριτήριο θεωρούν, ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι τελεσφορεί – αποδίδει - στην κοινωνία και κατ’ επέκταση ωφελείται η παράταξή τους από την προσπάθεια προσωπικής σπίλωσης του πρωθυπουργού με τέτοια μέσα και μεθόδους.

Έχουν άραγε στοιχεία – μετρήσεις - πως η Ελληνική κοινή γνώμη είναι σε τέτοια έκταση διαβρωμένη και εθισμένη στην παρακμή, ώστε να αποδέχεται και να επηρεάζεται από την αχρειότητα και τη συκοφάντηση, την κρίσιμη ώρα της κάλπης. Με ποια ένδειξη, εκτός βέβαια από το θολωμένο από την αγωνία της επανάκαμψης στην εξουσία μυαλό τους, αποδίδουν τόσο χαμηλή ποιότητα κρίσεως στην πλειοψηφία των Ελλήνων; Εκτός ίσως και αν κρίνουν εξ ιδίων.


Γιατί εν τέλει η επιλογή τέτοιων μεθόδων στην πολιτική αντιπαράθεση, υποτιμά τους πολίτες, τη συντριπτική τους πλειοψηφία τουλάχιστον. Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τις δεκαετίες του 70 και του 80 που οι μέθοδοι αυτοί έδειχναν να είναι αποτελεσματικές. Οι πολίτες δεινοπάθησαν από τα ελλείμματα ήθους, ευπρέπειας και πολιτισμού και αποδοκιμάζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τις ανέντιμες μεθόδους πολιτικής αντιπαράθεσης, τον προσωπικό πόλεμο με στόχο την ηθική εξόντωση του αντιπάλου, τη μικροψυχία και τη μικροπρέπεια.

Δεν παύει βέβαια να είναι τραγικό, εθνικός ξεπεσμός, ότι σημαντικός αριθμός οπαδών υιοθετεί και διαδίδει τις αθλιότητες αυτές της κομματικής τους ηγεσίας.

Στην εποχή που ζούμε η έκταση και η ταχύτητα διάδοσης της πληροφόρησης είναι ασύλληπτη. Αυτό διευκολύνει τη διάδοση των fake news, ψευδών και κατασκευασμένων ειδήσεων. Επιτρέπει όμως ταυτόχρονα και την αποκάλυψή τους, ουδέν πλέον κρυπτόν, και την αντίστροφη διάδοση της αλήθειας με την ίδια ταχύτητα. Τα μέσα που διακινούν τη λάσπη μετατρέπονται σε μπούμεραγκ και την επιστρέφουν περιλούζοντας τον εκτοξευτή της.

Απατώνται οικτρά όσοι πιστεύουν πως με τον τρόπο αυτό μειώνουν τον αντίπαλο και ανεβαίνουν οι ίδιοι στη συνείδηση των πολιτών. Οι συγκεκριμένες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές. Η πολιτική αντιπαλότητα δεν νομιμοποιεί ούτε τον ακραίο φανατισμό, ούτε τη χρήση ανέντιμων μεθόδων πολιτικής εξόντωσης, ούτε μικροψυχίες και μικροπρέπειες. Προσβάλλουν τον πολιτισμό και το επίπεδο των Ελλήνων.

Οι ηθικοί αυτουργοί και οι προπαγανδιστές της ηθικής παρακμής θα εισπράξουν σύντομα την αποδοκιμασία της υγιούς κοινωνίας που ανθίσταται σθεναρά στα φαινόμενα αυτά.


O Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)

https://www.protothema.gr/blogs/giwrgos-d-andreoy/article/1248210/mikropsuhoi-kai-mikroprepeis/?fbclid=IwAR3mpPSzwz2uQ75ehGXKLybjjceEaHwVfL2mbNKQ1gMP83EZlcWYKvh_F9k#.YpG5LwnuVPE.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin