3 Ιουνίου 2021

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ - ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΜΙΝΙΟ ΑΓΩΓΟ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΜΟΡΝΟΥ

Το έργο του παραλίμνιου αγωγού λυμάτων στον Ταμιευτήρα Μόρνου θα μπορούσε, σήμερα, ήδη να λειτουργεί. Αν η κυβέρνηση Σαμαρά δεν το είχε διαγράψει από χρηματοδοτικούς πίνακες το 2014. 

Η αλήθεια των πραγμάτων :

« Υπεγράφη στις 22.12.2011 από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων του Υπ. Περιβάλλοντος , Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Α. Ανδρεαδάκη το Τεχνικό Δελτίο ένταξης του έργου «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμών περιοχής ταμιευτήρα Μόρνου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη». 

Ο συνολικός προϋπολογισμός  θα ανέλθει στα 17.096.700 € και το πέρας των εργασιών εκτιμάται στο τέλος του 2015.

Το έργο οδηγεί σε οριστική  λύση της  διαχείριση των λυμάτων των παραλίμνιων οικισμών του Δήμου Δωρίδας: Λιδωρίκι, Πεντάπολη, Παλαιόκαστρο,  Μαλανδρίνο (και του σωφρονιστικού καταστήματος), Αμυγδαλιάς, Βραίλας και Λεύκας, με στόχο την προστασία του ταμιευτήρα της λίμνης Μόρνου και της ευρύτερης  περιοχής.

Η δημιουργία του αγωγού αποτελεί κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της Ορεινής Δωρίδας, καθώς ανοίγει ο διάλογος για κρίσιμα θέματα που αφορούν την περιοχή της λίμνης του Μόρνου, όπως τη μερική άρση των περιορισμών και τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, πάγια αιτήματα που απασχολούν εδώ και δεκαετίες τους κατοίκους της Δωρίδας». 

Όλα τα παραπάνω τα διαβάζετε ξανά σήμερα, καθώς οι «πανηγυρικοί» που σήμερα ακούγονται και γράφονται, δεν μπαίνουν στον κόπο να αλλάξουν παλιά, του 2011, δελτία τύπου. 

Αυτά που δεν διαβάζετε και δεν γνωρίζουμε είναι :

Ότι από το 2014 και μετά δεν υπήρξε ουδεμία διαμαρτυρία για την απένταξη του έργου και τα προβλήματα που ενίσχυσε η κατάσταση αυτή για την περιοχή, από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. 

Ότι από το 2014 και μετά μόνο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έθεσε συστηματικά το ζήτημα στο δημόσιο διάλογο και άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο για το έργο. 

Ότι από το 2014 και μετά δεν υπήρξαν μελέτες στα χαρτιά και όχι στα λόγια για προτάσεις πιθανών εναλλακτικών λύσεων για το έργο του παραλίμνιου. 

Η ιδέα πίσω από το έργο. 

Το 2010 με την καθοδήγηση της ειδικής γραμματείας υδατικών πόρων, για την περιοχή της Φωκίδας και για τον Κορινθιακό, συζητήθηκε και σχεδιάσθηκε ένα πρόγραμμα που αφορούσε «κλειστά υδατικά συστήματα» και διαχείριση αυτών. 

Ο Ειδικός Γραμματέας, κ. Ανδρεαδάκης, με πολύ προσπάθεια, μας βοήθησε να καταλάβουμε, ότι υπάρχει σειρά και κανόνες στην αντιμετώπιση των θεμάτων και μοναδικές ενέργειες «πυροτεχνήματα» πολλές φορές δεν βοηθούν το κοινωνικό σύνολο όπως θα έπρεπε.

Εκπονήθηκε σχεδιασμός που ήθελε, περιβαλλοντική προστασία στον Ταμιευτήρα Μόρνου, ως «κλειστό σύστημα», σχεδιασμός που ήθελε την προστασία του Κορινθιακού με εκσυγχρονισμό ή κατασκευή δικτύων και βιολογικών γύρω από τον Κορινθιακό, ως «κλειστό σύστημα» και αν δεν είχαμε αλλαγή κυβέρνησης ο σχεδιασμός θα έφερνε προτάσεις έργων για τον Βοιωτικό Κηφισό. 

Χάθηκε μια δεκαετία για να φτάσουμε ξανά στο σημείο εκκίνησης. 

όταν το κόστος της ετήσιας μεταφοράς λυμάτων από τις φυλακές Μαλανδρίνου στο βιολογικό Γαλαξιδίου ανέρχεται μεταξύ 700,00 ευρώ με 1.000.000 ετησίως… 

όταν αυτή η χαμένη δεκαετία συνεπάγονται κόστος για την ανάπτυξη και την τοπική κοινωνία, το εισόδημα των κτηνοτρόφων – επιχειρηματιών στην περιοχή γύρω από τον ταμιευτήρα Μόρνου, την αδυναμία να ενταχθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα. 

Κομβικής σημασίας για κάθε βιώσιμη λύση γύρω από τον Ταμιευτήρα του Μόρνου, αποτελούν

Η θέση και  η συνεργασία με το Υπ. Υγείας.  Ποιες προδιαγραφές έργων θέτει (βιολογικός – παραλίμνιος αγωγός λυμάτων ώστε να γίνει μερική τροποποίηση της Υγειονομικής διάταξης Α5 που επιβάλλει αποκλεισμούς σειράς δραστηριοτήτων στο 1,5 χιλιόμετρο από τον Ταμιευτήρα. 

Ελπίζω να είναι στελέχη του Υπ. Υγείας στην επίσκεψη της 4ης Ιουνίου , διαφορετικά λείπει βασικός συντελεστής της λύσης.

Επίσης το έργο του ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ, χιλιόμετρα δικτύου, κόστος ενέργειας κλπ. 

Το 2010 -2011 έκανα σε συνεργασία μου με ΕΥΔΑΠ ΑΕ τέθηκε σαφώς θέμα να αναλάβει η ΕΥΔΑΠ το έργο αυτό – καθώς ο παραλίμνιος γίνεται για την προστασία του Ταμιευτήρα της. Η ΕΥΔΑΠ πρέπει να αναλάβει το κόστος.

Χρειαζόμαστε ειδικό χωρικό γύρω από τον Ταμιευτήρα

 που θα ορίσει κανόνες και περιβαλλοντικούς όρους. Το λέμε χρόνια, το γράφουμε, χρόνια. 

Επίσης προτείνει ως «λύσεις ανάγκης» και έως ότου διευθετηθούν ζητήματα με την Α5 υγειονομική διάταξη να χωροθετήσουμε ως θύλακες δραστηριοτήτων , όπου θα μπορούσαν  να εγκατασταθούν κλειστά συστήματα συγκέντρωσης, επεξεργασίας και χρήσης των επεξεργασμένων αποβλήτων, αυτά που τα προγράμματα αντιμετωπίζουν ως «κυκλική οικονομία».

Θέματα που επίσης οφείλουμε να δούμε σε σχέση με ΕΥΔΑΠ.

Η ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ και η ΕΥΔΑΠ ΑΕ πρέπει να αναλάβουν κόστος ανάδειξης του Καλίου (βυθισμένου χωριού στη Λίμνη αλλά και αρχαία Καλίπολις)  και να είναι χορηγοί στην πολιτιστική προστασία της Φωκίδας, 

Τα ζητήματα που αφορούν το Δήμο Δελφών και την άρδευση του Ελαιώνα Άμφισσας να κλείσουν και αυτά άμεσα, μετά από χρόνιες καθυστερήσεις.  

 Η ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ και η ΕΥΔΑΠ ΑΕ θα μπορούσαν σε συνεργασία με τους Δήμους από τον Εύηνο έως και τον Μαραθώνα να εκτελέσουν μικρά παράλληλα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας , εκμεταλλευόμενοι τις κλήσεις του καναλιού. Αυτό θα μπορούσε να γίνει έργο οδηγός για έργα που θα φέρουν έσοδα στους Δήμους και θα αναπτύξουν θετικά, χωρίς κινδύνους ιδιωτικοποιήσεων, συνέργιες βιώσιμης ανάπτυξης.  

Η σχέση μου με το έργο. 

Από τις πρώτες μέρες του 2010 δούλεψα συστηματικά για λύσεις  στην περιοχή. 

Το έργο σχεδιάσθηκε και μελετήθηκε όταν στο ίδιο τραπέζι έκατσαν και το Υπ. Υποδομών με την ΕΥΔΑΠ και το Υπ. Περιβάλλοντος με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και το Υπ. Δικαιοδύνης με την ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική. 

Δούλεψα καθημερινά γι αυτό. 

Δεν αναζητώ το όνομα μου, ούτε σε δημοσιεύματα, ούτε σε δελτία τύπου, ούτε καν σε πρόσκληση από το Δήμο Δωρίδας για το έργο.

 Θέλω όμως την αλήθεια των πραγμάτων. Και η αλήθεια είναι πως είμαι από τους ανθρώπους που έστησαν αυτό το έργο. Και πως δυστυχώς  χάθηκε μια δεκαετία. 

Ουσιαστικά πολιτικά ζητήματα.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΡΟΥ. Καθολική οφείλει να είναι η θέση Κομμάτων και Αυτοδιοίκησης ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης διαχείρισης του νερού. Το νερό και τα υδατικά αποθέματα πρέπει να έχουν σχέδιο βιώσιμης διαχείρισης, η κοστολόγηση της τιμής διάθεσης για ύδρευση και άρδευση να υπακούει σε διάφανους κανόνες και οι προβλέψεις για την κλιματική κρίση να ληφθούν εγκαίρως και σοβαρά υπόψη. 

Το σύστημα από τους Ταμιευτήρες σε Εύηνο, Μόρνο, Υλίκη και Μαραθώνα και τα συνοδά έργα αυτού, κανάλια που μεταφέρουν το νερό πρέπει να παραμείνει σε ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ – ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ. 

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ – ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ Σήμερα αυτό πρέπει να είναι το πρώτο βήμα κάθε δημόσιας συζήτησης, σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, που αφορά την διαχείριση των υδατικών πόρων.  Δεν είναι δεδομένα τα υδατικά αποθέματα και στο παραπάνω σύστημα χρειάζονται έργα και παρεμβάσεις, ορθή διαχείριση από πηγές ποταμών Εύηνου και Μόρνου, που ενισχύουν τους Ταμιευτήρες. 

Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ έχουν ευθύνη.

 Για την υδροδότηση της ΑΤΤΙΚΗΣ, με καθολική υπηρεσία προς τους πολίτες από το παραπάνω σύστημα, 

Για την ασφάλεια των ταμιευτήρων – φραγμάτων και την αντοχή τους στο χρόνο, 

Για τις επιπτώσεις έναντι κοινωνιών και τοπικών οικονομιών στους νομούς που διασχίζει το έργο Αιτωλοακαρνανία (Εύηνος), Φωκίδα (Μόρνος), Βοιωτία (Υλίκη)   

Αφροδίτη Παπαθανάση.
Πρώην βουλευτής Φωκίδας 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin