24 Ιουνίου 2021

Δελφοί : 3 θέματα επικαιρότητας




Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2021- Άλκηστις Πρωτοψάλτη: «Από τους κλασικούς ποιητές στους σύγχρονους δημιουργούς» - Θέατρο Φρύνιχος, Δελφοί - Σάββατο 26 Ιουνίου








Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη τιμά με την παρουσία της το Φεστιβάλ Δελφών 2021, ερμηνεύοντας εξαιρετικούς κλασικούς ποιητές και σύγχρονους στιχουργούς, μελοποιημένους από σπουδαίους συνθέτες. Ένας πολύχρωμος μουσικός πίνακας με πινελιές από το παρελθόν και το παρόν και συνδετικό υλικό την υπέροχη φωνή και τις μοναδικές ερμηνείες της!

Η σπουδαία καλλιτέχνις, με την ξεχωριστή μουσική έκφρασή της, κάνει μία τιμητική αναφορά στους νομπελίστες ποιητές Οδυσσέα Ελύτη και Γιώργο Σεφέρη, στους κορυφαίους ποιητές Κωνσταντίνο Π. Καβάφη, Γιάννη Ρίτσο και Κωστή Παλαμά, και εμπλουτίζει το πρόγραμμα της συναυλίας χαρίζοντας μας αγαπημένα τραγούδια, που ευφραίνουν την ψυχή, σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, της Λίνας Νικολακοπούλου, του Μιχάλη Γκανά, του Λευτέρη Παπαδόπουλου κ.ά. Μία διαφορετική καλλιτεχνική προσέγγιση, μία μουσική - ερμηνευτική πανδαισία, συνοδεία εξαιρετικών μουσικών, σε μοναδικές ενορχηστρώσεις του Θωμά Κοντογεώργη.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ

Θέατρο Φρύνιχος, Δελφοί

Σάββατο, 26 Ιουνίου, ώρα 21:15

Εισιτήρια: 15 €, 10 € (φοιτητικό / ανέργων /65+)

Τα εισιτήρια διατίθενται μόνο ηλεκτρονικά από την Ticket Services, στον ακόλουθο σύνδεσμο:




Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ” 2021

Για περισσότερες πληροφορίες:



==========================================



Ειδική Εκδήλωση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 1η και 2 Ιουλίου στους Δελφούς






Ειδική Εκδήλωση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών θα πραγματοποιηθεί από την 1η και τις 2 Ιουλίου, στο Ευρωπαϊκό και Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές: Η πανδημία COVID-19 δεν μας επέτρεψε να φιλοξενήσουμε τη ναυαρχίδα μας, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στην πραγματική γενέτειρά του, τους Δελφούς. Αν και ραγισμένη από το γεγονός, η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση σήμαινε ότι δεν υπήρχε πραγματικό δίλημμα: έπρεπε να θέσουμε πρώτα την ασφάλεια της περιοχής και της κοινότητας.


Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεχάσει αυτό το μαγικό μέρος. Οι Δελφοί, με την ιστορία, την παράδοση και τη ζεστασιά των ανθρώπων τους, δίνουν νόημα στο ίδιο το Φόρουμ.

Έτσι αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια μικρότερης κλίμακας, στοχευμένη ειδική εκδήλωση στους Δελφούς, στις αρχές Ιουλίου.

Και ιδιαίτερο θα είναι: η εκδήλωση αφιέρωμα μας θα δει την έναρξη της επίσημης συνεργασίας μας με τη Διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου, την πιο διάσημη και μεγαλύτερη διάσκεψη στον κόσμο για την εξωτερική και διεθνή πολιτική ασφάλειας. Είμαστε απίστευτα ενθουσιασμένοι με αυτή τη νέα προοπτική και όλους τους σημαντικούς τρόπους με τους οποίους θα συνεργαστούμε με το MSC στο μέλλον. Τον Ιούλιο, πρόκειται να απολαύσουμε μια συνεδρία για το “Westlessnes”, έναν νέο όρο που επινοήθηκε στην τελευταία έκδοση του ετήσιου MSC, επιδιώκοντας να εξηγήσει την παρακμή της Δύσης σε σχέση με άλλους διεθνείς παράγοντες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυτικές χώρες κατά την πλοήγηση μεταξύ “ανταγωνισμού” και “συνεργασίας” με τους ανελεύθερους διεκδικητές τους.

Αυτή η ειδική εκδήλωση θα μας δει επίσης να συνεργαζόμαστε ξανά με τους έμπιστους εταίρους μας, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO). Οι επισκέπτες θα απολαύσουν αποκλειστικές συζητήσεις μεταξύ βασικών κορυφαίων αξιωματούχων και ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, καθώς και τις ευκαιρίες που προσφέρει αυτό στην ελληνική οικονομία. Υπάρχει επίσης ένα ειδικό τμήμα αφιερωμένο στη μεταναστευτική πρόκληση της ΕΕ και στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, μια νέα πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που αποσκοπεί στην καλλιέργεια συζητήσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

======================================================


Oσα έγιναν στα παρασκήνια της συγκλονιστικής συναυλίας για τον Μπετόβεν στους Δελφούς -Πίσω από τις κάμερες 







Ο θρυλικός μαέστρος Θεόδωρος Κουρεντζής συνομιλεί με μέλη της ορχήστρας του στους Δελφούς, στην προετοιμασία για τη συναυλία με την 7η του Μπετόβεν

Η καθηλωτική σιγή των Δελφών μετά από αιώνες έσπασε και τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Ευρωπαίοι είδαν ζωντανά την 7η Συμφωνία του Μπετόβεν, με τον Θεόδωρο Κουρεντζή να διευθύνει την ορχήστρα και τη Σάσα Βαλτς να χορογραφεί. Τώρα, βλέπουμε τι ακριβώς έγινε πίσω από τις κάμερες αυτού του διεθνούς γεγονότος.

Τελικά, ο Ιούνιος εξελίσσεται σε έναν μήνα δυνατών εμπειριών Τέχνης και κάλλους, με διεθνή απήχηση. Η έκθεση Portals του ΝΕΟΝ στο Καπνεργοστάσιο που εγκαινιάστηκε στις 11 Ιουνίου, το show του Οίκου Dior στο Καλλιμάρμαρο στις 17 Ιουνίου. Η εκκίνηση έγινε όμως στις 6 Ιουνίου, στον Ομφαλό της Γης, στους Δελφούς, και ήταν ένα γεγονός που με οδηγό τον Μπετόβεν έφτασε σε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια οθόνες σε όλη την Ευρώπη. Καθώς πολλοί επιστρέφουμε ξανά και ξανά στο βίντεο, με τη μοναδική ορχήστρα musicAeterna της Αγίας Πετρούπολης να ερμηνεύει την 7η Συμφωνία του Μπετόβεν υπό τη μουσική διεύθυνση του ιδιοφυούς Θεόδωρου Κουρεντζή, με χορευτές της Σάσα Βαλτς διάσπαρτους στον αρχαιολογικό χώρο, μόλις παρουσιάστηκε ένα βίντεο-έκπληξη με όσα έγιναν πίσω από τις κάμερες.


Οσα οδήγησαν στη μέθεξη της παρακολούθησης της συναυλίας...


Η ακινησία του αρχαίου τόπου -μέσα στην πανδημία κυρίως- αλλά και η σιγή του θεάτρου που διαρκεί εδώ και αιώνες καταργήθηκαν αμαχητί και με τον πλέον ένδοξο τρόπο. Στο βίντεο με τα παρασκήνια βλέπουμε ένα γοητευτικό πολυεθνικό μωσαϊκό μουσικών, χορευτών, τεχνικών, ηχοληπτών, παραγωγών, στελεχών του καναλιού ΑRTE, του World Human Forum και του Μεγάρου Μουσικής, με κοντομάνικα, αθλητικά παπούτσια, μάσκες, καπέλα και μαντήλια για τη ζέστη και ένα κέφι πραγματικής γιορτής, καθώς μεταφέρουν αντικείμενα, κάνουν πρόβες, ρίχνουν μια τελευταία ματιά στις σημειώσεις, κάνουν πειράγματα μεταξύ τους. Η ιερότητα και η απίστευτη ομορφιά του αρχαιολογικού χώρου έρχεται σε διάλογο με την αίθουσα αναμετάδοσης με τις δεκάδες οθόνες και τα μηχανήματα. Τα σώματα των χορευτών κινούνται στον χώρο σαν κίονες που έχουν ζωντανέψει και οι γερανοί κινούνται με τη δική τους χορογραφία πάνω από τον χώρο μαζί με τα drones στις τελικές πρόβες πριν την απευθείας προβολή της 7ης του Μπετόβεν.



Η Σάσα Βαλτς δίνει οδηγίες στους χορευτές της
«Δημιουργήσαμε μια θετική κραυγή για την επανεκκίνηση το πολιτισμού παγκοσμίως» λέει στην κάμερα ο διευθυντής του ARTE, Βόλφγκανγκ Μπέργκμαν, ενώ ο μουσικός της musicaAeterna που παίζει βιόλα μιλά για τη μοναδική εμπειρία του να παίζεις Μπετόβεν «μέσα στην ιστορική σιωπή που φέρει τόσες αφηγήσεις».

Οι συνιδρυτές του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη και Γιόχεν Ζάντιγκ, που συνέδεσαν τους διαφορετικούς φορείς για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, σε κοινό τους μήνυμα δήλωσαν πως «ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς να συγκεντρώσουμε όλους τους συμμετέχοντες για αυτή τη μεγάλη γιορτή που τιμά τον Μπετόβεν. Μια γιορτή που πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει και σημείο εκκίνησης για μια νέα περίοδο για τους Δελφούς, ώστε να γίνουν χώρος έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο. Το πνεύμα της Δελφικής Ιδέας ξαναζωντανεύει μέσα από τις τέχνες. Έπεται συνέχεια!». Βλέπουμε την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη στην πλατεία του χωριού, όπου στήθηκε γιγαντοθόνη και όλοι οι κάτοικοι είδαν με προβολή, ανάμεσά τους, να μιλά με συγκίνηση για την επιστροφή των Δελφών. Την ενεργοποίησή τους που είναι προφανές ότι θα έχει συνέχεια.



Η Αλεξάνδρα στις πρόβες για τη συναυλία στους Δελφούς
Στο βίντεο άκουσα φωνές να μιλούν γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ρώσικα, βραζιλιάνικα, τούρκικα, να μιλούν σε γλώσσες που δεν αναγνώρισα, είδα σώματα να πάλλονται χορεύοντας ή ερμηνεύοντας την 7η του Μπετόβεν με τον Θεόδωρο Κουρεντζή να διευθύνει (δυστυχώς, δεν μιλάει στο βίντεο): μια υπερβατική εμπειρία.


Ενας από τους χορευτές στις πρόβες πριν την επίσημη προβολή.
Η χορογράφος Σάσα Βαλτς, με το μεγάλο ψάθινο καπέλο της κάτω από τον ήλιο, καθοδηγεί τους χορευτές. «Ουσιαστικά, ο Μπετόβεν φωνάζει για το όνειρο ενός διαφορετικού κόσμου και για αυτό τον θεωρώ οραματιστή τόσο στη μουσική όσο και στη ζωή». Χαρακτηρίζει αυτό που έγινε στους Δελφούς ως ένα νέο κοινό τελετουργικό μεταξύ μουσικής και χορού.



Στιγμιότυπο από τα παρασκήνια και τις πρόβες.
Η συναυλία των Δελφών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Ημέρας Beethoven» 9 πόλεις - 9 συναυλίες - 9 Συμφωνίες και ήταν μία συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Unitel -διεθνής διανομέας τηλεοπτικών παραγωγών κλασικής μουσικής- και της ZDF -Κρατική Γερμανική Τηλεόραση-, σε συνεργασία με τον γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARTE. Υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, του Eλληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι και ήταν μία πρωτοβουλία του World Human Forum. Οι διοργανωτές ευχαριστούν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την έμπρακτη συνδρομή τους στην πραγματοποίηση της συναυλίας καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος για την παραχώρηση του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών.

Το βίντεο της ιστορικής συναυλίας στους Δελφούς είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin