20 Απριλίου 2021

Αλουμίνιον της Ελλάδας : Ορόσημο η παραλαβή του αεριοστρόβιλου .





Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ορόσημο η παραλαβή του αεριοστρόβιλου-Κοντά η ολοκλήρωση της επένδυσης











Tελετή παραλαβής του αεριοστρόβιλου H-Class της General Electric για τον σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) 826 MW, της MYTILINEOS στον Αγ. Νικόλαο, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.


Στην τελετή έδωσε το παρών ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας, τον οποίο υποδέχθηκε ο επικεφαλής της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος, αλλά και ο γενικός διευθυντής του τομέα ενέργειας της εταιρείας Ντίνος Μπενρουμπή.

Ο κ. Μυτιληναίος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης έναρξης λειτουργίας της μονάδας για την ασφάλεια προμήθειας του ηλεκτρικού συστήματος, σημείωσε:


«Η παραλαβή του υπερσύγχρονου αεριοστρόβιλου αποτελεί σημαντικό ορόσημο, βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της σημαντικής επένδυσης. Λίγοι περίμεναν λόγω της πανδημίας ότι το εργοστάσιο θα τελείωνε στην ώρα τους, όμως είμαστε πολύ κοντά στο να το πετύχουμε».

Ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε ότι το νέο εργοστάσιο θα είναι το μεγαλύτερο, το αποδοτικότερο και το πιο τεχνολογικά εξελιγμένο στην Ευρώπη, βοηθώντας στην επίτευξη των στόχων της γρηγορότερης απολιγνιτοποίησης και διασφαλίζοντας τη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου που είναι απαραίτητη για να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ άνω του 60%.


Η νέα μονάδα




Η νέα μονάδα θα έχει ισχύ 826MW και θα λειτουργεί ως μονάδα βάσης, με αποδοτικότητα στο 63,5% και θα μπορεί να αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος από τις λιγνιτικές μονάδες που η κυβέρνηση σκοπεύει να αποσύρει στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.

Θα παράγει περίπου το 10% σε σημερινές τιμές της ενεργειακής ζήτησης της χώρας και με δεδομένο ότι η λιγνιτική παραγωγή ανήλθε στο 25% της ζήτησης το 2020, η μονάδα θα καλύψει σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που προερχόταν από λιγνιτικά εργοστάσια.

Η τροποποίηση της ΑΕΠΟ για τη διασύνδεση με το φυσικό αέριο


Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες το ΥΠΕΝ, ενέκρινε την τροποποίηση της ΑΕΠΟ για τις εγκαταστάσεις του Κύριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης. Η εν λόγω απόφαση του ΥΠΕΝ αφορά την τροποποίηση της ΑΕΠΟ για τις εγκαταστάσεις του Κύριου Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΚΑΦΑ) Υψηλής Πίεσης, προκειμένου να συμπεριληφθεί ο Σταθμός Συμπίεσης στην Αμπελιά Φαρσάλων και τρεις Σταθμοί Μέτρησης/Ρύθμισης (δύο στις εγκαταστάσεις της “Αλουμίνιο της Ελλάδος” στον Αγ. Νικόλαο και ένας στη Λειβαδιά).

Πιο αναλυτικά, οι νέες εγκαταστάσεις που καλύπτονται από την τροποποίηση της ΑΕΠΟ είναι οι εξής:

-Δύο σταθμοί Μέτρησης και Ρύθμισης (MR) στη βιομηχανική περιοχή της «Αλουμίνιο της Ελλάδος»


Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία:



α) Μετρητικού/Ρυθμιστικού Σταθμού (ΜΣ/ΡΣ) ADG III U-2840 σε αντικατάσταση του ADG-III TM1/TM5, δίπλα στον υφιστάμενο σταθμό ADG II U-2830.

Σκοπός του Μετρητικού Σταθμού ADG III U-2840 είναι η βελτιστοποίηση της τροφοδότησης με Φυσικό Αέριο των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε., στην περιοχή Αγ. Νικολάου, στη παραλία Διστόμου Βοιωτίας.

Ο νέος μετρητικός/ρυθμιστικός σταθμός ΑDG III U-2840 θα είναι δυναμικότητας 23.500 Nm3 /h, πίεσης σχεδιασμού 80barg.

Σημειώνεται ότι ο σταθμός ADG-III TM1/TM5 είχε αδειοδοτηθεί ως προσωρινός με την υπ’ αρ. 204129/25.11.2011 Απόφαση, όπου προβλεπόταν η μεταγενέστερη αντικατάστασή του με τον εξεταζόμενο, μόνιμο, σταθμό ADG III U-2840).

β) Μετρητικού/ Ρυθμιστικού Σταθμού ADG IV U-2850, όμορα του υφιστάμενου παρόμοιου σταθμού ADG I U-2820.

Σκοπός του Μετρητικού Σταθμού ADG IV U-2850 είναι η διασύνδεση του κύριου αγωγού ΦΑ (ΕΣΦΑ) με την νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, φυσικού αερίου, της εταιρείας «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», στην περιοχή της Βοιωτίας.

https://www.mononews.gr/business/evangelos-mitilineos-orosimo-i-paralavi-tou-aeriostrovilou-konta-i-oloklirosi-tis-ependisis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin