15 Φεβρουαρίου 2019

Με άρωμα Αράχωβας, ο μίνι κυβερνητικός ανασχηματισμός.





Με έναν περιορισμένης εμβέλειας κυβερνητικό ανασχηματισμό και χωρίς τρανταχτά ονόματα της Κεντροαριστεράς, όπως ακουγόταν, ο Αλέξης Τσίπρας σε αρμονία με την Κουμουνδούρου επιχειρεί να συμπληρώσει τα κενά στην κυβέρνησή του, χωρίς ωστόσο να στέλνει ηχηρό πολιτικό μήνυμα.

Η τοποθέτηση του Θάνου Μωραΐτη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως υφυπουργού σηματοδοτεί 




τον διεμβολισμό ή ακόμη και το κτίσιμο γέφυρας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του αποκαλούμενου περιβάλλοντος Γιώργου Παπανδρέου, αφού ο κ. Μωραΐτης στο παρελθόν είχε ταυτιστεί με αυτόν τον πυρήνα εντός του ΠΑΣΟΚ. Είχε διατελέσει το 2009 υφυπουργός Περιβάλλοντος και το 2011 υφυπουργός Ανάπτυξης.

Ο Θάνος Μωραΐτης είναι Έλληνας πολιτικός και διαφημιστής. είναι γεννημένος το 1970 με καταγωγή από το Αγρίνιο και είναι παντρεμένος με Αραχωβίτισσα.




 Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί και ένα άλλο στέλεχος του Γιώργου Παπανδρέου, τον Άγγελο Τόλκα, ο οποίος υπήρξε υφυπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Παπανδρέου και εκλεγμένος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Όλες οι άλλες επιλογές του Αλέξη Τσίπρα είναι καθαρά σε αρμονία με την Κουμουνδούρου και δεν σηματοδοτούν κάποιο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, όπως επανειλημμένως είχε ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, η επιστροφή της Σίας Αναγνωστοπούλου ως αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών. Η τοποθέτησή της σε πλήρη συμφωνία με την κομματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε αντίθεση με τη φημολογούμενη τα τελευταία 24ωρα ενσωμάτωση στο κυβερνητικό σχήμα του Σωτήρη Βαλντέν, ο οποίος ήταν απολύτως αποδεκτός από το κομματικό κατεστημένο της Κουμουνδούρου. Ο Σωτήρης Βαλντέν προέρχεται από το ΚΚΕ Εσωτερικού.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου σε υπουργό Εξωτερικών και η επιστροφή της Σίας Αναγνωστοπούλου στο ίδιο υπουργείο καταδεικνύουν πως ακυρώνεται στην πράξη το λεγόμενο «κλίμα Κοτζιά» που είχε επιβληθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επισημαίνεται πως μέχρι και την τελευταία στιγμή ο Νίκος Κοτζιάς ευελπιστούσε να επιστρέψει στο κυβερνητικό σχήμα ή στη χειρότερη περίπτωση να ενταχθεί σε εκλόγιμη θέση και με εγγυήσεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα, δε, όσον αφορά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Στο Υπουργείο Εξωτερικών νέος υπουργός ορίζεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική ορίζεται η Σία Αναγνωστοπούλου.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών υφυπουργός με αρμοδιότητα Μακεδονίας - Θράκης ορίζεται η Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υφυπουργός ορίζεται ο Κωνσταντίνος Μπάρκας.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός ορίζεται ο Θάνος Μωραΐτης.

Τέλος, στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υφυπουργός ορίζεται ο Άγγελος Τόλκας.

Η ορκωμοσία των υπουργών θα γίνει τη Δευτέρα, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Μόναχο.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin