17 Μαρτίου 2017

Αράχωβα: Το jet set των αποδράσεων

Τα πέτρινα σκαλιά που οδηγούν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου




Για σκι στον Παρνασσό





Αποτελεί ίσως το πιο γνωστό χειμερινό θέρετρο της χώρας, στο οποίο επικρατεί κυριολεκτικά «πανικός» από τον κόσμο που το επισκέπτεται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.



O Βράχος με το Ρολόι, σήμα κατατεθέν της Αράχωβας


Η περιοχή της Αράχωβας είναι διάσπαρτη από αρχαία μνημεία και απομεινάρια περασμένων εποχών που φανερώνουν την πανάρχαια ιστορία της. Εξάλλου, αποτελεί πέρασμα για τους Δελφούς, άρα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία του Μαντείου εκείνης της περιοχής. Προχωρώντας στο χρόνο, συναντούμε την βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ενώ στην είσοδο της πόλης μας υποδέχεται η προτομή του Γεώργιου Καραϊσκάκη, που το 1826 εξολόθρευσε εκεί τη στρατιά του Μουσταφά Μπέη.

Η Μύκονος του χειμώνα…

Έτσι, χαρακτηρίζεται πολλές φορές η Αράχωβα. Ο λόγος είναι ότι η περιοχή αποτελεί τόπο συνάντησης ανθρώπων, επωνύμων και μη, από όλη την Ελλάδα. Παρόλο που η ανάπτυξή της τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία, διατηρεί ακόμη τα χρώματα του παραδοσιακού της οικισμού, με τα λιθόστρωτα σοκάκια και τα πέτρινα αρχοντικά σπίτια. Ακόμη και τα σαλέ που υπάρχουν στην περιοχή διαθέτουν ένα παραδοσιακό τόνο που συνδυάζεται με την άριστη και σύγχρονη οργάνωσή τους. Αξίζει να προσέξει κανείς το νεοκλασικό κτίριο του δημοτικού σχολείου και τις 36 συνολικά εκκλησίες που υπάρχουν εκεί, δείγμα της βαθιάς πίστας των κατοίκων. Το σύνολο των τέλειων αξιοθέατων συμπληρώνει ο Βράχος της Ώρας, που είναι τυλιγμένος με κισσό.

Πανδαισία της φυσικής ζωής

Προικισμένη από τη φύση με πολλές ομορφιές, με μεγάλη βιοποικιλία αλλά και πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα είναι ένας από τους φυσικούς παραδείσους που μπορείτε να εντοπίσετε στη χώρα. Τα έλατα και τα πεύκα κυριαρχούν στην περιοχή μεταφέροντας τους επισκέπτες στο όνειρο και το παραμύθι.

Ζωντανή κάθε νύχτα

Δεν είναι τυχαίο, όπως προαναφέρθηκε, ότι η Αράχωβα αποτελεί τη Μύκονο του χειμώνα. Η νυχτερινή ζωή της Αράχωβας έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά των μεγάλων πόλεων. Μπαράκια και cafes έχουν την τιμητική τους όλη τη μέρα αλλά και τη νύχτα όπου ο καφές και τα ποτά καταναλώνονται αδιάκοπα. Τα clubs δονούνται συνεχώς από mainstream ήχους, ενώ υπάρχουν και σημεία ατελείωτη ελληνική μουσική.

Παίζοντας με το χιόνι

Η Αράχωβα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον Παρνασσό, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν από κοντά εκπληκτικές εμπειρίες στα χιονοδρομικά κέντρα που διαθέτει η περιοχή. Περίπου 26 χιλιόμετρα από την Αράχωβα υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο στη θέση Κελάρια, ενώ το επόμενο βρίσκεται στη θέση Φτερόλακκα. Και τα δύο διαθέτουν πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας που επικοινωνούν μεταξύ τους, ενώ πολλοί είναι αυτοί που τα επισκέπτονται χωρίς κανένα δισταγμό. Εάν, λοιπόν, δε νιώθει κάποιος άνετα με τόσο πολύ κόσμο, μπορεί να προχωρήσει λίγο ακόμα και να φτάσει στο τρίτο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής, στη θέση Γεροντόβραχος. Εξάλλου, για όσους θέλουν κάτι το διαφορετικό, οι πεζοπορίες, η ορειβασία και η διάσχιση φαραγγιών είναι πάντα διαθέσιμες, σε μονοπάτια σημαδεμένα για να ξεχωρίζουν ακόμη και στο χιόνι, ώστε να μπορεί κάποιος να γνωρίσει όσο καλύτερα γίνεται και τη φυσική ομορφιά της Αράχωβας.

Ακόμη και για αγορές

Σε περίπτωση που θελήσετε μερικά αναμνηστικά από την επίσκεψή σας στην Αράχωβα τότε υπάρχουν μερικά προϊόντα, χαρακτηριστικά της περιοχής, που δεν εντοπίζονται σε κανένα άλλο σημείο της Ελλάδας. Τα γνωστά καρπίτια, χαλάκια υφασμένα σε απίθανους συνδυασμούς χρωμάτων και σχεδίων αποτελούν το must των αγορών σας, αφού η τέχνη της κατασκευής τους τείνει να εκλείψει. Επίσης, εκτός από τον κλασικό τραχανά και το κόκκινο ξηρό κρασί, η κορυφαία γευστική πρόταση της Αράχωβας αποτελεί το τυρί φορμαέλλα, αραχωβίτικης καταγωγής και μόνο.



http://www.autotriti.gr/touring/news/data/ekdromes/To-jet-set-twn-apodrasewn_146113.asp?a=6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin