22 Δεκεμβρίου 2015

Στροφή Ελλήνων από το Γκστάαντ στην... Αράχωβα!





Καλύτερη εορταστική περίοδος των τελευταίων χρόνων η φετινή για τους ελληνικούς ορεινούς προορισμούς. Πώς η Αράχωβα, τα Καλάβρυτα και το Πήλιο κέρδισαν πολλούς που σχεδίαζαν εξωτερικό. Τι λένε στο Euro2day.gr οι παράγοντες του κλάδου.




Άσπρη μέρα πριν καν... χιονίσει φαίνεται πως θα «δουν» φέτος οι τοπικές οικονομίες των ελληνικών ορεινών προορισμών, καθώς η εορταστική τουριστική περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από τους ξενοδόχους ως η καλύτερη των τελευταίων χρόνων.

Οι πληρότητες ξεπερνούν ήδη τα επίπεδα του 90%, με ορατό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο με την προσθήκη των κρατήσεων που θα γίνουν κυριολεκτικά στο παρά πέντε των Χριστουγέννων.

Ξενοδοχειακές πηγές επικαλούνται στοιχεία ερευνών αγοράς που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα κι έδειξαν πως το φετινό μπουμ των κρατήσεων οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στα γεγονότα του Παρισιού. Όπως εξηγούν, αρκετοί Έλληνες που σχεδίαζαν, αρχικά, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και σε παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς όπως το Σανς Ελιζέ και το Γκστάαντ, στράφηκαν τελικά στα ελληνικά βουνά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την ατμόσφαιρα ανασφάλειας που διαμορφώθηκε.

Πρόσθετη ώθηση στις κρατήσεις, όμως, φαίνεται πως έδωσε και το... ημερολόγιο καθώς οι φετινές εορταστικές αργίες ευνοούν τις τριήμερες και τετραήμερες αποδράσεις. Έτσι, αρκετοί αποφάσισαν πως το κόστος αξίζει τον κόπο για μια τετραήμερη απόδραση. Σε αντίθεση με τις διήμερες αργίες προηγούμενων ετών, που περιόριζαν τις επιλογές σε πολύ κοντινούς προορισμούς και καθιστούσαν το κόστος απαγορευτικό για τους περισσότερους, σε σύγκριση με τις μέρες χαλάρωσης που πρόσφεραν.

Άλλη ξενοδοχειακή πηγή πρόσθεσε μια τρίτη εξήγηση για τη φετινή «Άνοιξη» εν μέσω Χριστουγέννων των ορεινών προορισμών, αναφέροντας χαριτολογώντας: «ίσως κάποιοι αποφάσισαν να ξοδέψουν ό,τι τους έχει απομείνει πριν τους τα... μαζέψει η εφορία».

• Η Αράχωβα διατηρεί και φέτος τα εορταστικά της σκήπτρα καθώς έχουν απομείνει ελάχιστα διαθέσιμα δωμάτια. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής και πρόεδρο της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων Ιωάννη Γεωργακό, η πληρότητα των μονάδων για την περίοδο των Χριστουγέννων ξεπερνούσε ήδη το 90% όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές (Παρασκευή βράδυ), ενώ για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς κινούνταν στα επίπεδα του 85% και τις μέρες των Φώτων φθάνει ήδη το 75%.

Μιλώντας στο Euro2day.gr, ο Ι. Γεωργακός ανέφερε πως οι τιμές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής ξεκινούν από τα 40-50 ευρώ για δίκλινο κατάλυμα με πρωινό ενώ στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων οι τιμές διαμορφώνονται στα 90-100 ευρώ. Τις μέρες που παρεμβάλλονται μεταξύ Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων οι τιμές στα καταλύματα είναι μειωμένες τουλάχιστον 10%.

Η ευρύτερη περιοχή της Αράχωβας, πάντως, προσδοκά πολλά τη χειμερινή περίοδο 2016-2017, όταν θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το νέο αναβαθμισμένο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού στο οποίο ολοκληρώθηκαν επενδύσεις ύψους 24 εκατ. ευρώ (μέσω ΕΣΠΑ).

• Στα Καλάβρυτα δεν έχει χιονίσει αλλά τα καταλύματα της περιοχής είδαν... άσπρη μέρα καθώς τα δωμάτια που παραμένουν αδιάθετα είναι ελάχιστα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής Κώστας Δαφαλιάς, η πληρότητα των μονάδων αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 90% τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Αντίθετα, χαμηλή κίνηση καταγράφεται για την περίοδο των Φώτων. Οι επαγγελματίες της περιοχής ποντάρουν πολλά στην έναρξη λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου, που αποτελεί πόλο έλξης για πελάτες από τη μεγάλη «δεξαμενή» της Αττικής.

Σύμφωνα με τον Κ. Δαφαλιά, στις 70 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 1.800 κλινών που λειτουργούν στην περιοχή, ελεύθερα δωμάτια υπάρχουν πλέον μόνο σε επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές των δίκλινων δωματίων ξεκινούν από 50 ευρώ και φθάνουν τα 150-180 ευρώ τη βραδιά στα ακριβότερα καταλύματα. Οι τιμές, πάντως, μειώνονται τουλάχιστον 20% τις μέρες μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς καθώς οι πληρότητες πέφτουν αισθητά και στα επίπεδα του 60%.

• Στο Πήλιο οι πληρότητες των καταλυμάτων φθάνουν ήδη το 90% για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης. Στις υψηλές πληρότητες των μονάδων, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, βοήθησαν οι χαμηλές τιμές των ξενοδόχων αλλά και οι πολύ καλές προσφορές από γραφεία ταξιδίων για εκδρομές στην περιοχή.

Μετά από καιρό, τα ξενοδοχεία του Πηλίου θα υποδεχθούν τη φετινή εορταστική περίοδο πελάτες που έκαναν κρατήσεις για τρεις ή τέσσερις μέρες ενώ σημαντική κινητικότητα, σύμφωνα με τον Γ.Ζαφείρη, καταγράφεται και για τις ενδιάμεσες μέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπου οι τιμές είναι μειωμένες 20%.

Στην πλειοψηφία των ξενοδοχείων του Πηλίου οι τιμές των δίκλινων δωματίων διαμορφώνονται στα επίπεδα των 70-100 ευρώ. Σε πολυτελή καταλύματα στην Πορταριά και την Τσαγκαράδα, οι τιμές των δίκλινων δωματίων ανεβαίνουν στα 140 ευρώ.

• Σε υψηλά επίπεδα (80-90%) εξάλλου διαμορφώνονται οι πληρότητες των καταλυμάτων στο Καρπενήσι και στα Ζαγοροχώρια. Στο Καρπενήσι διαθέσιμα δωμάτια υπάρχουν ακόμα σε περίπου 20 καταλύματα ενώ στα Ζαγοροχώρια ελεύθερα δωμάτια διέθεταν σχεδόν 100 καταλύματα έως το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (στοιχεία προερχόμενα από την πλατφόρμα κρατήσεων booking.com).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin