25 Νοεμβρίου 2014

Η κρίση «έλιωσε» τα εξοχικά στην Αράχωβα. Φουντώνουν οι παράνομες ενοικιάσεις.


Παρά τη ραγδαία πτώση των τιμών, το ενδιαφέρον για αγορά χειμερινών εξοχικών είναι μηδαμινό - Στα ύψη οι παράνομες ενοικιάσεις κατοικιών



Της Στεφανίας Σούκη

Εστω κι αν οι τιμές των ακινήτων στους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς ανά την Ελλάδα έχουν υποχωρήσει ακόμη και στο 60% σε σχέση με την ένδοξη περίοδο της τετραετίας 2005-2008, η ζήτηση για την αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών προβλέπεται να είναι και φέτος μηδενική. Αντιθέτως, αυτό που φαίνεται να αυξάνεται είναι οι αγγελίες για (παράνομες) ενοικιάσεις σπιτιών από ιδιοκτήτες που πλέον δεν επισκέπτονται τα σπίτια τους και αναζητούν τώρα πρόσθετο εισόδημα για τη συντήρησή τους.

Οπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε το «business stories», η ζήτηση για χειμερινή κατοικία έχει ραγδαία υποχωρήσει κατά 90%-95% σε σχέση με το 2008. Οσο για τις μελλοντικές προοπτικές, αυτές φαίνεται να έχουν κολλήσει στο ναδίρ. Oπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία του δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών E-Real Εstates, με συνδεδεμένα γραφεία σε όλη την Ελλάδα, την περίοδο 2007-2008 στην Αράχοβα οι τιμές κυμαίνονταν μεταξύ 3.000-4.500 ευρώ/τ.μ., στο Καρπενήσι η μέση τιμή ήταν στις 2.200 ευρώ/τ.μ. και στον Αγιο Αθανάσιο στις 3.000 ευρώ/τ.μ.

«Πλέον, η εικόνα στη χειμερινή κατοικία είναι απογοητευτική και οι ελάχιστες ζητήσεις από ενδιαφερόμενους αγοραστές αφορούν κατά κύριο λόγο γη σε τιμές που δεν ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ ανά στρέμμα», επισημαίνει ο κ. Θέμης Μπάκας, διευθύνων σύμβουλος του δικτύου E-Real Estates. Οσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτια ζητούν κυρίως κατοικίες 70-80 τ.μ. μεταξύ 40.000-60.000 ευρώ και έως 5-7 ετών. Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση για τη σεζόν, οι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν από 250-400 ευρώ/μήνα για κατοικίες δύο δωματίων, πλήρως εξοπλισμένες, καλής κατασκευής και όσο το δυνατόν νεόδμητες. Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και για τα εξοχικά που αγόραζαν οι Ελληνες στις γειτονικές χώρες -βλ. Βουλγαρία- τα οποία προ κρίσης ήταν σαφώς φθηνότερα, πέριξ των 1.200 ευρώ/τ.μ., και πλέον δεν ξεπερνούν τα 400-600 ευρώ/τ.μ. για πολυτελή ακίνητα πλήρως επιπλωμένα.

Μηδενική είναι και η ζήτηση από ξένους για την αγορά χειμερινών εξοχικών: «Η ζήτηση από το εξωτερικό για παραθεριστική κατοικία είναι κατά κύριο λόγο σε παραθαλάσσιες περιοχές και νησιά. Για την Αθήνα υπάρχει ενδιαφέρον κυρίως για την παραλιακή ζώνη, ενώ οι ελληνικοί χειμερινοί προορισμοί δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Σιδέρης, αναλυτής της Algean Property, εταιρείας συμβούλων ακινήτων, η οποία ειδικεύεται στην παραθεριστική κατοικία και τα τουριστικά ακίνητα. «Αυτό που έχουμε δει όμως να αλλάζει τους τελευταίους μήνες από το εξωτερικό είναι η ζήτηση για σπίτια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης. Εστω κι αν ακόμη η ζήτηση δεν μετουσιώνεται σε αγοραπωλησίες, υπάρχει αυξημένη κινητικότητα, με σταθερό το ενδιαφέρον από πολίτες της Ε.Ε., αλλά και αυξανόμενο από εκείνους εκτός Ε.Ε. λόγω και των διευκολύνσεων που παρέχει το πρόγραμμα για τη “χρυσή βίζα”».

Ποιες είναι οι τιμές ανά περιοχή

Οι αγορές χειμερινών εξοχικών λοιπόν μονοπωλούνται από Ελληνες. Στον δημοφιλέστερο χειμερινό προορισμό, την Αράχοβα, αυτή τη στιγμή οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από 1.200 έως 2.250 ευρώ/τ.μ. «και μάλιστα για ακίνητα με όλες τις ανέσεις», όπως επισημαίνει ο κ. Ζαχαρίας Χοχτούλας, κτηματομεσίτης και περιφερειακός διευθυντής της Ε-Real Estates για την Ηπειρο και την Αιτωλοακαρνανία.

Οι τιμές για οικοδομήσιμα οικόπεδα εκτός σχεδίου κυμαίνονται από 45 έως και 100 ευρώ/τ.μ., ενώ στα εντός σχεδίου ανεβαίνουν από 200 έως 500 ευρώ/τ.μ. και σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις στα 800 ευρώ/ τ.μ.

Στις περιοχές Λιβάδι, Επτάλοφος, Πολύδροσο και Ελατος, που γνώρισαν ραγδαία ανάπτυξη λόγω της αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας τα προηγούμενα χρόνια, το κόστος απόκτησης ακινήτων είναι μειωμένο έως και 50% έναντι της Αράχοβας. Την τελευταία διετία πάντως αυξάνονται και πληθύνονται οι ιδιοκτήτες στην περιοχή που νοικιάζουν τα σπίτια τους Σαββατοκύριακα, έχοντας αναθέσει σε ντόπιους τις επαφές με τους ενδιαφερομένους: το κόστος σε αυτές τις περιπτώσεις κυμαίνεται από 45 έως 110 ευρώ ημερησίως, ανάλογα με τις ανέσεις, τις ημέρες διαμονής και την περίοδο.

Πιο χαμηλά, από 42 έως 90 ευρώ την ημέρα κυμαίνονται οι τιμές ενοικίασης ιδιόκτητων σπιτιών στους Δελφούς, επίσης ανάλογα με την περίοδο. Οσον αφορά στις τιμές πώλησης, οι Δελφοί είναι σαφώς πιο φθηνή επιλογή με τις μονοκατοικίες μέχρι 10 ετών να πωλούνται έως 2.000 ευρώ/τ.μ. Τα περισσότερα ακίνητα στην περιοχή πάντως είναι μεγαλύτερα των 10 ετών με τιμές πώλησης από 1.200 έως 1.400 ευρώ/τ.μ., ενώ στα οικόπεδα η αντίστοιχη διακύμανση είναι πέριξ των 200-400 ευρώ/τ.μ. για τα εντός σχεδίου.

Στους πολύ δημοφιλείς προορισμούς κατατάσσεται το Πήλιο, με τη μεγαλύτερη ζήτηση να καταγράφεται στα γραφικά χωριά Πορταριά και Μακρυνίτσα όπου οι τιμές παρουσιάζουν ανθεκτικότητα με πτώση που δεν ξεπερνά το 25% σε σχέση με το 2012, με αποτέλεσμα να κυμαίνονται σήμερα από 1.300 ευρώ έως και 1.800 ευρώ. Οι τιμές είναι χαμηλότερες σε χωριά όπως οι Μηλιές, η Βυζίτσα και ο Αγιος Ιωάννης, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν νεόκτιστα ακίνητα από 1.000 ευρώ/τ.μ. Οι τιμές των εκτός σχεδίου οικοπέδων, ανάλογα πάντα με τη θέση τους, την κλίση τους και την προσβασιμότητά τους σε κεντρικούς δρόμους, ξεκινούν από 3.000 ευρώ/στρέμμα. Οσον αφορά στα εντός σχεδίου οικόπεδα, οι τιμές μπορεί να φτάσουν και τα 150 ευρώ/τ.μ., πάντα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους.

Στο Καρπενήσι οι τιμές είναι πιο οικονομικές στα χωριά που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο και στην πόλη. Υψηλότερες τιμές καταγράφονται στην περιοχή της Ποταμιάς. Οι τιμές κυμαίνονται από 1.100 ευρώ/τ.μ. έως και 1.800 ευρώ/τ.μ. Σε ό,τι αφορά τα εντός σχεδίου οικόπεδα οι τιμές ξεκινούν από 35 ευρώ/τ.μ. και μπορούν να φτάσουν και τα 150 ευρώ/τ.μ.

Μόλις 30 λεπτά από τα Ιωάννινα και 2,5 περίπου ώρες από τη Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας και ακριβώς έξω από το χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί στο ύψωμα Καρακόλι, το Μέτσοβο καταγράφει άνοδο στην προτίμηση των επισκεπτών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι τιμές ξεκινούν από 1.200 ευρώ και φτάνουν έως και 1.800 ευρώ/τ.μ., τα εκτός σχεδίου οικόπεδα ξεκινούν από 12.000 ευρώ/στρέμμα, ενώ υπάρχουν παλιά ακίνητα στο κέντρο που χρειάζονται ανακαίνιση από 1.000 ευρώ/τ.μ.

Στα πέριξ του χιονοδρομικού κέντρου του Περτουλίου οι τιμές κατοικιών 5-10 ετών κυμαίνονται σε 900-1.500 ευρώ./τ.μ., ενώ οι τιμές οικοπέδων εκτός σχεδίου μπορούν να φτάσουν έως και 30.000 ευρώ/στρέμμα. 
Στην περιοχή της Φλώρινας το Πισοδέρι είναι από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα με 10 πίστες ολυμπιακών προδιαγραφών και πανοραμική θέα προς την περιοχή των Πρεσπών. Οι τιμές των ακινήτων κυμαίνονται σε 850-1.500 ευρώ/τ.μ., ενώ στα εκτός σχεδίου οικόπεδα ξεκινούν από 10.000 ευρώ/στρέμμα κατά μέσο όρο.

Στον Αγιο Αθανάσιο και το χιονοδρομικό του Kαϊμακτσαλάν, μετά από μια πενταετία έντονης οικοδομικής δραστηριότητας έως το 2008, κατά την οποία η προσφορά σχεδόν τριπλασιάστηκε και οι τιμές ξεκινούσαν από 1.800 ευρώ/τ.μ., αγγίζοντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα τις 3.000 ευρώ/τ.μ., τώρα τα ακίνητα διατίθενται από 1.050 ευρώ/τ.μ.

Στις φθηνότερες περιοχές στην Ελλάδα για την αγορά εξοχικής κατοικίας κατατάσσεται ο Ολυμπος, με τις τιμές των σπιτιών να ξεκινούν από 700 ευρώ/τ.μ. και για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα από 5.000 ευρώ/στρέμμα.

Οι τιμές στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο και ειδικά στην περιοχή των Καλαβρύτων η οικοδομική δραστηριότητα ήταν έντονη έως το 2008, με σύγχρονες κατασκευές για ξενοδοχεία και ιδιωτικές κατοικίες. «Σήμερα οι τιμές πώλησης των κατοικιών κυμαίνονται έως 1.500 ευρώ/τ.μ. για σπίτια έως 10 ετών, ενώ για παλαιότερα σε πολύ καλή κατάσταση έως 1.100 ευρώ/τ.μ. Το κόστος απόκτησης γης για οικοδομήσιμα οικόπεδα δεν ξεπερνά τα 300-400 ευρώ ανά τ.μ., ενώ ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να βρει αξιόλογες ευκαιρίες με 70.000 ευρώ για ακίνητα παλιά που χρήζουν ανακαίνισης», επισημαίνει στο «business stories» ο κ. Γιώργος Φιλιππόπουλος, περιφερειακός διευθυντής Αχαΐας της E-Real Estates. Οι τιμές ενοικίασης για Σαββατοκύριακο τους χειμερινούς μήνες διαμορφώνονται μεταξύ 60-100 ευρώ την ημέρα. «Η πτώση των τιμών στα Καλάβρυτα έχει αγγίξει το 50% σε σχέση με το 2013, ενώ η ζήτηση σε σχέση με το 2012 έχει μειωθεί κατά 70%. Παρόμοια είναι και η κατάσταση στην περιοχή Ζαρούχλα, με τις παλιές κατοικίες να κοστίζουν έως 1.100 ευρώ/τ.μ., ενώ τα οικόπεδα που μπορούν να χτιστούν κοστίζουν από 200 έως 300 ευρώ/τ.μ.».

Στην Αρκαδία, λόγω του καλού οδικού δικτύου από την Αθήνα, τα ορεινά χωριά και το χιονοδρομικό κέντρο Οστρακίνα προσεγγίζουν κοινό από την Αθήνα και την Πελοπόννησο. «Η Αρκαδία παρουσιάζει ένα συνεχώς πτωτικό ενδιαφέρον στην κτηματαγορά επηρεασμένη από την κακή οικονομική κατάσταση που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα», αναφέρει ο κ. Ηλίας Κοπίτας, περιφερειακός διευθυντής Πελοποννήσου της Ε-Real Estates. «Oι τιμές πώλησης για σπίτια έως 10 ετών έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με το 2008 και κυμαίνονται σήμερα σε 800-1.200 ευρώ/τ.μ., ενώ για τα σπίτια άνω της δεκαετίας οι αντίστοιχες τιμές διαμορφώνονται σε 600-800 ευρώ/τ.μ.

Στα οικόπεδα εντός σχεδίου οι τιμές κυμαίνονται σε 50-100 ευρώ/τ.μ., ενώ στα εκτός σχεδίου οι αντίστοιχες τιμές διαμορφώνονται σε 10-20 ευρώ/τ.μ.». Οι αγγελίες από ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα σπίτια τους για το Σαββατοκύριακο αναφέρουν τιμές από 60 ως 80 ευρώ την ημέρα, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος μέσος όρος έφθανε σε 90-110 ευρώ.

Στην Ορεινή Κορινθία, τα Τρίκαλα «δεν πρόλαβαν τις καλές εποχές του 2007-2008 όπου πραγματοποιήθηκαν πολλές αγοραπωλησίες όπως στην Αράχοβα. Ξεκίνησαν λίγο αργά με αποτέλεσμα να μην έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αγορές σε κατοικίες και να παραμένει μεγάλος αριθμός προς διάθεση», αναφέρει ο κ. Μιχάλης Kαρανικόλας, πρόεδρος Κτηματομεσιτών Νομού Κορινθίας. «Η οικοδομήσιμη γη κοστίζει έως 70.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ οι κατοικίες πωλούνται από 1.100 ευρώ/τ.μ. Τα εκτός σχεδίου οικόπεδα στοιχίζουν από 25 έως και 60 ευρώ/τ.μ., ανάλογα πάντα με τη θέση». Η ζήτηση έχει περιοριστεί κατά 50%-60% σε σχέση με πέρυσι, αλλά λόγω της κοντινής απόστασης από την Αθήνα και της οικονομικής κρίσης -όπου επιλέγουμε πλέον κοντινές αποστάσεις- και χάρη στο καλό οδικό δίκτυο ως την Κόρινθο παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών τα Σαββατοκύριακα. Οι τιμές ενοικίασης κατοικιών για Σαββατοκύριακο δεν ξεπερνούν τα 80-100 ευρώ/ημέρα.



Blog Widget by LinkWithin