1 Οκτωβρίου 2014

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για το Χ.Κ Παρνασσού



Σύσκεψη με την συμμετοχή των δημάρχων των Παραπαρνάσσιων Δήμων πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Γραφείο του περιφερειάρχη Στερεάς Κώστα Μπακογιάννη.
Οι πληροφορίες περί πιθανής ιδιωτικοποίησης του χιονοδρομικού και όχι μόνον έχει σημάνει συνεγερμό στην Περιφέρεια γιατί μετά τον Παρνασσό το πιο πιθανό είναι να ρθεί και η δειρά του χιονοδρομικού του Βελουχιού στο Καρπενήσι.
Η θέση της Περιφέρειας είναι οτι με μικτά εταιρικά σχήματα με την συμμετοχή και της Αυτοδιοίκησης μπορούν να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν οι τουριστικές υποδομές στις περιοχές τόσο του Παρνασσού όσο και της Ευρυτανίας.

Στο σημείο αυτό θυμίζουμε τη θέση που έχει πάρει για το θέμα ο Δήμαρχος Δελφών στην προ ημερών συνέντευξή του του στο Amfissaface

- Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού: Έχετε επαφές με τους άλλους δύο δημάρχους που αφορά το θέμα, Ελάτειας-Αμφίκλειας-Τιθορέας και Διστόμου-Αντίκυρας-Αράχωβας, αμφότεροι νεοεκλεγέντες, και έχετε όλοι εκφράσει τη θέση ότι το θέμα πρέπει να φύγει της αρμοδιότητας του ΤΑΙΠΕΔ. Ανάλογη τοποθέτηση έχει λάβει και ο νέος Περιφερειάρχης Στερεάς, κ. Μπακογιάννης. Πού βρίσκεται το όλο ζήτημα;

Επαφές, πράγματι, έχουν γίνει και αρκετές μάλιστα. Το θέμα είναι ότι όλα γίνονται πριν ζητηθεί η δική μας η γνώμη. Δεν έχουμε ενημερωθεί, μιας και αυτές είναι οι διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ. Έχουμε μία κοινή βάση αντίληψης. Η δική μου αντίληψη για το θέμα είναι ότι το Χ.Κ.Π. αν διαχειριστεί με όρους ΤΑΙΠΕΔ, επειδή αυτή τη στιγμή φαίνεται να μην αποτελεί μια προσοδοφόρα επένδυση, ίσως να καταλήξουμε κάποια στιγμή σε κακή λειτουργία είτε σε έναν κακό επενδυτή, ο οποίος φεύγοντας να αφήσει ένα έρημο τοπίο. Επομένως, στην περίπτωση σύμπραξης με ιδιώτη είναι σημαντικό ποιός είναι αυτός. Γι' αυτό χρειάζεται έλεγχος από την τοπική κοινωνία. Και αν οι δήμοι ήταν ισχυροί, ώστε να μπορούμε να πάμε σε διαδημοτικές συνεργασίες, θα ήταν μια προφανώς καλή πρόταση. Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, δεν υπάρχει ούτε η δύναμη ούτε οι δομές για κάτι τέτοιο.

Οπότε, ο αμέσως επόμενος φορέας που μπορεί να το καλύψει είναι η Περιφέρεια. Είτε λειτουργώντας ως φορέας διαχείρισης, δύσκολο στις μέρες μας, είτε λειτουργώντας ως ο ελέγχων τις συμβάσεις και αυτός που βάζει τις δικλείδες ασφαλείας, κατά τη γνώμη μας θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αποτελεσματικός στο να προβεί σε μια τέτοια παραχώρηση. Όπως λειτουργεί σήμερα είναι μία ασύμφορη επένδυση, έχει, όμως, πάρα πολλά παράλληλα οφέλη. Και για την ελληνική οικονομία και για την τοπική οικονομία και για την τουριστική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.


Lamia fm1, Lamia report
Blog Widget by LinkWithin