8 Μαρτίου 2024

Διαπραγματευτική τακτική , αδιέξοδο ή αφέλεια η νέα απόφαση για το ΑΡΑΧΩΒΑ CENTER?

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση και λήψη απόφασης σχετικά με το ARAHOVA CENTER  – Εισηγητής: Δήμαρχος






  Στο Δίστομο και στο Δημοτικό Κατάστημα την 23η του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2024 και ώρα 18:00 μ.μ. συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση με μεικτή διαδικασία (δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης) το Δημοτικό Συμβούλιο, 

  

Ο λόγος δόθηκε στον κ. Δήμαρχο, ο οποίος ανέφερε τα εξής: 


 “Θα σας κάνω μια σχετική ιστορική αναδρομή. Το Έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το έτος 2005 και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το έτος 2010.  Το έτος 2010 παραδόθηκε μόνο ο υπόγειος Σταθμός Αυτοκινήτων, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του Έργου, δηλαδή το Συνεδριακό Κέντρο, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και παραδοθεί.

 Με βάση τη Σύμβαση, η Παραχώρηση είχε διάρκεια 25 έτη και το ετήσιο μίσθωμα ορίσθηκε στο ποσό των σαράντα χιλιάδων ευρώ (40.000,00€) για είκοσι πέντε (25) χρόνια, διάστημα το οποίο θα ξεκινούσε από την παράδοση του συνόλου του Έργου. 

Αυτή τη στιγμή το Έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 75% περίπου. Το έτος 2013 ο Δήμος έκανε μια προσπάθεια, ώστε να κηρύξει την εταιρεία έκπτωτη. Η έκπτωση, ωστόσο, ακυρώθηκε, για τυπικούς διαδικαστικούς λόγους, δεδομένου ότι  ο Δήμος όμως δεν είχε την απαιτούμενη τεχνική επάρκεια.  Το έτος 2016 έγινε μία προσπάθεια διεκδίκησης των μισθωμάτων, με την άσκηση σχετικής αγωγής από τη μονομετοχική δημοτική ανώνυμη εταιρεία, η οποία εν τέλει απορρίφθηκε από το Δικαστήριο το 2021, για τυπικούς λόγους και συγκεκριμένα, επειδή η μονομετοχική δημοτική ανώνυμη εταιρεία δε νομιμοποιούνταν στην άσκηση της εν λόγω αγωγής. 


Ως δημοτική αρχή, εμείς, έως τώρα, έχουμε προβεί στις εξής ενέργειες:  

Το Νοέμβριο 2019 κατατέθηκε από την ανάδοχο εταιρεία πρόταση που περιελάμβανε τα ακόλουθα: αναπροσαρμογή του ετήσιου μισθώματος σε 15.000,00 € ετησίως, παραχώρηση στο Δήμο δύο (2) καταστημάτων επί του Συνεδριακού Κέντρου και αναπροσαρμογή του χρόνου παραχώρησης από 25 χρόνια που προέβλεπε η  Σύμβαση, στα 35 χρόνια.

 Η πρόταση διαβιβάστηκε τότε στο τοπικό συμβούλιο, το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά, διατυπώνοντας την άποψη ότι η Σύμβαση Παραχώρησης είχε πλέον καταστεί ανενεργή. Αυτή η απόφαση πάρθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε δημοτικό συμβούλιο στο Λαογραφικό Μουσείο της Αράχωβας, στην οποία ήταν παρόντες και οι τρεις (3) προηγούμενοι δήμαρχοι. Στην συνέχεια, επικράτησε η νόσος Covid-19, ανεστάλη η λειτουργία των δικαστηρίων – και όχι μόνο –, με αποτέλεσμα το θέμα να «παγώσει», ενώ αναμέναμε την απόφαση επί της αγωγής που είχε ασκήσει η μονομετοχική δημοτική ανώνυμη εταιρεία για τα μισθώματα.

  Το 2021 ζητήσαμε από τη δικηγορική εταιρεία «Τροβά-Οικονόμου-Κάρμου & Συνεργάτες» τη σύνταξη γνωμοδότησης σχετικά με το αν η Σύμβαση Παραχώρησης παρέμενε ενεργή. Με βάση τη γνωμοδότηση, η Σύμβαση ήταν πλήρως ενεργή, αφού από κανένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεν είχε καταγγελθεί. Κατόπιν, η εταιρεία υπέβαλε νέα πρόταση, ίδια σχεδόν με αυτή του 2019, δηλαδή αύξηση του χρόνου παραχώρησης σε 35 χρόνια, μείωση του ετήσιου μισθώματος σε 20.000,00€ και παραχώρηση δύο (2) καταστημάτων στο Δήμο.  

Ο Δήμος απέρριψε την πρόταση αυτή, ζητώντας κάτι πιο ορθό και ρεαλιστικό, παρόλο που εκείνη την περίοδο είχαμε χάσει και το δικαστήριο για τα μισθώματα. Την ίδια περίοδο, επίσης, αποφασίσθηκε η επαναφορά της διαχείρισης του ΑΡΑΧΩΒΑ CENTER στο Δήμο, απόφαση που επικυρώθηκε και από το δημοτικό συμβούλιο, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τυχόν παρόμοια προβλήματα. 

 Η ανάδοχος εταιρεία επανήλθε με νέα πρόταση, στο πλαίσιο της οποίας πρότεινε την καταβολή του ποσού των 60.000,00€ ως αποζημίωση για όλα τα χρόνια λειτουργίας του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων από το 2010 έως το 2022, αύξηση του χρόνου παραχώρησης και εκμετάλλευσης του Έργου στα 35 χρόνια αντί για 25 που είχαν αρχικώς συμφωνηθεί, μείωση του ετήσιου μισθώματος στο ποσό των 20.000,00€ το χρόνο και ολοκλήρωση και παράδοση του Έργου εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών. 

Σε αυτή την πρόταση ήμασταν απόλυτα αρνητικοί. Τον Ιούλιο του 2023, μετά από έγγραφο αίτημα του κ. δημάρχου, η ανάδοχος εταιρεία επέστρεψε με νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία προσέφερε το ποσό των εκατόν σαράντα χιλιάδων ευρώ (140.000,00€) ως αποζημίωση για τη χρήση του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων από το έτος 2010 και εντεύθεν, επαναφορά του χρόνου παραχώρησης και εκμετάλλευσης του Έργου σε είκοσι πέντε (25) χρόνια, ως είχε αρχικώς συμφωνηθεί, καταβολή ετήσιου μισθώματος ύψους 35.000,00€ το χρόνο, και αποπεράτωση και παράδοση του Έργου σε έξι (6) μήνες και την πλήρη υποκατάστασή της από νέα εταιρεία στα δικαιώματα, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση Παραχώρησης. 

 Η πρόταση διαβιβάστηκε στο τοπικό συμβούλιο Αράχωβας για γνωμοδότηση. Το συμβούλιο συνεδρίασε περί τα μέσα του μηνός Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη απαρτία και η επόμενη συνεδρίασή του πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και απεφάνθη αρνητικά, απορρίπτοντας την πρόταση της εταιρείας.  Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, έγινε δημοτικό συμβούλιο στο οποίο αποφασίστηκε η αποστολή ερωτήματος προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, σχετικά με το αν ήταν επιτρεπτή η λήψη απόφασης για την αποδοχή ή μη της πρότασης της εταιρείας, εν μέσω μετεκλογικής περιόδου. 


 Η απάντηση της Αποκεντρωμένης ήταν βεβαίως αρνητική, επισημαίνοντας ότι, έως 31/12/2023 δεν επιτρεπόταν η λήψη τέτοιων αποφάσεων από τα δημοτικά συμβούλια.   Κατόπιν των ανωτέρω, επαναφέρω το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου, επειδή δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και κυρίως, επειδή, στο πλαίσιο λήψης απόφασης επί της από Ιουλίου 2023 πρότασης της αναδόχου, προβήκαμε σε έρευνα  στο ΓΕΜΗ αναφορικά με τη νέα εταιρεία που προτάθηκε να υποκαταστήσει την ΑΡΑΧΩΒΑ CENTER Α.Ε., από την οποία προέκυψε ότι  πρόκειται για μία εταιρεία χωρίς πιστοποιημένο κεφάλαιο. Συγκεκριμένα, η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία με την επωνυμία ΑΡΑΧΩΒΑ ΠΛΑΖΑ ΙΚΕ  δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα πιστοποίηση καταβολής του αρχικού εταιρικού κεφαλαίου, ποσού 300.000,00 ευρώ.


 Προκειμένου να

βρεθεί μια λύση για το εν λόγω Έργο, προτείνω να προχωρήσουμε στις ενδεδειγμένες από το νόμο διαδικασίες με σκοπό τη λύση της Σύμβασης, κατά τον πλέον συμφέροντα για το Δήμο τρόπο, και να διεκδικήσουμε την οφειλόμενη αποζημίωση για τη χρήση του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων από το έτος 2010 έως και σήμερα.  Κατόπιν των ανωτέρω, η Πρόεδρος προτείνει στο Συμβούλιο να αποφανθεί σχετικά. 

Οι κ.κ. Ιγγλέζου και Κοροδήμος ζήτησαν αναβολή της συζήτησης του θέματος, γιατί δεν υπάρχει εισήγηση και απέχουν από την ψηφοφορία. Ο κ. Σιδηράς  δήλωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ψηφοφορίας του θέματος από την στιγμή που δεν δόθηκε σχετική εισήγηση  Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού άκουσε την εισήγηση του κ. Δημάρχου, έλαβε υπόψη του την ισχύουσα νομοθεσία και, μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών του,  

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ  ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 

 α) Την έναρξη της ενδεδειγμένης, βάσει των κείμενων εφαρμοστέων διατάξεων, διαδικασίας με σκοπό τη λύση της από 06.11.2005 Σύμβασης Παραχώρησης με την Ανάδοχο εταιρεία ΑΡΑΧΩΒΑ CENTER Α.Ε.,  κατά τον πλέον συμφέροντα για το Δήμο τρόπο. 

β) Τη διεκδίκηση αποζημίωσης χρήσης για τη λειτουργία του Υπόγειου Σταθμού Αυτοκινήτων από το έτος 2010 έως  και σήμερα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin