7 Μαΐου 2021

Διευκρινίσεις και αλλαγή αιτίας θανάτου για τον Μακαριστό πατήρ Χαράλαμπο.

 


Ακολουθεί ένα απόσπασμα από ανάρτηση του ιατρού κ. Πλιακοστάμου

Ο ιερέας εισήχθη στις 23.4 με συμπτώματα ύποπτα λοίμωξης κορωνοϊού και νοσηλευόταν μέχρι την στιγμή του θανάτου του σε κλινική που νοσηλεύονται βεβαιωμένα κρούσματα κόβιντ. Του διενεργήθηκε με την είσοδό του στο νοσοκομείο μοριακό τεστ και ήταν θετικό. Εάν ήταν αρνητικός προφανώς δεν θα νοσηλευόταν και θα είχε μεταφερθεί την επόμενη του αρνητικού αποτελέσματος σε κοινό θάλαμο νοσηλείας. Δυστυχώς όμως είχε προσβληθεί από κορωνοϊό και επειδή υπήρχαν κι άλλα γνωστά και στον ίδιο και στο περιβάλλον του συμπαρομαρτούντα προβλήματα υγείας νοσηλευόταν στο τμήμα κόβιντ του νοσοκομείου Λιβαδειάς. Η λοίμωξη δεν είχε επηρεάσει ιδιαίτερα την αναπνευστική του λειτουργία και σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες των συναδέλφων τουλάχιστον ως προς το πρόβλημα αυτό θα ελάμβανε εξιτήριο τις επόμενες ημέρες, παρόλα αυτά τού διενεργούνταν συνεχώς εξετάσεις.

Ο ιερέας πάντως δεν κατάφερε να κάνει την πολύ σημαντική εξέταση της αξονικής τομογραφίας που πιθανόν να προλάμβανε και να έθετε εγκαίρως τη διάγνωση της ρήξης ενδοκοιλιακού ανευρύσματος λόγω συγκεκριμένης κι εμφανούς για όσους τον γνώριζαν ιδιαιτερότητας. Αυτό που τόσο άκομψα και λαϊκά αναφέρεται στην ιατροδικαστική έκθεση ως οργανωμένο ενδοκοιλιακο αιμάτωμα προφανώς υπαινίσσεται ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Πρόκειται για κατάσταση τουλάχιστον για όσους γνωρίζουν, σχεδόν πάντα θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά σε οργανωμένο αγγειχειρουργικό κέντρο. Σχεδόν πάντα αν το ανεύρυσμα έχει υποστεί ρήξη δεν προλαβαίνει να φτάσει στο χρονικό σημείο να χειρουργηθεί και ο ασθενής πεθαίνει. Η παθολογία αυτή διαγιγνώκεται είτε με υπερηχογράφημα είτε κυρίως με αξονική τομογραφία κοιλίας. Στην περίπτωση του θανόντος το υπερηχογράφημα πάντως ίσως να μην καταδείκνυε το πρόβλημα ενώ σε αξονική τομογραφία ήταν αδύνατο να υποβληθεί.
Πιστοποιητικό θανάτου δεν θα χορηγούνταν ούτως ή άλλως από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Λιβαδειάς και ήταν πρόταση ξεκάθαρη η διαδικασία της νεκροψίας νεκροτομής προς το περιβάλλον του εκλιπόντος. Αυτό ως πρόταση δηλώνει σαφέστατα ότι επρόκειτο περί μη αναμενομένου εντελώς απροσδόκητου θανάτου. Το πιστοποιητικό θανάτου δεν θα το έδιναν ούτως ή άλλως οι συνάδελφοι γιατί δεν πείστηκαν ότι ο θάνατός του προερχόταν από την εξέλιξη της λοίμωξης του ιού. Πιθανον να επιτάχυνε η λοίμωξη με τον ιό τον θάνατο του ασθενούς και σίγουρα πάντως τού στέρησε σημαντικές εφεδρείες. Πάντα αναζητούμε την αιτία θανάτου όταν αυτός δεν προβλέπεται ως εξέλιξη της νόσου που ο ασθενής νοσηλεύεται κι αυτό γίνεται για λόγους επιστημονικούς αλλά και νομικούς.
Όταν κάποιος νοσεί από κορωνοϊό δεν σημαίνει ότι αποφεύγει και τις άλλες αιτίες αιφνιδίου θανάτου κυρίως όταν αυτές μπορούν να συμβούν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τον γενικό πληθυσμό λόγω προϋπαρχόντων προβλημάτων υγείας. Κι ο πάτερ δυστυχώς είχε τέτοια προβλήματα.
Κάποιες φορές οι νοσηλείες ασθενών στο τμήμα κόβιντ παρατείνονται σημαντικά και οι ασθενείς αυτοί αρνητικοποιούνται ως προς τον ιό. Το γεγονός ότι δεν θα θαφτεί με πρωτόκολλο κορωνοϊού ο ιερέας είναι κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί επαρκώς αλλά σίγουρα αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν ήταν θετικός στον ιό όταν νοσηλευόταν.


https://www.facebook.com/kpliakostamos/posts/4283310441679352


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin