31 Δεκεμβρίου 2021

Διευκρινήσεις για την κλοπή στην Αράχωβα

ΠPOΣ AΠOKATAΣTAΣH THΣ AΛHΘEIAΣ ΣXETIKA ME TO ΣYMBAN THΣ 30/12/2021 ΣTHN APAXΩBA BOIΩTIAΣ.


ΠPAΓMATI ΠPAΓMATOΠOIHΘHKE KΛOΠH (ΠANΩΦOPI) AΠO AΛΛOΔAΠO ENTOΣ TOY KATAΣTHMATOΣ O OΠOIOΣ AMEΣA EΓINE ANTIΛHΠTOΣ AΠO TIΣ KAMEPEΣ ΠOY ΔIATHPEI H EΠIXEIPHΣH.
H EΠIXEIPHΣH KATA THN EIΣOΔO TOY ΔPAΣTH EIXE ΠPAΓMATOΠOIHΣEI TON AΠAITOYMENO EΛEΓXO ΠIΣTOΠOIHTIKOY KAI TAYTOΠPOΣΩΠIAΣ OΠΩΣ OPIZEI H KYA.
EIΔOΠOIHΘHKE H AΣTYNOMIA KAI AΠO THN ΠPOANAKPIΣH ΔIAΠIΣTΩΘHKE OTI O ΔPAΣTHΣ EΦEPE ΠΛAΣTO ΠIΣTOΠOIHTIKO KAI ΠΛAΣTH TAYTOTHTA.
O AΛΛOΔAΠOΣ OΔHΓHΘHKE ΣTON EIΣAΓΓEΛEA ME TH ΔIAΔIKAΣIA TOY AYTOΦΩPOY

Σύλληψη “αστραπή” στην Αράχωβα. Ανεμβολίαστος έκλεψε μπουφάν σε καφετέρια



Πελάτης σε καφετέρια της Αράχωβας απολάμβανε το καφεδάκι του «ζαχαρώνοντας» το μπουφάν της διπλανής παρέας.


Φεύγοντας από το κατάστημα σύμφωνα με πληροφορίες φρόντισε να αρπάξει το πανωφόρι και να τραπεί σε φυγή χωρίς ωστόσο να φτάσει πολύ μακριά.

Η κλοπή έγινε γρήγορα αντιληπτή, ειδοποιήθηκε η αστυνομία η οποία έδρασε αστραπιαία, εντόπισε και συνέλαβε το δράστη.



Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι ο δράστης που βρέθηκε ως πελάτης στο καφέ ήταν

27 Δεκεμβρίου 2021

Σε Ταξίαρχο προήχθη ο Κος Τρομπούκης


Προαγωγές Ελληνικής Αστυνομίας



Προάγεται μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του πολιτη στο βαθμό του Ταξιάρχου (Ε.Ο.Θ.) ο μέχρι σήμερα Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Διστόμου Αραχώβας Αντικύρας ο ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Λουκά.

13 Δεκεμβρίου 2021

Ανοίγει σήμερα 13.12.21, το χιονοδρομικό Παρνασσού

Ανοίγουν τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού για επισκέπτες, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει, σύμφωνα και με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, το σταδιακό άνοιγμα των πιστών για τους χιονοδρόμους προκειμένου να απολαύσουν και πάλι το αγαπημένο τους άθλημα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΤΑΔ, από αύριο όλοι οι φίλοι του βουνού θα μπορούν να επισκεφτούν τα ανακαινισμένα Σαλέ μας και να απολαύσουν τη βόλτα τους στο πανέμορφο φυσικό τοπίο του Παρνασσού, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στους χώρους εστίασης, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, αλλά και για τη χρήση των αναβατήρων, σύμφωνα με το πρόσφατο Πρωτόκολλο Λειτουργίας των Χιονοδρομικών Κέντρων (10/12/21).

Ειδικότερα, όλοι οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τους εξωτερικούς χώρους του Χιονοδρομικού Κέντρου, ενώ για τους εσωτερικούς χώρους των Σαλέ επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε επισκέπτες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και για τους ανεμβολίαστους με αρνητικό PCR -RAPID test. Στους ανοικτούς χώρους υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας όπου υφίσταται συγχρωτισμός.

Στην εκπομπή σαββατοκύριακο με τον Μάνεση, τόσο από Αράχωβα όσο και από το  χιονοδρομικό, παρουσιάστηκε εκτενές ρεπορτάζ στο οποίο μίλησε και ο δήμαρχος ΔΑΑ Γιάννης Σταθάς.

Περισσότερα δείτε στο λινκ που ακολουθεί.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, τη φετινή χιονοδρομική περίοδο η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε, ως διαχειρίστρια εταιρεία του Κέντρου, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να προσφέρει προς όλους τους πολίτες, επισκέπτες και χιονοδρόμους, μία νέα εμπειρία με το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού να πρωταγωνιστεί ως ένας σύγχρονος χειμερινός τουριστικός προορισμός.

Ειδικότερα, η ΕΤΑΔ όλο το προηγούμενο

11 Δεκεμβρίου 2021

Έτσι δημιουργήθηκε η φιλαρμονική Αράχωβας

Γράφει ο Γεώργιος Ανδρέου Λεόντιος. 

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΉ 
Του Εκπολιτιστικού Συλλόγου της Αράχοβας 

Τι Αράχοβα τι  Επτάνησα

Φτάνουν οι μέρες που η φιλαρμονική του Εκπολιτιστικού Συλλόγου  της Αράχοβας   θα  μας βάλει πραγματικά με τις μελωδίες της στο γιορταστικό πνεύματων Χριστουγέννων και του νέου έτους.

Πώς γίνεται όμως και υπάρχει μία φιλαρμονική στο μέσον της Ρούμελης που ανήκει σε σύλλογο;

Περιπτώσεις σαν κι αυτή συναντάμε μόνο στα Επτάνησα που έχουν  μακριά παράδοση στις μπάντες και στις χορωδίες. 

 Στις αρχές της δεκαετίας του 80 ήταν της μόδας να ιδρύονται  σε κάθε μέρος της Ελλάδος εκπολιτιστικοί σύλλογοι. Κύριο μέλημά τους ήταν να οργανώνουν κάποια πολιτιστικά δρώμενα τοπικού χαρακτήρα και το καλοκαίρι να   καλούν μεγάλους καλλιτέχνες και να οργανώνουν συναυλίες. 
 Έτσι και εμείς σε συνεννόηση με ορισμένους φίλους ιδρύσαμε τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο της Αράχοβας

Στο πρώτο συμβούλιο προσπαθήσαμε να δούμε εκτός των άλλων δραστηριοτήτων σε τι άλλο θα μπορούσαμε να είμαστε χρήσιμοι από το να οργανώνουμε εκδηλώσεις διασκέδασης. Διαπιστώσαμε ότι ο τόπος μας, όπως και κάθε άλλος τόπος, από τα παλαιότερα χρόνια διέθετε πολλούς λαϊκούς μουσικούς αυτό το φαινόμενο στις μέρες μας είχε αρχίσει να ατονεί.

Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι θα ήταν χρήσιμο να προσφέρουμε δωρεάν μουσική παιδεία στη νεολαία. 
Για να πετύχουμε αυτόν το στόχο ήρθαμε σε συνεννόηση με τον εν Αθήναις Σύλλογο των Αραχοβητων που δέχθηκαν να  μας δωρίσουν πνευστά όργανα προκειμένου να κάνουν πρακτική άσκηση όσοι νέοι θα παρακολουθούν τα μαθήματα μουσικής με απώτερο στόχο  να κάνουμε μία φιλαρμονική.

Με την ανακοίνωση στο Δημοτικό σχολείο για δωρεάν μαθήματα μουσικής η προσέλευση ήταν μεγάλη. 
Έτσι λοιπόν μπήκαμε στη διαδικασία να νοικιάσουμε χώρους που να μπορούν να υποδεχθούν τους μαθητές και να εξασφαλίσουμε αρχιμουσικό  για τα  μαθήματα μουσικής και στη συνέχεια την  εκπαιδεύσει των μαθητών στα όργανα.

 Χρειάστηκαν  περίπου δύο χρόνια μέχρι να εμφανιστεί για πρώτη φορά στους δρόμους της Αράχοβας η φιλαρμονική. 

Όπως καταλαβαίνετε χρειάστηκε να οργανωθούν πολλές εκδηλώσεις για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χρήματα για να πληρώνεται ο αρχιμουσικός τα ενοίκια και όλα τα άλλα έξοδα. 

Έχουν περάσει από τότε περίπου 40 χρόνια και σε όλο αυτό το διάστημα πάρα πολλοί έχουν εισφέρει με την προσωπική τους εργασία ( αρχιμουσικοί και διοίκηση)  στο να μάθουν μουσική πολλά παιδιά και να διατηρηθεί αυτό το φαινόμενο φιλαρμονική σε σύλλογο στη Ρούμελη. 

Θα ήθελα ειλικρινά να τους ευχαριστήσω όλους από καρδιάς.

Θα μου επιτρέψετε τελειώνοντας να αναφερθώ στο στυλοβάτη της όλης 

2 Δεκεμβρίου 2021

Διασωληνωμένοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς αναζητούν ΜΕΘ


Δραματική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Λιβαδειάς.

Ηλικιωμένη με κορονοϊό, ανεμβολίαστη, διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ του ΚΑΤ στην Αθήνα, αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά από αγωνιώδη αναζήτηση μονάδας.

Ένας ακόμη ηλικιωμένος, πλήρως εμβολιασμένος, με υποκείμενο νόσημα παραμένει διασωληνωμένος στο νοσοκομείο μέχρι να βρεθεί ΜΕΘ.

Στην κλινική Covid19 του νοσοκομείου από τις 28 κλίνες, νοσηλεύονται 23 ασθενείς, εκ των οποίων οι 15 είναι ανεμβολίαστοι.

Το νοσοκομείο δέχεται αφόρητη πίεση καθώς, με ένα ελλιπές προσωπικό, καλύπτει ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή και οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς σε Λαμία και Χαλκίδα είναι κατηλλειμένες.

Στη Στερεά Ελλάδα οι τρεις Π.Ε,  Βοιωτίας, Εύβοιας  και Ευρυτανίας, από πορτοκαλί (επίπεδο 3) μπαίνουν σε κόκκινο (επίπεδο 4), στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας καθώς παρουσίασαν νέα επιδείνωση στους επιδημιολογικούς δείκτες τους. 


Τα νέα κρούσματα στη Στερεά κατανέμονται ως εξής:

Από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας στην Λιβαδειά

Το Αλουμίνιον της Ελλάδος, του Τομέα Μεταλλουργίας της #MYTILINEOS, στήριξε ως Μέγας Χορηγός το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Β' Κατηγορίας Ανδρών. Η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας - Hellenic Boxing Federation, σε συνεργασία με την Α.Ψ.Λ. ΜΕΔΕΩΝ και τον Δήμο Λεβαδέων, διοργάνωσαν το πρωτάθλημα που διεξήχθη 25-28/11 στη Λιβαδειά. Η συνεργασία με την Α.Ψ.Λ. ΜΕΔΕΩΝ μας προκαλεί ιδιαίτερη χαρά, καθώς ο σύλλογος έχει έντονη παρουσία στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται η Αλουμίνιον της Ελλάδος, λειτουργώντας ως πυλώνας της τοπικής κοινωνίας.

1 Δεκεμβρίου 2021

Ο "άγνωστος" ΘΡΑΚΙΩΤΣ στα ΑΣΠΡΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ.

Βιογραφία Θρακιώτ 

Ο Θρακιώτς γεννήθηκε και μεγάλωσε αρχές δεκαετίας του ‘80 στην Θράκη σε μια οικογένεια με καταγωγή Από την Ανατολική Ρωμυλία από το Μεγάλο Mπογιαλικ της επαρχίας Καβακλι. 
Από πολύ νεαρή ηλικία η επαφή/τριβή/ενασχόληση με την παράδοση ήταν μέρος της καθημερινότητας. Ο πατέρας του Θρακιωτ τραγουδιστής παραδοσιακών (γνωστός ανά την επικράτεια) και μουσικός (παραδοσιακά κρουστά) αποτέλεσε πηγή έμπνευσης αλλά και καθοδηγητή στο ταξίδι της παράδοσης που μόλις ξεκινούσε.
Από μικρή ηλικία ο Θρακιωτς ξεκινά παραδοσιακό ακορντεόν όπου και μαθαίνει πλάι σε κορυφαίους του είδους σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Παράλληλα, χορευτικό με ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό … και σιγά σιγά οι εικόνες πλάθονταν και ρίζωναν βαθιά μέσα στο dna. 
Ο θρακιωτς, είχε (και έχει) την τύχη να μεγαλώσει σε μια οικογένεια και έναν ευρύτερο κύκλο όπου τα καθημερινά θρακιώτικα έδιναν και έπαιρναν με πινελιές χιούμορ κάποιες φορές πικάντικες, κάποιες σαρκαστικές, κάποιες άλλες δραματικές όπου σε μετέφεραν στιγμιαία δεκάδες χρόνια πριν. Έτσι λοιπόν, οι παππούδες, τα ξαδέρφια, οι θείοι, οι γείτονες, οι γνωστοί, οι συγχωριανοί, οι δάσκαλοι, όλοι είχαν κάτι δυνατό, ένα Μότο, μια έκφραση που τους χαρακτήριζε. Και αυτό το κάτι έλιωνες να το ακούς, το περίμενες πιο πολύ και από δώρο τα Χριστούγεννα, από χαρτζιλίκι, από από από.
 Τα χρόνια περνούν και πλέον ο Θρακιωτς σπούδασε, πήγε φαντάρος (στην Θράκη) και παντρεύτηκε. Έκανε και μια κόρη, κούκλα, πανέξυπνη, μούσα καρβουναρού θράκα πυρωμένη (κατά την παράβαση του Αριστοφάνους) και σε όλα αυτά τα χρόνια, η παράδοση (κακώς) πέρασε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα … ΚΑΚΩΣ ΓΑΜΩΤΟ ΚΑΚΩΣ.
Και εκείνο το παγωμένο πρωινό της 17ης Γενάρη του 2017 ο θρακιωτς μιλάει με την μάνα του να μάθει αν χιόνιζε στο χωριό γιατί εκεί που έμενε ο θρακιωτς ίσα που το διέκρινες το χιόνι.
 -Μάνα, τι φκιανς, πως εισιστι; 
-Καλά καλομ, κρυουτσκου εχ´. ‘Σείς; 
-Καλά μάνα. Χιόνσι στου χουργιο;
 -Α σκατα, καντιπτα δεν εκανι. Σαβουργκουν (σαβουροχιονο) μαναχα …
 -κλάμα με λυγμούς εγώ.
 Λίγη ώρα αργότερα η στιχομυθία μεταφέρθηκε στο προσωπικό μου προφίλ στο φέισμπουκ όπου σημείωσε τρομακτική επιτυχία από φίλους, γνωστούς και φίλους φίλων.
Βρε λες; Να το κάνω; Και που θα βρίσκω υλικό; Κι αν στερέψω; Κι αν βαρεθεί ο κόσμος; Κι αν βαρεθώ εγώ; 
Σε κάθε αρνητική σκέψη όμως, έδινα εγώ ο ίδιος μια θετική απάντηση στον εαυτό μου. Και με την βοήθεια στο δημιουργικό κομμάτι (φωτοσοπ, video editingκλπ) από τον κολλητό μου τον Λάμπρο ξεκίνησε δειλά δειλά αυτό το ταξίδι … όπου μέχρι σήμερα απαριθμεί περί τους 43.000 ακόλουθους τους τακτικούς όπως λέω εγώ γιατί είναι τριπλάσιοι αυτοί που πραγματικά μας βλέπουν από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Κάποια στιγμή ο φίλος μου κουράστηκε να μου φτιάχνει όλα αυτά που διαβάζουμε μέχρι σήμερα. Έπρεπε μόνος να μάθω να δουλεύω το φωτοσοπ. Και το έμαθα με μεγάλη προσπάθεια μιας και ο χρόνος μεταξύ των δουλειών μου είναι ελάχιστος. Ναι αλλά για να δουλέψει το φωτοσοπ θέλει και καλό υπολογιστή. Τον πήρα κι αυτόν. Κι ας υπήρχαν φωνές γύρω μου και μέσα μου που έλεγαν … μα ξοδεύεις πολλά χρήματα και δεν σου επιστρέφονται καθόλου. 
Η πραγματική αγάπη έτσι είναι. Δίνεις χωρίς να σε νοιάζει αν θα πάρεις. Κι έτσι, οι μνήμες έγιναν παρόν και η λήθη πήγε περίπατο. Ζω κάθε μέρα με εικόνες του παρελθόντος. Εικόνες, που με τον πλέον μοντέρνο τρόπο θα έχει την ευκαιρία και το Θρακιωτάκι που ζει στην Αθήνα ή στην Γερμανία στον Καναδά να διαβάσει και να θυμηθεί το καλοκαίρι στο χωριό.
Άλλωστε για αρκετούς, ο Θρακιωτς είναι ένα καλοκαίρι στο χωριό. Από τα γνωστά καλοκαίρια. Τα θρακιώτικα. Τα δροσερά. Με τα κουνούπια, την γκαζόζα, τα καλαμπόκια, τα νυχτέρια στην πλατεία …

Ακολουθεί η ολόκληρη η εκπομπή ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ με οικοδεσπότες την ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΡΑΣΧΑΡΑΚΗ και τον ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΖΟΥΒΑΛΗ στο ράδιο ΕΝΩΣΗ , στην οποία εκπομπή, φιλοξενήθηκε ο ΘΡΑΚΙΩΤΣ .

30 Νοεμβρίου 2021

Πρώτο καλό χιόνι στον Παρνασσό. Προετοιμασίες στο Χιονοδρομικό. Βίντεο.

Πατήστε στο παρακάτω λινκ για να δείτε το βίντεο 

Λίγα λόγια από τον τελευταίο δήμαρχο Αράχωβας.

Έχουν περάσει είδη 11 χρόνια από τότε που η ομάδα μου και εγώ αποφασίσαμε να μη συνεχίσουμε το έργο μας στο δήμο της Αράχωβας αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έγινε η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη γεγονός που εμείς θεωρήσαμε ότι δεν ήταν ότι το καλύτερο για το δήμο μας κι ότι ξεκινούσε μία περιπέτεια χωρίς να γνωρίζουμε το τέλος της.

Μετά από 11 χρόνια μπορούμε να πούμε κάποια συμπεράσματα σε ότι αφορά αυτή τη μεταρρύθμιση και στα αποτελέσματα που έχουμε εισπραράξει στο δήμο μας.

Στην εξέλιξη της αυτή η μεταρρύθμιση είναι γεγονός ότι  εφαρμόστηκε με  βίαιο τρόπο και άμεσα πράγμα που ήταν αδύνατο στις πρώτες δημοτικές αρχές να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν κάποιο ουσιώδες έργο και που βέβαια θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικές γιατί όπως είδαμε αναλώθηκαν περισσότερο σε εσωτερικές διαμάχες παρά να αντιμετωπίσουν τα συγκεκριμένα προβλήματα των δημοτών.

Ανεξάρτητα από τις συγκαιριες όλοι όσοι διέθεσαν χρόνο ασχολουμενοι με τις υποθέσεις του Δήμου έβαλαν άλλος λίγο άλλος πολύ το λιθαράκι τους για να στηθεί το οικοδόμημα το Δήμου που απολαμβάνουν σήμερα οι συμπολίτες μας.
Αισθάνομαι την ανάγκη

Σε Αράχωβα και Αντίκυρα την Πέμπτη ο Περιφερειαρχης Στ.Ελλαδας.


ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο Φ. ΣΠΑΝΟΣ

Πρόγραμμα περιοδείας του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, στην Π.Ε. Βοιωτίας

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

 09:00 Συνάντηση στη γέφυρα Στροβικίου 

09:30 Επίσκεψη στο έργο της αγροτικής οδοποιίας στην Κωπαϊδα

10:00 Σύσκεψη στο Δημαρχείο Αλιάρτου – Θεσπιέων με τοπικούς φορείς

11:15 Επίσκεψη στο έργο ασφαλτόστρωσης Πέτρα – Ευαγγελίστρια

15:00 Επίσκεψη στην Τοπική Κοινότητα Αντίκυρας για την ανακοίνωση   της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης και τη διαμόρφωση της οδού Ποσειδώνος. 

15:45 Επίσκεψη στο σημείο των κατολισθήσεων στο Λιβάδι Αράχωβας

16:00 Σύσκεψη στο Αμφιθέατρο της Τοπικής Κοινότητα Αράχωβας με τοπικούς φορείς. 

18:00 Χαιρετισμοί στο 21ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνεται από την Π.Α.ΣΥ.Ν.Ο.-ΕΣΥ και την Π.Ε. Βοιωτίας στο ξενοδοχείο Domotel Anemolia στην Αράχωβα

26 Νοεμβρίου 2021

Προβληματισμός από τα συνεχόμενα κρούσματα.

Πολλά τα νέα κρούσματα και στην Βοιωτία με τον Δήμο Λεβαδέων να είναι σε δυσχερή θέση.
Ενώ πέρυσι ανακοίνωναν πολλά κρούσματα στον Δήμο Θηβαίων, φέτος την σκυτάλη την έχει πάρει ο δήμος Λεβαδέων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα, βάση των επίσημων στοιχείων του ΕΟΔΥ,  ο Δήμος Λεβαδέων ξεπερνούσε τα 350 ενεργά ενώ ο ΔΗΜΟΣ Δ.Α.Α ήταν στα 38 ενεργά.

Εντωμεταξύ μονο χθες ανακοινώθηκαν αλλά 9 για τον δήμο Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και αρκετά πάλι για την περιοχή της Λιβαδειάς.
Και ενώ τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο,

Σύσκεψη στην ΕΤΑΔ για την επανέναρξη της λειτουργίας του Χ. Κ. Παρνασσού


Ο καιρός για την επανέναρξη της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου πλησιάζει και η κινητικότητα αυξάνεται από όλες τις πλευρές ενόψει της νέας χειμερινής σεζόν.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην ΕΤΑΔ με αντικείμενο τη λειτουργία του Χιονοδρομικου Κέντρου Παρνασσου και εστόχο την εύρυθμη λειτουργία του ενόψει της νέας χιονοδρομικής περιόδου.

Ιδιαίτερα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη βελτίωση της προσβασιμότητας του επισκέπτη στον Παρνασσό.

Αναλυτικά για την σύσκεψη και τα θέματα που συζητήθηκαν θα σας ενημερώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.

25 Νοεμβρίου 2021

Τι άλλαξε τα δύο τελευταία χρόνια στην Αράχωβα ;


Στο αγαπημένο θέρετρο πολλά πράγματα έχουν μεταβληθεί. Και είναι προς το καλύτερο



Photo:Νικόλας Μάστορας





Η λατρεμένη Αράχωβα μάς μαζεύει όλους και τούτο το χειμώνα στα γραφικά καλντερίμια της με το Χιονοδρομικο Κέντρο και τη δυνατή νυχτερινή ζωή. Δεν άλλαξε τίποτα, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της covid εποχής; Άλλαξε και είναι προς το καλύτερο.


Η Αράχωβα έχει όλο το πακέτο που κάνει έναν προορισμό δυνατό. Έχει γραφικότητα και κοσμικότητα, έχει παράδοση και έντονη νυχτερινή ζωή, έχει shopping, celebrities και φρέσκες φατσούλες για να μην πλήττεις. Αν και το κοσμικό χωριό δεν δούλεψε για σχεδόν δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, η πολύχρονη φήμη του, που κάνει το brand «Αράχωβα» συνώνυμο του glam και της αθηναϊκής ελίτ , με τη λήξη του (κάθε) «συναγερμού», τη ξαναφέρνει αυτόματα ανάμεσα στους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς.



Το πρώτο και το μόνο σίγουρο, λοιπόν, είναι ότι είτε υπάρχει καραντίνα είτε όχι, με covid ή χωρίς, με ή χωρίς μέτρα και λοιπά καταθλιπτικά, η Αράχωβα δεν πτοείται. Γίνεται χαμός. Όπως λέει και κάποιος πολύ ωραία, «Στην Αράχωβα ερχόμαστε για να συνωστισθούμε». Όπως πάντα, όπως το ξέραμε. Ουρές τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα τα Σαββατοκύριακα, πληρότητα που φθάνει το 90% και που προβλέπεται να ξεπεράσει το 95% τις γιορτές. Τα Παρασκευοσάββατα, κυρίως, για τα δημοφιλή party restaurants η κράτηση είναι απαραίτητη και στην πλατεία Λάκκα δεν πέφτει καρφίτσα.





Βεβαίως, παρά την ευχάριστη ατμόσφαιρα κάτι έχει αλλάξει στη διάθεση, στη νοοτροπία, στην προσέγγιση της διασκέδασης. Ναι μεν χορός και ξενύχτι, αλλά σε πιο χαλαρό ύφος. Πιο ήσυχα, πιο μαζεμένα. Ποτάκι με μουσική και κουβεντούλα καταλαμβάνει αρκετά μεγάλο μέρος της διάθεσης των επισκεπτών. Πανδημία γαρ μαζί με την αναγκαστική αλλαγή στις τελετουργίες των κοινωνικών συναναστροφών που φαίνεται πως σε έναν βαθμό όλοι ενσωματώσαμε. Το πλήθος μαζεύεται έξω, κάτω από τις σόμπες, οι έλεγχοι γίνονται, και, γενικά, μια εγκράτεια (μικρή) υπάρχει.



Τι έχει αλλάξει και τι αλλάζει

Δήμος Λεβαδέων: Στην τηλεκπαίδευση το Γυμνάσιο του Κυριακίου λόγω κορωνοϊού




Από Δημήτρης Λάμπρου 





Στην τηλεκπαίδευση περνά από αύριο Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 το Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις στο Κυριάκι του Δήμου Λεβαδέων, μετά την ανησυχητική εξάπλωση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Το σχολείο έχει δυναμικότητα 58 μαθητών, πολλοί από τους οποίους είναι επιβεβαιωμένα θετικοί στον ιό και άλλοι βρίσκονται σε καραντίνα λόγω επαφής με κρούσμα.

25 Νοέμβρη 2021 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Από Αμάντα Ταξιάρχου



Την 25η Νοέμβρη αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όπως και κάθε μέρα του χρόνου. Οι γυναικείες οργανώσεις έχουν φέρει στη δημόσια σφαίρα τον θεσμικό χαρακτήρα της βίας αυτής. Αυτή η βία εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη και να επηρεάζει τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, εκπαίδευσης, εισοδήματος, κοινωνικής θέσης και χώρας καταγωγής ή διαμονής, αποτελεί δε ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και εμείς αγωνιζόμαστε να μην συνεχίσει στο παρόν και το μέλλον, γιατί υπονομεύει τις ζωές των γυναικών και των κοριτσιών και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σ Η Μ Ε Ρ Α Ο Ρ Γ Α Ν Ω Ν Ο Μ Α Σ Τ Ε,

Δ Ι Α Δ Η Λ Ω Ν Ο Υ Μ Ε Κ Α Ι Δ Ι Ε Κ Δ Ι Κ Ο Υ Μ Ε


Μέσα στο ζοφερό κοινωνικό τοπίο για τις γυναίκες τη σημερινή μέρα ενημερώνουμε:

Η καθημερινή βία εντάθηκε τον καιρό της πανδημίας και του εγκλεισμού, όπως έχουν καταγράψει όλες οι έρευνες, στο πλαίσιο της οικογένειας και των διαπροσωπικών σχέσεων.

Όλο και περισσότερες γυναίκες μιλούν, για αυτό και παράλληλα επιβεβαιώνεται η αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας και βιασμού. Όμως η βραδεία ή ακατάλληλη ανταπόκριση της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος συχνά έχει ως αποτέλεσμα να γλυτώνουν το αυτόφωρο οι δράστες ενδοοικογενειακής βίας και οι βιαστές.

Η αποκορύφωση της βίας καταγράφεται τραγικά με τις γυναικοκτονίες: από το 2007 έως σήμερα μετράμε, κατά μέσο όρο, μία γυναικοκτονία το μήνα με δράστη σύζυγο ή σύντροφο, γιο, πατέρα ή άλλον άνδρα που θεωρούσε κτήμα του τη δολοφονημένη γυναίκα. Ο αριθμός των ανεξιχνίαστων γυναικοκτονιών είναι, προς το παρόν, άγνωστος… Απαιτούμε δηλαδή στις περιπτώσεις τέλεσης σωματικής βλάβης, απειλής, παράνομης βίας, να ακολουθείται ως κανόνας η αυτόφωρη διαδικασία με τη σύλληψη του δράστη, την προσαγωγή του στον εισαγγελέα, την άσκηση εναντίον του ποινικής δίωξης και την άμεση παραπομπή του στο ποινικό ακροατήριο.

Τα θύματα να προσεγγίζονται με σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους και να ενθαρρύνονται να καταγγείλουν τη βίαιη σε βάρος τους συμπεριφορά. Η ανοχή μας πρέπει να είναι μηδενική σε αυτά τα φαινόμενα, μόνο έτσι θα σπάσει το απόστημα της βίας κατά των γυναικών.

Ζητάμε να εισαχθεί στο νόμο ο όρος γυναικοκτονία, δηλαδή ο φόνος λόγω φύλου, ώστε να γίνει ορατή στην κοινωνία συγκεκριμένα αυτή η εγκληματική πράξη και να τιμωρείται ως επιβαρυντική περίσταση σε σχέση με την ανθρωποκτονία, όπως αντιμετωπίζεται σήμερα.

Απαιτούμε την άμεση εφαρμογή ΟΛΩΝ των μέτρων προστασίας και στήριξης των επιζωσών βίας και των παιδιών τους, θυμάτων ή μαρτύρων, που περιλαμβάνει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ΚΑΙ την ενσωμάτωση ΟΛΩΝ των προβλέψεών της στον Ποινικό και Αστικό Κώδικα και στους Κώδικες Δικονομίας.

Απαιτούμε την ενίσχυση,

24 Νοεμβρίου 2021

Επιβεβαίωση E hani για τις θεραπείες έναντι του Covid

Ακριβώς ένα χρόνο μετά το σχετικό δημοσίευμα που είχα ανεβάσει για τα μονοκλωνικα αντισώματα δείτε σχετικά στο λινκ που ακολουθεί https://e-hani.blogspot.com/2020/11/covid.html?m=1  και που είχε αμφισβητηθεί έντονα, τελικά ήρθε η δικαίωση μιας και σήμερα ήρθαν σε επιλεγμένα νοσοκομεία και θα χορηγούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Όλο αυτό αποδεικνύει πολλά και σίγουρα όλοι καταλαβαίνουμε πως σώζονται από βέβαιο θάνατο μόνο

ETAΔ-ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 4 ΣΧΟΛΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΤΟ Χ.Κ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ






Η ΕΤΑΔ Α.Ε. προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό, εκμίσθωσης στεγασμένων και υπαίθριων χώρων, για τη λειτουργία τεσσάρων (4) Σχολών Χιονοδρομίας, εντός των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού» στις θέσεις «Φτερόλακα 1850» και «Κελάρια 1950»

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.) στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την ορθή και ολοκληρωμένη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρο Παρνασσού ανακοινώνει την προκήρυξη διενέργειας ανοιχτού διαγωνισμού, με δικαίωμα αντιπροσφορών, μέσω του ιστότοπου www.e-publicrealestate.gr, που αφορά στην εκμίσθωση στεγασμένων και υπαίθριων χώρων για τη λειτουργία τεσσάρων (4) Σχολών Χιονοδρομίας, εντός των εγκαταστάσεων της Επιχειρηματικής Μονάδας της ΕΤΑΔ ΑΕ Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, συγκεκριμένα στις θέσεις «Φτερόλακα 1850» και «Κελάρια 1950».


H διάρκεια της μίσθωσης θα είναι για δύο (2) χιονοδρομικές περιόδους, με δυνατότητα παράτασης, για ακόμη μία (1).

Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί

23 Νοεμβρίου 2021

195 χρόνια από την μάχη της Αράχοβας





Διαδικτυακή εκδήλωση ετοιμάζει ο ΔΗΜΟΣ Δ.Α.Α για τα 195 χρόνια από την μάχη της Αράχοβας.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 28 Νοεμβρίου και θα μεταδοθεί από την πλατφόρμα ZOOM καθώς και το YouTube.

22 Νοεμβρίου 2021

Ανησυχία και στην Αράχωβα για την εξάπλωση του Covid

Σε αναβρασμό η μαθητική κοινότητα στην Αράχωβα μετά τον εντοπισμό αρκετών θετικών κρουσμάτων.

Ωστόσο θετικά κρούσματα εντοπίζονται και στον γενικό πληθυσμό με την αγωνία να είναι έκδηλη στους κατοίκους.

Σύλλογοι ανέστειλαν τις δραστηριότητες τους και το δημοτικό σχολείο μπαίνει σε ανεπίσημη υπολειτουργία.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρχει ειδικό κλιμάκιο για την διενέργεια Rapid test.

Τα επίσημα κρούσματα σε ολόκληρο τον

20 Νοεμβρίου 2021

Σεισμός.....

Σεισμός έντασης 3.7 R με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο της Αντίκυρας σημειώθηκε της 3.22 την νύχτα.

16 Νοεμβρίου 2021

Ένας νεαρός καλλιεργητής λαθουριού στην Αράχωβα (και μια εύκολη αλλά πεντανόστιμη συνταγή)






Μόλις 14 χρονών ήταν ο Πάρις Ανδρέου Λεόντιος, όταν αποφάσισε να εμπορευτεί το εξαιρετικό λαθούρι


Photo: Νικόλας Μάστορας




Όταν ο Πάρις Ανδρέου Λεόντιος ήταν 12 χρονών -σήμερα είναι 25 χρονών- κάλεσε όλα τα μέλη της οικογένειάς του και τους είπε: «Να καλλιεργήσουμε όλα τα χωράφια μας με λαθούρι». Η οικογένεια δέχτηκε. Ο Πάρις μαζί με τα δύο του αδέλφια καλλιέργησαν όλα τα χωράφια της οικογένειας με λαθούρι. Η σοδειά ήταν μεγάλη, αλλά την κρατούσαν για αυτοκατανάλωση και για δώρο σε συγγενείς και φίλους.


Γύρω στα 14, πήρε την απόφαση να εμπορευτεί τα λαθούρια του. «Η οικογένεια συμφώνησε» λέει, «κι εγώ πήγα στη γιαγιά μου και της ζήτησα να διαδώσει ότι θα πουλούσα λαθούρι. Η γιαγιά μου πήγε στο “κουσούλτο” και το διέδωσε».
Η γιαγιά, το «κουσούλτο», η επιτυχία




«Κουσούλτο»; Τι είναι αυτό; Μας δίνει εξηγήσεις: «”Κουσούλτο” ήταν η συνάντηση των μεγαλύτερων γυναικών σε ένα ορισμένο σημείο της γειτονιάς, κυρίως το καλοκαίρι, για να μιλήσουν, να πουν τα νέα τους και τα νέα των άλλων, κάπως σαν προφορική εφημερίδα, κάπως σαν δελτίο ειδήσεων. Υπάρχει ακόμα αν και έχει εξασθενήσει κάπως».
Η γιαγιά του Πάρι έκανε καλή δουλειά. «Διαδόθηκε ότι πουλάω λαθούρι κι εγώ μετέφερα τη σοδειά σε ένα υπόγειο. Το πρωί σχολείο, το βράδυ ζυγαριές. Πούλαγα συνέχεια. Οι πωλήσεις πήγαιναν κάθε χρονιά όλο και καλύτερα, έφθασα στο σημείο να γίνονται προαγορές και κάποια στιγμή, το μόνο που έμενε στο υπόγειο ήταν ο σπόρος».


Τελειώνοντας το λύκειο, ο Πάρις αποφάσισε να μείνει στο χωριό σαν αγρότης. Παράλληλα όμως σκέφτηκε να ανεβάσει τη δουλειά του σε ένα άλλο επίπεδο και να πλουτίσει την πρακτική εμπειρία του με σπουδές. «Επέλεξα την Αμερικανική Γεωργική σχολή Θεσσαλονίκης Perrotis College που συνεργάζεται με το Cardith University της Ουαλίας. Εκ των υστέρων βλέπω πως ήταν μια εξαιρετική απόφαση διότι όλα όσα μαθαίνεις είναι άμεσα εφαρμόσιμα. Σπούδασα τεχνολογία τροφίμων διότι έχει μεγαλύτερο γνωστικό εύρος, πέραν της πρακτικής εφαρμογής.
Όσο σπούδαζα φρόντισα για τη βιολογική πιστοποίηση των καλλιεργειών μου διασφαλίζοντας έτσι προστιθέμενη αξία. Άλλωστε, ήδη από τη δεκαετία του ‘70 ο πατέρας μου καλλιεργεί με φυσικό τρόπο χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα το λαθούρι μας. Δεν ποτίζουμε ποτέ. Τα χωράφια είναι ξερικά και υδρεύονται φυσικά από τις βροχές. Για αυτό σπέρνουμε τον Απρίλη που βρέχει ακόμα, ακριβώς δηλαδή μόλις εξαφανιστεί η εποχική λίμνη που σχηματίζεται σε τμήμα στο οροπεδίου».




Η εποχική λίμνη στο Λιβάδι

Πρώτη φορά ακούμε για εποχική λίμνη στο Λιβάδι. Εδώ παρεμβαίνει ο πατέρας του Πάρι, κ. Γιώργος Ανδρέου Λεόντιος, πρώην δήμαρχος Αράχωβας, αφοσιωμένος στον τόπο και με άπειρες γνώσεις για την ανθρωπογεωγραφία του χωριού. Ο Πάρις πάει στην κουζίνα να ετοιμάσει αυτό το περίεργο μαγειρευτό λαθούρι που δεν έχουμε ξαναδεί και ο κ. Ανδρέου Λεόντιος πιάνει την κόκκινη κλωστή της αφήγησης από παλιά.

«Το μόνο εύφορο κομμάτι στην Αράχωβα, είναι το οροπέδιο του Παρνασσού, στα 1200 μ. υψόμετρο, το Λιβάδι. Το χειμώνα ένα αρκετά μεγάλο τμήμα του πλημμυρίζει και γίνεται λίμνη μια “δολίνα” όπως είναι ο γεωλογικός όρος. Εκεί έχουμε τα χωράφια μας όλοι οι Αραχωβίτες. Μετά την απόσυρση των νερών, γύρω στον Απρίλη, σπέρνουμε σιτάρι, κριθάρι, βίκο, ρεβίθια, φακή και φυσικά λαθούρι που η οικογένειά μας το καλλιεργεί πάππο προς πάππο».
Ο δήμαρχος, ευρυμαθής και με βαθιά αγάπη για τον τόπο του, σπούδασε γεωλογία στη Μόντενα της Ιταλία και έκανε μεταπτυχιακό στη Γεωλογία Περιβάλλοντος στο Μπορντώ. «Όταν επέστρεψα από το εξωτερικό ο πατέρας μου είχε αποσυρθεί από την καλλιέργεια, εγώ όμως συνέχισα επειδή μου άρεσε η διαδικασία, οι καρποί που έδιναν τα χωράφια. Τα έβλεπα σαν δώρο όλα αυτά και ενθάρρυνα και τα τρία μου παιδιά να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Τελικά αγρότης αποφάσισε να γίνει ο Πάρις. Να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη γη και να μείνει στον τόπο του».



Η χειροδιαλογή και το «ευγενές» λαθούρι

Ρωτάμε τον κ. Ανδρέου Λεόντιο, πώς γίνεται να φτιάχνεται το λαθούρι

15 Νοεμβρίου 2021

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ 1821 ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...


Καθοριστική η απουσία των οπλαρχηγών Κολοκοτρώνη, Νικηταρά και Καραϊσκάκη από την μάχη των Ελληνικών στρατευμάτων(ποδοσφαιριστών) χθες στη θέση Ολυμπιακό Στάδιο, ημέρα Κυριακή του σωτήριου έτους 2021, περί ώραν 10η βραδινή (9:45).
Τη μάχη έδωσαν μέχρι τελευταίας ρανίδος του ιδρώτα τους και μέχρι το τελικό σφύριγμα των εχθροπραξιών( κλάδευαν οι Κοσοβάροι, ψάχνανε για τένοντα), οι παρακάτω 11άδα αγωνιστών και οι αλλαγές τους:
1.Τζαβέλας, απόγονος του Κίτσου Τζαβέλα
2.Ανδρούτσος, απόγονος του Οδυσσέα Ανδρόυτσου
3.Μάνταλος, απόγονος του Αθανάσιου Μάνταλου. Οι Μανταλαίοι αγωνιστές, είχαν το αρματωλίκι τους στο χωριό Μερίτσα (Οξύνεια) στην περιοχή της Λαμίας.
4.Γούτας, απόγονος του οπλαρχηγού Θεόδωρου Γούτα και του Μακεδονομάχου Στέργιου Γούτα με καταγωγή από τα Γρεβενά.
5.Χατζηδιάκος, απόγονος του Αθανάσιου Διάκου από την Λιβαδειά ( κάποιος από την οικογένεια θα πήγε στα Ιεροσόλυμα και αφού έγινε Χατζής, άλλαξε το όνομα της οικογένειας σε Χατζηδιάκος)
6.Πέλκας, απόγονος των ηρωικών κατοίκων και αγωνιστών του χωριού Πέλκα ή αλλιώς Πελεκάνου, της Κοζάνης. Μάλιστα δυο αδέρφια Πελκαίοι έλαβαν παράσημο εξαιρετικής ανδρείας από τον Όθωνα.
7.Μασούρας, απόγονος της Ρήνας Μασούρα, συζύγου του γνωστού οπλαρχηγού Φαρμάκη από την Αιτωλοακαρνανία
8.Λημνιός, απόγονος του Κων. Λεμνιού ή Λημνιού, γραμματέα γενικής διοικήσεως επί Καποδίστρια.
9. Τζόλης, απόγονος του Κων.Πορτοκάλλη ή Τζόλη, γιου του Παύλου Πόλακα από τα Σφακιά, της οικογένειας των Μαυροπατέρων οι οποίοι υπήρξαν αρχηγοί σε όλες τις επαναστάσεις των Σφακίων.
10.Βλαχοδήμος, Τσιμίκας, Δουβίκας, Μπουχαλάκης, Βρουσάι με μη καταγεγραμμένο το ιστορικό παρελθόν των αγωνιστών προγόνων τους.
Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί πως το Ελληνικό στράτευμα, διοικούσαν ξένες δυνάμεις με αδιευκρίνιστο ιστορικό παρελθόν: Τζον φαν ΄τ Σχιπ. ( Ολλανδοκαναδός).
Όσο για το αντίπαλο στράτευμα, των Κοσοβάρων, καταληκτική ίσως η παρουσία του Βοεβόδα.
( Βοεβόδας: τίτλος ευγενείας που έφεραν στρατιωτικοί και πολιτικοί διοικητές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας).
Για τον Μπερίσα δεν λέω τίποτα, ακόμη γράφετε η ιστορία του.
Οι υπόλοιποι αγωνιστές των Κοσοβάρων, εκτός του Βοεβόδα και του Μπερίσα ήταν οι:
Μούριτς, Ραχμάνι, Φαζίλι, Αλίτι, Ίντριζι, Καστράτι, Σχάλα, Χαλίλι, Λοσάι,Ζέγκροβα, Ράτσιτσα, Σελιμανί, Μουρίκι.
Όποιος γνωρίζει κάτι για τους προγόνους τους, ας γράψει στα σχόλια.

Γράφει: η Δήμητρα Παρασχαράκη



14 Νοεμβρίου 2021

Μια βοήθεια για την μικρή Αθανασία



  Η μικρή Αθανασία, μαθήτρια Γυμνασίου με καταγωγή από την Ελάτεια, διαγνώσθηκε με μελανοκυτταρικό όγκο στο πίσω μέρος του ματιού της. Χρειάζεται άμεση θεραπεία - επέμβαση στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του ESSEN της Γερμανίας.


Το ποσό για την επέμβαση είναι μεγάλο, καθώς απαιτούνται προεγχειρητικά εξειδικευμένες γενετικές αναλύσεις και βιοψίες οι οποίες είναι πολυδάπανες και η οικογένεια αδυνατεί να ανταπεξέλθει.


Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του 14χρονου κοριτσιού, υπάρχει ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν τα έξοδα μετάβασης και νοσηλείας στο εξωτερικό, και το παιδί να μπορέσει να θεραπευθεί.


Όποιος μπορεί να συνεισφέρει στηρίζοντας τον αγώνα της οικογένειας, μπορεί να συμβάλει οικονομικά στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμού στους οποίους δικαιούχοι είναι η μητέρα: κ. Κατερίνα Κ.....,καθώς επίσης ο πατέρας και η μικρή Αθανασία


 


Λογαριασμός τράπεζα Πειραιώς:

12 Νοεμβρίου 2021

Στον «Mr. Yabanaki» το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού






 Ανάθεση της διαχείρισης του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στη σύμπραξη των επιχειρηματιών Αλέξη Βλαβιανού (VLAVIANOS GROUP-VARKIZA RESORT) και Γιάννη Μωράκη, (JKM GROUP). 



Οι χώροι φιλέτα

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.640 έως 2.260 μέτρων και διαθέτει 23 πίστες, συνολικού μήκους 34 χιλιομέτρων, με όλους τους βαθμούς δυσκολίας. Μετά και από τον εκσυγχρονισμό των αναβατήρων και την ενοποίηση των εγκαταστάσεων Κελαριών – Φτερόλακας, αποτελεί και το αρτιότερο και πιο σύγχρονο τεχνολογικά χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας.

Η ΕΤΑΔ, τα τελευταία οκτώ χρόνια, προχώρησε μέσω πόρων του ΕΣΠΑ στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση τόσο των αναβατήρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, όσο και των υπολοίπων υποδομών του. Η αναβάθμιση αυτή και η συνολική ανακαίνιση του κέντρου έχουν ειδική σημασία, καθώς σε αυτό λειτουργούν καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής, καταστήματα ενοικίασης, συντήρησης και πώλησης χιονοδρομικού εξοπλισμού, σχολές εκμάθησης σκι, κατάστημα αναμνηστικών ειδών και κατάστημα συντήρησης για σκι και snowboard. Για όλες αυτές τις δραστηριότητες η ΕΤΑΔ λαμβάνει μισθώματα.





Τα πλέον υπολογίσιμα

10 Νοεμβρίου 2021

Ανακοινώθηκε το φράγμα στο Λιβάδι της Αράχωβας .Έργα ύψους 4,2 εκατ. ευρώ στον ΔΗΜΟ ΔΑΑ





Ανακοινώθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η κατασκευή του φράγματος στο Λιβάδι της Αράχωβας στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αρδευτικών έργων σε όλη τη χώρα τα οποία θα υλοποιηθούν μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ταμιευτήρα, δίκτυο άρδευσης 6.000 στρεμμάτων και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Παράλληλα στην εκπομπή Στέρεα Λόγια ο δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει κατατεθεί στο υπουργείο εσωτερικών για αποχετευτικό δίκτυο στην ίδια περιοχή αλλά και για τη διεκδίκηση αθλητικού προπονητικού κέντρου.


////////////////////////


=======================



Έργα στο Δήμο Δ-Α-Α ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας (video-photo)






Έργα ύψους 4,2 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Στέλιος Πέτσας κατά την επίσημη επίσκεψή του στο δήμο Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας.

Το έργο της ύδρευσης του Διστόμου και του Στειρίου μέσω του Ζεμενού θα προσφέρει πρόσθετο οικονομικό όφελος στο δήμο από την απαλλαγή του τέλους στην ΕΥΔΑΠ ενώ επιλύονται τα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία μέσω της έγκρισης χρηματοδότησης έργου από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Παράλληλα το υπουργείο με βάση

Αράχωβα: Πουλήθηκε το μυθικό bar-restaurant «Ακουαρέλα»





Η επιχείρηση άλλαξε χέρια λίγους μήνες μετά το τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο έχασε τη ζωή της η κόρη του Σάββα Σαγιά, του ανθρώπου που άλλαξε το nightlife στη «Μύκονο του χειμώνα».

Η «Ακουαρέλα» άλλαξε χέρια

Η απώλεια της αγαπημένης του κόρης Χριστίνας, πριν από λίγους μήνες ήταν μια τραγωδία που σημάδεψε για πάντα τον επιχειρηματία Σάββα Σαγιά, ιδιοκτήτη του μυθικού bar-restaurant «Ακουαρέλα». Ουσιαστικά δεν συνήλθε ποτέ μετά από αυτό το τραγικό χτύπημα της ζωής, γι’ αυτό και ο Σάββας αποφάσισε να πουλήσει την «Ακουαρέλα» του, το μαγαζί που άλλαξε τη νυχτερινή ζωή της Αράχωβας.

«Δεν είχε πια το κουράγιο να συνεχίσει», λένε άνθρωποι που τον ξέρουν καλά, να μπαίνει σε έναν χώρο όπου τα τελευταία δύο χρόνια η Χριστίνα του ήταν καθημερινά εκεί. Είχε αναλάβει κατά κάποιον τρόπο τα ηνία στην οικογενειακή επιχείρηση, παρότι ο Σάββας έδινε το «παρών» στην «Ακουαρέλα» και φρόντιζε να μένουν όλοι οι πελάτες ικανοποιημένοι.

Ο θάνατός της τσάκισε τους γονείς της νεαρής κοπέλας και, όπως λένε όλοι, ο Σαγιάς πήρε την απόφαση να πουλήσει το δεύτερο σπίτι του, επειδή ο πόνος είναι αβάσταχτος, οι μνήμες νωπές και δεν έχει πλέον καμία διάθεση να συνεχίσει. Ο Κώστας Κορίτος, επιχειρηματίας στην Αράχωβα, και ο Παναγιώτης Κωνσταντινίδης από το «Survivor» είναι οι νέοι ιδιοκτήτες του χώρου που έγραψε ιστορία ως το απόλυτο στέκι μαζί με τη θρυλική «Παναγιώτα» γνωστών ονομάτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο.


Το μοιραίο δυστύχημα

Ένα Σάββατο του Ιούνη η μοίρα επέλεξε να κόψει το νήμα της ζωής της 27χρονης κόρης του γνωστού επιχειρηματία. Λίγο μετά το Δαχτυλίδι στο ρεύμα της Λεωφόρου Κηφισίας προς τα βόρεια προάστια και ενώ οδηγούσε στη λωρίδα της, μια 22χρονη χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου της κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Το όχημά της μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα με ταχύτητα και συγκρούεται σφοδρότατα σχεδόν μετωπικά με το όχημα της Χριστίνας Σαγιά, ενώ στη συνέχεια ντεραπάρει και χτυπάει άλλο ένα αυτοκίνητο. Επικρατεί ένας χαμός τα πρώτα λεπτά μετά το φρικτό δυστύχημα, ενώ το αυτοκίνητο της κόρης του Σάββα Σάγια έχει μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα σιδερικών.

Η Χριστίνα ήταν ήδη μητέρα ενός κοριτσιού 3,5 ετών και κυοφορούσε το δεύτερο παιδάκι της. Στο σημείο είχαν καταφθάσει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πέντε άνδρες, οι οποίοι απεγκλώβισαν τη Χριστίνα που έχει χάσει τις αισθήσεις της.

Το ασθενοφόρο τη μεταφέρει εσπευσμένα στον «Ερυθρό Σταυρό» και οι γιατροί πέφτουν πάνω της καθώς η κατάστασή της είναι πολύ κρίσιμη, ενώ διαπιστώνεται ότι έχει χάσει το παιδί που κυοφορεί. Οι γονείς της ενημερώνονται και σπεύδουν στο νοσοκομείο μαζί με τον σύζυγό της.

Η Χριστίνα διασωληνώνεται στη ΜΕΘ και μόλις περνούν τα πρώτα 24ωρα, οι δικοί της ακούνε φράσεις όπως «μη αναστρέψιμη κατάσταση» και «κάναμε τα πάντα αλλά δεν υπάρχουν ελπίδες». Το κορίτσι τους δεν θα ξυπνήσει ποτέ από το κώμα και θα φύγει λίγες ημέρες μετά, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο στη θλίψη τους οικείους της.
Ο θάνατος της Χριστίνας σημάδεψε βαθιά την οικογένεια

Μετά το τελευταίο αντίο, τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο για τον Σάββα και τη Βάσω που νιώθουν ότι έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους και δεν έχουν κουράγιο για τίποτα. Συγγενείς και φίλοι είναι δίπλα τους, αλλά κι αυτό δεν απαλύνει τον πόνο και τα δάκρυα που έχουν γίνει ένα πλέον με τη ζωή τους, από τη στιγμή που χάθηκε το κορίτσι τους.

Το κορίτσι που τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει την «Ακουαρέλα», με τον πατέρα της πάντα στο πλευρό της, να τη συμβουλεύει και να δίνει λύσεις όποτε η Χριστίνα δυσκολευόταν.

Το καλοκαίρι πέρασε μέσα στη θλίψη, ενώ με τον ερχομό του φθινοπώρου ο Σάββας φέρεται να είχε πάρει την απόφαση να πουλήσει το μαγαζί που έστησε πριν από 17 χρόνια. Δεν είχε πλέον καμία όρεξη να δουλέψει στο μέρος όπου η σκιά της κόρης του θα ήταν πανταχού παρούσα και θα του θύμιζε κάθε μέρα τις παλιές όμορφες ημέρες και νύχτες που πέρασαν εκεί. Είχε περάσει ήδη μια πολύ σοβαρή περιπέτεια υγείας από την οποία βγήκε τελικά νικητής, μετά από θεραπεία και μια επέμβαση στους πνεύμονες. Ο θάνατος της κόρης του, όμως, τον σημάδεψε τόσο βαθιά που τον έκανε να πάρει τη μεγάλη απόφαση να αποχωριστεί για πάντα την «Ακουαρέλα» του, αφού πλέον δεν είχε καμία διάθεση να δουλέψει σε ένα μέρος που όλα θα του τη θυμίζουν.
Οι αγοραστές και οι μυθικές νύχτες

Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι ο Κώστας Κορίτος, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Αράχωβα, μαζί με τον Παναγιώτη Κωνσταντινίδη, γνωστό από τη συμμετοχή του στο «Survivor», είναι τελικά οι νέοι ιδιοκτήτες της «Ακουαρέλας».

Το μυθικό στέκι δεν έχει ανοίξει ακόμη για τη νέα σεζόν, κάτι μάλλον λογικό αφού το deal μεταξύ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό. Το τίμημα παραμένει άγνωστο, ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες ετοιμάζονται για τη μετά Σαγιά εποχή στο θρυλικό bar-restaurant όπου κυριαρχούν η πέτρα και το ξύλο μαζί με το τζάκι και το κόκκινο χρώμα στα φωτιστικά. Εκεί όπου άπειρα βράδια άργησαν να ξημερώσουν, εκεί όπου εκστασιασμένοι θαμώνες ανέβαιναν στο μπαρ και στα τραπέζια, ενώ οι χαρτοπετσέτες εκτοξεύονταν αντικαθιστώντας τα λουλούδια.


Επιχειρηματίες, εφοπλιστές, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μοντέλα και καθημερινοί άνθρωποι συνιστούσαν ένα κοινό που διασκέδαζε απενοχοποιημένα κάθε βράδυ. Πολλοί θυμούνται τον Σωκράτη Κόκκαλη να διασκεδάζει με τον Θωμά και τη Νατάσα Λιακουνάκου, τον Δημήτρη Μελισσανίδη και πολλούς άλλους να απολαμβάνουν την φιλοξενία του Σάββα Σαγιά.

Ξένες επιτυχίες αναμειγνύονταν με ελληνικά σουξέ σε ιδανικές αναλογίες, ενώ οι Moet και οι Dom Perignon είχαν την τιμητική τους και στο μπαρ οι θαμώνες στριμώχνονταν αδιαμαρτύρητα. Η βραδιά ξεκίναγε χαλαρά με φαγητό σε ένα μέρος που θεωρείτο ακριβό, ενώ τα Χριστούγεννα δινόταν μάχη για ένα τραπέζι στα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μέσα σε ένα ντεκόρ που σε παρέπεμπε στις Αλπεις, επώνυμοι και μη απολάμβαναν το μενού και ειδικά την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς τον Λάμπη Λιβιεράτο σε μια ζωντανή εμφάνιση που είχε γίνει θεσμός.

Ο Σάββας Σαγιάς, ένας έξυπνος άνθρωπος, αποφάσισε να κάνει έναν διακαή του πόθο πραγματικότητα, στήνοντας ένα bar-restaurant που παρέπεμπε σε αντίστοιχα διάσημα στέκια της Κουρσεβέλ. Το κατάφερε και σχεδόν αμέσως η «Ακουαρέλα» έγινε το must της Αράχωβας και γέμιζε κάθε βράδυ από γνωστούς και αγνώστους που ήθελαν να ζήσουν τα vibes της.

Ήταν ίσως το μόνο μέρος όπου γνωστός δικηγόρος φλέρταρε χαλαρά και χωρίς να νοιάζεται αν τον βλέπουν και όπου πασίγνωστος επιχειρηματίας θέλησε να μπει η Porsche Cayenne του στο στενό δρομάκι που οδηγούσε στο μαγαζί!


Ο Σάββας έφευγε τελευταίος από το μαγαζί,

5 θέσεις συμβασιούχων στην ΕΦΑ Φωκίδας




H ΕΦΑ Φωκίδας ανακοινώνει την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού και λοιπών ειδικοτήτων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών του έργου «Στερέωση και αποκατάσταση καθολικού Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Γαλαξίδι» για χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.


Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση και να την υποβάλουν με τα συνημμένα δικαιολογητικά, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση efafok@culture.gr, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας μας στην ακόλουθη διεύθυνση: Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών Τ.Κ. 33054,

Δελφοί απευθύνοντάς την στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος υπόψιν κας Ι. Παπανικολάου (τηλ. 2265082313), εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερολογιακών ημερών που αρχίζει από την

9 Νοεμβρίου 2021

Συνάντηση ΣΤΑΘΑ με τους επαγγελματίες Αράχωβας.




 Πρόσκληση προς όλους τους επαγγελματίες της εστίασης και του ξενοδοχειακού κλάδου Αράχωβας, απεύθυνε ο δήμαρχος Δ.Α.Α. , για συνάντηση την Τετάρτη 10/11/21 και ώρα 19.00 στο αίθουσα συνεδριάσεων του Λοαγραφικού Μουσείου Αράχωβας.

Θα συζητηθούν θέματα

Όλοι οι νοσηλευτές σε ένα συνέδριο στην Αράχωβα .





Με μέτρα για τον κορονοϊό αλλά και με μεγάλη συμμετοχή νοσηλευτών θα πραγματοποιηθεί στην Αράχωβα, από τις 2 έως και τις 5 Δεκεμβρίου το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ μετά από μία μικρή διακοπή λόγω πανδημίας


Μετά από μια μικρή παύση λόγω της πανδημίας, πραγματοποιείται ξανά φέτος το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι νοσηλευτές.




Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ που εκπροσωπεί τον κλάδο, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι νοσηλευτές δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία με τον κορονοϊό έχοντας δεκάδες προβλήματα, καλεί τους νοσηλευτές στο συνέδριο-«θεσμό» στα συνδικαλιστικά νοσηλευτικά δρώμενα που θα διεξαχθεί με ασφάλεια, πλήρως εναρμονισμένο με τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα πρόληψης για τον COVID – 19, «προωθώντας τον υγιή συνδικαλισμό, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές ματαιοδοξίες» όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΙ-ΕΣΥ Γεώργιος Αβραμίδης.





Το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ θα διεξαχθεί στην Αράχωβα, από τις 2 έως και τις 5 Δεκεμβρίου.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.


8 Νοεμβρίου 2021

Στην τελική ευθεία η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής της Μytilineos – Εντυπωσιακές εικόνες

Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής. Πηγή Μυτιληναίος




Σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται η μεγάλη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο από τη Mytilineos, στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο της αλουμίνας που ήδη κατέχει ο όμιλος. 

Οι εργασίες εξελίσσονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται εντός του νέου έτους να τεθεί σε εμπορική λειτουργία.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο εκτός από εντυπωσιακή ως πλάνο είναι και ένα έργο που θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Σύμφωνα με το σχέδιο και τις δυνατότητες της αναμένεται να καλύψει σχεδόν το 10% των αναγκών που έχει η χώρα σε ηλεκτρική ενέργεια.

To νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, ως ήπια γέφυρα μετάβασης στην εποχή της «πράσινης ενέργειας».


Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής / Πηγή Μυτιληναίος


Έργο ορόσημο

Αξίζει να αναφέρουμε πως το έργο συγκαταλέγεται μέσα στα 10 μεγαλύτερα , δημόσια ή ιδιωτικά που βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ελλάδα.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αυτό το μεγάλο έργο θα συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη του ενεργειακού συστήματος και στην κάλυψη της ζήτησης που θα απαιτηθεί μετά και την απόσυρση των παλαιότερων μονάδων παραγωγή ενέργειας, όπως είναι οι λιγνιτικές.

Η υλοποίηση αυτού του έργου αποτελεί ορόσημο και αναμένεται να προσφέρει πολλαπλά κέρδη αφενός σε ενεργειακό επίπεδο και αφετέρου σε επίπεδο τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Επιπλέον, η νέα μονάδα θα συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης τόσο κατά τη φάση της κατασκευής όσο και όταν πια τεθεί σε κανονική λειτουργία.


Δυνατότητες της μονάδας

Όταν η νέα μονάδα τεθεί σε λειτουργία θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια άνω του 1,7GW. Πλέον το Ενεργειακό Κέντρο αυτό, 

Ανακοίνωση για διακοπή νερού στην Αράχωβα


Σας ενημερώνουμε ότι αύριο, Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021, θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης σε όλη την  Αράχωβα από τις 8:30 π.μ. έως 10:00 π.μ., λόγω επισκευής του δικτύου ύδρευσης. 


Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο προς το Λιβάδι Παρνασσού


φωτό αρχείου



Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο από και προς το Λιβάδι Παρνασσού , θα υπάρξει την Τρίτη  9/11/21 από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα λόγω απομάκρυνσης βράχων . 


5 Νοεμβρίου 2021

Αράχωβα: Ο απόλυτος ειδυλλιακός χειμερινός προορισμός (photos)





Η Αράχωβα αποτελεί ίσως τον πιο γνωστό προορισμό στην Ελλάδα για μία εξόρμηση τον χειμώνα. Και όχι αδίκως, καθώς εκτός από την ιδιαίτερη ορεινή ομορφιά αυτού του τόπου, μπορείς να απολαύσεις μία βόλτα για σκι ή snowboard στον χιονισμένο Παρνασσό.


Η Αράχωβα εκτός από κοσμοπολίτικο προορισμό, παραμένει και ένα από τα πιο γραφικά παραδοσιακά μέρη της Ελλάδας. Και ίσως αυτή είναι και η ομορφιά της.

Η πόλη είναι γεμάτη με πλακόστρωτα δρομάκια, πέτρινα κτίρια και πολλά παραδοσιακά μαγαζιά.

Αν έχεις χρόνο, αξίζει να επισκεφθείς το Ρολόι της Αράχωβας, τοποθετημένο σε έναν πυργίσκο στην κορυφή ενός τεράστιου βράχου. Πιο δίπλα θα βρεις και το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας.


Οι λάτρεις των χειμερινών extreme sports ωστόσο, επισκέπτονται την Αράχωβα για να συνδυάσουν την εκδρομή τους με μία ανάβαση στο βουνό του Παρνασσού και να επιδοθούν στα αθλήματα του σκι και του snowboard. Ακόμη, οι λιγότερο τολμηροί μπορούν να απολαύσουν μία βόλτα με snow mobile ή πεζοπορία με χιονορακέτες.

Ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις, αν είσαι αρχάριος, προτίμησε να έχεις την καθοδήγηση ειδικών instructors ή οδηγών, αντίστοιχα. Σχολές τέτοιου στυλ θα βρεις είτε στην πόλη της Αράχωβας είτε στην είσοδο του χιονοδρομικού. Καλό θα ήταν να κλείσεις από πριν μία θέση για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως, αν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα.



Είτε θέλεις να δοκιμάσεις τις δυνατότητές σου στα παραπάνω sports ως αρχάριος, είτε θέλεις να πας βόλτα για καφέ στο βουνό, σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξοπλιστείς με τον κατάλληλο ρουχισμό: γάντια, σκούφο, μάσκα ή γυαλιά ηλίου, ισοθερμικά, ειδικό μπουφάν και παντελόνι και χοντρές κάλτσες. Στα περίπτερα του χιονοδρομικού, μπορείς να νοικιάσεις μόνο πέδιλα του σκι ή σανίδα του snowboard και ειδικές μπότες.