30 Ιουλίου 2018

Δελτίο Τύπου για το Θερινό Σχολείο «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Καταστροφές Φύση, Άνθρωπος: Από τη διαχείριση στην πρόληψη» (Κύθηρα, 9 - 14 Οκτωβρίου 2018)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το 14ο Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Νέων Επιστημόνων  του ΕΚεΠΕΚ
Προτεραιότητα η πρόληψη και η διαχείριση των φυσικογενών και ανθρωπογενών καταστροφών
Κύθηρα, 9 έως 14 Οκτωβρίου 2018





Στa Κύθηρa δίνουν ραντεβού φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας αυτό το φθινόπωρο για την εκπαίδευση 30νέων επιστημόνων στο αντικείμενο της διεθνούς και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής προστασίας, με έμφαση στη διαχείριση και πρόληψη των καταστροφών που προκαλούνται τόσο από φυσικά φαινόμενα όσο και από την ανθρώπινη παρέμβαση.


Εκπαιδευτικός φορέας υλοποίησης του προγράμματος

Κεφαλοποιώντας την εμπειρία από τη διοργάνωση αντίστοιχων 13 προγραμμάτων κατάρτισης, τα οποία μάλιστα έχουν χαρακτηριστεί ως «Καλή Πρακτική» από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή του ΟΗΕ,  το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ) θα ηγηθεί επιστημονικά του προγράμματος. 
Το φετινό Πρόγραμμα συνδράμουν η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Γραφείο Ενημέρωσης για την Ελλάδα και ο Δήμος Κυθήρων και Αντικυθήρων.


Τόπος και Ημερομηνίες διεξαγωγής του προγράμματος
Θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πελαγία Κυθήρων το χρονικό διάστημα μεταξύ 9 - 14 Οκτωβρίου 2018.
Στις 13 Οκτωβρίου 2018 θα διεξαχθεί Ημερίδα με τίτλο: «Η Ευρωπαϊκή Διάσταση της Αειφορίας και της Πολιτικής Προστασίας: Προκλήσεις και Κοινές Προοπτικές» με τη συμβολή του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό.


Σε ποιους απευθύνεται;
Μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, αποφοίτους, τελειόφοιτους σχολών με γνωστικά αντικείμενα που συνδέονται με την θεωρητική επεξεργασία και την εφαρμοσμένη επιστήμη της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, της διαχείρισης κινδύνων, κρίσεων και καταστροφών σε αστικό, περιαστικό και φυσικό περιβάλλον, εργαζόμενους/ εθελοντές σε φορείς πολιτικής προστασίας και αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και όλους όσους θέλουν να εμβαθύνουν στα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα.


Γιατί στα Κύθηρα;
Η Σειρά των Θερινών Προγραμμάτων Κατάρτισης του ΕΚεΠΕΚ λαμβάνει χώρα στα Κύθηρα αδειαλείπτως εδώ και δώδεκα χρόνια. Το αδιατάρακτο φυσικό περιβάλλον του νησιού, η ήπια τουριστική ανάπτυξη, η ύπαρξη περιοχών NATURA αλλά και μνημείων ιστορικής και θρησκευτικής κληρονομίας, καθώς επίσης και η συνεχής στήριξη απο τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, τον παραγωγικό τομέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία καρποφόρων συνεργατικών δεσμών μεταξύ της ακαδημαϊκής και της τοπικής κοινότητας. Επιπλέον, οι καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών που έπληξαν το νησί των Κυθήρων το 2017 δημιούργησαν μια πρόσθετη ανάγκη: αυτήν της ανάλυσης  των πολιτικών πρόληψης και διαχείρισης των καταστροφών. Στο πλαίσιο αυτό, υιοθετείται μια σύγχρονη ολοκληρωμένη εκπαιδευτική πρόταση με επιχειρησιακές διαστάσεις, που θα είναι χρήσιμη τόσο για τους εκπαιδευόμενους όσο και για την τοπική κοινωνία.  


Για την επίσημη προκήρυξη/ πρόσκληση συμμετοχής, ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα του προγράμματος στο Facebook


Επισυναπτόμενα αρχεία: 
1. Δελτίο Τύπου
2. Προκήρυξη Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, 
3. Αίτηση Συμμετοχής, 
4. Αφίσα, 
5. Σχέδιο Προγράμματος, 

6. Φωτογραφίες (ΙΜG 4179: Στιγμιότυπο από το Workshop για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό -2017, ΙΜG 4085: Οι Συμμετέχοντες του Θερινού Σχολείου 2017 παρακολουθούν διάλεξη)
Blog Widget by LinkWithin