Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12-10-15 στην αίθουσα συγκεντρώσεων του ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ , μεταξύ της Δημοτικής αρχής (Γεωργακός , Γιαννέλος,Σύρος , Βρούλιας), φίλων του ΛΜΑ , διοικούσας επιτροπής και του δρ. Giovanni Kezich διευθυντή του Εθνογραφικού Μουσείου San Michele All'Adige Museo degli Usi e Costumi della Gente Trentinaκαι και του δρ. Cesare Poppi, καθηγητή κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και επιστημονικού υπεύθυνου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CARNIVAL KING OF EUROPE.
Ο Giovanni , κύριος ομιλητής της συγκέντρωσης αυτής με βοηθό μεταφραστή τον εκπρόσωπο της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, κο Πάρη Ποτηρόπουλο, μας μετέφερε αναλυτικά με ποιον τρόπο έχει στηθεί το δικό τους Μουσείο που βρίσκεται στην Βόρεια Ιταλία.
Σε ένα κτίριο με 40 αίθουσες , έχουν τοποθετήσει 40 διαφορετικά θέματα με μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις.
Εκθέματα παρόμοια με τα δικά μας (π.χ. αργαλειούς) αλλά και με αφιερώματα στα τυριά τους , στα καρναβάλια τους, στην καλαθοτεχνική τους, στις αρχαίες γραφές τους σε βράχους από τους προγόνους τους και διάφορα άλλα εκθέματα .
Αναφέρθηκε στην δομή του Μουσείου και στην δυνατότητα που έχει και συμμετέχει ακόμα και σε εκθέσεις που γίνονται σε χώρους εκτός του κτιρίου .
Σε ερώτηση του Δημάρχου για τον τρόπο χρηματοδότησης όλου αυτού του έργου τους, ο κος Giovanni μας αποκάλυψε ότι η κύρια πηγή εσόδων του Μουσείου ,είναι το 1 εκ ευρώ ετησίως που λαμβάνει από την πολιτεία για τους σκοπούς τους αυτούς. Βεβαίως μας εξήγησε αναλυτικά τους ιδιαίτερους λόγους για τους οποίους τυγχάνουν μιας τέτοιας προνομιακής οικονομικής μεταχείρισης, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την σύνθεση του πληθυσμού της περιοχής (είναι κατά το 90 % Γερμανόφωνοι αλλά με την συνθήκη των Βερσαλιών , η περιοχή έχει ενταχθεί στην Ιταλία).
Στο μουσείο τους , η είσοδος είναι επί πληρωμή για τους επισκέπτες και κυμαίνεται στο μέγιστο 6 -7 ευρώ.Απασχολούνται 17 μόνιμοι υπάλληλοι.
Οι 2 διακεκριμένοι Ιταλοί λοιπόν προσκεκλημένοι-ομιλητές , εκδήλωσαν και αυτοί τον θαυμασμό τους για το Αραχωβίτικο στολίδι και με τον τρόπο τους εξέφρασαν την επιθυμία τους να το δουν να γιγαντώνεται στα πλαίσια του εφικτού.
Μετά το πέρας της συνάντησης , οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν με τα παραδοσιακά κοκοτάκια και με αμυγδαλωτά.
Ήταν μια επικοδομιτική συνάντηση, που οριοθετεί τα επόμενα βήματα του ΛΜΑ αλλά και που επιβάλει στους διοικούντες του τόπου μας, να ενσκήψουν στα προβλήματα διοίκησης, χρηματοδότησης και διαχείρισης του όλου αυτού εγχειρήματος , που για την ώρα καθοδηγείται μόνο από επάξιους εθελοντές του τόπου μας , μετρημένους στα δάκτυλα της μιας παλάμης μας.
Δυστυχώς όμως , αυτά τα άξια κατά άλλα στελέχη μας , δεν είναι εφικτό να φέρουν εις πέρας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες , ώστε το ΛΜΑ να καταστεί το εξαιρετικό σημείο αναφοράς της ΡΟΥΜΕΛΗΣ !!!
Ακολουθούν φωτό και βίντεο από την συνάντηση :
Υ.Γ. Φίλε Γ.Φ. ευχαριστούμε για το κέρασμα . Φίλε Λουκά , οι φωτό σου δεν αποθηκεύτηκαν..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.