15 Ιουλίου 2015

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΓΝΗΣΙΟΥ ΥΦΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΟΡΕΙΝΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ






Στις 16 Αυγούστου κάθε χρόνο στον Κονιάκο Φωκίδας διοργανώνεται η εκδήλωση για την «Αναβίωση του Γνήσιου Ύφους του Δημοτικού Τραγουδιού της Ορεινής Ρούμελης».

Η Εκδήλωση διοργανώνεται από την Αδελφότητα Κονιακιωτών Δωρίδος «Ο Άγιος Γεώργιος» σε συνεργασία με την Δωρική Αδελφότητα, την Τοπική Κοινότητα Κονιάκου και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας,μετά από απόφαση της Τέως Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κας Παναγιώτας Γαζή που υιοθέτησε την εκδήλωση ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Η Ιδέα για την οργάνωση της εκδήλωσης αυτής προήλθε από τον Κωνσταντίνο Ι. Λιάπη, μετέπειτα Πρόεδρο της Δωρικής Αδελφότητας ο οποίος είχε παρατηρήσει ότι σε κάθε εκδήλωση χαράς στο χωριό αυτό (αρραβώνας-γάμος –βάπτιση), οι κάτοικοι του χωριού τραγουδούσαν με ή χωρίς τη συνοδεία οργάνων, γνωστά και άγνωστα δημοτικά τραγούδια, με αυθεντικό τρόπο, τα αντίστοιχα σε κάθε περίσταση, πράγμα που γίνεται έως και σήμερα.Ας σημειωθεί ότι από το εν λόγω χωριό κατάγονται μεγάλοι δημοτικοί τραγουδιστές όπως η Ελένη Λιάπη Αναδιώτη, η Σοφία Βώττα και ο Θανάσης Βώττας.

Η Ιδέα λοιπόν της αναβίωσης του γνήσιου ύφους του δημοτικού τραγουδιού έλαβε σάρκα και οστά με την συνεργασία του Δ.Σ. Δωρικής Αδελφότητας και Του Δ.Σ. της Αδελφότητας Κονιακιωτών που την υιοθέτησαν, την αγκάλιασαν, την βελτίωσαν και τη θεσμοθέτησαν. Σημαντικό Ρόλο έπαιξε και ο Καθηγητής-Μουσικολόγος-Λαογράφος και Ερευνητής Κωνσταντίνος Ι. Μάρκος ο οποίος με τις παρουσιάσεις του, τις αναφορές και την έρευνα του για το Δημοτικό τραγούδι συνέβαλε και συμβάλλει ενεργά στην ανάδειξη και τεκμηρίωση του γνησίου ύφους του Δημοτικού τραγουδιού της ορεινής Ρούμελης.




Έτσι λοιπόν την ημέρα αυτή, απλοί άνθρωποι κάθε ηλικίας, χωρίς μουσική παιδεία, από τον Κονιάκο άλλα και από άλλα χωριά της Δωρίδας και της Φωκίδας, τραγουδούν με το δικό τους αυθεντικό και παραδοσιακό τρόπο , τραγούδια που επιλέγουν, χωρίς συνοδεία οργάνων μεταφέροντας από γενιά σε γενιά την πολιτιστική δημοτική μας κληρονομιά και δίνοντας στους νέους τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την Ιστορία και την Παράδοση του Δημοτικού Τραγουδιού.

Φέτος λοιπόν και στις 16 Αυγούστου γιορτάζεται η τέταρτη αναβίωση του Γνησίου Ύφους του Δημοτικού Τραγουδιού της Ορεινής Ρούμελης με το θεματικό πεδίο «Παραλογές Δημοτικών Τραγουδιών της Ορεινής Ρούμελης»(πέρυσι το θεματικό πεδίο ήταν «Το Ακριτικό Δημοτικό Τραγούδι»). Οι προετοιμασίες και η οργάνωση είναι σε εξέλιξη και όποιος επιθυμεί να τραγουδήσει θα πρέπει να απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Αδελφότητας Κονιακιωτών Δωρίδος κ. Χολέβα Δημήτριο στο τηλ. 6973599416 έως τις 30 Ιουλίου.Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος το Χορευτικό Κολοκυθιάς Φθιώτιδος και το Χορευτικό της Δωρικής Αδελφότητας -τμήμα Κονιάκου.

Την Εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της και φέτος η Συμπατριώτισσα μας Τραγουδίστρια Παραδοσιακών Δημοτικών Τραγουδιών η κα Ελένη Λιάπη Αναδιώτη.

Μετά την παρουσίαση των δημοτικών τραγουδιών θα ακολουθήσει πλούσιο δημοτικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. 


Για την Ιδρυτική Ομάδα και τους Συνεργάτες της Δωρικής Επιχειρηματικής Αρμονίας

Κωνσταντίνος Ι. Λιάπης. Οικονομολόγος, MSc in Ecommerce
Business Operations Manager 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin