28 Ιανουαρίου 2015

Βρετανικά ταξιδιωτικά πρακτορεία: Αν η Ελλάδα κόψει τα all inclusive πακέτα διακοπών θα πάμε αλλού





«Ο νέος ριζοσπαστικός αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει κηρύξει πόλεμο στα ξενοδοχεία που παρέχουν all inclusive πακέτα διακοπών, τα οποία και δέχονται χιλιάδες οικογένειες Βρετανών κάθε χρόνο», γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, αναφερόμενη στην τουριστική πολιτική που σκοπεύει να χαράξει η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Η βρετανική εφημερίδα πληροφορεί το αγγλικό κοινό ότι «απειλούνται οι μπουφέδες με απεριόριστη δυνατότητα “refill” του πιάτου και τα απεριόριστα ποτά δίπλα από την πισίνα του ξενοδοχείου», την ίδια ώρα που ο τομέας του τουρισμού φέρνει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας, περίπου 2 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει η Daily Mail, πιστεύει ότι τέτοια πακέτα «αποξενώνουν τους τουρίστες από την τοπική οικονομία» κρατώντας τους μέσα στα μεγάλα resorts και μακριά από τις μικρές επιχειρήσεις. Οι Βρετανοί δημοσιογράφοι πληροφορούν τους αναγνώστες τους ότι «υπάρχει ενδεχόμενο να απαγορευτούν τέτοιου είδους συμφωνίες με μεγάλα τουριστικά θέρετρα και ότι ο ΦΠΑ μπορεί να αυξηθεί».

Παράλληλα, αναπαράγονται και οι προεκλογικές δηλώσεις του Μιχάλη Κριτσωτάκη, όταν ως βουλευτής της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν υπεύθυνος για την τουριστική πολιτική, στους New York Times: «Για τα all inclusive πακέτα η άποψή μας, όπως και για την τουριστική βιομηχανία, είναι ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο».

Η Daily Mail τονίζει ότι υπάρχουν εκατοντάδες ξενοδοχεία all inclusive στα ελληνικά νησιά και κυρίως στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και στην Καρδάμαινα της Κω και προσθέτει ότι αυτά είναι πολύ δημοφιλή στις οικογένειες με χαμηλό προϋπολογισμό και που ξέρουν ότι από τη στιγμή που θα έχουν προπληρώσει κάτι, δεν θα χρεωθούν με έξτρα χρήματα για γεύματα, ποτά και διασκέδαση. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι κάτι τέτοιο όντως είναι «καταστροφή» για τους τοπικούς επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες εστιατορίων.

Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες: Αν κοπούν τα all inclusive, θα στραφούμε στην Τουρκία και την Αίγυπτο

Παράλληλα, τονίζεται ότι «οι Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν μακροχρόνια συμβόλαια με all inclusive resorts, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τους φετινούς επισκέπτες».

Από την πλευρά του, βέβαια, ο εκπρόσωπος του μεγάλου ταξιδιωτικού πρακτορείου Thomas Cook δήλωσε στην Daily Mail: «Η αλλαγή στην κυβέρνηση δεν έχει κανένα αντίκτυπο στις δικές μας δραστηριότητες στην Ελλάδα. Ως ταξιδιωτικό γραφείο, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους πελάτες μας, που μπορούν να είναι σίγουροι ότι μπορούν να κλείσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα χωρίς καμία ανησυχία».

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και στην Ελλάδα και στη Βρετανία τονίζουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη φορολογία θα ανεβάσει το κόστος των διακοπών στα resorts, κάτι με το οποίο είναι αντίθετοι.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Συλλόγου των Βρετανικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων, στην οποία αναφέρεται ότι πιθανή τέτοια απόφαση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει τα ταξιδιωτικά γραφεία σε άλλες χώρες της Μεσογείου.

Ενας εκπρόσωπος του συλλόγου δήλωσε στην Daily Mail: «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις επιπτώσεις οποιοδήποτε περιορισμών. Οι all inclusive διακοπές τυγχάνουν ολοένα και περισσότερης δημοφιλίας, και κυρίως στην οικογενειακή αγορά. Οι Ελληνες πρέπει να σκεφτούν καλά ότι μπορεί να ριψοκινδυνεύσουν να χάσουν μεγάλο κομμάτι της πίτας της αγοράς του τουρισμού από άλλες χώρες, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος. Ακόμα και αν τα all inclusive πακέτα ιδωθούν ως μια αντιφατική επιλογή, υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά και πολλά all inclusive προγράμματα είναι ζωτική πηγή εργασίας για τους κατά τόπους εργαζόμενους».



Blog Widget by LinkWithin