24 Ιουνίου 2014

Δαύλεια : Αντάμωσαν στο Λαπαθιά οι Σαρακατσαναίοι



Παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Από την υποδοχή του Δ. Κουτσούμπα στο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων


«Να 'ναι καλά τα πράματα». Η πιο ωραία ευχή που ακούσαμε την Κυριακή, ξανά και ξανά. Οπου «πράματα», βεβαίως, είναι τα γίδια και τα πρόβατα. Κι αυτοί που λέγαν την ευχή δεν ήταν άλλοι από τουςΣαρακατσαναίους της Βοιωτίας, οι οποίοι αντάμωσαν στα κονάκια στον Λαπαθιά (στα 850 μέτρα υψόμετρο, πάνω από τη Δαύλεια, στα ριζά του Παρνασσού). Στο αντάμωμα συμμετείχαν και Σαρακατσαναίοι από άλλα μέρη της χώρας, ενώ την παράσταση έκλεψαν τα πιτσιρίκια από το χορευτικό του Επιμορφωτικού Συλλόγου Διονύσου.



Από νωρίς το πρωί ψήθηκαν τ' αρνιά και οι πίτες, ετοιμάστηκαν οι σαλάτες και τα σχετικά (τυριά, κρασί, ωραίο κόκκινο και τσίπουρο) κι ύστερα πήρανε σειρά τα παιδιά του χορευτικού κι από κοντά οι μεγάλοι σ' ένα γλέντι - ύμνο στη ζωή, που κράτησε ως αργά το απόγευμα.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος,Δημήτρη Κουτσούμπα, βρέθηκε εκεί, καλεσμένη του συλλόγου των Σαρακατσαναίων, που όπως με συγκίνηση είπε η πρόεδρός του,Κωνσταντίνα Φορτάτου, αναγνωρίζει και τιμά τη σαρακατσάνικη ρίζα του Δ. Κουτσούμπα.

Παίρνοντας το λόγο, ο Δ. Κουτσούμπας ανταπέδωσε την τιμή, λέγοντας:

«Δεν είναι ώρα για λόγια. Νιώθω μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκομαι ανάμεσά σας, στο 27ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων. Οι Σαρακατσαναίοι όπως στο διάβα των αιώνων, στο διάβα των δεκαετιών, έχουν προσφέρει πολλά στο λαό και στον τόπο, έτσι και σήμερα με τέτοιες εκδηλώσεις, με τέτοιες δραστηριότητες που κρατάνε ζωντανή την παράδοσή μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, που μεταλαμπαδεύουν ιδέες αγώνα, αντίστασης, πάλης καθημερινής για το καλό του λαού και της πατρίδας στις νέες γενιές, θα συνεχίσουν και στο μέλλον.



Την παράσταση έκλεψαν τα πιτσιρίκια του Επιμορφωτικού Συλλόγου Διονύσου
Αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες σήμερα του λαού μας, ανοίγουμε ένα δρόμο καλύτερο για το αύριο κι αυτές οι εκδηλώσεις, αυτά τα ανταμώματα είναι τέτοια μεγάλη συνεισφορά. Σας ευχαριστώ πολύ, καλή δύναμη, καλή υγεία σε όλους στους καθημερινούς, προσωπικούς, οικογενειακούς, επαγγελματικούς, γενικότερα κοινωνικούς αγώνες.



Αυτό που επιθυμούμε, αυτό που θέλουμε, αυτό που οραματιζόμαστε θα γίνει πραγματικότητα με την καθημερινή πάλη όλων μας.

Γεια σας, καλή διασκέδαση, να πάρουμε μια ανάσα ζωής μέσα σ' αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε, εδώ στον Παρνασσό, στο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων. Καλή δύναμη, καλό κουράγιο, καλή διασκέδαση».

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=8003013
Blog Widget by LinkWithin