20 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ






Το κοινό κρυολόγημα είναι μια μεταδοτική νόσος του ανωτέρου αναπνευστικού και μια από τις πρώτες αιτίες απουσίας από το σχολείο και τη δουλεία. Η μέση συχνότητα εμφάνισης του είναι 2-4 φορές το χρόνο για τους ενήλικες,ενώ για τα παιδιά περίπου 6 φορές ίσως και περισσότερο.

Η αιτιολογία του πειλαμβάνει ιούς όπως ο ρινοιός, ο κορονοιός, ο αδενοιός, ο ιός της γρίπης, ο μεταπνευμονοιός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, κ.λ.π. Συχνά η λοίμωξη προκαλείται από τη συνύπαρξη περισσοτέρων από έναν ιούς. Έχουν απομονωθεί πάνω από 100 διαφορετικοί ιοί που σχετίζονται με τα κρυολογήματα.

Η μετάδοση των ιών μπορεί να γίνει μέσω σταγονιδίων στον αέρα, τα οποία μπορεί να εισπνεύσουμε ή να καταπιούμε (αν κάποιος φτερνιστεί στο πρόσωπο μας) ή μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα όταν μετά την επαφή τα χέρια ακουμπάνε το στόμα,τα μάτια,τη μύτη.

Η έναρξη των συμπτωμάτων ξεκινά μετά 1-3 μέρες από την έκθεση του ατόμου στον ιό.Η συμπτωματολογία διαρκεί 7-10 μέρες και περιλαμβάνει πονόλαιμο,βήχα,ρινική καταρροή,πυρετό.Υπάρχει όμως και η πιθανότητα μια ίωση να οδηγήσει σε μέση ωτίτιδα, βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα, πνευμονία, μηνιγγίτιδα,κ.λ.π.

Η μετάδοση των ιών είναι συνηθέστερη σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία,καφενεία, λεωφορεία,γενικά όπου υπάρχει συγχρωτισμός ανθρώπων.

Η πρωταρχική μέθοδος πρόληψης ενάντια στη λοίμωξη έιναι το πλύσιμο των χεριών, ο καλός αερισμός των σπιτιών,η χρήση μάσκας,και ο αντιγριπικός εμβολιασμός ( ο οποίος προσφέρει προστασία μόνο για τα στελέχη που περιέχει).

Η θέραπεία περιλαμβάνει ανακουφιστική συμπτωματική αγωγή. .Ανάπαυση, λήψη υγρών,αντιπυρετικά. Η λήψη βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος.Τα αντιβηχικά φάρμακα δεν συστήνονται.

Όσον αφορά τις εναλλακτικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για το κοινό κρυολόγημα δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες επιστημονικές αποδείξεις

Ωστόσο “αντιγριπικά” βότανα που μπορούν να απαλύνουν τη συμπτωματολογία χωρίς όμως να υποκαθιστούν τυχόν φαρμακευτική αγωγή θεωρούνται: Το χαμομήλι, το τσάι του βουνού, ο ευκάλυπτος σε εισπνοές, η μέντα, το φασκόμηλο, το ρακόμελο (προσοχή μεθάει) και το σκόρδο.Όπως και να προτιμάτε το αφεψημα σας πάντα να το πίνετε σε θερμοκρασία δωματίου,ποτέ καυτό.



ΔΕΒΕΝΕ ΣΩΤΗΡΙΑ-ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin