30 Δεκεμβρίου 2013
23 Δεκεμβρίου 2013
Αράχωβα : Στην κατάψυξη έγιναν οι φετινές γυμναστικές επιδείξεις
Αναγνώστης μου έστειλε την παρακάτω καταγγελία προς δημοσίευση και επειδή ήμουν και εγώ παρών και πράγματι τα λεγόμενα του ισχύουν, την ανεβάζω αυτούσια .
φωτό αρχείου |
" 22/12/2013 και ώρα 19 :00 , στο κλειστό γυμναστήριο της Αράχωβας που βρίσκεται στο Γυμνάσιο-Λύκειο , έλαβαν χώρα οι γυμναστικές επιδείξεις από πολυάριθμους μικρούς και μεγάλους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων.
Στο εν λόγω χώρο, παραβρέθηκαν γύρω στα 500 άτομα κάθε ηλικίας και κυρίως μικρά παιδάκια τα οποία συμμετείχαν στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις και που σημειωτέον έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους μαζί με τις δασκάλες τους.
Μέχρι εδώ όλα καλά....αλλά μάλλον κάτι σημαντικό έλειπε.
Η οργάνωση όλων αυτών των τμημάτων καθώς και οι υπεύθυνοι για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων,(ένας είναι ο φορέας), προσκάλεσαν τους γονείς των παιδιών αλλά και πλήθος συγγενών τους για να τους χαρίσουν μια βραδιά στη Σιβηρία !!!!
Δυστυχώς κανείς δεν προέβλεψε να ζεστάνει έστω για 2 ώρες τον εν λόγω χώρο. Στην καρδιά του χειμώνα και με θερμοκρασίες κοντά στο 0, οι μικροί μαθητές αλλά και οι συνοδοί τους, γονείς και παππούδες, προσπαθώντας να απολαύσουν και να καμαρώσουν τα παιδιά τους, βρέθηκαν κουλουριασμένοι και χιλιοκουμπωμένοι καθώς και χωμένοι στην κυριολεξία μέσα στα ρούχα τους.
Το χειρότερο από όλα ήταν όταν μανάδες προσπαθούσαν να αλλάξουν τα παιδάκια τους και αυτά έτρεμαν. Σε όλο το παραπάνω σκηνικό σημειώνεται και ο απαράδεκτος χώρος του γυμναστηρίου, με σπασμένα τζάμια, αποδυτήρια χωρίς φώτα, με δεκάδες ξεκολλημένα πλακάκια και κανείς να μην σκέφτεται από τους διοργανωτές να κλείσει έστω την πόρτα.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΧΩΡΟ .
Παρευρισκόμενος και στην χθεσινή εκδήλωση του ΑΣΑΠ, στο Παρνασσό , εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί κάποιοι διοργανωτές είναι αγαπητοί στον κόσμο.
Και για το τέλος έχω να θέσω ένα ερώτημα προς τους διοργανωτές της εκδήλωσης του γυμναστηρίου : Τόσο δύσκολο ήταν να ξαναβάλετε ένα ευρώ από τον καθένα ως είσοδο όπως κάνατε και στην τελευταία εκδήλωση σας στο θεατράκι στα "ΠΙΣΩ ΑΛΩΝΙΑ", ώστε να καλυφθούν τα έξοδα θέρμανσης? "
Labels:
ΑΡΑΧΩΒΑ,
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
21 Δεκεμβρίου 2013
Άγονος ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς
Προφητικός ο τίτλος που είχα βάλει σε ανάρτηση μου (δείτε ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΔΩ ) σχετικά με τα 5 χιλιάδες ευρώ ενοίκιο το μήνα για το ΞΕΝΙΑ στην Λιβαδειά.
Άγονος απέβη ο διαγωνισμός, όπως μας ενημερώνει το http://viotia.blogspot.gr/ , του Δήμου Λεβαδέων για την υπεκμίσθωση του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς σε ιδιώτη επενδυτή. Η δημόσια διαδικασία δημοπρασίας που έγινε το πρωί στο Δημαρχείο ήταν απλώς σπατάλη χρόνου αφού κανείς υποψήφιος ενδιαφερόμενος δεν συμμετείχε.
ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ
9:30 μ.μ.
Εκάτη Δίστομο
Σας προσκαλούμε στην Μουσικοχορευτική Βραδιά που διοργανώνει η τάξη μας στην ταβέρνα ''Εκάτη'' στο Δίστομο με ζωντανή μουσική!
ΤΙΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΧΩΡΙΣ ΦΑΓΗΤΟ: 5 ευρώ
ΤΙΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ: 15 ευρώ
Labels:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ,
ΔΙΣΤΟΜΟ
20 Δεκεμβρίου 2013
Χριστουγεννιάτικες ευχές από το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας
Labels:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ,
ΑΡΑΧΩΒΑ
18 Δεκεμβρίου 2013
Η Κυβέρνηση θέλει να μας παγώσει. Εμείς τι κάνουμε?
ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ
Γράφει η Σωτηρία Δεβενέ-Πνευμονολόγος
Η αιθαλομίχλη είναι ένα μείγμα ατμοσφαιρικών ρύπων,συμπεριλαμβανομένων
των αερίων και των λεπτών μορίων που δημιουργούν μια καφέ-κίτρινη ή
γκρίζα ελαφριά ομίχλη.
Προκαλείται από την αντίδραση μεταξύ των ηλιακών ακτίνων και των εκπομπών
από την ανθρώπινη δραστηριότητα (εκπομπές αυτοκινήτων,βιομηχανιών,καύσεις).
Η αιθαλομίχλη περιέχει οξείδιο του αζώτου,όζον,πτητικές και άλλες βλαβερές ουσίες.Πτητικές,είναι οι ουσίες ( κυρίως υγρά) που εξατμίζονται εύκολα σε κανονικές συνθήκες.
Ιδιαίτερη ανυσηχία προκαλεί στα μεγάλα αστικά κέντρα,επειδή όμως το νέφος αυτό ταξιδεύει με τον αέρα,μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σε αραιά
κατοικημένες περιοχές.Τα τελευταία 2 χρόνια κυρίως στις μεγάλες πόλεις
παρατηρήθηκε η στροφή στην φθηνότερη (σε σύγκριση με το πετρέλαιο)
θέρμανση με καυσόξυλα,κίνηση που προκαλεί σοβαρή αύξηση στις τιμές της
ατμοσφαιρικής ρύπανσης.Ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα
30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από μια πολυκατοικία που
ζεσταίνεται με πετρέλαιο.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τους ηλικιωμένους,
παιδιά,άτομα με καρδιαγγειακά και πνευμονολογικά νοσήματα όπως άσθμα,
βρογχίτιδα,εμφύσημα.Σε πολύ υψηλά επίπεδα προκαλεί δύσπνοια,πόνο στη
βαθιά εισπνοή,συριγμό και βήχα,ερεθισμό στα μάτια και τη μύτη,και επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.
Η ουσία είναι ότι η αιθαλομίχλη από περιβαλλοντικό θέμα έχει μετατραπεί
σε οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα.Και η λύση δεν είναι να λέμε στον
κόσμο ΠΑΓΩΣΤΕ.
17 Δεκεμβρίου 2013
ΔΕΝ κατεβαίνει υποψήφιος για την Περιφέρεια ο Βουλευτής Σταθάς
Μόλις ένα (1) ευρώ είσοδο για 19- 20/12 στο Καϊμάκτσαλαν!
19 Δεκεμβρίου ανοίγει το Καϊμάκτσαλαν!
Η ΕΤΑΔ ΑΕ, που διαχειρίζεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, ανέλαβε φέτος και τη διαχείριση του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας–Καϊμάκτσαλαν.
Το ψηλότερο χιονοδρομικό κέντρο της Χώρας, μετά την περσινή περίοδο που παρέμεινε εκτός λειτουργίας, ανοίγει και πάλι τις πύλες του στους χιονοδρόμους και στους επισκέπτες.
Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, η ΕΤΑΔ ΑΕ και το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας–Καϊμάκτσαλαν γιορτάζουν την έναρξη λειτουργίας και σας προσκαλούν να απολαύσετε το χιόνι πρώτοι σε γιορτινή τιμή, μόνο 1€!
Labels:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Απίστευτη εξέλιξη της μήνυσης βουλευτή κατά της Τρόικας!
«Η ΤΡΟΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ΜΕ ΤΟΣΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ. ΘΑ ΣΤΕΙΛΩ ΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ»
Απίστευτη εξέλιξη είχε η πορεία της μήνυσης κατά των τροϊκανών Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους
Μαζούχ, που κατέθεσε ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, προσωπικά στον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, τον Ιανουάριο 2013, προκειμένου να αποσταλεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πρωτοκολλώντας, ταυτόχρονα, για ενημέρωση και μόνο, αντίγραφο της μήνυσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Η μήνυση «θάφτηκε» στα συρτάρια Ρουπακιώτη, η δε Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το δικό της τυπικό αντίγραφο, το απέστειλε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, για να μπει τελικά στο… αρχείο!
Αυτά γνωστοποιήθηκαν στον Τέρενς Κουίκ, από τον σημερινό Υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, μετά από Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, αναζητώντας μετά από εννέα μήνες την τύχη της μήνυσης του κατά των επικεφαλής της Τρόϊκα.
Πιο συγκεκριμένα:
Με το υπ’ αριθμ. 999/28-11-2013 έγγραφό του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπος Αθανασίου γνωστοποίησε στον Βουλευτή Επικρατείας Τέρενς Κουίκ ότι ή μήνυσή του κατά των τριών μελών της Τρόικα τέθηκε στο αρχείο.
Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι ο πρώην Υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης, επί ολόκληρους μήνες, κρατούσε στο συρτάρι του γραφείου του την σχετική μήνυση και αμέλησε (;;;!!!) να την προωθήσει προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη.
Σημειώνεται ότι ο κ. Αθανασίου, δεν διευκρινίζει το πρωτότυπο της μήνυσης αν υπάρχει ή όχι κάπου μέσα στο Υπουργείο του!
Από τη δική του πλευρά ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, έκρινε ότι έπρεπε να αποστείλει το αντίγραφο της μήνυσης για διερεύνηση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών αν και η πρόθεση του Βουλευτή Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, όπως αυτή αποτυπώνεται και στο περιεχόμενο της μήνυσης, ήταν απλά και μόνο να υπάρχει ένα αντίγραφο στο αρχείο της Ελληνικής Δικαιοσύνης ώστε να παρακολουθεί την διεθνή εξέλιξη της υπόθεσης και παράλληλα, να μην βρεθεί κανείς Ρουπακιώτης να λέει «Δεν ήξερα, δεν κατάλαβα».
Στη συνέχεια, υπήρξε απρόβλεπτη εμπλοκή επί της ουσίας της μήνυσης από πλευράς Ελληνικής Δικαιοσύνης, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είχε ζητήσει ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Η εμπλοκή αυτή κατέληξε σε εισαγγελικό πόρισμα, το οποίο, ενώ παραδέχεται ότι οι ενέργειες των μηνυομένων «επέφεραν δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες στον Ελληνικό λαό» αποφαίνεται ότι δεν συνιστούν «εγκλήματα», αφενός μεν γιατί «οι Τροικανοί ενήργησαν», μόνο κατά τον κ. Εισαγγελέα, «χωρίς δόλο», αφετέρου δε γιατί όλες οι πράξεις τους «έγιναν στο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που εγκρίθηκε από την Βουλή».
Μιας Βουλής, που ως γνωστόν, ενέκρινε εκ των υστέρων με διαδικασίες «μαϊμού», το Μνημόνιο Ι, χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 Βουλευτών, κατά παράβαση του άρθρου 28 παρ.2 του Συντάγματος.
Συνεπώς, με το εισαγγελικό αυτό πόρισμα, δεν λαμβάνεται υπόψη η μη τήρηση της νομιμότητας από πλευράς Πολιτείας, για να απαλλαγούν οι Τροικανοί από τις εγκληματικές τους πράξεις.
Μάλιστα ο κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών δεν λαμβάνει επίσης υπόψη ούτε και τις αυτοκτονίες (αναφέρονται στη μήνυση) χιλιάδων Ελλήνων πολιτών που προκλήθηκαν από τις πολιτικές που επέβαλαν οι Τροϊκανοί με εκβιαστικό τρόπο για να εφαρμοσθούν, επικαλούμενος την ετεροδικία των μηνυομένων, ως μέλη διεθνών οργανισμών, αν και η πρόθεση του κ. Κουίκ, όπως αναφέρει στην μήνυση, δεν ήταν να δικαστούν αυτοί από Εθνικά Δικαστήρια, αλλά από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο οποίο αυτός ουσιαστικά απευθύνθηκε.
Μετά την εξέλιξη αυτή ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έκανε την εξής δήλωση:
«Δεν υποχωρώ και θα συνεχίσω τον αγώνα μέχρις ότου δικαιωθεί ό Ελληνικός λαός. Σύντομα θα επανακαταθέσω δια του νομικού μου συμβούλου, Πολιτευτή Α’ Αθήνας του Κινήματος Βαγγέλη Παπαγεωργίου, την μήνυσή μου στο Δικαστήριο της Χάγης, αφού ή «πρόθυμη» Ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να κρατά «ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ» για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα σε βάρος του Ελληνικού λαού και την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που διέρχεται εδώ και χρόνια ή Χώρα μας!
Υπενθυμίζω επίσης ότι στο Γραφείο του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής, εκκρεμούν εδώ και πολύ καιρό μηνυτήριες αναφορές Ελλήνων πολιτών, εναντίον όλων των εμπλεκομένων Πολιτικών με τα μνημόνια, που έχουν προωθηθεί από την Εισαγγελία Αθηνών και περιλαμβάνουν κατηγορίες ακόμη και για Εσχάτη Προδοσία».
16 Δεκεμβρίου 2013
Να γιατί δεν ακούμε τα ΜΜΕ..Αθώοι οι 42 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο του ΧΑ
της Εύας Καραμανώλη
Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο μετά από νέα έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Χαρ. Λακαφώσης, ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, κατά περίπτωση.
Με την αθώωση των 42 προσώπων,επιχειρηματιών, επενδυτών, χρηματιστών, ακόμα και εφοπλιστών, που φέρονταν να συνήργησαν στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου με τις μετοχές-φούσκες του 1999, για τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, κλείνει η γνώστη υπόθεση δεκατρία χρόνια μετά τις πρώτες διώξεις που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας.
Οι ρυθμοί απονομής δικαιοσύνης είναι ακόμα και για τα αργόσυρτα επίπεδα της ελληνικής δικαιοσύνης εν προκειμένω υπερβολικά αργοί, αφού μεσολάβησε η ανάκριση από την πρώην ανακρίτρια αλλά και πρώην κατάδικο των φυλακών Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, οι επιλογές της οποίας οδήγησαν στην καταδίκη της σε 12ετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Η ανακρίτρια κρίθηκε ένοχη επειδή «δωροδοκήθηκε προκειμένου να μην ασκήσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των υπευθύνων της εταιρείας Σ. ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΤΕ που φέρονται να εξαπάτησαν την περίοδο 1999–2000 χιλιάδες επενδυτές του Χρηματιστηρίου, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη».
Η αθώωσή τους αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο της πολυετούς δικαστικής διερεύνησης για την υπόθεση που ονομάστηκε μετοχές-φούσκες.
Στο εδώλιο κάθησαν ιδιοκτήτες εισηγμένων, χρηματιστές, εφοπλιστές, μεσάζοντες κ.ά., και συγκεκριμένα: Παναγιώτης Κονταλέξης – χρηματιστής, Γεώργιος Μπατατούδης – μέτοχος της Ιντερσάτ, Παναγιώτης Πανούσης – μέτοχος της Άττι-κατ, Κωνσταντίνος Στέγγος, Χρυσή Στέγγου, Στυλιανή Στέγγου (της Τεχνικής Ολυμπιακής), Σπυρίδωνας Τασόγλου της ομώνυμης εισηγημένης εταιρείας, Ηλίας Τσοτάκος – χρηματιστής, Δημήτριος Ράνιος – χρηματιστής, Ηλίας Μπογδάνος της Active Επενδυτικής, Ελένη Ζησιμοπούλου, Θεοφάνης Ράνιος (χρηματιστής), Ιωάννης Σφακιανάκης, Αγγελική Ζησιμοπούλου, Βασίλειος Μανιός (εφοπλιστής), Αναστασία Κολλάκη (σύζυγος εφοπλιστή), Παντελής – Ελευθέριος Κολλάκης (εφοπλιστής), Σταύρος Γαλανάκης, Ιωάννης Τσούρτης, Γεώργιος Στέγγος (Τεχνική Ολυμπιακή), Βαρβάρα Τσούρτη, Σταυρούλα – Μαρία Λακοπούλου, Ιορδάνης Αρζόγλου, Ζωή Στέγγου.
Το δικαστήριο έκρινε πώς δεν στοιχεοθετήθηκε η απάτη διότι από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι η τιμή πώλησης των επίδικων πακέτων μετοχών επηρέασαν την τελική τους τιμή στο ταμπλό του Χ.Α. τη συγκεκριμένη περίοδο.
Labels:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Εξαλείφονται οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα για χρέη προς τους Δήμους
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΗΒΑΣ:ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΣΤΙ ΑΤΟΡΙΩΝ-ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ
14-12-2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι μετά από επανειλημμένες προσπάθειες της ΠΟΕΣΕ, η Ομοσπονδία μας κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την εξάλειψη των προστίμων και των προσαυξήσεων αυτών που αφορούν Δημοτικό Φόρο και Τέλη κατάληψης πεζοδρομίων και πλατειών και αναμένεται η τελική συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών.
Labels:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Αράχωβα : «τρατάροντας» φορμαέλα κι αφτιασίδωτη φιλοξενία....
Από τα εγκαίνεια της έκθεσης «από το πρόβατο στο μαλλί»
Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 στην Αράχωβα, πραγματοποιήθηκαν -στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου- τα εγκαίνια της έκθεσης «από το πρόβατο στο μαλλί» σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της λειτουργίας της που θα διαρκέσει μέχρι της 28 Φεβρουαρίου 2014.
Την συγκεκριμένη έκθεση που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργάνωσε το PRISMA-Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CANEPAL: Η Ευρωπαϊκή Κληρονομιά της Αιγοπροβατοτροφίας. Συνδιοργανωτές στην έκθεση είναι το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Τουρισμού-Πολιτισμού του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας. Είναι ένα οδοιπορικό στον Ποιμενικό Βίο, την Αρχιτεκτονική και Τέχνη.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας κ. Πατσαντάρας τόνισε την σπουδαιότητα της θεματικής ενότητας της έκθεσης και έδωσε έμφαση στο ξαναζωντάνεμα του πρωτογενούς τομέα.
Συγκεκριμένα είπε: « Η παρούσα έκθεση έχει ιδιαίτερο, πρωτότυπο, κυρίως δε, πολυσήμαντο θεματικό περιεχόμενο. Αναδεικνύει την εξέλιξη μιας ποικιλότροπης παραγωγικής διαδικασίας καθώς και την συμπόρευση του ανθρώπου με το αντικείμενο της ενασχόλησής του. Και μιλώ για συμπόρευση, διότι η τσοπανότεχνη όπως έλεγαν οι παππούδες μας κι οι γονείς μας καθόρισε την ταξική τους και κοινωνική τους διαβίωση. Το αγαθό και πράο πρόβατο εμπλούτισε τη θυμοσοφία τους μέσα από παροιμίες και αποφθέγματα. Την θρησκευτική τους πίστη με συμβολισμούς, μέσα από τις ιερές γραφές της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Καθόρισε την αρχιτεκτονική κατασκευής των οικιών και χώρων φιλοξενίας των ζώων, την διασκέδασή τους και την συναναστροφή τους και με άλλες κοινωνικές ομάδες, σε εποχικές κι επιβεβλημένες εργασίες όπως ήταν το κούρεμα του μαλλιού των προβάτων. Ο κούρος όπως χαρακτηριστικά ονομάζονταν, που ήταν σωστό πανηγύρι όχι μόνο για ξεφάντωμα αλλά και με άλλες κοινωνικές κι επαγγελματικές προεκτάσεις. Επίσης στον εικαστικό τομέα το πρόβατο πρωταγωνιστούσε τόσο στις εικονογραφίες με τον όποιο συμβολισμό, όσο και στην Λαϊκή τέχνη ιδιαίτερα στις απεικονίσεις της τέχνης Ναίφ με βουκολικές σκηνές των ανθρώπων της υπαίθρου. Ακόμα και το ηχόχρωμα μουσικών οργάνων είναι συνδεδεμένο μαζί του. Για παράδειγμα, στο άκουσμα του ήχου της φλογέρας, η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό μας είναι εκείνη του τσοπάνου με το κοπάδι του.
Ο τίτλος της έκθεσης «από το πρόβατο στο μαλλί» συγχρόνως καταδεικνύει την σημαντικότητα του πρωτογενούς τομέα αλλά και την αναγκαιότητα επιστροφής στο αντικείμενο ενασχόλησης και αύξησης αυτής. Ο συγκεκριμένος πρωτογενής τομέας τις τελευταίες 10/ετίες απαξιώθηκε και περιφρονήθηκε από την επέλαση των νέων τεχνολογιών που δημιούργησαν καινούργιους επαγγελματικούς προσανατολισμούς. Όμως οι νέες τεχνικές και η τεχνολογική επανάσταση θα μπορούσε να τεθεί στην υπηρεσία του προαναφερόμενου πρωτογενούς τομέα και να εκτοξεύσει στην κορυφή την εκτροφή, τα προϊόντα, την ποιότητά τους, τα κέρδη της επιχείρησης και βεβαίως να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για τον τόπο όπου δραστηριοποιείτο αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Σήμερα που η κρίση μαστίζει την χώρα μας, κάνοντας μια αναδρομή βλέπουμε το λάθος και τα ολέθρια αποτελέσματα που επέφερε η εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα όπως στην κτηνοτροφία, στην γεωργία και αλλού.
Η Αράχωβα που σήμερα φιλοξενεί την σπουδαία αυτή έκθεση είχε την τύχη να ωφεληθεί σε μέγιστο βαθμό, όταν έθεσε το μαλλί στην υπηρεσία της υφαντικής τέχνης. Πρωτοπόροι στην ιδέα της κατασκευής των αραχωβίτικων καρπιτιών (χαλιών) ήταν αρκετοί συντοπίτες μας, που από τα μέσα της 10/ετίας του ’50, δημιούργησαν μικρές βιοτεχνίες. Τότε η τοπική οικονομία άνθησε, πολλές γυναίκες τόσο ντόπιες όσο κι από τα όμορα χωριά (Δίστομο, Δεσφίνα, Στείρι, Δαύλεια) -ως υφάντρες- είχαν δουλειά και συνεισέφεραν στον οικογενειακό προϋπολογισμό και η Αράχωβα -πέρασμα προς τους Δελφούς- έγινε πόλος έλξης αλλοδαπών και ημεδαπών τουριστών κι επισκεπτών για να θαυμάσουν και να αγοράσουν τα περίφημα πλέον αραχωβίτικα, χαλιά, υφαντές τσάντες κ.λ.π.
Κλείνοντας θα έλεγα -και παρακαλώ να μην το εκλάβετε ως έπαρση- η συγκεκριμένη έκθεση βρήκε το σπίτι της, εδώ, στην Αράχωβα με την δωρική ομορφιά!!!, που συνυπάρχει με την παράδοση «τρατάροντας» φορμαέλα κι αφτιασίδωτη φιλοξενία.
Συγχαίρω τους διοργανωτές και Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς.
Το Γραφείο Τύπου
Σημείωση :
Σημείωση :
Labels:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ,
ΑΡΑΧΩΒΑ,
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
07,08/02/2014 - 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο e-Θέμις - Innovation Law (Αράχωβα)
Η Ένωση Ελλήνων Νομικών «e-Θέμις», αποτελούμενη από δικηγόρους της Αθήνας και άλλων ελληνικών πόλεων, και με ειδικό επιστημονικό προσανατολισμό στα ζητήματα διαδικτύου, προσωπικών δεδομένων και τεχνολογίας ευρύτερα, διοργανώνει, με την υποστήριξη του και Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, το 5o ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της με θέμα Innovation Law – Δίκαιο & Καινοτομία. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί κατά το χρονικό διάστημα 7-8 Φεβρουαρίου 2014 στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Anemolia, στην Αράχωβα.
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία θεσμικών φορέωνκαι με την υποστήριξη και της Νομικής Βιβλιοθήκης, που τυγχάνει ο μεγαλύτερος νομικός εκδοτικός οίκος της χώρας. Μέρος σε αυτό ως εισηγητές θα λάβουν εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού, δικηγορικού και δικαστικού κόσμου, εξειδικευμένοι στα συγκεκριμένα ζητήματα, των αρμόδιων ανεξάρτητων Αρχών και των θεσμικών φορέων.
Μέρος στο συνέδριο ως σύνεδροι αναμένεται να συμμετάσχουν και φέτος εκατοντάδες δικηγόροι αλλά και άνθρωποι του νομικού κόσμου εν γένει.
Το Συνέδριο απευθύνεται στους δικηγόρους όλης της χώρας, στα στελέχη των αρμόδιων ανεξάρτητων Αρχών και Γραμματειών αλλά και στα αρμόδια στελέχη των ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας ευρύτερα.
Το 5o Πανελλήνιο Συνέδριο μας θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του ΑΙΤ (Athens Information Technology), του ΕΣΚτΠ (Επιστημονικό Συμβούλιο για την Κοινωνία της Πληροφορίας) και του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Επιχειρείν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ELTRUN).
Labels:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ,
ΑΡΑΧΩΒΑ
Δίστομο : Από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Γ. Ανδριτσοπούλου (φωτό και βίντεο)
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 στο Δίστομο, στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους, το πρωί τελέστηκε εξάμηνο μνημόσυνο του Αρχιφύλακα Γεωργίου Ανδριτσοπούλου.
Ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας τιμώντας τον εκλιπόντα που έχασε άδικα την ζωή του σε δολοφονική ενέργεια κατά την ώρα της εκτέλεσης του καθήκοντος, κατασκεύασε μνημείο στο σημείο της εκτέλεσης και τοποθέτησε τις πινακίδες που μετονομάζουν πλέον την οδό Αναπαύσεως σε οδό Γεωργίου Ανδριτσοπούλου.
Παραβρέθηκαν οι συγγενείς του εκλιπόντος, αξιωματούχοι της Ε.Α. και πολιτικοί της περιφέρειας μας καθώς και πλήθος κόσμου.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες πιο κάτω :
Labels:
ΔΙΣΤΟΜΟ,
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
15 Δεκεμβρίου 2013
Εντόπισαν στο Βιετνάμ Αμερικανό στρατιώτη που ήταν «στα αζήτητα» επί 44 χρόνια – Έκαναν την ιστορία του ντοκιμαντέρ [βίντεο]
Πρόσφατο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Unclaimed» [«Στα Αζήτητα»] παρουσιάζει την απίστευτη ιστορία του πρώην λοχία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Τζον Ρόμπερτσον, ο οποίος χάθηκε στο Βιετνάμ το 1968 κι έμεινε στα «αζήτητα» επί τέσσερις και κάτι δεκαετίες.
Η εφημερίδα The Toronto Star αναφέρει σε παλαιότερο δημοσίευμά της ότι ο σκηνοθέτης Μάικλ Γιόργκενσεν εντόπισε τον 76χρονο Ρόμπερτσον σε έναν απομονωμένο αγροτικό οικισμό σε μια ξεχασμένη γωνιά του Βιετνάμ, ανίκανο να αρθρώσει έστω και μια κουβέντα στα αγγλικά, να θυμηθεί την ίδια την ημερομηνία γέννησής του ή ακόμη και τα ονόματα των παιδιών του, τα οποία άφησε πίσω στις ΗΠΑ.
Δίχως αμφιβολία, πρόκειται για μία ιστορία που δύσκολα γίνεται πιστευτή, δεδομένου του υψηλής προτεραιότητας μελήματος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ να διασφαλίζουν σε κάθε πόλεμο που διεξάγουν τη σίγουρη επιστροφή κάθε μέλους που υπηρετεί στις τάξεις τους, εφόσον κάτι τέτοιο είναι ανθρωπίνως δυνατό.
Ο σκηνοθέτης δήλωσε στην καναδική εφημερίδα πως κι εκείνος έδειξε δυσπιστία όταν πρωτάκουσε την ιστορία από το στόμα ενός βετεράνου του Βιετνάμ, ονόματι Τομ Φονς, σύμφωνα με τον οποίο ο Ρόμπερτσον είχε θεωρηθεί και καταγραφεί ως νεκρός.
Πείστηκε, καθώς λέει ο ίδιος, μονάχα όταν ταξίδεψε μέχρι τη μακρινή χώρα και συνάντησε δια ζώσης τον ξεχασμένο Αμερικανό.
Μία τρομερή λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι ο Ρόμπερτσον επέστρεψε στις ΗΠΑ με τη βοήθεια του Γιόργκενσεν, για να την εγκαταλείψει και να επιστρέψει στο Βιετνάμ, έχοντας πρώτα επισκεφτεί για μία τελευταία φορά τα παιδιά του.
Δείτε το συγκλονιστικό τρέιλερ του ντοκιμαντέρ:
Labels:
ΔΙΑΦΟΡΑ,
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΒΙΝΤΕΟ
14 Δεκεμβρίου 2013
Λίμνη Μόρνου: Τεχνητός παράδεισος
Στην καρδιά της Ρούμελης, η τεχνητή λίμνη του Μόρνου ομορφαίνει το τοπίο. Κρύβει στα υδάτινα σωθικά της μια αρχαία πολιτεία και τη συντροφεύουν οι πανύψηλες βουνοκορφές, τα χωριά που είναι κτισμένα γύρω της και οι αγελάδες που βόσκουν ήρεμα πλάι στα νερά
Aδιαπέραστα δάση από έλατα, εντυπωσιακές κορυφογραμμές, οικισμοί που παραμένουν ανέγγιχτοι από τη σύγχρονη καθημερινότητα και καταπράσινα βουνά που σμίγουν με το γαλάζιο της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, συνθέτουν ένα ενδιαφέρον τοπίο.
Σε πολλά σημεία της λίμνης θα συναντήσετε αγελάδες να βόσκουν ήρεμα μέσα στην πλούσια παραλίμνια βλάστηση.
Οι εικόνες της λίμνης, που μοιάζει να πολιορκείται από τις ακρώρειες των βουνών της Ρούμελης, είναι μαγευτικές, η εναλλαγή του τοπίου καθηλώνει και η απορία -περπατώντας δίπλα στις όχθες της λίμνης- είναι εύλογη: πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα εάν δεν είχε κατασκευαστεί αυτό το μεγάλο τεχνικό έργο, που επέφερε σημαντικότατες αλλαγές στο τοπίο αλλά και στις ζωές των ανθρώπων; Είναι πάντως από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση δεν κατέστρεψε, αλλά αντίθετα δημιούργησε ένα νέο οικοσύστημα, σφριγηλό, πολύχρωμο και γοητευτικό.
Το φράγμα του Μόρνου
Με ύψος 126 μ. είναι από τα ψηλότερα της Ευρώπης και η λίμνη που δημιουργήθηκε έχει χωρητικότητα 780 εκατ. κυβικά μέτρα. Οι εργασίες για την κατασκευή του φράγματος και της λίμνης ξεκίνησαν το 1969 και ολοκληρώθηκαν το 1981. Το μεγάλο αυτό τεχνικό έργο έγινε με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης της πρωτεύουσας. Το νερό του τεχνητού ταμιευτήρα μεταφέρεται στην Αθήνα μέσω του υδραγωγείου του Μόρνου και ενός καναλιού ελεύθερης ροής μήκους 192 χλμ. που διασχίζει τους Νομούς Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής. Στη λίμνη του Μόρνου καταλήγει και το νερό της λίμνης του Εύηνου, μέσω μιας ενωτικής σήραγγας.
Το φράγμα του Μόρνου, με ύψος 126 μ., είναι ένα από τα ψηλότερα της Ευρώπης.
FAST INFO
Ο ποταμός Μόρνος
Στην αρχαιότητα λεγόταν Δαφνούς ή Υλαίαθος. Πηγάζει από τις νότιες πλαγιές της Οίτης, και αφού διαρρέει μέρος του Νομού Φωκίδας, χύνεται στα όρια Κορινθιακού και Πατραϊκού κόλπου δυτικά της Ναυπάκτου. Εχει συνολικό μήκος 70 χιλιόμετρα περίπου και η λεκάνη απορροής του είναι 1.180 τετρ. χιλιόμετρα.
Πώς θα πάτε
Το Λιδορίκι απέχει 248 χλμ. από την Αθήνα. Αν έρχεστε από Αθήνα, η διαδρομή είναι Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, Λιβαδειά, Δελφούς, Αμφισσα, Λιδορίκι. Αν έρχεστε από την Πελοπόννησο, θα περάσετε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και θα φτάσετε μέσω Ερατεινής στο Λιδορίκι (απέχει 31 χλμ.). Από τη Θεσσαλονίκη να υπολογίζετε ότι θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 400 χλμ. Τα ΚΤΕΛ του Νομού Φωκίδος εκτελούν τακτικά δρομολόγια από Αθήνα για Αμφισσα-Λιδορίκι (Λιοσίων 260, www.ktel-fokidas.gr).
Η κυρα-Χρυσούλα είναι από τις ελάχιστες γερόντισσες που μένουν στο χωριό Κόκκινο τους χειμερινούς μήνες.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
ΛΙΔΟΡΙΚΙ
Δήμος: 22660 22066, 22390 Κέντρο Υγείας: 22660 22222 Αστυνομικό Τμήμα: 22660 22100 Πυροσβεστική: 22660 22199 Δασαρχείο: 22660 22115
Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
Η περιήγηση γύρω από την τεχνητή λίμνη του Μόρνου είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίμνιες διαδρομές στην Ελλάδα. Ο περιμετρικός δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και θα χρειαστεί να καλύψετε μια απόσταση περίπου 70 χλμ.
Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ανοικοδόμησης του Καλλίου. Ο νέος οικισμός εκτείνεται σε ασφαλή απόσταση από τα νερά της λίμνης.
Με αφετηρία το Λιδορίκι κατευθύνεστε νοτιοανατολικά (προς Μαλανδρίνο) και μετά 5 χλμ. οδηγείτε πάνω στο πρόφραγμα του οικισμού της Λεύκας, του πρώτου χωριού της διαδρομής το οποίο καθρεφτίζεται στα νερά της λίμνης. Στην κορυφή του βουνού πάνω από το χωριό, υπάρχουν ίχνη από οχυρώσεις του αρχαίου Αιγιτίου, ενώ τα διάφορα ευρήματα του χώρου βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λιδορικίου.
Στη συνέχεια της διαδρομής, μέχρι το φράγμα του Μόρνου (απέχει 28 χλμ. από το Λιδορίκι), συναντάτε τα παραλίμνια εκκλησάκια του Προφήτη Ηλία Χανίων-Στενού και του Αγίου Γεωργίου. Δυο κεντρικές παρακάμψεις, στα αριστερά του δρόμου, οδηγούν αντίστοιχα σε δυο ορεινά χωριά με θέα στη λίμνη, το Δωρικό (το πρώην Σιβηδεικό, πατρίδα του θρυλικού οπλαρχηγού Δημητρίου Κάρμα) και τον Αβορο, σε υψόμετρο 750 μ.
Στο Κάλλιο μπορείτε να δείτε παλιά πέτρινα σπίτια να αναδύονται μέσα από τα νερά της λίμνης.
Μετά το τέλος του φράγματος, ο δρόμος αριστερά πάει προς το Κροκύλειο και δεξιά, όπου και κατευθύνεστε, οδηγεί στα χωριά Κόκκινο, Δάφνο και Κάλλιο. Στενός, ανηφορικός και όλο στροφές, ο οδικός άξονας διατρέχει ένα κατάφυτο τοπίο με πλατάνια και βελανιδιές, προσφέροντας πανοραμικές εικόνες της λίμνης και της επιβλητικής Γκιόνας.
Περίπου 10 χλμ. μετά το φράγμα βρίσκεστε στον οικισμό Κόκκινο, ένα πραγματικό μπαλκόνι στη λίμνη, κτισμένο σε υψόμετρο 650 μ. Στην είσοδο του χωριού είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Δημητρίου, ενώ αξίζει να δείτε και την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, στην άλλη άκρη του χωριού.
Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου θα το συναντήσετε στη διαδρομή από το χωριό Λεύκα προς το φράγμα.
Εχοντας διατρέξει 6,8 χλμ. από το Κόκκινο, φτάνετε σε μια αριστερή διασταύρωση, απ’ όπου ένας ελατοσκέπαστος δρόμος ανηφορίζει στο χωριό Δάφνο (13 χλμ.). Σε υψόμετρο 1.050 μ., περιτριγυρισμένος από πανύψηλες κορυφές, το απομονωμένο χωριό (παλαιά Βοστινίτσα) είναι κτισμένο σε μια χαράδρα. Πρόκειται για ένα αυθεντικό ορεινό χωριό της Φωκίδας, που ονομάστηκε έτσι για να μη χαθεί το όνομα του ποταμού Μόρνου, ο οποίος στην αρχαιότητα λεγόταν Δάφνος.
Στην πλατεία του, με το πλατάνι και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, καθίστε για ουζάκι και μεζέ στο καφενείο της κυρα-Αθανασίας. Επισκεφθείτε το πετρόκτιστο δημοτικό σχολείο (18ου αιώνα) και απολαύστε από την επάνω πλευρά του χωριού την επιβλητική θέα στα Δυτικά Βαρδούσια.
Το χωριό Συκιά, στα ριζά της Γκιόνας, είναι ένας δημοφιλής προορισμός ορειβατών και αναρριχητών.
TO ΚΟΚΚΙΝΟ
Τα ερείπια αρχαίου κτίσματος που εντοπίστηκαν νοτιοανατολικά του οικισμού -στο παλιό κάστρο του Λούτσοβου- αποτελούν τα σημάδια της μακραίωνης ιστορίας του Κόκκινου, που γυρνά πίσω στους αρχαίους χρόνους. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του οικισμού στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Την ονομασία του την οφείλει στον ποταμό Κόκκινο, παραπόταμο του Μόρνου. Εικάζεται ότι η παλαιότερη ονομασία του χωριού (Λούτσοβο) έχει σλαβική καταγωγή και σημαίνει «τόπος ηλιόλουστος».
Παρόλο που η δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Μόρνου χάρισε στον οικισμό Κόκκινο ένα πραγματικά ειδυλλιακό τοπίο, το τίμημα (όπως και στην περίπτωση του Καλλίου) ήταν μεγάλο. Τα νερά της λίμνης «έπνιξαν» χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, που προμήθευαν με καλαμπόκι, σιτάρι, κάστανα και σταφύλια τους κατοίκους του Κόκκινου. Επίσης, έντεκα νερόμυλοι, η βυζαντινή μονή της Αγίας Μονής (12ου αιώνα) και το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος βρίσκονται από τότε και για πάντα στον βυθό της λίμνης.
Το Λιδορίκι θεωρείται το κεφαλοχώρι της λίμνης και προσφέρεται ως ορμητήριο για την εξερεύνησή της.
Κάλλιο: το χωριό φάντασμα!
Αφού πάρετε μια καλή δόση από την ευωδία των ελάτων, κατηφορίστε ξανά στον παραλίμνιο δρόμο. Η επόμενη αριστερή διασταύρωση οδηγεί στο χωριό Διακόπι (3 χλμ.), που φωλιάζει στις δυτικές πλαγιές των Βαρδουσίων, σε υψόμετρο 620 μ.
Το Διακόπι άλλαξε το όνομά του (έως το 1928 λεγόταν Γρανίτσα) προς τιμήν του Αθανάσιου Διάκου, που έδρασε και έμεινε στην περιοχή κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Χάρη στο πολύ καλό κλίμα, στην κοντινή τοποθεσία Δεσπότη Βάρκα λειτουργούσε σανατόριο.
Τα ξωκλήσια του Αγίου Δημητρίου και της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το χωριό Συκιά.
Επιστροφή στον δρόμο της λίμνης, με προορισμό το χωριό Κάλλιο. Τα καστανοπράσινα φιόρδ που σχηματίζονται σ’ αυτό το κομμάτι της διαδρομής είναι πανέμορφα. Εκτός όμως από τις κλειστές στροφές του δρόμου, προσοχή πρέπει να δώσετε και στις πάμπολλες αγελάδες που βόσκουν αμέριμνα δεξιά και αριστερά του δρόμου, ενώ δεν αποκλείεται να τις συναντήσετε και πάνω στο οδόστρωμα.
Λίγο πριν φτάσετε στον παραλίμνιο οικισμό του Καλλίου υπάρχουν δύο σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος: ο χώρος της αρχαίας ακρόπολης του Καλλίου, ίχνη της οποίας έχουν εντοπιστεί στην κορυφή του απόκρημνου, και η περίφημη πηγή Καλλίου. Ακολουθώντας τη γαλάζια πινακίδα με την ένδειξη «Πηγή Καλλίου» βρίσκετε ένα πλακόστρωτο -μόνο στην αρχή του- μονοπάτι. Ανηφορίστε την πλαγιά και σε λιγότερο από πέντε λεπτά θα έχετε φτάσει στη σπηλιά με την πηγή, όπου αναβλύζει ορμητικά το νερό από τα σωθικά των Βαρδουσίων.
Η πηγή Καλλίου υδροδοτούσε το αρχαίο κάστρο και είναι σήμερα ένας από τους βασικούς υδάτινους πόρους που τροφοδοτούν τη λίμνη του Μόρνου.
Το χωριό Κάλλιο (πρώην Βελούχι ή Βελούχοβο ), στους πρόποδες των Βαρδουσίων, ήταν ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της Ρούμελης. Χάθηκε όμως στο βυθό της λίμνης μαζί με τον περίφημο αρχαίο του οικισμό (Καλλίπολη). Τα τελευταία χρόνια κάτοικοι που εγκατέλειψαν το χωριό τους, μετά τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης προσπαθούν να το ξαναχτίσουν και να του δώσουν ζωή. Κατηφορίστε στις όχθες της λίμνης για να δείτε τα πέτρινα σπίτια του παλιού χωριού που αναδύονται σαν φαντάσματα μέσα από τα θολά νερά.
Στη διαδρομή από το Κάλλιο για το Λιδορίκι (περίπου 18 χλμ.) περνάτε τη γέφυρα του ποταμού Μόρνου. Εδώ μπορείτε να κατεβείτε στην ακροποταμιά και να περπατήσετε (για περίπου 1.200 μ.) στις κατάφυτες από πλατάνια όχθες, μέχρι την ακρολιμνιά και το σημείο όπου ο ποταμός χύνεται στη λίμνη.
Φτάνοντας κατόπιν στη διασταύρωση του περιμετρικού δρόμου της λίμνης με τον κεντρικό οδικό άξονα Λιδορικίου - Μπράλου, στρίβετε δεξιά και μετά 7 χλμ. επιστρέφετε στο Λιδορίκι, απ’ όπου ξεκινήσατε τον γύρο της λίμνης του Μόρνου.
Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ
Μαζί με το Κάλλιο «βυθίστηκε» και η αρχαία Καλλίπολη, η ξακουστή αιτωλική πολιτεία που ήκμασε τον 4ο αιώνα π.Χ. Γραπτές μαρτυρίες και ευρήματα για την αρχαία Καλλίπολη υπάρχουν από τον 8ο π. Χ. αιώνα. Αποτελούσε μέλος της Αιτωλικής Συμπολιτείας και ήταν το σπουδαιότερο διοικητικό κέντρο της περιοχής, κυρίως από τον 4ο έως τον 2ο π.Χ. αιώνα. Η πιο τραγική σελίδα στην ιστορία της Καλλίπολης γράφτηκε το 279 π.Χ., όταν δέχτηκε την επιδρομή Γαλατών, που τη λεηλάτησαν και την κατέστρεψαν ολοσχερώς.
Μπόρεσε όμως να οικοδομηθεί ξανά και να παραμείνει ακμαία μέχρι το τέλος των Ελληνιστικών Χρόνων. Το 167 π.Χ. καταστράφηκε από εμπρησμό για τα αίτια του οποίου δεν υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες. Βεβιασμένες ανασκαφές που έγιναν την περίοδο 1977-79, λίγο πριν κατακλυσθεί η περιοχή από τα νερά της τεχνητής λίμνης, έφεραν στο φως ένα μεγάλο μέρος της αρχαίας πολιτείας (ναούς, θέατρα, οικίες), όπως και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα -τα περισσότερα χρονολογούνται από τον 5ο μ.Χ. αιώνα- που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λιδορικίου.
Σήμερα σώζονται μόνο τμήματα της ακρόπολης, που δεσπόζουν στην κορυφή του απόκρημνου βράχου.
ΣΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΚΙΑ
Το κεφαλοχώρι της λίμνης του Μόρνου, το Λιδορίκι, υπήρξε στο πέρασμα των αιώνων ένα άπαρτο κάστρο του Ελληνισμού και οι σκληροτράχηλοι ορεσίβιοι κάτοικοι της περιοχής εμφανίζονται στον ιστορικό χάρτη από την εποχή των Δωριέων. Σε όλες τις περιόδους της ιστορίας, οι κάτοικοι αντιστάθηκαν σθεναρά στους διάφορους εισβολείς - κατακτητές του ελληνικού χώρου (Γαλάτες, Σλάβους, Φράγκους, Καταλανούς, Βενετούς).
Την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην περιοχή έδρασαν εκατοντάδες γνωστοί και άγνωστοι κλέφτες και αρματολοί, ενώ στα δύσβατα βουνά της βρήκαν καταφύγιο πολλές αντιστασιακές ομάδες που πολέμησαν με αυταπάρνηση τους ναζί κατακτητές. Τον Αύγουστο του 1944, το Λιδορίκι πυρπολήθηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς.
Κτισμένο στους πρόποδες της Γκιόνας, σε 650 μ. υψόμετρο, το Λιδορίκι φιλοξενεί περίπου 1.500 κατοίκους, που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, την υλοτομία και το εμπόριο.
Βρίσκεται πολύ κοντά στις όχθες της λίμνης του Μόρνου και, παρόλο που υστερεί σε ομορφιά και οικιστική ταυτότητα, μπορείτε να το επιλέξετε ως βάση για τις εξορμήσεις σας.
Πιείτε τον καφέ σας στην πλατανοσκέπαστη πλατεία της Βαθιάς και εξερευνήστε τα σοκάκια της ρουμελιώτικης πολίχνης, για να θαυμάσετε κάποια από τα νεοκλασικού στυλ σπίτια που έχουν απομείνει.
Στη διαδρομή κατά μήκος της κοιλάδας του Μόρνου, από το Λιδορίκι προς την Παύλιανη, συναντάτε τη Συκιά. Είναι ένα τυπικό χωριό κτηνοτρόφων, στα ριζά της Γκιόνας (το Ασέληνον όρος των αρχαίων), που σήμερα αποτελεί δημοφιλή προορισμό ορειβατών και αναρριχητών. Αιτία είναι η περίφημη «ορθοπλαγιά της Γκιόνας», η μεγαλύτερη συμπαγής ορθοπλαγιά της χώρας που υψώνεται πάνω από το χωριό.
Ο τεράστιος κάθετος βράχος δημιουργεί τις περισσότερες ώρες της ημέρας μια γιγαντιαία σκιά πάνω στο χωριό. Αυτή έδωσε και το όνομά της στον οικισμό: σκιά -και με παράφραση, Συκιά. Ο πιο κατάλληλος να σας φανερώσει τις κρυφές ομορφιές της είναι ο συμπαθέστατος Βασίλης Μπέκος, που διατηρεί ταβέρνα στο κέντρο του χωριού.
Με αρνητική κλίση και υψομετρική διαφορά 1.100 μ. περίπου, η «Ορθοπλαγιά» είναι ένα από τα σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία της Ευρώπης. Η κορυφή της ονομάζεται «Πλάκα» και κατακτήθηκε από ορειβάτες μόλις στη δεκαετία του 1960. Για την εξυπηρέτηση των αναρριχητών έχει δημιουργηθεί κέντρο αναρρίχησης, με χώρους διανυκτέρευσης, υποδοχής και ενημέρωσης.
Στη Συκιά, αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής.
Το σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής
Σε μικρή απόσταση από τη Συκιά, σε υψόμετρο 1.700 μ. πάνω στην Γκιόνα, βρίσκονται τα ξωκλήσια του Αγίου Δημητρίου και της Ζωοδόχου Πηγής. Είναι προσβάσιμα από βατό χωματόδρομο λίγο έξω από το χωριό (υπάρχει σχετική πινακίδα), αλλά και από σηματοδοτημένο μονοπάτι που ξεκινά μέσα στο χωριό (απαιτείται περίπου 50 λεπτά πεζοπορία). Τα δυο ξωκλήσια είναι κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο -μέσα σε σπηλιές- και η επιγραφή «Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν» σας καλωσορίζει στον χώρο. Πιο εντυπωσιακό είναι αυτό της Ζωοδόχου Πηγής, που κρύβεται μέσα σ’ ένα υπέροχο σπήλαιο με ελάχιστο φυσικό φωτισμό (καλό είναι να έχετε μαζί σας έναν φακό). Ωστόσο, η μεγαλύτερη έκπληξη σας περιμένει ακριβώς πίσω από το ιερό, όπου μια μικρή διαμορφωμένη γέφυρα οδηγεί σε μια φυσική λίμνη με σταλακτίτες.
ΔΙΑΜΟΝΗ
ΑΘ. ΔΙΑΚΟΣ
«Βαρδούσια» (22650 63150, www.hotelvardousia.gr). Κτισμένο σε εξαιρετική τοποθεσία, προσφέρει 22 δωμάτια και 2 σουίτες. Ολα είναι πλήρως εξοπλισμένα και χωρίζονται σε δυο πτέρυγες (η μια βλέπει προς τα Βαρδούσια και η άλλη στην Γκιόνα). Διαθέτει ευρύχωρο λόμπι, εξωτερική πισίνα, καφέ-μπαρ, εστιατόριο και χώρο συνεστιάσεων.
«Ραβάνης» (22650 63214). Ενοικιαζόμενα δωμάτια στην πλατεία του χωριού, πάνω από την ομώνυμη ταβέρνα. Κλειστά κάθε χρόνο από 15/1-15/4.
ΔΑΦΝΟΣ
«Δημοτικός Ξενώνας Δάφνος» (22660 51746, 51745). Διαθέτει έντεκα δίκλινα δωμάτια. Είναι ανοικτός όλο τον χρόνο και έχει εστιατόριο.
«Ελατιάς» (22660 52500, 6978118685). Ένας ολοκαίνουργιος ξενώνας με 9 ευρύχωρα επιπλωμένα διαμερίσματα που παρέχουν όλες τις ανέσεις.
ΛΙΔΟΡΙΚΙ
«Ξενώνας Καλλίπολις» (22660 22150, 22995, 6944 560161). Και αυτό το κατάλυμα στο Λιδορίκι ανήκει στον Ιωάννη Κρικέλλα. Διαθέτει δίκλινα και τετράκλινα δωμάτια, λιτά διακοσμημένα και καθαρά.
«Γλυμίτσας» (22660 22400, 22660 22820). Ο Θεόδωρος Γλυμίτσας διαθέτει 10 ενοικιαζόμενα δωμάτια με θέα τη λίμνη του Μόρνου.
«Καλλίπολις» (22660 22880, 6944 560161, e-mail:kallipolis@fokidanet.com). Βρίσκεται σε μια ήσυχη άκρη της πόλης με εξαιρετική θέα στη λίμνη του Μόρνου και στα Βαρδούσια. Ξεκίνησε να λειτουργεί τα Χριστούγεννα του 2007 και είναι ανοιχτό όλο το χρόνο. Διαθέτει 12 δωμάτια (2κλινα, 3κλινα, 4κλινα), καθιστικό με τζάκι και καφέ-μπαρ. Η φιλόξενη διάθεση και η ευγένεια του ιδιοκτήτη Ιωάννη Κρικέλλα θα σας μείνει αξέχαστη.
«Ασέληνος» (22660 51455, 51555, www.aselinoshotels.gr). Λειτουργεί από το 2002 στους πρόποδες της Γκιόνας. Ανοιχτό όλο τον χρόνο, είναι ιδανικό ορμητήριο για ορειβάτες και κυνηγούς της γύρω περιοχής. Διαθέτει 10 μεγάλα δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα, με κεντρική θέρμανση και δορυφορική τηλεόραση. Υπάρχει εστιατόριο, μπαρ και μεγάλο μπαλκόνι με πανοραμική θέα προς τα Βαρδούσια, την Γκιόνα και τον Μόρνο.
«Το Μετερίζι» (22650 63155, 63201, 6948824029, www.meterizi.gr). Παραδοσιακός ξενώνας από πέτρα και ξύλο, με πανοραμική θέα. Ολα τα δωμάτια είναι άνετα, πλήρως εξοπλισμένα και διαθέτουν κεντρική θέρμανση. Στα «συν» του ξενώνα το όμορφο σαλόνι με το τζάκι, η πέτρινη αυλή και το μεγάλο μπαλκόνι με θέα. Ανοιχτός όλο το χρόνο.
«Καστανιές» (22650 63123, 63124, 6947246458, 6972206390,www.kastanies.net). Ορεινός ξενώνας 4 κλειδιών, ακριβώς δίπλα στον ξενώνα «Το Μετερίζι». Παρέχει δίκλινα ευρύχωρα δωμάτια με ανεξάρτητο μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση και πρωινό με παραδοσιακά προϊόντα.
ΦΑΓΗΤΟ
ΑΘ. ΔΙΑΚΟΣ
«Το Μετερίζι, Μαστροκωστόπουλος» (6948824029, www.meterizi.gr). Η Δήμητρα και ο Θανάσης Μαστροκωστόπουλος, συνεχίζοντας μια παράδοση δεκαετιών, προσφέρουν γευστικούς μεζέδες, ξεκινώντας από κλασικά πιάτα (αρνάκι στη γάστρα και ζαρκάδι στη σχάρα με τυρί και ντομάτα), μέχρι και τις σπεσιαλιτέ, όπως ντόπιο κυνήγι και χωριάτικες πίτες. Για επιδόρπιο, χειροποίητα γλυκά του κουταλιού και πρόβειο γιαούρτι.
«Ραβάνης» (22650 63214). Η ταβέρνα - ψησταριά του Γιάννη Ραβάνη βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και είναι κλειστή κάθε χρόνο από 15/1-15/4. Σερβίρει ντόπια ψητά της ώρας και ο μπαρμπα-Γιάννης είναι φημισμένος για τα παϊδάκια, το σπιτικό γιαούρτι και το παραδοσιακό παγωτό του.
ΛΙΔΟΡΙΚΙ
«Το καπηλειό του Βασίλη» (22660 22017, 22521). Βρίσκεται στην πλατεία του Λιδορικίου. Σερβίρει ψητό σούβλας κοτόπουλο, νόστιμα σουβλάκια, γύρο και προβατίνα.
«Γιώργηδες» (22660 22225). Παραδοσιακή ταβέρνα στην κεντρική πλατεία του Λιδορικίου. Ζεστός χώρος, παραδοσιακές γεύσεις και άψογη εξυπηρέτηση. Σερβίρονται μαγειρευτά και φαγητά της ώρας.
«Βασίλης Μπέκος» (22660 52384). Ο Βασίλης σας σερβίρει χοιρινό, λουκάνικο και μαγειρευτά της κατσαρόλας. Τα τσίπουρα είναι πάντα κερασμένα από τον ίδιο και η κουβεντούλα μαζί του είναι ενδιαφέρουσα.
«Το κελάρι του μπαρμπα-Γιάννη» (22650 63130). Λειτουργεί στην πλατεία του χωριού από το 2007. Ο κυρ Γιάννης μαγειρεύει κόκορα κρασάτο, αγριογούρουνο στιφάδο και ζαρκάδι με δαμάσκηνα. Για τους λάτρεις του καλού κρασιού, στο υπόγειο λειτουργεί κελάρι με ντόπιες ετικέτες.
Φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των 70 χρόνων από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα
Labels:
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ,
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΒΙΝΤΕΟ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)