18 Οκτωβρίου 2022

«SOUL REBELS, τα ρέστα μου Κύριε»: Το ΝΕΟ μυθιστόρημα του Δημήτρη Τζουβάλη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ    Ένα ταξίδι, από την Ελλάδα στην Αίγυπτο.  Ένα ταξίδι που περιγράφει  την ζωή του ήρωα και την ζωή των ανθρώπων και των κοινωνιών, στις χώρες που ακροβατεί. Την χώρα που τον γέννησε, την χώρα καταφυγής του, την Σουηδία, και την χώρα που ταξιδεύει.
    Ένα ταξίδι αναζήτησης, ένα ταξίδι ακροβασίας ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, ανάμεσα στην ιστορία και τον μύθο, ανάμεσα στο ανθρώπινο και στο θείο, στο τέρμα ή σε μια νέα αρχή, παράλληλα, πάντα παράλληλα. 
    Το ταξίδι ενός ανθρώπου που η κοινωνική αδικία τον οδηγεί σε άλλα μονοπάτια και σε αποφάσεις δύσκολες. Τον μετατρέπει σε έναν μοναχικό δρώντα επαναστάτη που μόνος του στόχος η απόδοση δικαιοσύνης, χωρίς ίδιον όφελος. Σύμμαχοι του οι «αγαπημένοι φίλοι και γκαρδιακοί του οχτροί», όπως θα έλεγε ο παππούς του συγγραφέα και φυσικά οι γυναίκες τις ζωής του αλλά και οι άλλες.

    Στο μυθιστόρημα «Soul Rebels» (τα ρέστα μου Κύριε), ξετυλίγετε η ζωή ενός σύγχρονου μοναχικού ανθρώπου, με έντονη δρώσα κοινωνική και παράλληλα κρυφή ζωή. Ιστορίες άλλοτε πραγματικές και άλλοτε «μυθοπλασμένες», ιστορίες που αποτυπώνονται τόσο έντεχνα και γλαφυρά, που θαρρείς πως ακούς και βλέπεις τα όσα περιγράφονται. Κάποιες φορές ακόμα τα αγγίζεις και τα οσφραίνεσαι. Και εκεί που νομίζεις πως διαβάζεις τις σκέψεις του πρωταγωνιστή και νιώθεις τις αγωνίες του,  τις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς του, καταλαβαίνεις πως έντεχνα ο συγγραφέας, σε έχει οδηγήσει σε δικά σου ανεξερεύνητα μονοπάτια. Με όπλο την ρεαλιστική γραφή, «πολεμοφόδια» την ιλιγγιώδη φαντασία και τις σκηνές να αγγίζουν τα όρια της αρχαίας τραγωδία, και να εναλλάσσονται περιγράφοντας πότε το ταξίδι και πότε τη ζωή, βρίσκεσαι συνεχώς μπροστά σε πύλες απρόβλεπτες.  
    Το μυθιστόρημα αυτό, υπηρετεί με κινηματογραφική πένα, σκηνές από χώρες και πολιτισμούς διαφορετικούς που εναλλάσσονται και ταυτόχρονα συνδέονται αριστοτεχνικά, με ζωντανούς διαλόγους και περιγραφές σε πρώτο πρόσωπο, από το πρώτο ως το τελευταίο κεφάλαιο. Περιγράφοντας τις σκέψεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον καθένα, σε οποιαδήποτε στιγμή στον χώρο και στον χρόνο, σε μια άλλη ζωή. 
    Οι «Soul Rebels»,  επιζητώντας και διακινδυνεύοντας τη ρήξη με το θείο, αναφωνούν: «τα ρέστα μου Κύριε», χρησιμοποιώντας την σφριγηλή γραφή και την πλούσια γλώσσα του συγγραφέα, ο οποίος κορυφώνει συνεχώς και αποσυμπιέζει ακριβώς την στιγμή της κορύφωσης, τα συναισθήματα του αναγνώστη, κρατώντας τον σε συνεχή εγρήγορση και απρόβλεπτες εξελίξεις ως το τέλος. Παρατήρηση, περιγραφή, διείσδυση, στα ανθρώπινα και στην ειλικρινή σχέση με την εξωτερική μας εικόνα και το θείο εντός μας.  Το υπόδικο θείο εντός μας.

Προοίμιο

«Οι αλαζόνες, χτυπούν βαριά τα πόδια τους στη γη, για να δηλώσουν την ματαιόδοξη παρουσία τους. «Ύβρις», ξυπνούν τότε οι Χθόνιοι και απαιτούν από την ανώτατη αρχή του Άδη, να τους απαλλάξει από το περιττό βάρος. Να τιμωρήσει αυτούς που τόλμησαν να διαταράξουν την θεσμοθετημένη ηρεμία τους. «Άχθος Αρούρης», καταγγέλλουν, και η Περσεφόνη εντοπίζει τους αλαλάζοντες υβριστές, επικαλείται τη Νέμεση και φωνάζει τους πιστούς, ρομαντικούς της Κέρβερους, θηρευτές θηρίων, που αρνούνται τους δρόμους του πλήθους, ακολουθούν ανυποχώρητα την ευαισθησία της ψυχής τους, παίρνουν επάνω τους τα βάσανα του κόσμου, αρνούνται την δική τους ευμάρεια και υπηρετούν τα συμφέροντα των αδικημένων του πλανήτη. Τα συμφέροντα του αδικημένου πλανήτη υπηρετούν…»


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

    Ο Δημήτριος Τζουβάλης γεννήθηκε στο Νεοχώρι Μεσολογγίου τον Μάρτιο του 1946. Βασική εκπαίδευση στην Κατούνα, Γαλαξείδι, Αμφιλοχία, Αστακό και Αγρίνιο. Σπούδασε μαθηματικά, πληροφορική και ρομποτική στην Ουψάλα Σουηδίας. Ίδρυσε μαζί με άλλους τα λογοτεχνικά περιοδικά Σύνθεση και Εμβόλιμον.
    Από το 2017 έχει εκδώσει τέσσερα μυθιστορήματα. Θεατρικά του έχουν παιχθεί από διάφορα δημοτικά θέατρα και θεατρικές σκηνές και άλλα περιμένουν την σειρά τους. Έμμετρα παιδικά θεατρικά παραμύθια και έμμετρες διασκευές αρχαίας κωμωδίας, έχουν επίσης παιχθεί και μόλις εικονογραφηθούν θα κυκλοφορήσουν κι αυτά. Στίχοι του, έχουν μελοποιηθεί και ερμηνευθεί από τον Μανώλη Λιδάκη, την Μαριώ, τον μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Λίβανο, τον Χρήστο Ζωγράφο και το μαέστρο και μουσικό Θοδωρή Λεμπέση. 
    Η συνεχώς επαυξανόμενη συλλογή των ποιημάτων του, τον συντροφεύει από την ηλικία των οχτώ ετών. Διηγήματα και νουβέλες του έχουν εκδοθεί και δρομολογείτε η  επανέκδοσή τους. Μυθιστορήματά περιμένουν κι αυτά καρτερικά, να βγουν στο φως από το συρτάρι, που χρόνια τώρα τα φιλοξενεί και άλλα γράφονται με την σύμπραξη της κοινωνίας που τον τροφοδοτεί καθημερινά με εικόνες, σκέψεις, και συμπεριφορές.


Έργα του ιδίου, κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας:
                                             

 

Γράφει, η Δήμητρα Παρασχαράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin