22 Οκτωβρίου 2022

Γιώργος Δ. Ανδρέου : Αυτή κι αν θα είναι συγκυβέρνηση








Διαμορφώθηκε και επικοινωνείται ήδη στους Έλληνες πολίτες η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διακυβέρνηση μετά τις προσεχείς εκλογές με απλή αναλογική.

Ζητάει, από τώρα, ο Σύριζα από τους ψηφοφόρους να υπερψηφιστεί η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ 25, με ψήφο ανοχής του ΚΚΕ. Η πρόταση αυτή θα είναι το κεντρικό διακύβευμα των προσεχών εκλογών, οποτεδήποτε γίνουν.

Στο κυβερνητικό προσκήνιο λοιπόν ο κ. Βαρουφάκης, ως αρχηγός κόμματος πλέον.

Ο πολυδιαφημισμένος «καθηγητής των Οικονομικών», με το ένα νι (αστείος και δείγμα του χαρακτήρα του ο τρόπος αυτός αυτοπροβολής με διαχωρισμό από τους πολλούς Γιάννηδες), ακούστηκε προχθές στην Αλεξανδρούπολη να λέει ανερυθρίαστα μπροστά στις κάμερες πως «βάζουμε τους νέους και τις νέες που υπηρετούν στο λιμενικό μας να πνίγουν ανθρώπους για να
αποτρέψουμε τις μεταναστευτικές αυτές ροές». Να αποδέχεται δηλαδή δημόσια και να αναπαράγει, ο ανθέλληνας, την τουρκική προπαγάνδα για το ιδιαίτερα λεπτό και κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα, κατηγορώντας τους Έλληνες λιμενικούς για φόνους μεταναστών εκ προμελέτης και το Ελληνικό κράτος, την πατρίδα του που φιλοδοξεί να κυβερνήσει, για ηθελημένη παραβίαση της


διεθνούς έννομης τάξης και ηθική αυτουργία σε φόνους ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Αρχηγός Ελληνικού κόμματος και βουλευτής που ουσιαστικά διαπράττει αδίκημα εσχάτης προδοσίας, αποδίδοντας, στο βωμό της αντιπολίτευσης, στην κυβέρνηση της χώρας του όσα της καταμαρτυρούν ψευδέστατα οι εχθροί της. Ως εάν ο Ερντογάν είναι εχθρός της Νέας Δημοκρατίας.


Ισότιμος κυβερνητικός εταίρος και πιθανά δεύτερος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ως αρχηγός συνεργαζόμενου κόμματος – πρώτος προφανώς θα είναι ο κ. Ανδρουλάκης - προτείνει ο Σύριζα να είναι μετεκλογικά ο Γιάνης αν και:  αποπέμφθηκε , πυξ- λαξ, από την Κυβέρνηση από τους ίδιους ως υπαίτιος – αποδιοπομπαίος τράγος - της οικτρής εικόνας της χώρας στην Ευρώπη και τον κόσμο όλο.

Οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής διακινδυνεύοντας τη θέση της στην Ε.Ε, κλείνοντας τις τράπεζες, επιβαρύνοντάς την οικονομία με δεκάδες δίς.

Καλεί η αξιωματική αντιπολίτευση τους Έλληνες ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν πολιτικούς της αντιπάλους, όχι από αγάπη, εκτίμηση ή πατριωτισμό, αλλά «την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιοουμένη» στο βωμό της εξουσίας, μιας και δεν της βγαίνουν τα κουκιά αλλιώς, όσο κι αν προσπαθεί.


Προ οφθαλμών κυβερνητικό σχήμα, πάση θυσία, υπό την ηγεσία του κ. Τσίπρα.

Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους ο Σύριζα με τον ελιγμό αυτό καλεί τους πολίτες του μεσαίου - πολιτικά – χώρου που δεν θα ψήφιζαν Σύριζα με τίποτα, να ψηφίσουν τα κόμματα με τα οποία προτίθεται να συνεργαστεί, τον Ανδρουλάκη και το Βαρουφάκη. Τα ενισχύει έτσι εμμέσως προσφέροντάς τους ως δέλεαρ (αυτό κι αν είναι απόπειρα δωροδοκίας), την
προοπτική συμμετοχής στην νομή της εξουσίας.



Τα ενισχύει ιδιοτελώς για να συγκρατήσουν ψηφοφόρους, από το να επιλέξουν και ενδυναμώσουν τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τόχει κάνει ήδη στο παρελθόν.

Η περιπέτεια βέβαια της χώρας είναι σχετικά πρόσφατη και οι συνέπειες της πολιτικής Σύριζα -Βαρουφάκη στην κοινωνία, ειδικά στη μεσαία τάξη που στην πλειοψηφία της κινείται πολιτικά στον κεντρώο χώρο, νωπές ακόμα. Οι πολίτες – ψηφοφόροι, μπροστά στην ακυβερνησία που επέλεξε η αξιωματική αντιπολίτευση με την απλή αναλογική που ψήφισε όταν έβλεπε ότι δεν θα
επανεκλεγόταν, πουλώντας την μάλιστα ως δημοκρατική κατάκτηση, θα θυμηθούν όσα έπαθαν, βλέπουν την απειλή επανάληψής τους και θα επιλέξουν το ρεαλισμό και την πρόοδο. Δεν θα διστάσουν να ξαναστείλουν τους μαθητευόμενους μάγους στην αντιπολίτευση.

Καλό όμως είναι οι πολίτες, εκτός από την 4ετία 2015-19 να παρακολουθούν καθημερινά τη διαδρομή των επίδοξων «κυβερνητικών εταίρων» και του ίδιου του Σύριζα. Να ακούνε όσα επικίνδυνα και ανεύθυνα λένε και κάνουν αυτοί που ζητούν την εντολή να διαφεντέψουν τις τύχες μας τα τέσσερα επόμενα χρόνια. Να πάνε στις κάλπες γνωρίζοντας ποιους ψηφίζουν, τι πρεσβεύουν, πως θα πολιτευθούν. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Με αυτούς βέβαια που ψήφισαν και προτίθενται να ξαναστηρίξουν το ΜΕΡΑ 25 είναι ανώφελο να ασχοληθεί κανένας. Δικαίωμά τους.

Το πρόβλημα εστιάζεται στους δημοκρατικούς πολίτες που κατατάσσουν εαυτούς στο μεσαίο χώρο - πολιτικά , κοινωνικά, οικονομικά – και είναι συνδεδεμένοι ιστορικά και συναισθηματικά και παραμένουν στο σοσιαλδημοκρατικό και «κεντρώο» ΠΑΣΟΚ. Αν θα δεχθούν, αυτοί οι πολιτικά «ψαγμένοι» πολίτες:  Την πρόταση συγκυβέρνησης με το Σύριζα και το ΜΕΡΑ 25, με την
οποία φαίνεται να φλερτάρει ο νυν αρχηγός τους, δίνοντάς του λευκή επιταγή να συνεργαστεί από τη μια με τους λιποτάκτες της παράταξής τους που αυτομόλησαν και από την άλλη με το «Γιάνη».
Ότι με τους συγκεκριμένους, μπορούν να διασφαλιστούν καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα και να γίνει καλύτερη διαχείριση της διαρκούς κρίσης στα ανατολικά μας σύνορα και κυρίως του εργαλειοποιημένου από τη γείτονα προσφυγικού.
Καλό είναι να αρχίσουν να προβληματίζονται από τώρα οι δημοκρατικοί κεντρογενείς ψηφοφόροι, «εγγύς γαρ» οι η ώρα που θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επιλέξουν να κυβερνήσει ο Σύριζα, απευθείας ή από σπόντα.

O Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin