Η ανάλυση του Σάκη Αρναούτογλου για το «φάντασμα του Μπρόκεν» και η φωτογραφία από τον Παρνασσό που έκανε την εμφάνισή του...
Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook τη φωτογραφία που τράβηξε από τον Παρνασσό ο Κώστας Βασιλακάκος, απαθανατίζοντας το φαινόμενο Brocken Spectre, γνωστό στα ελληνικά ως «φάντασμα του Μπρόκεν».
«Το φαινόμενο Brocken spectre (το φάντασμα του Μπρόκεν) απαθανατίστηκε στις 16/7/2020 από τον Κων/νο Βασιλακάκο στον Παρνασσό!
Στο συγκεκριμένο οπτικό φαινόμενο το φως δημιουργεί ψευδαισθήσεις δίνοντας την εντύπωση ότι εμφανίζονται ανθρώπινες φιγούρες να ξεπροβάλλουν μέσα από ομίχλη, έχοντας πίσω τον ήλιο σε συνδυασμό με άλω ή φωτοστέφανο που περιβάλλει με τα χρώματα της ίριδας μεγάλες σκιώδεις φιγούρες... Το φαινόμενο έχει την ονομασία Brocken spectre (το φάντασμα του Μπρόκεν) επειδή εθεάθη για πρώτη φορά στο ομώνυμο βουνό της Γερμανίας!» έγραψε ο Σάκης Αρναούτογλου.
Δείτε φωτογραφίες πιο πάνω, από το «φάντασμα του Μπρόκεν» και φυσικά την εικόνα από την εμφάνισή του στον Παρνασσό.
==============================================
Τι και αν είναι η καρδιά του καλοκαιριού? Τι και αν είναι η καρδιά του Ιούλη? Τι και αν όλοι σκεφτόμαστε παραλίες, μαυρίσματα και πάρτι? Η δολίνη Βαθύσταλο στα 1800 μέτρα σχεδόν στον Παρνασσό έχει άλλη γνώμη. Η απουσία ανέμου, η ξαστεριά και η μορφολογία της περιοχής είναι ιδανικά για να κάνουν την θερμοκρασία να υποχωρήσει σε επίπεδα...χειμώνα!
Και όμως αυτή τη στιγμή στις 20 Ιουλίου στο Βαθύσταλο Παρνασσού η θερμοκρασία είναι στους 0 βαθμούς Κελσίου!! Αν η άπνοια συνεχιστεί τότε πολύ πιθανό να περάσει και σε αρνητικές τιμές ο υδράργυρος και μέχρι το πρωί να έχει ακόμη και -1 η -2 βαθμούς.
Το ξέρω ότι πολλοί θα πουν ότι είναι αδιάφορο τι κάνει στα ακατοίκητα ενός βουνού, αλλά εκτός του ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή που ίσως θέλουν να γνωρίζουν την θερμοκρασία εκεί (κυνηγοί, ορειβάτες, κατασκηνωτές κλπ.) η τοποθέτηση σταθμών σε τέτοια επιλεγμένα σημεία με μεγάλο ενδιαφέρον είναι αντικείμενα μελέτης και καταγραφής δεδομένων για τα διάφορα μικροκλίματα κάθε περιοχής και την κατανόηση τοπικών φαινομένων που παλαιότερα ήταν άγνωστα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.