30 Ιουλίου 2020

Την Δευτέρα 3 Αυγούστου κάτω από την πανσέληνο, η Φωτεινή Δάρρα θα εμφανιστεί στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών





Φωτεινή Δάρρα: Φοβήθηκα στη πανδημία για τους γονείς μου και το παιδί


.Η συναυλία της στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών στην πανσέληνο Αυγούστου, η τιμή του να βρίσκεται σ' αυτόν τον ιερό χώρο, τα σπουδαία τραγούδια των Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Χατζιδάκι και Παπαδημητρίου που θα ερμηνεύσει, η πανδημία και όσα επέφερε στη ζωή της, αλλά και οι διαφορές που έχει από την προηγούμενη δεκαετία. Η Φωτεινή Δάρρα μιλά αποκλειστικά στο parapolitika.gr


- Το βράδυ της Δευτέρας στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών θα μας ταξιδέψεις στα πιο σημαντικά κομμάτια της Ελληνικής τραγουδοποιίας. Μίλησέ μου για αυτό το μεγαλεπήβολο project;

Πρόκειται για μια συναυλία φτιαγμένη ειδικά για τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, που ανοίγει τις πύλες του για το κοινό τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, όπως και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα.

Η επιλογή των τραγουδιών έχει γίνει ειδικά για τον χώρο με πολλή αγάπη και απόλυτη συναίσθηση της ιερότητας που έχει. Τραγούδια από το προσωπικό μου ρεπερτόριο, μελοποιημένη ποίηση, διεθνή τραγούδια σε 4 διαφορετικές γλώσσες, τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, είναι αυτά που θα ακουστούν κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι με φόντο τον αρχαιολογικό χώρο και συγκεκριμένα τη Ρωμαϊκή Αγορά.

Η συναυλία που θα είναι παρουσία κοινού θα μεταδοθεί ταυτόχρονα ζωντανά από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα από την επίσημη σελίδα μου στο Facebook και την επίσημη σελίδα του Δήμου Δελφών www.dimosdelfon.gr.

Πώς αισθάνεσαι έχοντας την τιμή να βρίσκεσαι στον Ιερό χώρο των Δελφών;

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα που μαζί με την πενταμελή ορχήστρα μου που αποτελείται από πιάνο, τρομπέτα, τρομπόνι, κοντραμπάσο και κρουστά θα βρεθούμε σε έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως. Έχοντας τραγουδήσει στην Επίδαυρο, στο αρχαίο θέατρο της Δήλου, στο Ηρώδειο, στο αρχαίο Θέατρο της Ιεράπολης στη Σμύρνη και σε άλλα πολλά αρχαία θέατρα, δεν σας κρύβω ότι αυτή τη φορά νιώθω δέος που θα βρεθώ στον ομφαλό της γης, όπως έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες και όπως πιστεύεται από ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο.


Νιώθεις το ότι είναι ένας συμβολικός τόπος;

Οι Δελφοί ήταν η αρχαία Ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Ήταν πανελλήνιο κέντρο και Ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων. Δεν είναι τυχαίο ότι κανείς δεν τολμούσε να αντιταχθεί στις αποφάσεις του Μαντείου. Η ενέργεια αυτού του τόπου είναι τόσο μεγάλη που την αισθάνεσαι αμέσως μόλις πλησιάσεις την ευρύτερη περιοχή. Για μένα αυτή η συναυλία έρχεται σε μια στιγμή της ζωής μου που αισθάνομαι ότι καλλιτεχνικά μπορώ με απόλυτο σεβασμό στην ιερότητα του χώρου να συντονιστώ με όλα όσα συμβολίζει.


Από το Μάνο Χατζιδάκι και το Μίκη Θεοδωράκη στο Σταύρο Ξαρχάκο το Δημήτρη Παπαδημητρίου αλλά και τραγούδια της προσωπικής σου πορείας. Τι συνετέλεσε στο να επιλέξεις αυτό το πρόγραμμα;

Είναι τραγούδια που συνηθίζω να περιλαμβάνω στα προγράμματα μου αλλά και μια καινούργια επιλογή των τραγουδιών αυτών των σπουδαίων συνθετών που ταιριάζουν απόλυτα σ’αυτήν την ειδυλλιακή βραδιά και σ’αυτόν τον ξεχωριστό τόπο. Δεν θα λείψει η απαραίτητη μουσική αναφορά στην μελοποιημένη ποίηση.

Παράλληλα ακολουθεί μία σειρά συναυλιών που φέρει τον τίτλο "Εκπέμπουμε από παντού".

Συνεχίζουμε να ταξιδεύουμε στην Ελλάδα εκπέμποντας το σήμα μας διαδικτυακά και όχι μόνο. Επισκεπτόμαστε μέρη της Ελλάδας όπου μέσα από μια ολόκληρη συναυλία, προσπαθούμε να αναδείξουμε τις ομορφιές τους με ένα πρωτοποριακό κινηματογραφικό γύρισμα υψηλών προδιαγραφών. Έξι κάμερες 4Κ ένας γερανός κι ένα drone συνθέτουν ένα αποτέλεσμα αληθινά εντυπωσιακό. Με όχημα τα τραγούδια μας επιθυμούμε να ταξιδέψουμε τον Ελληνικό πολιτισμό στην Ελλάδα και τον κόσμο. Το σήμα μας εκπέμπει διαδικτυακά από την επίσημη σελίδα μου στο facebook, από τα επίσημα sites της περιοχής και από δορυφορικά κανάλια παγκόσμιας εμβέλειας.


Το διάστημα της απομόνωσης ήταν πολύ δημιουργικό για σένα αφού μέσω των διαδικτυακών συναυλιών τις Κυριακές όχι απλώς ψυχαγωγώσες το κοινό αλλά παράλληλα τους έδωσες την ευκαιρία να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν συνδράμοντας στις ανάγκες των νοσοκομείων που πλήττονταν από κρούσματα του κοροναϊου.

Αισθάνομαι διπλά ευτυχισμένη όταν μπορώ να προσφέρω πέρα από την ούτως ή άλλως ουσιαστική προσφορά του καλλιτέχνη μέσα από την τέχνη του, κάτι παραπάνω σε εποχές δύσκολες. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας κάθε Κυριακή κρατούσαμε συντροφιά μέσα από το σπίτι μας τον κόσμο που παρακολουθούσε τις διαδικτυακές συναυλίες μας και ταυτόχρονα τους προτρέπαμε να συνδράμουν ο καθένας κατά το δυνατόν στην ενίσχυση των νοσοκομείων της χώρας. Τα καταφέραμε.


Φοβήθηκες, σοκαρίστικες από την πανδημία;

Κάθε τι το άγνωστο μας φοβίζει. Ναι φοβήθηκα. Όχι τόσο για μένα, όσο για τους μεγάλους σε ηλικία γονείς μου αλλά και για το μέλλον του παιδιού μου και το μέλλον όλων των παιδιών αυτού του κόσμου. Τώρα νιώθω ότι πρέπει να σπάσουμε το φόβο και τηρώντας τα μέτρα προστασίας για όσο χρειαστεί, να μην σταματήσουμε να κάνουμε όλα όσα μας είναι απαραίτητα για να είμαστε ευτυχισμένοι. Να αγκαλιάζουμε την οικογένειά μας, να βρισκόμαστε με τους φίλους μας, να ταξιδεύουμε, να ακούμε μουσική, να βλέπουμε ωραίες παραστάσεις.

Πόσο διαφορετική θεωρείς ότι είσαι σήμερα σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία;

Σίγουρα είμαι πιο ώριμη. Η ζωή με τις ανατροπές της και η πάροδος του χρόνου μ’έχει μάθει πολλά. Οι άνθρωποι που έχουν παραμείνει δίπλα μου σε προσωπικό επίπεδο στα εύκολα και στα δύσκολα είναι λιγότεροι αλλά πιο αληθινοί. Έχω αποκτήσει όμως χιλιάδες περισσότερους φίλους που με ακολουθούν πιστά σε κάθε νέο μου καλλιτεχνικό βήμα και που μου δείχνουν την αγάπη τους με όλους τους τρόπους. Τους αγαπώ κι εγώ και τους ευχαριστώ.


Ολοκληρώνοντας τι το μυσταγωγικό πιστεύεις ότι τελικά έχουν οι Δελφοί;

Την μυσταγωγία των Δελφών την αισθάνεται κανείς αμέσως μόλις πλησιάσει τον αρχαιολογικό χώρο. Πιείτε νερό από την πηγή της Κασταλίας μόλις φτάσετε για να ξεδιψάσετε και να δώσετε την υπόσχεση, όπως λέει και ο μύθος, ότι θα μείνετε εκεί!

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου στις 9.30 το βράδυ σας προσκαλώ να νιώσουμε μαζί αυτή την μυσταγωγία για 2 περίπου ώρες, όσο δηλαδή θα κρατήσει η συναυλία μας.

Info: Λόγω περιορισμένων αριθμών θέσεων τηλεφωνήστε το 22653 50026 (Aπό τις 9.00π.μ μέχρι τις 13:00) για να εξασφαλίσετε την παρουσία σας.


https://www.parapolitika.gr/parapolitika-tv/politismos/article/1059928/foteini-darra-fovithika-sti-pandimia-gia-tous-goneis-mou-kai-to-paidi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin