2 Δεκεμβρίου 2019

Ελεγχόμενο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Λιβαδειά – Νέες πληροφορίες για τη δομή







Προ ολίγων ημερών, το Ράδιο Θήβα είχε επισημάνει πως θα υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, στροφή στη πολιτική της κυβερνήσεως και πως τα κέντρα φιλοξενίας στη χώρα θα γίνουν ελεγχόμενα, κάτι που επιβεβαιώνει δημοσίευμα της «Καθημερινής» το οποίο αναφέρει, «Στη δημιουργία περισσότερων κέντρων ελεγχόμενης διαμονής στην ενδοχώρα προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς το πρόγραμμα για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στα ξενοδοχεία δείχνει να έχει φτάσει στα όριά του.» Η κυβέρνηση όμως, σύμφωνα πάλι με πληροφορίες του Ράδιο Θήβα, επιδιώκει να καταργήσει την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών μέσω ξενοδοχείων, οι οποίοι θα μεταφερθούν στα νέα κλειστά κέντρα φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν στην ενδοχώρα.


Σήμερα έρχονται στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το κέντρο φιλοξενίας στη Λιβαδειά, αλλά και τη Λαμία, το οποίο αποδεικνύεται πως αποτελεί μια πραγματικότητα, σύμφωνα τόσο με πληροφορίες που έχει το «Ράδιο Θήβα» όσο και με τα δημοσιεύματα της «Καθημερινής» αλλά και εγγράφων της Δ.Ο.Μ – που καλούν στην κατάθεση προτάσεων εργολάβων για τη δημιουργία του κέντρου στη Λιβαδειά -. Συγκεκριμένα, η «Καθημερινή» κάνει γνωστό ότι το κέντρο φιλοξενίας στη Λιβαδειά, όπως και όλα τα νέα και παλιά κέντρα, θα λειτουργήσουν με «κανόνες και barcode».

Ενδεικτικά η «Καθημερινή» επισημαίνει, «Τα νέα κέντρα που θα δημιουργηθούν στην ενδοχώρα αλλά και όσα ήδη λειτουργούν, σταδιακά θα μετατραπούν σε κέντρα ελεγχόμενης διαμονής, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ο τρόπος με τον οποίο θα ελέγχονται οι διαμένοντες σε αυτά, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος και να μπορούν να εντοπιστούν άμεσα εφόσον προκύψει ανάγκη εξετάζεται από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι πάνω στα χαρτιά ταυτοποίησης θα τοποθετείται αυτοκόλλητο με barcode, που θα αποτελεί το «διαβατήριο» εισόδου και εξόδου στον καταυλισμό.

Παράλληλα, στους καταυλισμούς θα ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται από τους διαμένοντες με ποινή την «περικοπή υλικών συνθηκών υποδοχής» από την οποία –περικοπή– αποκλείεται η σίτιση. Σε όσους αιτούντες άσυλο δεν τηρούν τους κανόνες λειτουργίας των καταυλισμών θα μπορεί για παράδειγμα να επιβάλλεται ποσοστιαία περικοπή των χρημάτων που λαμβάνουν ως βοήθημα. Από την άλλη, εντός των καταυλισμών θα υπάρχουν συγκεκριμένες παροχές έτσι ώστε οι αιτούντες να μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα.

Ακόμη περισσότερο, κάποιες παροχές θα υπάρχουν εντός των κλειστών κέντρων τα οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στα πέντε νησιά όπως για παράδειγμα κυλικείο ή και σούπερ μάρκετ έτσι ώστε να καλύπτονται οι πρώτες ανάγκες των διαμενόντων κυρίως όσον αφορά τη διατροφή.»

Ασκός του Αιόλου το προσφυγικό

Ασκός του Αιόλου αποδεικνύεται για τη κυβέρνηση το προσφυγικό/μεταναστευτικό, καθώς παρά τις μαζικές προωθήσεις στην ενδοχώρα, ήδη μεταφέρθηκαν 9.000 άτομα επιπλέον, οι ροές ξεπερνούν τον αριθμό που μεταφέρονται από τα νησιά, αριθμός που σήμερα φτάνει τους 35.687 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι καθημερινά αυξάνονται. Παρά τις έντονες προσπάθειες της Ν.Δ και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, που επανειλημμένα έχει ζητήσει τη παρέμβαση της Ε.Ε για την επίλυση του ζητήματος, τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει, μονάχα ο αριθμός των νέων κέντρων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, ο οποίος από 10 φαίνεται πως έφτασε τις 15, κάτι που ενδέχεται να αυξηθεί εάν δεν βρεθεί λύση στις ροές προσφύγων/μεταναστών από τη Τουρκία.

Πολλοί αυτοδιοικητικοί στη Βοιωτία έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν πρόσφυγες, ή σε ορισμένες περιπτώσεις να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται, δίχως πρώτα τη δημιουργία των κατάλληλων δομών, ενώ η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας σε ανακοίνωση της πως η δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στη Βοιωτία θα αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» για την αστυνομία, λόγω των τεράστιων ελλείψεων που υφίστανται σε αυτή που αγγίζουν το 40%. Όπως έκανε γνωστό η Ε.Α.Υ.Β, δεν υπήρξε ενημέρωση ούτε ζητήθηκε η γνώμη της αστυνομίας για τη δημιουργία του νέου κέντρου στη Λιβαδειά, κάτι που συμβαδίζει με τη μέχρι τώρα τακτική της κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να αιφνιδιάζει τις τοπικές κοινωνίες με τις αποφάσεις της, οι οποίες αφενός μπορεί να λαμβάνονται ώστε να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό και να αποσυμφορηθούν τα νησιά, αφετέρου όμως θα πρέπει να υιοθετήσει μια στάση ενημέρωσης και συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς, ώστε να υπάρξει μια πιο ομαλή μεταβατική περίοδο και παράλληλα να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα που ενδέχεται να εμφανιστούν λόγω των ελλείψεων στα νοσοκομεία ή στην αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin