4 Ιανουαρίου 2018

Μετά τα χιόνια και τον μαΐστρο,ξανά στη "ζέστη" και τους νοτιάδες.



Το χαμηλό βαρομετρικό που επηρεάζει τη χώρα από το πρωί,κινείται νοτιοανατολικότερα και μαζί του τα φαινόμενα που το συνοδεύουν.
Στην περιοχή του Παρνασσού σημειώθηκαν χιονοπτώσεις,που τις πρωινές ώρες έφτασαν παροδικά μέχρι την Αράχωβα και παρατηρήθηκε όπως κάνει συνήθως σε τέτοιες οριακές θερμοκρασιακά καταστάσεις,χιονόστρωση στο βόρειο τμήμα του χωριού στα πρώτα σπίτια (Αγία Τριάδα,Κανόνι).
Η θερμοκρασία στον Μ/Σ Αράχωβας έπεσε στους 0,8 °C κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης,ενώ σημειώθηκαν 15,4 χιλιοστά υετού.Χιονόστρωση 2-3 εκατοστών παρατηρήθηκε στο Λιβάδι.
Λίγο πολύ η εξέλιξη του καιρού ήταν η αναμενόμενη,με μια μικρή απόκλιση στη διάρκεια των έντονων φαινομένων.Το ζητούμενο είναι η χιονόστρωση στο Χ.Κ.Π. και η άνετη λειτουργία των αναβατήρων/πιστών.Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 20 εκατοστά φρέσκου χιονιού.



(πλάνο μετεοκάμερας Μ/Σ Αράχωβας σήμερα το πρωί)



Όσο αφορά στον καιρό των επόμενων ημερών,τα βασικά χαρακτηριστικά θα είναι η σταδιακή επικράτηση των νοτιάδων,οι τοπικές ομίχλες το πρωί και η άνοδος της θερμοκρασίας.Λίγες νεφώσεις θα αυξάνονται κατά περιόδους,ενώ οι συνθήκες θα θυμίζουν περισσότερο άνοιξη,χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο σε πολύ τοπικό επίπεδο και σε χαμηλά υψόμετρα με προσήλια έκθεση,να "ξυπνήσουν" οι πρώτες αμυγδαλιές (τρελή αμυγδαλιά που ανθίζεις τον Γενάρη).



Για τους φίλους του χιονιού,υπομονή.Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος,είναι οι δύο ψυχρότεροι μήνες.....






Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα ερασιτεχνικής προσπάθειας και μελέτης των προγνωστικών μοντέλων καιρού.Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις επίσημες προγνώσεις της Ε.Μ.Υ και όποιος επιθυμεί τις λαμβάνει υπόψη.



Επιμέλεια: Νίκος Δαλαρούγκας
Δασοπόνος & Διαχειριστής Φυσικού Περιβ/ντος-Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin