10 Ιανουαρίου 2018

Αράχωβα : Στον απόηχο του εορταστικού 15ηνθημέρου. Εντυπώσεις και ...παρατράγουδα.





Ολοκληρώθηκε η μαζική  αποχώρηση των επισκεπτών από το  Νο1 χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας, την Αράχωβα, που κατά κύριο λόγο χιλιάδες Έλληνες επισκέφθηκαν την περιοχή εν όψει του εορταστικού δεκαπενθημέρου.




Βεβαίως , εννοείται ότι η Αράχωβα, είναι πιο όμορφη τις καθημερινές, με τους επισκέπτες της να απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε πιο φιλικές συνθήκες .
Κάθε χρόνο , τέτοια περίοδο, στην βασίλισσα του χειμώνα, επικρατεί το αδιαχώρητο , ακόμα και στις εποχές της κρίσης.
Έτσι και εφέτος , που τουριστικοί κύκλοι αναφέρουν ότι υπήρχε κάποια σχετική αύξηση της προσέλευσης των επισκεπτών παρά την μη ύπαρξη ευνοϊκών συνθηκών για χιονοδρομία στον Παρνασσό.





Εκατοντάδες δημοσιεύματα  σε έντυπο και ηλεκτρονικό  τύπο, εκατομμύρια φωτογραφίες με αποθανατισμένα στιγμιότυπα , τόνοι λαχταριστών γεύσεων, όλα τα κοπάδια από αρνάκια και κάθε λογής κρεατικά της Ελλάδας,



χιλιάδες λίτρα αλκοολούχων ποτών, ολόκληρος ο καφές της Βραζιλίας και άλλων χωρών , άπειρα γλυκίσματα και χιλιάδες άλλα προϊόντα, είχαν και την τρέχουσα περίοδο την τιμητική τους στην ΑΡΑΧΩΒΑ.



Μιας και αναφέραμε για τα δημοσιεύματα, ας παρουσιάσουμε μερικά από αυτά , με επισκέπτες πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου και όχι μόνο.

“Βουλιάζει” από κόσμο η Αράχωβα (βίντεο)

Έλλη Κοκκίνου: Απόδραση στη χιονισμένη Αράχωβα!

Αθηνά Οικονομάκου: Διασκέδασε με την ψυχή της σε club στην Αράχωβα! video

Αραβανή- Οικονομόπουλος: Πώς πέρασαν τα πρώτα τους Χριστούγεννα μαζί

Όλγα Φαρμάκη: Εξόρμηση στην Αράχωβα λίγο πριν το Survivor!

Άρης Σοϊλέδης - Μαρία Αντωνά: Οι πρώτες διακοπές του ζευγαριού στην Αράχωβα (vid)

Η Κύπρια επώνυμη περνά τις γιορτές στην Αράχωβα παρέα με την πασίγνωστή της κουμπάρα - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Κλέλια Γιασεμίδου: Φουλ ερωτευμένη! Με τον σύντροφό της στην Αράχωβα!





Χαρακτηριστικό είναι και ένα ακόμα δημοσίευμα που αλιεύσαμε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ :


" Η κρίση δεν πάει στα βουνά: Στην Αράχωβα το μεγάλο πάρτυ των γιορτών ξαναστήθηκε και φέτος στο ίδιο σκηνικό, με την πληρότητα να φτάνει το 100%


Η αυτοκινητοπομπή που διέσχιζε αργόσυρτα τον στενό δρόμο του κέντρου της Αράχωβας έμοιαζε με γιγάντιο φίδι μήκους δεκάδων χιλιομέτρων - αν και χωρίς την ίδια ικανότητα ευελιξίας. Στον δρόμο της φορμαέλας και της χειροποίητης χυλοπίτας, όπως διαφημίζουν τα δεκάδες παραταγμένα μαγαζάκια του χωριού, οι ορδές αυτοκινήτων που σέρνονταν βήμα-βήμα για να φτάσουν στον προορισμό τους μπορεί να προκαλούσαν εκνευρισμό στους επιβαίνοντες, όχι όμως και στους ντόπιους επιχειρηματίες που είχαν μπροστά τους την τρανή απόδειξη ότι στις φετινές γιορτές θα γίνει μεγάλο πάρτυ στην Αράχωβα.


......................

Οικογένειες, νεανικές παρέες, ζευγαράκια και επίδοξοι σκιέρ κατέφτασαν κατά χιλιάδες σε αυτό το μικρό πετρόκτιστο χωριό, αναζητώντας άλλος κάποιες ανάσες κοσμοπολιτισμού, άλλος μια ευκαιρία απόδρασης από τη στενόχωρη ρουτίνα της πόλης, άλλος μια αφορμή να ξεδώσει και για κραιπάλη και άλλος παχιά στρώματα χιονιού για να κάνει σλάλομ στις πλαγιές του χιονοδρομικού. Οπως και να ’χει, όλοι μαζί δημιούργησαν το αδιαχώρητο στους πρόποδες του Παρνασσού, που ζωντάνεψαν από ποδοβολητά, κόρνες και μεθυσμένα χάχανα.

.................................

Σε αυτό το κλίμα εορταστικής ευδαιμονίας, ακόμα και το παγωμένο αεράκι που έφτανε στα νότια του Παρνασσού ήταν ευχάριστο άγγιγμα για ντόπιους αλλά και επισκέπτες που θέλησαν να ζήσουν το χριστουγεννιάτικο πνεύμα βουκολικά μεν, κοσμοπολίτικα δε. Άλλοι απολαμβάνοντας τη φιλοξενία σε ξενοδοχεία και άλλοι στη ζεστασιά των ιδιόκτητων σαλέ τους. Μεταξύ αυτών, πολιτικοί όπως η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο Γιώργος Βουλγαράκης με την οικογένειά του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, που εθεάθη με τη σύντροφό του Φοίβη Γραμματικού να διασκεδάζουν στο μαγαζί «Οίστρος».

Στην Αράχωβα βρέθηκαν επίσης ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης με την οικογένειά του, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας και η πρώην σύζυγός του Εύη Βατίδου, ο Τραϊανός Δέλλας με τη Γωγώ Μαστροκώστα αλλά και η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου. Η νέα χρονιά φαίνεται να μπαίνει με το δεξί για την Αράχωβα η οποία ευελπιστεί να δικαιώσει τον χαρακτηρισμό «Μύκονος του χειμώνα» που της αποδίδουν σταθερά εδώ και χρόνια - προ και μετά μνημονίων. "





Ευχάριστη νότα, αποτέλεσε η καθιερωμένη  εμφάνιση της ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ, για τα  κάλαντα της Πρωτοχρονιάς. Δυστυχώς όμως λόγω του χιονιά δεν κατάφερε να εμφανισθεί και τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ , κάτι που επέφερε μείωση του αναμενόμενου  χρηματικού ποσού και που ίσως χρειαστεί κάποια οικονομική ενίσχυση για την εύρυθμη λειτουργία της.



Όλα τα παραπάνω , ανήκουν στην θετική πλευρά της ΑΡΑΧΩΒΑΣ.

Ευτυχώς που τα δημοσιεύματα , δεν ανέφεραν και τα παρατράγουδα του 15ηνθημέρου...

Ο πολυπόθητος λευκός επισκέπτης , έκανε δυναμικά την εμφάνισή του, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στον  χειμερινό προορισμό αλλά δυστυχώς τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν , έφεραν το απόλυτο  χάος... 
Έντονη χιονόπτωση με μεγάλο ύψος χιονιού και τα μηχανήματα της Π.Ε. Βοιωτίας με τους έμπειρους ΑΡΑΧΩΒΙΤΕΣ οδηγούς, έκαναν αδιάκοπα τον αποχιονισμό σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο από την περιοχή του "ΟΜΦΑΛΟΥ" μέχρι και το ΔΙΣΤΟΜΟ, ΔΑΥΛΕΙΑ και σχεδόν μέχρι την Λιβαδειά.  Στο κεντρικό οδικό δίκτυο, τις πρώτες ώρες σε κάποια σημεία χρειάστηκε να γίνει και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από τους οδηγούς. Κατά την διάρκεια της βραδιάς, ο δρόμος καθαρίστηκε πλήρως και η κυκλοφορία διεξάγονταν σε κανονικούς ρυθμούς.





Τα συγχαρητήρια αξίζουν και στην κα ΠΑΠΑΘΩΜΑ για την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση αυτών των συνθηκών και για τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει.


Το ίδιο όμως δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί , σε παράδρομους της Αράχωβας και ειδικά στον δρόμο που οδηγεί προς το Γυμνάσιο , προς τον Άγιο Γεώργιο και σε άλλα σημεία της περιοχής. Σε μερικά σημεία μάλιστα ακόμη και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ήταν επικίνδυνο φαινόμενο .
Αποφάσεις που δεν ελήφθησαν επιτόπου και ακαριαία από επιχειρησιακούς και άλλους παράγοντες, επιδείνωσαν την κατάσταση. 

Δηλώσεις που είχαν δημοσιευθεί τα προηγούμενα χρόνια στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο , περί ετοιμότητας της ΑΡΑΧΩΒΑΣ σε αναμενόμενο χιονιά (Αράχωβα: Ο κόσμος να μην ανησυχεί για τον χιονιά - Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ) δυστυχώς αποδείχθηκαν μαϊμουδίσιες (για να χρησιμοποιήσω και μια πρόσφατη ανάρτηση σε κοινωνικό δίκτυο).

                                    

Έντονα τα παράπονα πολιτών και δραστηροποιούμενων επιχειρηματιών , για τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε , ο χιονιάς στην περιοχή αυτή , παράπονα που εννοείται έφθασαν και στα αυτιά του Δημάρχου, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από τους αρμοδίους. Μάλιστα, επιχειρηματίες έφθασαν σε σημείο να θέλουν να μηνύσουν την δημοτική αρχή και να απαιτήσουν τα διαφυγόντα τους κέρδη.
Δυστυχώς όμως η ζημιά είχε γίνει και κατόπιν
σημαντικής καθυστέρησης 2 ημερών , ένα άλλο μηχάνημα , ανέλαβε να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Πράγματι τα κατάφερε και με την άνοδο των θερμοκρασιών , τα χιόνια έλιωσαν και επανήλθε η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς.


Παρόμοιες δυσλειτουργίες , αναφέρθηκαν και σε γειτονικό Δήμο και εκεί δημοτική σύμβουλος προπηλακίστηκε άσχημα και γλύτωσε τα χειρότερα χάριν στην παρέμβαση ψυχραιμοτέρων...

Δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, δημιουργήθηκε τις ίδιες ημέρες, στην ομαλή ροή των αυτοκινήτων στο κεντρικό οδικό δίκτυο και όχι λόγω μόνο του χιονιού αλλά και της ανεξέλεγκτης τροφοδοσίας των καταστημάτων καθόλη την διάρκεια της ημέρας και λόγω επίσης των περίεργων απομακρύνσεων των νερομπαριέρων από δύο νευραλγικά σημεία της ΑΡΑΧΩΒΑΣ. 
Ταυτόχρονα  , λόγω των αποκλεισμένων στενών , οι οδηγοί αναγκαστικά είχαν παρκάρει ακόμα και χιλιόμετρα μακριά και κουβαλούσαν τις βαλίτσες κάτω από αντίξοες συνθήκες.


Το πάρκινγκ έφτανε σε μια τυπική ημέρα μέχρι το βενζινάδικο και πιο κάτω.



Όσο και να προσπαθούσαν οι αστυνομικοί του Α.Σ. ΑΡΑΧΩΒΑΣ, στην περίοδο των ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, για τους λόγους που προανέφερα σε συνδυασμό με την υπερβολική προσέλευση επισκεπτών, να διευθετήσουν την κυκλοφορία, δυστυχώς δημιουργήθηκε ένα αποπνικτικό σκηνικό και οι διαμαρτυρίες οδηγών ήταν αναπόφευκτες.

Το σκηνικό άλλαξε εντυπωσιακά μετά την τρίτη ημέρα των Χριστουγέννων , όταν τοποθετήθηκαν άρον άρον οι νερομπαριέρες , με περισσότερη συχνότητα και με έντονη σήμανση.






 Ταυτόχρονα , η αστυνόμευση ενισχύθηκε σημαντικά με αποκορύφωμα τις ημέρες των ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ , που η ΑΡΑΧΩΒΑ έμοιαζε σαν "αστακός" και παρόλο την τεράστια προσέλευση των επισκεπτών , όλα κυλούσαν ομαλά. Τα περιπολικά και οι αστυνομικοί, ήταν παντού, από την διασταύρωση Διστόμου μέχρι και το χιονοδρομικό Παρνασσού. Όταν δε, έφευγαν κατά κύματα τα αυτοκίνητα, έμοιαζε λες και ήμασταν σε κάποια έξοδο από την ΑΘΗΝΑ..

Χαρακτηριστικός ο διάλογος αστυνομικού με πολίτη που κατέβηκε να πάρει τσιγάρα από περίπτερο :

Αστυνομικός προς πολίτη : Κύριε, απαγορεύετε η στάση. Το πρόστιμο είναι ....τόσα ..ευρώ και επειδή πατάτε και κίτρινη γραμμή είναι άλλα .....τόσα ευρώ.
Άκαπνος έφυγε ο πολίτης....




Και μέσα σε όλα αυτά , εμφανίσθηκε και ένα λουκουματζίδικο , λες και αυτό στο σημείο που ήταν δεν ενοχλούσε την κυκλοφορία ...ή λες και είμαστε η περιοχή του παζαριού ή και ότι επικροτούμε αυτούς που έρχονται να εισπράξουν για μόνο μία ημέρα που έχει κόσμο και ....και.....



Για να κλείσουμε αυτή την ενότητα, είναι κρίμα στον απόλυτο χειμερινό προορισμό, να παραμένουν απροσπέλαστα τα στενά και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και οι πολίτες να τραυματίζονται από τις πτώσεις στον πάγο .

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός που ενώ στην περιοχή μας υπάρχουν πολλά ειδικά μηχανήματα και ειδικές συμβάσεις με ορισμένους και μάλιστα όπως μας αναφέρθηκε , ορισμένοι έχουν μείνει απλήρωτοι από παρόμοιους αποχιονισμούς παρελθόντων ετών , παρόλο αυτά προσφέρθηκαν να ξαναπροσφέρουν τις υπηρεσίες τους αλλά δεν εισακούστηκαν. Ένα καθεστώς που όπως μας διαμηνύθηκε , είναι πολύ περίεργο....και χρήζει ειδικής  έρευνας.

Εδώ θα δημοσιεύσω και ένα επώνυμο σχόλιο ενός αναγνώστη μας :

"Μη ξεχάσουμε βέβαια να τονίσουμε ότι οι δημοτική αρχή αποτελείται ως επί των πλείστων από επαγγελματίες οι οποίοι εκλέχθηκαν να λύσουν τα προβλήματα που ήδη γνώριζαν έτη Τώρα. Δυστυχώς όμως άφησαν το τόπο στη τύχη του . "


Αλλάζουμε ενότητα και θα αναφερθούμε στην κατά γενική ομολογία...πιο βρώμικη ΑΡΑΧΩΒΑ όλων των εποχών . Πολύ βαρύς χαρακτηρισμός, για το μέρος που ζούμε καθημερινά και που υποδεχόμαστε χιλιάδες κόσμο.
Δυστυχώς , στην αρχή ο χιονιάς με τα απροσπέλαστα στενά, λόγου του παγετού, δεν άφηνε να πραγματοποιηθεί  υπό φυσιολογικές συνθήκες η αποκομιδή και η κατάσταση εκτροχιάστηκε.
Αν και οι υπάλληλοι της καθαριότητας , έδιναν το παρόν κανονικά , οι ειδικές συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί δεν άφηναν πολλά περιθώρια ολικής αποκατάστασης του προβλήματος.

Οι ημέρες περνούσαν , ο κόσμος ήταν υπερβολικός , τα σκουπίδια συσσωρεύονταν σε κάθε γειτονιά , πολλές φορές η αποκομιδή του Σαββατοκύριακου και των αργιών, αργούσε σημαντικά και δεν άργησε να γίνει και η έκρηξη του κόσμου.

           

 Έντονοι διάλογοι, σοβαρές αντιπαραθέσεις, ακόμα και γραπτές καταγγελίες πολιτών συνέθεσαν ένα ιδιότυπο σκηνικό.




 Σαν μην έφθαναν αυτά, κάποιες περίεργες οδηγίες ορισμένων παραγόντων, εκτροχίασαν εντελώς την κατάσταση.



Ορισμένοι κύκλοι αναφέρουν πως κάποιες περίεργες κινήσεις, είχαν πιθανώς δύο στόχους : 

1) Να γίνει πλήρη απαξίωση της υπηρεσίας καθαριότητας με απώτερο σκοπό την ανάληψη εργολαβίας και 

2) Να εκτεθούν πλήρως δημοτικοί άρχοντες της Αράχωβας για μικροπολιτικούς σκοπούς και για άλλους τοπικιστικούς λόγους.

Οι ενεργοί υπάλληλοι της καθαριότητας του ΔΗΜΟΥ Δ.Α.Α. , έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό αλλά δυστυχώς σε χρονικές περιόδους με αυξημένη επισκεψιμότητα καλό θα ήταν να ενεργοποιηθούν επιπλέον δίμηνες προσλήψεις.

Για όλα τα παραπάνω , η δημοτική αρχή είναι πλήρως ενήμερη και πιθανώς να δούμε εξελίξεις αν και δεν έχει δείξει ανάλογα δείγματα γραφής. Μάλιστα , ακόμα και προ των εορτών , δεν κατάφερε να μεριμνήσει ώστε να απομακρυνθούν απορρίμματα και άλλα υλικά ( επικίνδυνα ...) από όμορφα και κεντρικά σημεία της περιοχής.
Ενδεικτικά θα αναφέρω την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ένα από τα προτεινόμενα ομορφότερα σημεία της ΑΡΑΧΩΒΑΣ, τον "βράχο του ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ" . 
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, δυστυχώς απαξιώνουν πλήρως  το κύρος της ενήμερης δημοτικής αρχής  και δημιουργούν έντονη δυσαρέσκεια για τους "συμπολίτες μας"  που τα εναπόθεσαν σε αυτό το ιστορικό και κατά τα άλλα , πανέμορφο  σημείο.






Χαρακτηριστική έκφραση, το παράπονο του επισκέπτη προς τον ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ μόνιμο κάτοικο :

"Θέλετε να λέγεστε και Μύκονος του Χειμώνα"...

Ο Αραχωβίτης , έσκυψε το κεφάλι και έφυγε....





Μοναδική θέα από τον βράχο του ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ



Όσον αφορά τον πεσμένο στύλο στον κεντρικό δρόμο...εδώ και ένα μήνα παραμένει αμετακίνητος..

Αμετακίνητα παραμένουν ακόμα και σήμερα , αρκετά δένδρα που υπέστησαν ζημιές λόγω του χιονιά και αρκετά κλωνάρια ακόμα αιωρούνται επικίνδυνα πάνω από τους περαστικούς.



Μερικά από αυτά απομακρύνθηκαν παραμονές Θεοφανείων ενώ άλλα ακόμα στέκονται "αγέρωχα".

Τέλος, μία ακόμη  αρνητική εντύπωση προκάλεσε η μη ύπαρξη ενός τυπικού event στην αλλαγή του χρόνου. Μπορεί τα εντυπωσιακά βεγγαλικά που εκτοξεύθηκαν από την περιοχή του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ , να ήταν ενέργεια της δημοτικής αρχής αλλά ευτυχώς που την παράσταση έκλεψε -έσωσε , σε παράδρομο της ΑΡΑΧΩΒΑΣ, η οικογένεια "ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ" που διοργάνωσε αυτό το τυπικό που δεν οργάνωσε ο Νο 1 τουριστικός προορισμός του χειμώνα.


Ακολουθούν οι σχετικές φωτό : 




















Ας ευχηθούμε να έχουμε μια καλή χρονιά και ας είμαστε οι κριτικοί του καναπέ....



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin