2 Αυγούστου 2014

Για μεγάλη απάτη με SMS προειδοποιεί η ΕΛ.ΑΣ.



Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί τους πολίτες να αγνοήσουν μηνύματα, που διακινούνται μαζικά το τελευταίο διάστημα sms και ενημερώνουν παραπλανητικά τους κατόχους κινητών τηλεφώνων ότι ο αποδέκτης έχει κερδίσει ποσό ύψους 850.000 λιρών Αγγλίας, από διαγωνισμό μεγάλης εταιρείας.



Προειδοποίηση προς τους πολίτες να αγνοήσουν τα παραπλανητικά sms, τα οποία ενημερώνουν τους αποδέκτες ότι έχουν κερδίσει ποσό ύψους 850.000 λιρών Αγγλίας, από διαγωνισμό μεγάλης εταιρείας.

Σύμφωνα με τη Δίωξη, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαπιστώθηκε μαζική διακίνηση sms, μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, που ως σκοπό έχει την εξαπάτηση των πολιτών.

Αποδέκτες των επίμαχων μηνυμάτων είναι τυχαίοι χρήστες, που προτρέπονται να επισκεφτούν συγκεκριμμένη ιστοσελίδα του διαδικτύου, ώστε να εισπράξουν το ποσό, και έπειτα τους ζητά να πληκτρολογήσουν τον επισυναπτόμενο κωδικό για να μάθουν τις λεπτομέρειες.

Το μήνυμα είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα και αναφέρει « Your Mobile Number has Won 850.000 British Pounds in the ongoing Samsung Promo . Visit and click on Prize at the top menu. Your Samsungk: 10965»

Εφόσον ο χρήστης πειστεί για την υποτιθέμενη νίκη του στο διαγωνισμό και αρχίσει να επικοινωνεί με τους δράστες, του ζητείται να αποστείλει χρήματα με διάφορες αιτιολογίες, όπως προπληρωμή φόρων ή έξοδα εκταμίευσης των χρημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό η Δίωξη ενημερώνει τους πολίτες:
Να μην πείθονται σε μηνύματα ( sms ή email ) που αναφέρουν ότι κέρδισαν ένα χρηματικό ποσό σε διαγωνισμό (λοταρία), στον οποίο όμως ποτέ δεν δήλωσαν συμμετοχή.
Να μην προβαίνουν στην αποστολή προσωπικών ή τραπεζικών στοιχείων στους δράστες.
Να μην καταβάλουν κανένα χρηματικό ποσό στους δράστες.
Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν άμεσα: με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBERALERT» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω του application «CYBER KID», να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 210-6476464 και να αποστέλλουν το ερώτημα τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση ccu@cybercrimeunit.gov.gr για την λήψη οδηγιών ή για να καταγγείλουν την παράνομη δραστηριότητα.

Παράλληλα στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr και συγκεκριμένα στην επιλογή «Οδηγός του Πολίτη» έχουν αναρτηθεί χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών.


efsyn.gr
Blog Widget by LinkWithin