23 Απριλίου 2014

Είναι επίσημο και με τη βούλα της Eurostat: Στα 3,4 δισ. ευρώ το πλεόνασμα της Ελλάδος για το 2013



Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,4 δισ. ευρώ για το 2013 ανακοίνωσε επισήμως την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.



Με βάση τα στοιχεία που απέστειλε στις 14 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ, και επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το πρωτογενές έλλειμμα πέρυσι (συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης από τη στήριξη των τραπεζών) ανήλθε σε 15,887 δισ. ευρώ. Αν από αυτά αφαιρεθούν τα 19,272 δισ. των πιστωτικών ιδρυμάτων, τότε προκύπτει το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,4 δισ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τη Eurostat το δημοσιονομιικό έλλειμμα της Ελλάδας, κατά το 2013, διαμορφώθηκε στο 12,7% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 175,1% του ΑΕΠ.

Στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος (-12,7% του ΑΕΠ) η Eurostat συμπεριλαμβάνει στις εκτιμήσεις της το ποσό για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

«Η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Επιτυγχάνει, πρωτογενή πλεονάσματα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πρωτογενή πλεονάσματα που ξεκίνησαν το 2013, νωρίτερα από τις εκτιμήσεις, υψηλότερα από τις προβλέψεις, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Στατιστικούς Κανόνες και το Πρόγραμμα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που επικυρώνει το περυσινό πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί το διαβατήριο για να ξεκινήσει η συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin