Ένας τόπος, διαχρονικό πέρασμα Ανατολής
-Δύσης, που πάτησαν μορφές της ιστορίας,
γιατί μέσα από αυτόν, περνούσε ο κύριος
αρχαίος δρόμος για την Ιερά των Δελφών.
Παράλληλα δε, στην
περιοχή εκτός από τις σημαντικές
αρχαιότητες που σώζονται, έλαβαν χώρα
η τραγική ιστορία του Οιδίποδα με τον
Λάιο, η απαρχή για την επανάσταση στην
Βοιωτία στην Τουρκοκρατία ενώ η περιοχή
έχει ταυτιστεί και με την περίοδο της
Ληστοκρατίας ( μάχη Νταβέλη εναντίον
Μέγα).
Το όνομα του προέρχεται από το γεγονός ότι το Ζεμενό
Αράχοβας ήταν ο δεύτερος σιτοβολώνας
της Αράχοβας μετά το Λιβάδι Παρνασσού και που δένει με την
λατινική λέξη semino,
are = σπέρνω,
Σεμινό (Σ’μινό), λοιπόν,
το οποίο έγινε με παραφθορά Ζ’μινό
και, τελικώς, καλαισθητοποιήθηκε
γλωσσικά, ως Ζεμενό.
Να σημειώσουμε,
επικουρικά, ότι υπάρχουν δυο άλλα σχετικά
τοπωνύμια: το Seminό (οικισμός σε πεδινή
εύφορη γη) και το Semino (οικισμός σε εύφορο
ορεινό πλάτωμα) στη Βόρεια Ιταλία, και
συγκεκριμένα βόρεια της Γένοβας.
Σε αυτόν λοιπόν τον τόπο , όλοι σπεύδουν...
Η περιφέρεια κάνει έργο.
Μεγάλη ιδιωτική εταιρεία κάνει έργο.
Ο Δήμος Δ.Α.Α. κάνει έργο .
Ιδιώτες επενδύουν.
Ας τα πάρουμε με την σειρά που τα παρουσιάζω :
1.
Η περιφέρεια κάνει το γνωστό έργο στην στροφή .
Το έργο προχωρά με γοργούς ρυθμούς, εκατοντάδες τόνοι μπάζα , ρίχθηκαν από το βουνό, μπαζώθηκε και ένας χώρος στην Αράχωβα που ξεκίνησε για μια τεράστια οικοδομή αλλά λόγω των κατολισθητικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην περιοχή από την εσκαφή για την δημιουργία κτιρίου , κρίθηκε ότι αυτά τα μπάζα από το Ζεμενό, ήταν ευκαιρία να πέσουν εκεί. Βέβαια στην αρχή τοποθετήθηκαν πολλά μπάζα στην περιοχή πάνω από το τούνελ, τα οποία μάλλον θα μείνουν εκεί μόνιμα μιας και ο δρόμος για τον ελαιώνα τελικά θα γίνει με άσφαλτο κανονική ...κάποτε και όχι και με την ειδική επεξεργασία αυτών των μπάζων όπως ειπώθηκε αρχικά.
Το έργο από ότι φαίνεται και στις φωτό βρίσκεται σε φάση δημιουργίας νέου τοιχίου και τοποθέτηση σίτας.
Ωστόσο υπάρχουν και έντονες φωνές για την αναγκαιότητα ενός τέτοιο πολυδάπανου έργου.
Ίσως κάποιος αρμόδιος μας ενημερώσει πιο υπεύθυνα.
Να θυμίσουμε για πολλοστή φορά ότι τα επικίνδυνα κομμάτια είναι στο υπόλοιπο κομμάτι του συγκεκριμένου οδικού δικτύου, με τις καθημερινές πτώσεις βράχων για τις οποίες χρειάζονταν επέκταση του τοιχίου. Μάλιστα μεγάλη κατολίσθηση έγινε τον τελευταίο μήνα με τα βράχια να είναι ακόμη στην άκρη του δρόμου.
Έργα ετοιμάζονται και στην περιοχή της γέφυρας "ΤΟΥΜΠΡΗΣ"
2. Ιδιωτική εταιρεία, τοποθετεί εντός του βουνού Ξεροβούνι , οπτική ίνα.
Το έργο είχε ξεκινήσει πέρυσι , εντός του κεντρικού οδικού δικτύου και φέτος συνεχίζεται μέσα στο βουνό μέχρι τις κεραίες.
3. Ο Δήμος ξεκίνησε και υλοποίησε σε χρόνο ρεκόρ το έργο σύνδεσης της πηγής ΑΠΑΝΩΤΙΑΣ με αντλιοστάσιο της περιοχής του Διστόμου.
Εννοείται πρόκειται για έργο σκάνδαλο μιας και οι ανάγκες του ΖΕΜΕΝΟΥ είναι τεράστιες σε σχέση με τις ανάγκες του 1970 , που βάση της ύπαρξης ενος ΦΕΚ της δεκαετίας του ΄70 ,σε αυτό στηρίχτηκε η δημοτική αρχή για να διοχετεύσει το πλεονάζων νερό προς το ΔΙΣΤΟΜΟ.
Το 1970 στο ΖΕΜΕΝΟ υπήρχαν δυο ταβέρνες και 10 σπίτια. Σήμερα, υπάρχουν 4 ταβέρνες , 3 ξενοδοχεία , ένα ελαιοτριβείο, ένα πρότυπο τσιπουράδικο, 130 κτίσματα, εκ των οποίων μερικά κατοικούνται καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα τα υπόλοιπα καθώς και πολλά εκ αυτών ενοικιάζονται με διαφόρους τρόπους.
Για το έργο αυτό βρέθηκαν τα χρήματα. Για να γίνουν όμως δυο δεξαμενές και να τοποθετηθεί μια αντλία σε συγκεκριμένη περιοχή και για να λυθεί το πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες , ούτε συζήτηση.
Αντίθετα για να λέμε και κάτι στο κοινό, υποσχέθηκε η δημοτική αρχή να δημιουργήσει δυο δεξαμενές στο κάτω ΧΑΝΙ ΖΕΜΕΝΟΥ, στις οποίες θα μπουν και οι περιβόητες αντλίες "αλέρετουρ".
 |
Το σημείο που γίνετε το νέο έργο |
 |
ΚΑΤΩ ΧΑΝΙ ΖΕΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΑΤΑΝΟ |
Εννοείται όλο αυτό δεν ευσταθεί απλά γίνεται και εκεί ένα έργο για να μαζευτεί και το νερό της συγκεκριμένης περιοχής που αναβλύζει και εκεί και να διοχετευθεί και αυτό προς το ΔΙΣΤΟΜΟ.
Οπότε με την διασύνδεση του νερού του ΖΕΜΕΝΟΥ με το ΔΙΣΤΟΜΟ και την ήδη υπάρχουσα εδώ και μιας δεκαετίας διασύνδεσης της ΠΑΝΙΑΣ με το ΖΕΜΕΝΟ , βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι και το νερό της ΠΑΝΙΑΣ θα τρέχει προς το ΔΙΣΤΟΜΟ.
Κατά την διάρκεια των έργων υποχώρησε και ένα τμήμα του αγροτικού δρόμου αλλά για εκεί δεν υπήρχαν τα μπάζα που πήγαν στην Αράχωβα για να γίνει μια κατασκευή αντιστήριξης.
Αν και ασφαλτοστρώσεις κατά το δοκούν γίνονται σε όποια σημεία θέλουν κάποιοι...
Ωστόσο ιδιώτες συνεχίζουν να επενδύουν. Νέα σχέδια είναι επί χάρτου από διαφόρους πολίτες.
Πρόσφατα τοποθετήθηκε και φωτοβολταικό πάρκο
καθώς και δεύτερος φορτιστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων ένας εκ αυτών ταχυφορτιστής.
Ταυτόχρονα, χάρις την πρωτοβουλία 3-4 ατόμων , ιδρύεται ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΖΕΜΕΝΟΥ
¨ΚΙΡΦΗ - ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ" .
Οι προτεραιότητες του εν λόγω συλλόγου καθώς και το σχετικό έργο που καλείται να αναλάβει , μετά τις αρχαιρεσίες που θα γίνουν , είναι συγκεκριμένο, συμβατό με την πραγματικότητα και πραγματοποιήσιμο . Αναμένεται να δοθούν λύσεις στα 2-3 βασικά προβλήματα που υπάρχουν και να γίνουν και συγκεκριμένες κινήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.
Καταρχήν με την δημιουργία πρωτοκόλλου διαχείρισης πηγής ή και πηγών με την δικαστική οδό ή με την έλευση της νέας Λειβαδίτικης δημοτικής αρχής, ενόψει και του επερχόμενου ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, δίνεται λύση και στην υδροδότηση του ΖΕΜΕΝΟΥ και ταυτόχρονα καθίσταται άχρηστο το μεγαλόπνοο έργο κλοπής νερού.
Κατά δεύτερον , με εξασφαλισμένες ήδη χορηγίες και χρηματοδοτήσεις αλλά και με ιδιωτική συμμετοχή, γίνεται όλο και πιο ορατό το πρότζεκτ της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΖΕΜΕΝΟΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.