14 Σεπτεμβρίου 2024

Γιώργος Δ. Ανδρέου : Η πλειοψηφία προσβλέπει στο μέλλον






Η κλιματική αλλαγή και η διεθνής συγκυρία ανοίγουν με όλο και αυξανόμενη συχνότητα πληγές στη χώρα

Πληθωρισμός, ακρίβεια, φυσικές καταστροφές πλήττουν το σώμα της - πολίτες και υποδομές – με όλο και μεγαλύτερη ένταση. Οι πολίτες - θύματα, όπως είναι φυσικό, στρέφουν όλο και περισσότερο το βλέμμα στο κράτος, σε όλες του τις μορφές, κυβέρνηση, οργανισμούς, αυτοδιοίκηση. Ζητούν και απαιτούν, πέρα από την πάγια απαίτηση βελτίωσης της συνήθους λειτουργίας της κρατικής μηχανής - το κοινωνικό κράτος, την ασφάλεια, την άμυνα, την υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον κλπ:

- Να προλαμβάνει, να επεμβαίνει και να αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές άμεσα και αποτελεσματικά, με προσωπικό, έργα, μέσα και υποδομές.
- Να επιλύει τάχιστα τα προβλήματα και να αποκαθιστά τις ζημίες,
- Να διασφαλίζει, να αυξάνει και να συμπληρώνει τα εισοδήματα όσων πλήττονται.
- Να παρεμβαίνει στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών. Ακόμα και αυτές που παρέχουν ιδιώτες.
- Να μην παρεμβαίνει όμως στην ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, να μην ζητάει, να μην παίρνει, αλλά να περιορίζει τη φοροδιαφυγή


Αν και είναι προφανές πως τα οικονομικά της χώρας «δεν βγαίνουν» για όλα αυτά, οι κάθε φορά παθόντες διεκδικούν διαμαρτυρόμενοι επίμονα και απαιτητικά το προσωπικό τους συμφέρον.

Από κοντά η πολιτική αντιπολίτευση – ένθεν κι εκείθεν - σπεκουλάρει στα προβλήματα, υπερθεματίζει και πλειοδοτεί λαϊκίζοντας σε κάθε απαίτηση, δίκαιη ή άδικη, λογική ή παράλογη. Χωρίς συγκεκριμένες εφικτές προτάσεις, ξεχνώντας τα δικά της πεπραγμένα, στη θητεία τους σε θέσεις εξουσίας.



ΚλείσιμοΜε τα δεδομένα αυτά τι θα συμβούλευε άραγε ένας καλόπιστος, πολιτικά ανένταχτος πολίτης, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, που βλέπουν στις δημοσκοπήσεις να περιορίζεται η πολιτική τους επιρροή, για πρώτη φορά στα πέντε σχεδόν χρόνια της διαχείρισης της εξουσίας;

Καταχωρώ παραφρασμένη, ως εξόχως ενδιαφέρουσα, την επιχειρηματολογία και τον προβληματισμό, «μεταξύ τυρού και αχλαδιού, εν μέσω θερινής ραστώνης», πολιτικά ανένταχτων ενεργών πολιτών που έχουν ψηφίσει σχεδόν όλες τις πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία είκοσι χρόνια:


Βεβαίως και οπωσδήποτε το κράτος πρέπει να προσπαθεί να προλαμβάνει και να συμπαραστέκεται έμπρακτα και αποτελεσματικά πάγια στους ευάλωτους και κατά περίπτωση στους πολίτες που πλήττονται από έκτακτες καταστάσεις. Να προλαμβάνει και να κλείνει τις πληγές που ανοίγουν οι έκτακτες συνθήκες. Να διαχειρίζεται την καθημερινότητα. Στο μέτρο όμως των δυνάμεων της χώρας, με λογική, μέτρο και δικαιοσύνη, χωρίς κίνδυνο εκτροχιασμού των οικονομικών. Παράλληλα όμως και προεχόντως οφείλει να προσβλέπει το μέλλον, τις μεταρρυθμίσεις, την ανάπτυξη, τις υποδομές, την προσαρμογή της χώρας στις πρακτικές των αναπτυγμένων δημοκρατικών χωρών του δυτικού κόσμου που προοδεύουν. Τις τομές ειδικά στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση. Την αλλαγή της νοοτροπίας και των παγιωμένων αγκυλώσεων των δημόσιων λειτουργών και των πολιτών . Μόνο έτσι θα μπορέσει να ανταποκριθεί, αποτελεσματικά και με διάρκεια στη αποστολή του, να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει τις δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις. Οι πληγές δεν μπορούν να κλείσουν ούτε εύκολα ούτε γρήγορα, όσο θα ήθελαν οι πάσχοντες πολίτες. Να μην παρασύρονται οι κυβερνώντες στη λογική του λαϊκισμού και την πρακτική των χωρίς όρια αποζημιώσεων και επιδομάτων, είναι μπαλώματα με πρόσκαιρα αποτελέσματα. Να μην αποβλέπουν και να μην επενδύουν – πολιτικά – μόνο σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις.

Υπάρχουν και οι άλλοι - η υγιής πλειοψηφία της προόδου και της προκοπής - που προσβλέπουν στο μέλλον. Οι πολίτες που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια την εμφανή μεταρρυθμιστική λογική του πρωθυπουργού και την προσπάθεια που γίνεται. Ο πολιτικός χρόνος επαρκεί να αναπληρωθούν οι απώλειες. Μπροστά στην κάλπη για την επιλογή κυβερνήτη θα πρυτανεύσει η λογική και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Η απάντηση στο δίλημμα ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα τον τόπο, δεν θα είναι δύσκολη, λαμβανομένου υπόψη και του σούργελου των εναλλακτικών προτάσεων.

Αυτά πιστεύουν και λένε πολλοί πολίτες – η πλειοψηφία - κ. πρόεδρε της Κυβέρνησης, που εξακολουθούν να στηρίζουν την προσπάθειά Σας. Αφουγκρασθήτε τους. Αν διαψευστούν αυτοί – το σταθερό πολιτικό υπόβαθρο της φιλελεύθερης παράταξης – η κατάρρευσή της θα γίνει με πάταγο και θα συμπαρασύρει τη χώρα.

* Γράφτηκε πριν από την παρουσία του πρωθυπουργού στην έκθεση Θεσσαλονίκης

Ο Γιώργος Δ. Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin