15 Σεπτεμβρίου 2024

Γιώργος Δ. Ανδρέου : Δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις






«Εν χορδαίς και οργάνοις» - πανηγυρικά – ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η δημιουργία και λειτουργία - από 17.06 για την Αττική και από τα μέσα Νοεμβρίου 2024 για τη Θεσσαλονίκη - του Κέντρου Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (ΚΕΦΟΔΕ)

Στο νεοσύστατο ΚΕΦΟΔΕ μεταφέρονται, στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους όλες οι αρμοδιότητες και διαδικασίες για θέματα «φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, ειδικών φορολογιών και μητρώου, καθώς και για θέματα εφαρμογής των διατάξεων περί τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων». Όλα τουτέστιν τα βασικά και ουσιαστικά θέματα των σχέσεων των πολιτών με τις φορολογικές αρχές. Στις παλαιές Δ.Ο.Υ. (μετονομάζονται σε ΥΦΕ) παραμένουν δευτερεύοντα θέματα και διαδικασίες. Οι επαφές και συναλλαγές με το ΚΕΦΟΦΕ θα γίνονται προεχόντως ηλεκτρονικά.

Αυτά εξήγγειλαν δημόσια οι αρμόδιοι και οι πολίτες, δια των λογιστών κυρίως στους οποίους φορτώνεται η υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων για τον ηλεκτρονικό μετασχηματισμό των οικονομικών και ασφαλιστικών σχέσεων των πολιτών με το κράτος, υποδέχθηκαν με συγκρατημένη αισιοδοξία την αλλαγή αυτή, θεωρώντας την προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν και με σοβαρές επιφυλάξεις λόγω του «βεβαρημένου ιστορικού» υλοποίησης ανάλογων αποφάσεων από το Ελληνικό κράτος.


Δυστυχώς, αν και εν πολλοίς αναμενόμενο, από τα περίπου 50.000 αιτήματα που ήδη έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο ΚΕΦΟΔΕ – σε ελάχιστο σχετικό χρόνο και μάλιστα εν μέσω διακοπών - δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα κανένα. Μηδέν.

Η απάντηση των αρμοδίων της φορολογικής αρχής στα σχετικά παράπονα είναι κλασσική, αναμενόμενη και στερεότυπη: «υπομονή είναι νέο το σύστημα, δεν έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση και η οργάνωσή του, υπάρχει και έλλειψη προσωπικού».



ΚλείσιμοΤο παράδειγμα αναδεικνύει το μέγα πρόβλημα της διάστασης ανάμεσα στις καλές προθέσεις και το αποτέλεσμα, το σχεδιασμό και την εφαρμογή, τη θεωρία και την πράξη. Πρόβλημα που σε πολλές περιπτώσεις ακυρώνει τη θετική, σαν σύλληψη και νομοθέτηση, μεταρρύθμιση.

«Ο δρόμος που οδηγεί προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις» λένε διαχρονικά οι μεγάλοι στοχαστές και επισήμανε έγκριτος λογιστής που μου γνωστοποίησε το πρόβλημα.


Το ερώτημα, τα ερωτήματα μάλλον, προς τους αρμόδιους του οικονομικού επιτελείου, του ψηφιακού μετασχηματισμού ειδικά της δημόσια διοίκησης και εν τέλει προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό που έχει τη συνολική ευθύνη, είναι απλά και αυτονόητα και αφορούν την μεταρρυθμιστική προσπάθεια γενικότερα και όχι μόνο:

- Είναι αδικαιολόγητη η πρεμούρα να τίθενται σε λειτουργία πρόωρα και απροετοίμαστα τόσο σημαντικές αλλαγές που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα του πολίτη;
- Αυτό που μετράει για τους πολίτες είναι το αποτέλεσμα, από αυτό κρίνεται η επιτυχία ή η αποτυχία του μέτρου.
- το ενθουσιώδες χειροκρότημα της αναγγελίας κάποιας μεταρρύθμισης ή θετικού μέτρου εν γένει που διευκολύνει τη ζωή και ειδικά την καθημερινότητα του πολίτη, έχει γίνει χλιαρό και απρόθυμο, έμαθαν – μάλλον τους μάθατε - να κρατάνε μικρό καλάθι. Μετατρέπεται εύκολα σε απογοήτευση και αποδοκιμασία, αν το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν.



Οι μεταρρυθμίσεις και ειδικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι πολλή σοβαρή παράμετρος της πολιτικής δράσης, ειδικά της Κυβέρνησης αυτής που στήριξε την πολιτική της πρόταση στις μεταρρυθμίσεις, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη.

Είναι επιβεβλημένο να γίνεται πληρέστερη μελέτη και κυρίως προετοιμασία εφαρμογής των μέτρων και όταν βγαίνουν «στον αέρα», να μπορούν να δουλεύουν και να αποδίδουν τα προσδοκώμενα. Έτσι οι πολίτες θα εγγράφουν στην συνείδησή τους μια θετική γραμμή στην αξιολογική στήλη της αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης.

Ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται ειδικά στις εξαγγελίες για τα μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και όσων επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Είναι κοινός τόπος ότι πολλά από αυτά εξαγγέλλονται και βγαίνουν «στον αέρα» είναι είτε απροετοίμαστα με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν, είτε πολύπλοκα και ακατανόητα - δυσεπίλυτοι γρίφοι - είτε «φορτωμένα» γραφειοκρατία που τα καθιστά ανεφάρμοστα.

Όπως μάλιστα επισήμανε ο ίδιος «σοφός» λογιστής:

- Θα είναι παταγώδης η αποτυχία αν οι συναλλασσόμενοι με το ΚΕΦΟΔΕ νοσταλγήσουν τις μέχρι σχετικά πρόσφατα τεράστιες ουρές και πολλαπλές επισκέψεις στις Εφορίες.
- Αν οι 50.000 δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία του ΚΕΦΟΔΕ γίνουν 200.000 το πρόβλημα γίνεται εξόχως πολιτικό.
- Αν αθροισθούν και όσοι ευελπιστούν σε επιχορηγήσεις και βοήθεια από διάφορα προγράμματα που καθυστερούν αδικαιολόγητα στη διαδρομή και την υλοποίησή τους, το πολιτικό πρόβλημα θα ανιχνεύεται και δημοσκοπικά.

Δια ταύτα, πέρα από τις μεγαλεπήβολες καινοτομίες, τις θεωρίες και τις εξαγγελίες, είναι η εφαρμογή και η πραγματικότητα, αυτό που λέγεται αποτελεσματικότητα που δίνουν τον τόνο και κρίνουν – και εν τέλει επιλέγουν - τους κυβερνήτες.

14 Σεπτεμβρίου 2024

Γιώργος Δ. Ανδρέου : Η πλειοψηφία προσβλέπει στο μέλλον






Η κλιματική αλλαγή και η διεθνής συγκυρία ανοίγουν με όλο και αυξανόμενη συχνότητα πληγές στη χώρα

Πληθωρισμός, ακρίβεια, φυσικές καταστροφές πλήττουν το σώμα της - πολίτες και υποδομές – με όλο και μεγαλύτερη ένταση. Οι πολίτες - θύματα, όπως είναι φυσικό, στρέφουν όλο και περισσότερο το βλέμμα στο κράτος, σε όλες του τις μορφές, κυβέρνηση, οργανισμούς, αυτοδιοίκηση. Ζητούν και απαιτούν, πέρα από την πάγια απαίτηση βελτίωσης της συνήθους λειτουργίας της κρατικής μηχανής - το κοινωνικό κράτος, την ασφάλεια, την άμυνα, την υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον κλπ:

- Να προλαμβάνει, να επεμβαίνει και να αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές άμεσα και αποτελεσματικά, με προσωπικό, έργα, μέσα και υποδομές.
- Να επιλύει τάχιστα τα προβλήματα και να αποκαθιστά τις ζημίες,
- Να διασφαλίζει, να αυξάνει και να συμπληρώνει τα εισοδήματα όσων πλήττονται.
- Να παρεμβαίνει στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών. Ακόμα και αυτές που παρέχουν ιδιώτες.
- Να μην παρεμβαίνει όμως στην ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, να μην ζητάει, να μην παίρνει, αλλά να περιορίζει τη φοροδιαφυγή


Αν και είναι προφανές πως τα οικονομικά της χώρας «δεν βγαίνουν» για όλα αυτά, οι κάθε φορά παθόντες διεκδικούν διαμαρτυρόμενοι επίμονα και απαιτητικά το προσωπικό τους συμφέρον.

Από κοντά η πολιτική αντιπολίτευση – ένθεν κι εκείθεν - σπεκουλάρει στα προβλήματα, υπερθεματίζει και πλειοδοτεί λαϊκίζοντας σε κάθε απαίτηση, δίκαιη ή άδικη, λογική ή παράλογη. Χωρίς συγκεκριμένες εφικτές προτάσεις, ξεχνώντας τα δικά της πεπραγμένα, στη θητεία τους σε θέσεις εξουσίας.



ΚλείσιμοΜε τα δεδομένα αυτά τι θα συμβούλευε άραγε ένας καλόπιστος, πολιτικά ανένταχτος πολίτης, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, που βλέπουν στις δημοσκοπήσεις να περιορίζεται η πολιτική τους επιρροή, για πρώτη φορά στα πέντε σχεδόν χρόνια της διαχείρισης της εξουσίας;

Καταχωρώ παραφρασμένη, ως εξόχως ενδιαφέρουσα, την επιχειρηματολογία και τον προβληματισμό, «μεταξύ τυρού και αχλαδιού, εν μέσω θερινής ραστώνης», πολιτικά ανένταχτων ενεργών πολιτών που έχουν ψηφίσει σχεδόν όλες τις πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία είκοσι χρόνια:


Βεβαίως και οπωσδήποτε το κράτος πρέπει να προσπαθεί να προλαμβάνει και να συμπαραστέκεται έμπρακτα και αποτελεσματικά πάγια στους ευάλωτους και κατά περίπτωση στους πολίτες που πλήττονται από έκτακτες καταστάσεις. Να προλαμβάνει και να κλείνει τις πληγές που ανοίγουν οι έκτακτες συνθήκες. Να διαχειρίζεται την καθημερινότητα. Στο μέτρο όμως των δυνάμεων της χώρας, με λογική, μέτρο και δικαιοσύνη, χωρίς κίνδυνο εκτροχιασμού των οικονομικών. Παράλληλα όμως και προεχόντως οφείλει να προσβλέπει το μέλλον, τις μεταρρυθμίσεις, την ανάπτυξη, τις υποδομές, την προσαρμογή της χώρας στις πρακτικές των αναπτυγμένων δημοκρατικών χωρών του δυτικού κόσμου που προοδεύουν. Τις τομές ειδικά στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση. Την αλλαγή της νοοτροπίας και των παγιωμένων αγκυλώσεων των δημόσιων λειτουργών και των πολιτών . Μόνο έτσι θα μπορέσει να ανταποκριθεί, αποτελεσματικά και με διάρκεια στη αποστολή του, να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει τις δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις. Οι πληγές δεν μπορούν να κλείσουν ούτε εύκολα ούτε γρήγορα, όσο θα ήθελαν οι πάσχοντες πολίτες. Να μην παρασύρονται οι κυβερνώντες στη λογική του λαϊκισμού και την πρακτική των χωρίς όρια αποζημιώσεων και επιδομάτων, είναι μπαλώματα με πρόσκαιρα αποτελέσματα. Να μην αποβλέπουν και να μην επενδύουν – πολιτικά – μόνο σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις.

Υπάρχουν και οι άλλοι - η υγιής πλειοψηφία της προόδου και της προκοπής - που προσβλέπουν στο μέλλον. Οι πολίτες που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια την εμφανή μεταρρυθμιστική λογική του πρωθυπουργού και την προσπάθεια που γίνεται. Ο πολιτικός χρόνος επαρκεί να αναπληρωθούν οι απώλειες. Μπροστά στην κάλπη για την επιλογή κυβερνήτη θα πρυτανεύσει η λογική και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Η απάντηση στο δίλημμα ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα τον τόπο, δεν θα είναι δύσκολη, λαμβανομένου υπόψη και του σούργελου των εναλλακτικών προτάσεων.

Αυτά πιστεύουν και λένε πολλοί πολίτες – η πλειοψηφία - κ. πρόεδρε της Κυβέρνησης, που εξακολουθούν να στηρίζουν την προσπάθειά Σας. Αφουγκρασθήτε τους. Αν διαψευστούν αυτοί – το σταθερό πολιτικό υπόβαθρο της φιλελεύθερης παράταξης – η κατάρρευσή της θα γίνει με πάταγο και θα συμπαρασύρει τη χώρα.

Στους Δελφούς θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 22 Σεπτεμβρίου το 5o Πανελλήνιο Συνέδριο «Sports Cardiology 2024»

 


 «H Καρδιά της Αθλητική Καρδιολογίας χτυπά στους Δελφούς» Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024 Σπύρος Πέππας Share Tweet Pin Email Στους Δελφούς θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 22 Σεπτεμβρίου το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Sports Cardiology 2024», με διεθνή συμμετοχή.

 Το συνέδριο, υπό την προεδρία του καρδιολόγου Σπύρου Παπαϊωάννου, θα εξετάσει κρίσιμα θέματα που αφορούν την αθλητική καρδιολογία, όπως ο αιφνίδιος θάνατος σε αθλητές και τα όρια της άσκησης. Με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων και διεθνών προσωπικοτήτων, θα μεταδοθεί και διαδικτυακά. Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας: 

Το 5o Πανελλήνιο Συνέδριο «Sports Cardiology 2024» με Διεθνή Συμμετοχή , φέτος θα διεξαχθεί στον ομφαλό της γης, στους Δελφούς, και συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο από 20 έως 22 Σεπτεμβρίου 2024, υπό την προεδρία του επεμβατικού καρδιολόγου, Διευθυντή B’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Adjunct Professor in Cardiology, E.U.C. και Προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Αθλητικής Καρδιολογίας, κ. Σπύρου Παπαϊωάννου. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανελλήνιου ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, του American Heart Center, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών. 

Η μεγάλη ανταπόκριση των τεσσάρων προηγούμενων συνεδρίων στον αναδυόμενο αυτόν τομέα της καρδιολογίας, στον οποίο εμπλέκονται πολλές ιατρικές ειδικότητες και απαιτείται πολύπλευρη προσέγγιση και αντιμετώπιση, οδήγησε στο να διευρυνθεί η θεματολογία με ένα ακόμα πλουσιότερο επιστημονικό πρόγραμμα. 

Στην συνάντηση αυτή θα αναλυθούν σημαντικά θέματα που απασχολούν όχι μόνο τους Καρδιολόγους αλλά και όλους όσους ασχολούνται με τον Αθλητισμό επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά. Κρίσιμα ζητήματα όπως ο αιφνίδιος θάνατος σε αθλητές, τα όρια της άσκησης σε καρδιοπαθείς και μη κάτω από φυσιολογικές έως και ακραίες συνθήκες, ο ρόλος της διατροφής και της χρήσης αναβολικών στους αθλητές είναι μερικά από αυτά. 

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και διεθνείς προσωπικότητες του αθλητισμού. Το συνέδριο θα έχει ταυτόχρονη διαδικτυακή και διαδραστική αναμετάδοση. Επίσης το συνέδριο αξιολογήθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με 21 μόρια..

Φθινοπωρινό ράλι: Φινάλε του πρωταθλήματος στην Ιτέα













Το 11ο Φθινοπωρινό ράλι διεξάγεται με έδρα την Ιτέα στις 5 και 6 Οκτωβρίου. Ο αγώνας εκτός από το πανελλήνιο πρωτάθλημα στο οποίο προσμετράει με αυξημένο συντελεστή 1.5, αποτελεί τον τρίτο γύρο του πανελληνίου πρωταθλήματος ιστορικών αυτοκινήτων, τον δεύτερο γύρο του κυπέλλου χώματος ιστορικών αυτοκινήτων, καθώς και τον τρίτο γύρο του κυπέλλου Legends.



Σχετικά με το πρόγραμμα ο καθιερωμένος πριν τον αγώνα, διοικητικός και τεχνικός έλεγχος των αυτοκινήτων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Οκτωβρίου από τις 11:00 έως τις 14:00 στις εγκαταστάσεις του myKTEO Άμφισσας στο Βιοτεχνικό Πάρκο Άμφισσας.

Η εκκίνηση του αγώνα θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα στις 16:00, από την κεντρική προβλήτα Ιτέας, με τα πληρώματα να κατευθύνονται για την πρώτη ειδική διαδρομή του αγώνα. μήκους 8,48 χλμ., με ώρα έναρξης στις 16:33. Έπειτα από 45λεπτη τεχνική υποστηριξη τα αγωνιστικά θα διανυκτερεύσουν στην Ιτέα.









Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, πρώτη ειδική διαδρομή και δεύτερη του αγώνα θα είναι η «Αγία Ευθυμία», με μήκος 10,04 χλμ. και ώρα έναρξης 09:03.

Ακολουθεί στις 10:14, «Καρούτες», μήκους 18,90 χλμ. και επιστροφή στην Ιτέα για 30λεπτη τεχνική υποστήριξη.

Η συνέχεια περιλαμβάνει την επανάληψη των ειδικών διαδρομών «Αγία Ευθυμία» (ώρα 12:54) και «Καρούτες» (ώρα έναρξης 14:05), ενώ η Power Stage του αγώνα θα είναι η «Άμφισσα» 14,30 χλμ. με ώρα έναρξης 16:30 με τερματισμό στις 17:10.


Να σημειωθεί πως ο αγώνας των ιστορικών αυτοκινήτων περιλαμβάνει τις τρεις πρώτες ειδικές διαδρομές (Βωξίτες, Αγία Ευθυμία 1 και Καρούτες 1)

Συμμετοχές έως την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 23.59. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται αποκλειστικά μέσω του ΣΔΔΑ της ΟΜΑΕ (www.e-omae-epa.gr).

Δείτε το ωράριο:


Δυναμικές Κινητοποιήσεις από τα Λύκεια Διστόμου – Αράχωβας





Σε έντονες αντιδράσεις και δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι σχολικές μονάδες του Δήμου Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας, με αφορμή την επικείμενη κατάργηση τριών ολιγομελών τμημάτων ενώ το Υπουργείο εξέδωσε απόφαση κατ’ εξαίρεση διατήρησης τμημάτων για άλλα σχολεία.


Οι τοπικές κοινότητες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τις προφορικές διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί, χωρίς ωστόσο να αποτυπωθούν εγγράφως, όσον αφορά τη διασφάλιση της κανονικής λειτουργίας αυτών των τμημάτων.

Η απειλή κινητοποιήσεων από  τις σχολικές κοινότητες είναι άμεση, καθώς οι προφορικές υποσχέσεις δεν κρίνονται επαρκείς για τη διατήρηση των τμημάτων. Όπως αντιλαμβάνονται όλοι , η ύπαρξη αυτών των τμημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την εκπαιδευτική πορεία των μαθητών της περιοχής, οι οποίοι έχουν περιορισμένες επιλογές πρόσβασης σε εξειδικευμένες κατευθύνσεις λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας των σχολείων τους.

Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας εξαιρεί σχολεία από την κατάργηση τμημάτων
Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ωστόσο εξέδωσε στις 11/09 μια απόφαση με βαθμό προτεραιότητας «εξαιρετικά επείγον» που αφορά στη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) για το σχολικό έτος 2024-2025. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η κατ’ εξαίρεση η λειτουργία τμημάτων με μικρότερο αριθμό μαθητών από τον προβλεπόμενο.

Βασικά Σημεία της Απόφασης

Η απόφαση υπογράφηκε από την Υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, και έχει εφαρμογή σε διάφορα ΕΠΑΛ ανά την Ελλάδα. Στην απόφαση περιλαμβάνονται τα εξής:

12 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσκληση για εθελοντές πυροσβέστες


 Πρόσκληση σε πολίτες ηλικίας 18 έως 55 ετών, προκειμένου να εκπαιδευτούν στο Πυροσβεστικό Σώμα ως Εθελοντές Πυρόσβεσης – Διάσωσης ώστε να στελεχώσουν το υπό ίδρυση Μόνιμο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας. 

Οι αιτήσεις θα γίνονται αυτοπροσώπως στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιβαδειάς έως 30 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρες από τις 9:00. έως τις 14:00.

Η συμμετοχή όλων σας κρίνεται απαραίτητη για την πυροπροστασία του τόπου μας. 



Τηλέφωνα επικοινωνίας: 

11 Σεπτεμβρίου 2024

Το σχολείο στον δήμο ΔΑΑ που μεγάλωσε.





 ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Σε μια επαρχία που συνεχώς υποβαθμίζεται και ερημοποιείται, όπου οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολείων γίνονται πια κανόνας, το Δημοκρατικό σχολείο του Βουνού «Ataxia School» ανοίγει για 2η συνεχή φορά τα πανιά του, υποδεχόμενο μάλιστα και μια νέα επιπλέον τάξη ( Δ΄ Δημοτικού).

...Και σήμερα μέσω του καθιερωμένου και υψηλού συμβολισμού δρώμενου της ανάκτησης του σχολείου απ’ τους μαθητές/τριες, αφήνουμε χώρο στους πρωταγωνιστές της μαθησιακής διαδικασίας, τα παιδιά. 


Η μοναδική επιβράβευση μας, τα παιδιά χαρούμενα που ξύπνησαν για να πάνε στο σχολείο. Εκεί κάτω απ’ τις σκιές των δέντρων μια γιορτή έλαβε χώρα, με μουσική και παιχνίδια τα οποία δεν συμπεριλάμβαναν μόνο τα παιδιά, αλλά και τους γονείς.

Καλή σχολική χρονιά, για μια άλλη πιθανότητα του είδους μας.

10 Σεπτεμβρίου 2024

«Ξαφνικός Θάνατος κατευθύνσεων Γ ́ Λυκείου Διστόμου & Αράχωβας ».






Λίγες ώρες πριν γίνει ο αγιασμός στα σχολεία, τα οποία είναι στελεχωμένα με

καθηγητές με απόφαση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, και ενώ τα παιδιά

είναι εγγεγραμμένα στα Λύκεια του Διστόμου και της Αράχωβας και πληρούν το όριο για

την δημιουργία των κατευθύνσεων των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Θετικών

Επιστημών, τόσο στο Γενικό Λύκειο Διστόμου όσο και Γενικό Λύκειο Αράχωβας,

παραμονή του αγιασμού για την νέα σχολική χρονιά «κόπηκαν με ξαφνικό θάνατο» και οι

δύο κατευθύνσεις.

Όπως αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα που δημιουργούνται στα παιδιά είναι τα

εξής: α. οι μαθητές θα πρέπει να μετακινιούνται 60 χλμ μακριά από τα σπίτια τους, β. το

κόστος για το ελληνικό κράτος αυξάνεται διότι οι καθηγητές έχουν ήδη προσληφθεί και γ.

υποβαθμίζεται η ποιότητα της παιδείας, χάνοντας πολύτιμο χρόνο στην μετακίνηση.

Μια τέτοια απόφαση όχι μόνο δεν εξοικονομεί χρήματα από το κρατικό

προϋπολογισμό, αλλά τίθεται και θέμα ασφάλειας στην μετακίνηση των μαθητών.

Παρακαλούμε όπως παραμείνουν και οι δύο παραπάνω κατευθύνσεις ως έχουν

τόσο στο ΓΕΛ Διστόμου όσο και στο ΓΕΛ Αράχωβας, όπως έχει ήδη μεριμνήσει για την

στελέχωση και λειτουργία τους η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Βοιωτίας.

Οι μέθοδοι χειραγώγησης




1. Πρώτη τεχνική είναι η τεχνική της διασκέδασης η οποία συνίσταται

στη στροφή της προσοχής του κοινού, από τα σημαντικά προβλήματα, με

ένα αδιάκοπο καταιγισμό διασκεδαστικών και ασήμαντων λεπτομερειών

Η τεχνική της διασκέδασης είναι επίσης απαραίτητη για να αποτραπεί το

κοινό από το να ενδιαφερθεί για ουσιαστικές πληροφορίες στους τομείς

της επιστήμης, της οικονομίας, της Ψυχολογίας, της Νευροβιολογίας και

της Κυβερνητικής.

Βασική επιταγή αυτής της τεχνικής είναι : «Κρατήστε

αποπροσανατολισμένη την προσοχή του κοινού, μακριά από τα αληθινά

προβλήματα, αιχμαλωτισμένη σε θέματα χωρίς καμιά πραγματική

σημασία.



2. Δεύτερη τεχνική είναι εκείνη της τεχνητής δημιουργίας

προβλημάτων, και στη συνέχεια την παροχής των λύσεών τους

Αυτή η τεχνική ονομάζεται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση».

Πρώτα δημιουργείτε ένα πρόβλημα, μια «έκτακτη κατάσταση» για την

οποία μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα προκαλέσει μια συγκεκριμένη

αντίδραση του κοινού, τέτοια ώστε το ίδιο το κοινό να ζητήσει εκείνα τα

μέτρα που θέλουμε να το κάνουμε να αποδεχτεί.



3. Τρίτη στρατηγική χειραγώγησης είναι το να απευθυνόμαστε στους

πολίτες σαν να είναι μωρά παιδιά

Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό,

χρησιμοποιούν έναν αφηγηματικό λόγο, επιχειρήματα, πρόσωπα και έναν

τόνο ιδιαιτέρως παιδικό, εξουθενωτικά παιδιάστικο, σαν να ήταν ο

θεατής ένα πολύ μικρό παιδί ή σαν να ήταν διανοητικά ανάπηρος.

Όσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλεται προκειμένου να εξαπατηθεί

ο θεατής, τόσο πιο παιδιάστικος τόνος υιοθετείται από τον διαφημιστή.

Γιατί; «Όπως πιστεύουν, αν ο διαφημιστής απευθυνθεί σε κάποιον σαν

να ήταν παιδί δώδεκα ετών, τότε είναι πολύ πιθανόν να εισπράξει,

εξαιτίας του έμμεσου και υπαινικτικού τόνου, μιαν απάντηση, ή μιαν

αντίδραση τόσο απογυμνωμένη από κριτική σκέψη, όσο η απάντηση ενός

δωδεκάχρονου παιδιού».



3. Τέταρτη τεχνική που χρησιμοποιείται είναι η τεχνική του να

απευθύνεστε στο συναίσθημα μάλλον, παρά στη λογική

Η επίκληση στο συναίσθημα είναι μια κλασική τεχνική για να

βραχυκυκλωθεί η ορθολογιστική ανάλυση, επομένως η κριτική αντίληψη

των ατόμων. Επιπλέον, η χρησιμοποίηση του φάσματος των αισθημάτων

επιτρέπει να ανοίξουν τη θύρα του ασυνείδητου για να εμφυτεύσουν

ιδέες, επιθυμίες, φόβους, παρορμήσεις ή συμπεριφορές...



4. Πέμπτη τεχνική είναι το να κρατάς το κοινό σε άγνοια και ανοησία

Η τεχνική αυτή συνίσταται στο να κάνεις το κοινό να είναι ανίκανο να

αντιληφθεί τις τεχνολογίες και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιείτε για

την υποδούλωσή του. «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στις

«κατώτερες» κοινωνικές τάξεις, πρέπει να είναι πιο φτωχή, ώστε η

τάφρος της άγνοιας που χωρίζει τις «κατώτερες» τάξεις από τις

«ανώτερες, να μη γίνεται αντιληπτή από τις κατώτερες».

(Απόσπασμα από το «Ὀπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους»).



5. Μια έκτη τεχνική είναι αυτή του να ενθαρρύνεις το κοινό να

αρέσκεται στη μετριότητα Βασική προσπάθεια είναι στο να παρακινείς

το κοινό να βρίσκει «cool» και μοντέρνο ό,τι είναι ανόητο, φτηνιάρικο

και ακαλλιέργητο.

6. Και τέλος υπάρχει και η τεχνική της ενοχής

3 Σεπτεμβρίου 2024

Αράχωβα: Το τέλος μιας μεγάλης εποχής για γνωστό επιχειρηματία.









 1976 : 

Ένας Πόντιος αρραβωνιάστηκε στην Αράχωβα και έτσι ξεκινά μια μεγάλη πορεία.

1981 :

Το πρώτο μαγαζί με αυθεντικά χειροποίητα προϊόντα ζύμης ανοίγει ο Παναγιώτης Χριστοφορίδης στην Λιβαδειά.

Ακολουθούν πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες της οικογένειας όπως στην Αράχωβα το 1987 και σε άλλες περιοχές ακόμη και στην Βουλγαρία.

Στην Αράχωβα εννοείται, το μαγαζί αποτελεί το σήμα κατατεθέν για πολλές δεκαετίες.

Τα χιλιάδες κιλά  σπανάκι, τυρί και κρέμα , περνάνε σαν νερό από τα χέρια του Παναγιώτη και αυτός και η οικογένεια του ολημερίς και ολονυχτίς δουλεύουν ασταμάτητα.

Η παράδοση συνεχίζεται με τα παιδιά της οικογένειας και σήμερα μετά την συνταξιοδότηση του ζεύγους Χριστοφορίδη και το τέλος μιας μεγάλης και ένδοξης εποχής, το μόνο που θα θυμίζει το παρελθόν, θα είναι το μαγαζί στην πλατεία της Λιβαδειάς με τον Γιώργο Χριστοφορίδη.


Ωστόσο ο Παναγιώτης αν και στα 83 του χρόνια, δεν αφήνει βουνό για βουνό απάτητο και πάντα οραματίζεται για το μέλλον του όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος.

2 Σεπτεμβρίου 2024

Η Αράχωβα εκπαιδεύεται.


Η Αράχωβα εκπαιδεύεται και θωρακίζεται στον κλάδο των πρώτων βοηθειών!

Με ιδιωτική πρωτοβουλία οι κάτοικοι στην περιοχή στο Σφαλάκι,προχωρούν στην εκπαίδευση,στην οργάνωση και στην από κοινού αγορά απινιδωτή που θα βρίσκεται κεντρικό σημείο της περιοχής με άμεση πρόσβαση!

Ταυτόχρονα πραγματοποιείται σεμινάριο πρώτων βοηθειών με διεθνή πιστοποίηση όπου θα μπορεί να εκπαιδευτεί ο κάθε Αραχωβίτης στον κλάδο τον πρώτων βοηθειών με την χρήση απινιδωτή.