25 Ιανουαρίου 2023

12 αξιοθέατα στην περιοχή της Αράχωβας











Η Αράχωβα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Είναι μια πετρόχτιστη ορεινή κωμόπολη, στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων και απέχει περίπου μισή ώρα από το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού.


Αυτός ο μαγευτικός χειμερινός προορισμός θεωρείται από τους πιο κοσμικούς στην χώρα μας και είναι συνδεδεμένος με την νυχτερινή διασκέδαση και το καλό φαγητό. Εκτός όμως από την πολυτελή διαμονή και διασκέδαση, η Αράχωβα διαθέτει μερικά αξιόλογα πράγματα και αξιοθέατα που πρέπει να δείτε, με το πιο σημαντικό να είναι οι Δελφοί που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.


Αν βρίσκεστε στην Αθήνα ή κοντά της, μπορείτε να κλείσετε μια μονοήμερη εκδρομή για την Αράχωβα και τους Δελφούς, με ξεναγό και λεωφορείο που θα σας μεταφέρει.

1. Δελφοί


Οι Δελφοί απέχουν μόλις 15 λεπτά οδικώς από την Αράχωβα και αποτελούν έναν από τους σημαντικότους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Οι Δελφοί ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου.


Στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών θα δείτε το Μουσείο των Δελφών, το Ναό του Απόλλωνα, το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, το Θησαυρό των Αθηναίων, την Ιερά Οδό, την Κασταλία Πηγή και το Θόλο της Αθηνάς Προναίας.


Οι Δελφοί αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη όλο τον χρόνο.






2. Ρολόι της Αράχωβας


Το Ρολόι της Αράχωβας χτίστηκε το 1860, ως καμπαναριό του Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου. Μετά από ένα σεισμό το 1870 κατέρρευσε και στα τέλη του 19ου αιώνα ο ηγούμενος Γρηγόριος Καμβασινός, ανέλαβε τα έξοδα για την ανακατασκευή του.


Οι ντόπιοι το λένε «Η ώρα» και ο βράχος στον οποίο βρίσκεται λέγεται «Τυριάς» επειδή χρησιμοποιούνταν ως φυσικό ψυγείο τυριών. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Ρολόι και να απολαύσετε τη θέα από ψηλά.

3. Εγκάρσιος


Το πιο φωτογραφημένο σημείο της Αράχωβας είναι τα 264 σκαλοπάτια τα οποία χωρίζουν τον οικισμό σε δύο μέρη. Αυτή η πλακόστρωτη σκάλα ονομάζεται Εγκάρσιος και βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο, λίγο πριν την πλατεία Λάκκα. Σύμφωνα με τους ντόπιους, η σκάλα χτίστηκε το 1927 από τον λήσταρχο Καραθανάση.




4. Πλατεία Λάκκα


Η Πλατεία Λάκκα είναι το κεντρικότερο σημείο της Αράχωβας και σφύζει από κόσμο όλη την ημέρα. Στην ηλιόλουστη πλατεία δίπλα στις αναμμένες σόμπες, μπορείτε να απολαύσετε τον πρωινό σας καφέ και να διασκεδάσετε το βράδυ με κοκτέιλ ή ποτό.


Τα δέντρα τριγύρω είναι διακοσμημένα με φώτα και μόλις βραδιάσει η πλατεία αποκτά μια ρομαντική εικόνα και ατμόσφαιρα, τόσο έντονη που είναι σαν να σε φωνάζει από μακριά κοντά της.

5. Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου


Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην κορυφή της Αράχωβας και αποτελεί έναν από τους δύο ενοριακούς ναούς. Υπάρχουν μαρτυρίες που βεβαιώνουν για ύπαρξη της εκκλησίας ήδη από το 1676, αλλά ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1833. Είναι ένας εντυπωσιακός ναός, με τρούλο, τοιχογραφίες και τεράστιες καμπάνες. Η αυλή διακοσμείται με ανάγλυφες πλάκες με αραχωβίτικα σχέδια και δικαίως θεωρείται ιστορικό μνημείο.




6. Πλατεία Παπαϊωάννου


Μια άλλη πλατεία είναι η Πλατεία Παπαϊωάννου, η οποία βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο και αποτελεί στέκι των ντόπιων και των επισκεπτών. Τα παλιά παραδοσιακά καφενεία έχουν δώσει τη θέση τους στα σύγχρονα τσιπουράδικα και τα all-day cafe-bar.


Είναι το κατάλληλο μέρος για να πιείτε τσιπουράκι με την παρεά σας και να γευτείτε τους νόστιμους μεζέδες. Αναζητήστε την παλιά βρύση του Παρνασσού, που τρέχει γάργαρο νερό από το βουνό.

7. Γέφυρα της Αράχωβας


Ο κεντρικός δρόμος της Αράχωβας αποτελεί ένα αξιοθέατο από μόνος του. Στην ουσία πρόκειται για μια πετρόκτιστη γέφυρα με καμάρες στη βάση της. Στη Γέφυρα της Αράχωβας θα βρείτε τα καταστήματα της περιοχής, αλλά η ώρα που αναδεικνύεται καλύτερα είναι μόλις βραδιάσει που φωταγωγείται και προσφέρει απαράμιλλο θέαμα.

8. Μονή Οσίου Λουκά


Η Μονή του Οσίου Λουκά βρίσκεται 24 χλμ. μακριά από την Αράχωβα και είναι χτισμένη από τον 10ο-11ο αιώνα, σε υψόμετρο 430μ. στο όρος Στείρι. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και δικαίως συμπεριλαμβάνεται στη Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.


Στο πέρασμα των αιώνων η Μονή έχει υποστεί πολλές καταστροφές και λεηλασίες και οι τελευταίες εργασίες αναστήλωσης ξεκίνησαν το 1938, όπου συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Στο συγκρότημα της Μονής θα δείτε δύο ναούς, την Κρύπτη, τα κελιά των μοναχών, το καμπανατιό και μερικούς ακόμα βοηθητικούς χώρους.




9. Ηρώο του Καραϊσκάκη


Στη δυτική έξοδο της Αράχωβας υπάρχει το Ηρώο του Καραϊσκάκη, το οποίο βρίσκεται πάνω σε τριακόσιες πέτρες που θυμίζουν τα κεφάλια των νεκρών Τούρκων (τα οποία είχε ζητήσει ο Καραϊσκάκης). Εκεί γίνονται οι καταθέσεις στεφάνων κατά τις εθνικές εορτές, όπου συνήθως κάποιο παιδί σκαρφαλώνει να δαφνοστεφανώσει τον στρατηγό και να του στρίψει τα μουστάκια.

10. Σπήλαιο Κωρύκειον Άντρον


Το Κωρύκειο άντρο είναι ένα σπήλαιο 100 μέτρων που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.360μ. στα δυτικά της ψηλότερης κορυφής του Παρνασσού. Απέχει 16 χλμ. από την Αράχωβα και αξίζει πραγματικά να το επισκεφθείτε.


Στο σπήλαιο έχουν εντοπιστεί ίχνη κατοίκησης και λατρείας που ανάγονται στη νεολιθική περίοδο. Αποτελείται από δύο κυρίως αίθουσες με σταλαγμίτες και συνεχίζει σε μεγάλο βάθος σε μια στενή σήραγγα.

11. Σοκάκια της Αράχωβας


Τα σοκάκια της Αράχωβας είναι ένα ολόκληρο αξιοθέατο. Περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια που περνούν από τα πετρόκτιστα σπίτια και τις αυλές του οικισμού. Την άνοιξη στολίζονται με λουλούδια και τον χειμώνα με χιόνι. Όποτε και να πάτε, θα νιώσετε ότι μεταφέρεστε σε άλλη εποχή.




12. Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού


Δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού ακόμα και αν δεν είστε λάτρεις του σκι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χιονοδρομικό στη χώρα μας, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο από 1.640 ως 2.260 μέτρα και απέχει 24 χλμ. από την Αράχωβα.


Έχει δύο κύριες περιοχές, τα Κελάρια και τον Φτερρόλακα και αποτελείται από 19 χιονοδρομικές πίστες συνολικού μήκους 36 χλμ. Η μεγαλύτερη πίστα έχει μήκος 4χλμ. Εκεί θα βρείτε καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολές σκι, αλλά και πολλά εστιατόρια και μπαρ αν δεν ασχολείστε με το σπορ.


https://www.geografikoi.gr/axiotheata-arachova/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin