9 Ιανουαρίου 2020

Αράχωβα : Στον απόηχο του εορταστικού δεκαπενθημέρου .




Άλλο ένα εορταστικό δεκαπενθήμερο , τελείωσε . Ένα χρονικό διάστημα που θεωρείται βαρόμετρο για την Αράχωβα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τον Δήμο καθώς και και για τους δημότες του.

Και  φέτος , όπως άλλωστε  συμβαίνει κάθε χρόνο τις  τελευταίες 3 δεκαετίες , η Αράχωβα ως Βασίλισσα του χειμώνα , υποδέχθηκε χιλιάδες κόσμου από κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο.

Όλοι τους , επισκέφθηκαν την περιοχή μας με σκοπό να απολαύσουν  τον Παρνασσό, την Αράχωβα και τις γύρω περιοχές, να χαλαρώσουν , να διασκεδάσουν και γενικότερα να νιώσουν ότι και αυτοί μπορούν να κάνουν τις χειμερινές τους διακοπές στα φιλόξενα μέρη μας.



Πράγματι ο κόσμος ήταν υπερβολικός ως συνήθως  τα Χριστούγεννα , αρκετός το επόμενο Σαββατοκύριακο, ικανοποιητικός την Πρωτοχρονιά (παρόλο τις άσχημες καιρικές συνθήκες) , ενώ το Σαββατοκύριακο μετά την Πρωτοχρονιά  είχε εντυπωσιακή κίνηση προς τον χιονισμένο Παρνασσό κάτι που μεταφράστηκε και σε ρεκόρ εισιτηρίων το Σάββατο  στο Χιονοδρομικό (7.200 εισιτήρια σύμφωνα με τα ταμεία) .

                  



Δυστυχώς , η αναμενόμενη έλευση του Ηφαιστίωνα , ανέτρεψε τους προγραμματισμούς όλων μας και με βάση τα προγνωστικά στοιχεία , ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις από θεσμικά όργανα και διοικητικά άτομα και ο περισσότερος  κόσμος  , ωθήθηκε σε επιστροφή στους τόπους κατοικίας τους.
Τελικά όμως ο Ηφαιστίωνας ,ήταν στα περισσότερα μέρη πιο ήπιος. Φαινόμενα επικίνδυνα και σημαντικές χιονοπτώσεις , υπήρχαν πράγματι αλλά σε πιο ήπιες μορφές στην περιοχή μας.


Στο Λιβάδι από όπου είναι οι φωτογραφίες ,















η χιονόπτωση ήταν έντονη σε συγκεκριμένα σημεία και παρατηρήθηκαν και προβλήματα που λαμβάνουν χώρα σε τέτοιες καταστάσεις και τελικά αντιμετωπίστηκαν κατά προτεραιότητα.


Κόσμος πήγε καιήρθε καθώς και άτομα της εγχώριας   showbiz  , τα οποία ως συνήθως όλως τυχαίως είχαν και  φωτογράφους δίπλα....

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου πήγε για Πρωτοχρονιά στην Αράχωβα

Υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες και άλλων κοσμικών αλλά μερικές λογοκρίνονται....

Συνεχίζοντας με  τα τεκταινόμενα της Αράχωβας  και του Δήμου, θετικά δείγματα γραφής δόθηκαν σε δημότες και επισκέπτες ,  ορισμένες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από την πλευρά της Δημοτικής αρχής, όπως η ρίψη αλατιού στα στενά της Αράχωβας, η διανομή αλατιού στους κατοίκους της καθώς και ο μερικός καθαρισμός των στενών από χιόνια , με μηχανήματα , όπως άλλωστε είχε πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν.  Άξιο αναφοράς ήταν και η μεταφορά πολιτών με πουλμανάκι ώστε να διευκολύνεται η μετάβαση τους.


Ίσως , η πρόταση για την δημιουργία ελεγχόμενου πάρκινγκ εκτός της Αράχωβας και η μεταφορά των επιβατών εντός αυτής , με το πουλμανάκι αυτό, μάλλον θα πρέπει να πάρει σάρκα και οστά. 


 Οι 2 φωτογραφίες αυτές είναι από την διάθεση του αλατιού στους πολίτες



Εννοείται ότι στην πολύβουη Αράχωβα , δεν λείπουν και ορισμένα κακώς κείμενα με Νο 1 το κυκλοφοριακό κουμφούζιο . Δυστυχώς η έλλειψη δρόμων και η μαζική μετακίνηση τόσων χιλιάδων επισκεπτών , επιβαρύνει την όλη κατάσταση.


Ταυτόχρονα και η έλλειψη θέσεων πάρκινγκ , δυσχεραινει το όλο πρόβλημα και εντός του αστικού ιστού .  Ακόμα και στα στενάκια της Αράχωβας , αν δεν στηθεί ολόκληρη επιχείρηση για τοποθέτηση ειδικών εμποδίων (κολονάκια, ζαρντινιέρες κ.α.) , τα προβλήματα θα διογκώνονται καθημερινά. Φαίνεται ότι κάποιες αιτήσεις, κάπου παράπεσαν και έχουν σαν επακόλουθο να βλέπουμε δρομάκια να κλείνουν εντελώς και οι οδηγοί αγανακτισμένοι να προβαίνουν σε ακρότητες.


Αν δε, αναφερθούμε και το τι γίνεται στην άνοδο από τον Καραϊσκάκη προς τα πλατάνια, είμαστε  για κλάματα.

Για το τέλος άφησα το θέμα της καθαριότητας. Φέτος όλο το βάρος έπεσε  στους υπαλλήλους του Δήμου , όπως άλλωστε και όλες τις άλλες χρονιές εκτός την περσινή που ανέλαβε εργολαβία για το συγκεκριμένο δεκαπενθήμερο αλλά και για τα Σαββατοκύριακα της σαιζόν , η οποία εργολαβία φημολογείται ότι έμεινε  απλήρωτη και η υπόθεση πλέον είναι στα δικαστήρια.

Οι υπάλληλοι της καθαριότητας , κάτω από συγκεκριμένες καθημερινές  οδηγίες, κατάφεραν και έβγαλαν εις πέρας το δύσκολο έργο της αποκομιδής κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.


Μάλιστα , την εμφάνιση του έκανε και το ειδικό φορτηγάκι για την αποκομιδή από τα στενά της Αράχωβας, το οποίο είναι για την ώρα  ενοικιασμένο και σε λίγο καιρό αναμένεται η αγορά ενός άλλου από τον Δήμο Δ.Α.Α.


Βέβαια , η κατάσταση στα στενά παραμένει προβληματική , είτε από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα που εμποδίζουν την αποκομιδή (και εδώ επανέρχεται το ζήτημα με την τοποθέτηση τεχνιτών εμποδίων) είτε από κακή νοοτροπία ορισμένων από εμάς. 



Εν κατακλείδι, η Αράχωβα και φέτος ήταν ο νο 1 προορισμός και ας έχουμε και μειονεκτήματα, όπως όλος ο κόσμος άλλωστε.
Όσο για τα καιρικά φαινόμενα , θα βγάζουμε δελτίο τύπου μόνο για τον καιρό της Αράχωβας και του Παρνασσού χωρίς να αναφέρουμε το τι θα γίνεται στην υπόλοιπη χώρα , άλλωστε ο κόσμος δεν έρχεται όλος από το ίδιο σημείο.

Τέλος,  η Αράχωβα άντεξε και στα καινούργια δεδομένα που επέβαλε ο αντικαπνιστικός νόμος , προβαίνοντας σε κινήσεις όπως αυτή που αποτυπώνεται στην πιο κάτω φωτογραφία :





ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ  ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΓΙΕΙΣ !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin