4 Ιουλίου 2016

Ο φόνος του ΛΑΪΟΥ , σε θεατρικό αναλόγιο στο δρόμο προς ΔΑΥΛΕΙΑ.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ


ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ

ΣΟΦΟΚΛΗΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016


ΩΡΑ 7 μμ, ΔΙΣΤΟΜΟ

(ΤΡΊΣΤΡΑΤΟ ΝΤΑΒΕΛΑΙΟΙ – ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΔΑΥΛΕΙΑΣ)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


ΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΚΑΙ ΟΙ 218 ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΕΣ
Ο Σοφοκλής μας λέει πως ο Οιδίποδας σκότωσε τον Λάιο κοντά στο Δίστομο, στο Τρίστρατο «στη Φωκίδα που λεν, εκεί που σμίγουν οι δρόμοι από τους Δελφούς και από τη Δαύλεια» (Φωκὶς μὲν ἡ γῆ κλῄζεται, σχιστὴ δ’ ὁδός ἐς ταὐτὸ Δελφῶν κἀπὸ Δαυλίας ἄγει). Ήταν ιδέα του φίλου Αριστείδη Τζιτζώκου, της Πολιτιστικής Εταιρείας το Μαρτυρικό Δίστομο και οι 218 Σφαγιασθέντες, να παρουσιασθεί αυτό το Θεατρικό Αναλόγιο στο συμβολικό σημείο όπου ο Οιδίποδας σκότωσε τον πατέρα του, τον βασιλιά Λάιο, και αμέσως μετά συνάντησε τη μοίρα του στο πρόσωπο της Σφίγγας.
Όμως ήταν και η συγκινητική θύμηση της ευγενικής μορφής της πρόωρα χαμένης φίλης Μαρίας Σφουντούρη που, με το εγγονάκι της στην αγκαλιά, έτρεχε, Σαββατοκύριακα, να μας ανοίξει την πόρτα του Μουσείου των θυμάτων του Διστόμου αμέσως μόλις της τηλεφωνούσαμε, εμείς ή και όποιος άλλος από τους επισκέπτες. Η απουσία της είναι μεγάλη απώλεια. Το Αναλόγιο αυτό για τον Οιδίποδα Τύραννο είναι μια ελάχιστη προσφορά στη μνήμη της, στη μνήμη των θυμάτων, και στους φύλακες της μνήμης, όπως ο Αριστείδης και οι άλλοι.
Υποσχέθηκα στην Μαρία ένα βιβλίο για τα παιδιά θύματα του Διστόμου που δεν πρόλαβε να το διαβάσει. Τώρα η Μαρία εκεί ψηλά τα κρατάει στην αγκαλιά της και τους λέει παραμύθια. Χρωστάμε πολλά σε αυτήν και στους άλλους φύλακες της μνήμης.

ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ:Μετάφραση: Ι. Γρυπάρη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ: ΟΙΔΙΠΟΥΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΧΛΕΤΣΗ: ΙΟΚΑΣΤΗ – ΧΟΡΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΟΥΛΗΣ: ΚΡΕΩΝ
ΚΑΙΤΗ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗ: ΙΕΡΕΑΣ – ΧΟΡΟΣ
Ν. ΡΙΤΣΟΥ: ΧΟΡΟΣ – ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ – ΒΟΣΚΟΣ – ΕΞΑΓΓΕΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ: ΧΟΡΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΪΒΑΛΗΣ: ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ – ΧΟΡΟΣ
Και η μικρή ΕΥΓΕΝΙΑ-ΑΡΤΕΜΙΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΥΝΙΑ ως ΣΥΝΟΔΟΣ του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και ΜΙΚΡΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΝ/ΝΑ ΡΙΤΣΟΥ (φιλική προσφορά)
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΛΟΓΙΟΥ: ΣΚΗΝΗ ΕΛΙΚΩΝΟΣ – ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – φιλική προσφορά ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΦΙΛΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΦΟΝΤΟΥΡΗ και ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ


Κωνσταντίνα Ρίτσου Σκηνοθέτης, Υπεύθυνη της Αστική μη Κερδοσκοπικής Θεατρικής Εταιρείας Σκηνή ΕλικώνοςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin