11 Οκτωβρίου 2013

Προσοχή: Έκλεψαν ραδιενεργή συσκευή στο Σ.Σ. Λειανοκλαδίου - Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος -



S.O.S. από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.....

Εάν έχετε στην κατοχή σας ή εντοπίσετε τη συσκευή της φωτογραφίας, μην επιχειρήσετε να την ανοίξετε και μην τη διαθέσετε προς ανακύκλωση.

Πρόκειται για ραδιενεργό συσκευή, που εκλάπη τις προηγούμενες ημέρες από εργοτάξιο στο Σ.Σ. Λειανοκλαδίου Λαμίας.

Διαβάστε την κατεπείγουσα ανακοίνωση του αρμόδιου Φορέα:

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κλοπή συσκευής μετρήσεων σύστασης εδάφους με ραδιενεργές πηγές.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας* ενημερώθηκε σήμερα 10 Οκτωβρίου 2013 για την κλοπή συσκευής που χρησιμοποιείται για μετρήσεις εδαφικής σύστασης και περιέχει δύο ραδιενεργές πηγές. Η συσκευή εκλάπη από εργοτάξιο στην περιοχή του Σ.Σ. Λιανοκλαδίου Λαμίας μεταξύ 2 και 10 Οκτωβρίου 2013.

Η συσκευή περιέχει μία ραδιενεργό πηγή Αμερικίου, ενεργότητας 40 mCi, και μία ραδιενεργό πηγή Καισίου, ενεργότητας 10 mCi.

Σοβαρός κίνδυνος έκθεσης ατόμων σε ακτινοβολία και ραδιορρύπανσης του περιβάλλοντος υφίσταται μόνο στην περίπτωση διάλυσης ή αποσυναρμολόγησης της συσκευής, καθώς και εάν η συσκευή καταλήξει σε εγκατάσταση ανακύκλωσης ή επεξεργασίας μετάλλων.

Εάν έχετε στην κατοχή σας ή εντοπίσετε τη συσκευή, μην επιχειρήσετε να την ανοίξετε και μην τη διαθέσετε προς ανακύκλωση.

Σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε άμεσα με την Ελληνική Αστυνομία (τηλ. 22310 56860) ή την ΕΕΑΕ ( τηλ. 2106506714, 2106506803, 2106506700).

Η συσκευή φέρει το σήμα της ραδιενέργειας και απεικονίζεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν.




Η κατοχή και χρήση ραδιενεργών πηγών από μη εξουσιοδοτημένα άτομα ενέχει σοβαρούς κινδύνους υγείας.

Προτεραιότητα της ΕΕΑΕ είναι να διασφαλίσει τον άμεσο εντοπισμό της συσκευής.


*Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας είναι τεχνολογικός φορέας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και αρμόδια αρχή για θέματα πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας, ακτινοπροστασίας πληθυσμού, εργαζομένων και περιβάλλοντος από τις ιοντίζουσες και τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες, καθώς και για θέματα αντιμετώπισης πυρηνικών / ραδιολογικών ατυχημάτων.
lamiareport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin