7 Αυγούστου 2013

"Κουνήθηκε" Αράχωβα, Δίστομο, Αντίκυρα και πολλές ακόμα περιοχές με ένταση 5,3




Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, στις 12:06 στην Αμφίκλεια. Ο σεισμός αναστάτωσε τους κατοίκους της όλης της Στερεάς Ελλάδας ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αθήνα μέχρι και στο Αίγιο.


Το εστιακό του βάθος είναι 10 χλμ.

Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε σεισμός ισχύος 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επίσης επιφανειακός και με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα έξω από την Αμφίκλεια.


Ενεργοποίηση τους ρήγματος της Αταλάντης βλέπει ο καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας. Αποδίδει την σχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ενεργοποίηση της οπίσθιας πλευράς του ρήγματος της Αταλάντης στην τεκτονική τάφρο που βρίσκεται μεταξύ Παρνασσού και όρους Χλωμού.

Ολόκληρη τη δήλωση του Ευ. Λέκκα στο protothema.gr:

"ο σεισμός προήλθε από την οπίσθια πλευρά του ρήγματος της Αταλάντης στην τεκτονική τάφρο που βρίσκεται μεταξύ Παρνασσού και όρους Χλωμού. Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε περίεργο το γεγονός ότι προηγήθηκε σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κάνοντας λόγο για ορατό προσεισμό και γι΄αυτό ζήτησε να υπάρξει παρακολούθηση τις πρώτες ώρες του φαινομένου".


Ενημέρωση από το λιμενικό για αποφυγή  προσέλευσης στις παραλίες μέχρι νεωτέρας.




Το lamiastar μας αναφέρει και νέους σεισμούς μεταξύ Διστόμου και Δαύλειας :




Αλλεπάλληλες ήταν η σεισμικές δονήσεις που ταρακούνησαν όλη την Στερεά Ελλάδα νωρίς το μεσημέρι, με αποκορύφωμα αυτόν στις 12 και 6 πρώτα λεπτά με επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα στα Καμένα Βούρλα και την Αμφίκλεια.




Προηγήθηκε σεισμός 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στην Δρυμαία.
Στις 12 και 6 σημειώθηκε και άλλος σεισμός ανάμεσα στο Δίστομο και τον Δαύλεια, ενώ λίγα λεπτά αργότερα στις 12 και 17 καταγράφηκε μετασεισμός ανάμεσα στην Δαύλεια και το Δίστομο μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους που βγήκαν στον δρόμο. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα υπάρχουν υλικές ζημιές. Ρωγμές σε σπίτια, εχουν πέσει παλιές μάντρες, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις στον δρόμο του Μπράλου. 




Οι μετασεισμοί πάντως συνεχίζονται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin